www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Citáty
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 06/10/2007 :  11:58:46  Show Profile  Reply with Quote
Slávo,

nedivím se, že to na tebe tak působí. Ten filosofický žargon je občas opravdu nechutný, ale ne nutně vždy, třeba Jan Sokol píše velmi srozumitelně, jasným jazykem (knížka Malá filosofie člověka). V otázce smyslu života dáva filosofie volnou ruku člověku, už jeden z prvních filosofů Sókratés říkal, že nejdůležitější je poznat své určení, ale návod na něj ti nikdo nedá, tohle je na každém z nás. Ze všech filosofických směrů co znám (což sice není moc) je jen jeden, který se opravdu věnuje smyslu lidského života, tím je fenomenologie (Noemus to tu občas zmiňoval).

Zas bychom, ale filosofům neměli tolik křivdit. Pomohli zdokonalit lidské myšlení. Třeba logika je v podstatě filosofická disciplína a minimálně její základy potřebuje člověk každý den.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 06/10/2007 :  12:15:08  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.

Ne každý filosof je stejný a proto můj soud nesměřoval ke všem. Tomáše Sokola vidím jako člověka stojícího v dešti pod ptačím hnízdem a rozhodujícího se zda má zůstat, nebo odejít.Kdybych ho potkal, nejspíš bych mu řekl." Zmokneš tak jako tak, ale pod tím hnízdem můžeš být i pokálený od ptáka." Třeba by se potom dokázal rozhodnout.
To byl žert a nechci ho snižovat,ale někdy na mne tak působí.Když jeho slova čtu, připadají mně jako nit na které jsou suché bobule prostřídané občas perlami. Kvůli těm perlám je možno si jej vážit i když je jich méně než těch bobulí. Občas si myslím, že největšími filosofy nebyli ti, kteří o sobě tvrdili že filosofy jsou, ale třeba obyčejní spisovatelé jako třeba Hašek. Mnohdy v jejich díle najdu víc filosofie než v učených spisech.
Logiku potřebujeme všichni, to ano, ale mnozí se bez logiky docela dobře obejdou a je s nimi potom těžká debata.

MB
Go to Top of Page

Jan
Nový uživatel

Czech Republic
21 Posts

Posted - 18/03/2008 :  22:50:25  Show Profile  Reply with Quote
zpět k tématu:
(vlastnoručně sestavené citáty, myšlenková inspirace k nim posbíráná porůznu odjinud za poslední měsíce)

"V nebi funguje mnoho zákonů, v pekle žádný", resp. "ve fungujících společnostech funguje a je nutno dodržovat mnoho zákonů v anarchii, kdy si každý dělá co chce, nikoliv."

"Když pro vědce není něco možné, pak se jejich problém obvykle vyřeší tím, že se objeví nějaký vědecký nedouk, který neví, že to není možné a udělá to."

"Nejúžasnější na životě je, že nikdo z něj nevyvázne živý a nejúžasnější na smrti je, že každého z ní čeká vysvobození ve formě znovuzrození ducha."

Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 19/03/2008 :  20:01:38  Show Profile  Reply with Quote
Jedny z nejhorších citátů co jsem kdy četl. Jednak neumíš citáty psát a druhal neumíš si pro ně najít dobrou myšlenku.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 20/03/2008 :  08:11:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Také bych řekl, že vlastně vůbec ani nejde o citáty,ale jejich napodobeniny.Aby bylo cosi citátem,čili citováním toho, co kdosi vyřknul, musí to mít podobu v jaké to vyřkl a teprve potom, k tomu jako výklad můžeš připojit svůj názor. Jakmile ten svůj názor propojíš s citátem, již to není citát." řada učených mužů tvrdí, že cosi není možné a pak přijde blbec,který neví že to není možné a prostě to udělá." V takovém znění jsem tento citát získal já i když nevím, kdo je citován. Tys k tomu přiřadil vědce a vědeckého nedouka a tím jsi to nesmírně zůžil. Oni ti učení mužové nemusí být doslova vědci.Mohou mít třeba jen maturitu,či si o sobě myslet, že všechno ví a vše znají a potom přijde prostý člověk,kterému to třeba dobře logicky myslí a to co oni považovali za nemožné prostě udělá a dokáže tím, že to možné je. Role toho blbce je mojí oblíbenou rolí.
Příklad. Po vyučení jsem pracoval ve Škodove na lokomotivách. Jednou přišla part inženýrů a dumali nad tím,jak vyrovnat laminátové bočnice. Nakonec to prohlásili za nemožné. Připletl se k nim starý Kupka (tehnik) a ten jim řekl. Řekněte mistrovi,ať na to pošle Slávu a ať mu řekne, že ho nezajímá jak to udělá,ale že ty bočnice musí být jako když střelí a potom se dívejte a nemluvte mu do toho. A tak se i stalo. Mistr mně poslal vyrovnat bočnice a mně s toho bylo nanic.Když jsem si natáhl provaz od jedné kiabiny ke druhé a vlny dosahovaly víc než sto milimetrů,atk jsem to skoro vzdával. Potom jsem si řekl.Ale co? mají být rovné,tak budou a v truhlárně jsem si nechal nařezat dřevěné špalíky a těmi jsem ty bočnice vypodkládal oč to podložit šlo. Aby nebylo vidět, že je jen dřvo, přelaminoval jsem to eprosinem a když byl konc šichyzavolal jsem mistra aby to skouknul,jestli to tak stačí. Nejspíše ano, protože ta lokomotiva byla určena pro výstavu v Brně a na té výstavě byla i s těmi špalíky. Páni inženýři to zakreslili do výkresů a vybrali odměnu za vyřešení tématického úkolu. Později tuhlr metodu až zneužívali a dokonce se stalo rčením. Říkáš že to nejde? Zavolej si Bažanta a koukej, jak to jde. Ti inženýři nebyli učenci a já nebyl vědecký nedouk,ale řemeslník,který si musel umět poradit. A podobně je tomu s ostatními citáty.Tím že jsi je změnil, již to nejsou citáty a mnohdy si jim hodně ublížil a ve výsledku dal jiný smysl.
Na závěr přidám do mlýna jeden citát.Není od známého filosofa, ale od mého uňovského mistra. " Člověk může bejt úplně blbej,ale když si umí poradit,tak je to dobrý." Originál znění bez úprav. Tímhle citátem se mnohokrát v životě řídil.

MB

Edited by - Miloslav Bažant on 20/03/2008 08:26:03
Go to Top of Page

Jan
Nový uživatel

Czech Republic
21 Posts

Posted - 20/03/2008 :  16:54:15  Show Profile  Reply with Quote
Původ všech citátů je v tom co člověk viděl, slyšel, cítil, zažil, prožil, naučil od jiných apod. Na tom se patrně shodnem. Fakt je ten, že jsem již neměl pro své věty použít výraz citát, nýbrž aforismus, výrok, názor apod.
Existuje taková spousta citátů, moudrosloví, aforismů, že leckdy člověk není s to je ani v plné míře se vším všudy pochopit, natož pak kritizovat. Pak by totiž ze sebe udělal hlupáka.
Např: "Hloupý od chytrého se nikdy nenaučí tolik, jako chytrý od hloupého". Tento citát dokazuje mnohé, a také při troše sebekritice i to, že člověk se naustále pohybuje někde na pomezí chytrého a hloupého.
Tvůj výrok Slávku, původem mistrův: "Člověk může bejt úplně blbej, ale když si umí poradit, tak je to dobrý." dokazuje, že ten člověk evidentně není blbej, ale zároveň je lepší se pasovat v mnoha věcech za blbého, protože to pomůže, a protože ví, že nic neví. A tak je vlastně chytrý.
Pro vyjasnění k příspěvku z 18.3.: první výrok jsem raději zbavil křesťanského nádechu a převedl. Druhý výrok měl říci v určité obměně Einstein. Třetí výrok je zcela na základě alternativných, volnomyšlenkářských zdrojů a reality tak jak je podle mne na základě polarit nevyhnutelná. Je trochu zvláštní, že je jen minimum náboženství či směrů, které mají v sobě principy znovuzrození "z člověka do člověka" (sem na Zemi).
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 20/03/2008 :  18:44:27  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jan

Citáty jsou kořením života.

Vyberte si za sebe vždy několik citátů, které vás nějakým způsobem oslovily, zaujaly, posunuly dál ve vývoji a poznání.

"Vim, ze vim hovno. a i to hovno, co vim, stoji za uplny hovno." nebo tak nejak to rekl nebo napsal cesky filosof. kdo uhadne jaky?
Ne ze bych vam to chtel zatajit, ale jmena mi nejak vypadavaji.
a dalsi: Ne ze bych se pro tento modifikovany Sokratovsky citat nadchl. prave naopak. je pro me symbolem skepse, upadku, zklamani, ztroskotani a nejhlupsiho pesimizmu, o nemz doufam, ze me v zivote nikdy nepotka. po celozivotnim hloubani a badani rict neco takoveho je smutne.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/03/2008 :  07:26:50  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Okref.

Já jsem tento citát slyšel od Františka Ringo Čecha.Jenže jsem v tom necítil nějakou skepsi,ale spíše trošku snahy rozesmát a dělat si špýrmy sama ze sebe a tak mně je to bližší, než snaha některých vědátorů vydupávat si svojí autoritu i když ve skutečností ví totéž jako ten Ringo Čech.

MB
Go to Top of Page

Attribuere
Nový uživatel

Czech Republic
1 Posts

Posted - 23/03/2008 :  20:54:34  Show Profile  Send Attribuere an ICQ Message  Reply with Quote
Takze muj prvni prispevek a citat...Doufam ze ostatni prispevky co napisu budu uz jen z me vlastni hlavy...

JAZYK JE BEZ KOSTI ALE SKALY LAME

VZDY JE TEZSI BOJOVAT PROTI VIRE NEZ PROTI VZDELANI

NABOZENSTVI JE VIC NEZ JEN POPRENI ZIVOTA A SVETA

HLEDEJ PRAVDU V MYSLENCE A NE V ROZPADAJICICH SE KNIHACH, CHCES-LI VIDET MESIC DIVEJ SE NA NEBE NE DO LOUZE...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 24/03/2008 :  14:23:40  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Attribuere.
Ano. Toto jsou dobré citáty a dokonce by se daly navzájem spojit do jednoho citátu nového. Jazyk dokáže skály lámat,ale víra je někdy tvdší než skála a přivést někoho k tomu aby hledal měsíc na obloze a nikoliv v louži vody je někdy nad lidské síly.

MB
Go to Top of Page

Vanir
Nový uživatel

Czech Republic
27 Posts

Posted - 17/06/2008 :  16:35:15  Show Profile  Send Vanir an ICQ Message  Reply with Quote
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. (Albert Einstein)

Bůh existuje pro toho, kdo v něj věří. (Albert Einstein)

Go to Top of Page

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 29/06/2008 :  19:44:00  Show Profile  Reply with Quote
Člověk ať si nepřeje být bezchybný, neboť bezchybnost znamená stagnaci; dělat chyby, přiznat si je a učit se z nich oproti tomu otevírá cestu evoluce.
Brigitt Keller

Láska, vědění a moudrost nejsou vázány na víře a článcích víry, neboť vše spočívá na míru, svobodě a pravdě.
Billy

Člověk ať se vyhýbá lidem zlým a nepřejícným, ať je však respektuje jako lidské bytosti.
Brigitt Keller

Pravdu lze rozpoznat nikoli vírou, nýbrž vlastními myšlenkami a pocity, pátráním v sobě samotném; jedině tak je možné budovat lásku, mír, harmonii a moudrost.
Eva Bieri

Víra je cestou nejmenšího odporu.
Ondra

Věřit znamená nevědět a vědět znamená nevěřit.
Ondra

S rozumem a dobrými ctnostmi je to stejné jako s bohy, anděly a duchy. Mnoho lidí o nich mluví, avšak nikdo je ve skutečnosti neviděl.
Hans Georg Lanzendorfer

Nespočetné církve a kultovní náboženství dávají člověku jen jedinkrát opravdové teplo a světlo – když je člověk spálí.
Hans Georg Lanzendorfer
Go to Top of Page

Jan
Nový uživatel

Czech Republic
21 Posts

Posted - 02/07/2008 :  13:58:31  Show Profile  Reply with Quote
Učitel je již každý, kdo probudí v člověku zájem.

Cesta za vědomostmi, vyrovnaností a vnitřní harmonií,
je cesta hledání pravdy, ctností a překlenutí všech životních ironií.

Vírou člověk musí počítat s tím, že přijme i věci, které neexistují. Věří-li člověk v neexistující věc, nelze ji tak nikdy dokázat. Lze ji ovšem prostřednictvím sektářů, náboženských strůjců a jejich klamem a lží držet uměle při životě. Tu věc to však nikdy pravdivou neudělá. Proto je mnohem cennější jedna drobná pravdivá věc jednotlivce, než plno lživých výroků milionového davu.

(Autor Jan)
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000