www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Dá sa logicky vylúčiť existencia Boha ako skutočne
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 21/09/2007 :  05:14:25  Show Profile  Reply with Quote
existujúcej bytosti?

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 21/09/2007 :  05:18:42  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

existujúcej bytosti?

Definícia Boha. Vedomá bytosť, bez ktorej by stvorenie neexistovalo.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/09/2007 :  07:14:05  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Existenci boha není možno nejen vyloučit,ale ani dokázat. Pokud však vezmu v potaz charakteristiku boha jako nehmotné bytosti ovlivňující hmotu,tak jak jej líčí věřící ,pak je pro mne takové bytí nereálné.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 21/09/2007 :  07:44:50  Show Profile  Reply with Quote
navi,
souhlasím s termínem bytost, protože označuje živého Boha ne jako abstraktní bytí, které označuje činnost. Bůh je samozřejmě duch, kterého nikdo nikdy neviděl.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/09/2007 :  10:39:40  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

Bůh je duch, kterého nikdy nikdo neviděl? To jsme opět na začátku.Své já jsi také nikdy neviděl.Myšlenku také ne.Skus alespoň nějak definovat, čím se ten duch projevuje. Je li duch, či jak chceš bůh důsledkem funkce slova v procesu myšlení, jak jsme se shodli,pak slovo duch, či Bůh jsou nadbytečná a zamžující, protože tato slova věřící užívají v jiném smyslu.Lidská duše je řekl bych to správné vyjádření. Jakmile přijmu výraz duch či bůh, budeš ty vědět o čem hovořím, ale věřící budou jásat, že jsem přijal jejich pravdu.To však je nesmysl.Proto se těmto slovům vyhýbám,aby nedošlo k nedorozumění.

MB
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 21/09/2007 :  12:45:42  Show Profile  Reply with Quote
Můj názor:

BŮH JE. To mluví samo za sebe. Co je Bůh? Podívej se kolem sebe a řekni mi co vidíš. Vše, co je, co existuje, je Bůh. Bůh je tvůrce toho všeho, proces tvoření a výtvor sám. Bůh je já a Bůh je Ty. Bůh musí nebýt, aby byl. Zároveň není nic, co by nebylo Bůh.

No a máte to

Život je fascinující!

Skunkless..
Go to Top of Page

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 21/09/2007 :  13:06:18  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj Skunkless,

S tím souhlasím, protože vím, že Tvoje představa není ve vztahu s nábožensko-sektářským pojetím. Jde o komplexní představu, kterou pod pojmem Bůh máš a ne o slovíčko Bůh. Já namísto Tvého Bůh raději používám Tvoření, příroda apod., ale to není podstatné...

Se vším souhlasím a je mi to jasné. Jen jednu věc jsem nepochopil: ´Bůh musí nebýt, aby byl.´ Mohla bys mi přiblížit, jak to chápeš? Díky a měj se krásně.

Edited by - Ondra on 21/09/2007 13:17:03
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/09/2007 :  13:12:56  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Skunkless.
Krásné,ale s toho vyplývá, že bůh je vše.Je li vše není nic.Potom je to slovo prázdné a nic nevyjdřuje.Řekneš li potom bůh, nikdo neví co z toho všeho máš na mysli. Já bych ponechal význam který používají věřící věřícím ve smyslu jaký uznávají. Jako básnickou metaforu to však chválím.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 21/09/2007 :  15:09:58  Show Profile  Reply with Quote
Slávo,
přesné definice existují ve védách nebo v bibli nebo koránu.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/09/2007 :  15:18:05  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

To jsou pouze definice víry. Díky funkci slova v procesu myšlení je možno vykonstruovat cokoli,třeba bůh v podobě žížaly, jak to udělala Harlejka. Pokud se o tom chceme bavit,tak bychom měli trvat na tom v čem jsme se dohodli.Jinak debata postrádá významu a je zmatená.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 21/09/2007 :  16:19:51  Show Profile  Reply with Quote
Slávo,
to, na čem jsme se shodli není v rozporu s tím, co je v těch knihách.
Svědectví o přímém vnímání Boha.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/09/2007 :  08:38:59  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

Svědectví o přímém vnímání boha? To neznám a s prominutím nevěřím.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 22/09/2007 :  12:55:26  Show Profile  Reply with Quote
Slávo,
proto jste nevěřící.
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 22/09/2007 :  13:54:53  Show Profile  Reply with Quote
M.B.

Děkuji za pochvalu

Když já to myslela vážně!Právě o to jde - že většina lidí, zdá se mi, trvá na tom, že Bůh musí být neco jiného, někde jinde, rozhodně něco, co se vymyká všem zákonům a je to mimo ně a mimo jejich svět a mimo jejich dosah. A já myslím, že díky tomu se pochopení toho, co je pod pojmem Bůh, jen vzdalují. Je to jako kdybys namítal, že slovo člověk označuje celého člověka a nikdo neví co mám na mysli - zda nohu, nebo ruku nebo varlata. Já mám prostě na mysli celého člověka a proto říkám člověk. Jestli si někteří lidé myslí, že člověk nemůže být člověk, ale jednoznačně veverka nebo králíček, pak s nimi prostě nemohu souhlasit.

Jo a ještě něco - Ty nevěříš v přímé vnímání Boha? Jak to myslíš? Jako že nevěříš, že ho někdy někdo přímo vnímal a nevěříšm, že to je možné? Nebo jak?

Gato

A v co věříš?

Život je fascinující!

Skunkless..
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 22/09/2007 :  14:01:29  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

Existenci boha není možno nejen vyloučit,ale ani dokázat. Pokud však vezmu v potaz charakteristiku boha jako nehmotné bytosti ovlivňující hmotu,tak jak jej líčí věřící ,pak je pro mne takové bytí nereálné.

MB

Pokiaľ je pre teba reálne len to, čo vnímaš zmyslovými orgánmi, tak máš pravdu.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 22/09/2007 :  14:05:17  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gato

navi,
souhlasím s termínem bytost, protože označuje živého Boha ne jako abstraktní bytí, které označuje činnost. Bůh je samozřejmě duch, kterého nikdo nikdy neviděl.

Jeho Duch bol v ľudskom tele zvanom Ježiš Kristus.
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000