www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Pravda a ilúzia...
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/01/2007 :  21:26:35  Show Profile  Reply with Quote
Niekedy ľudia hovoria...Neber mi ilúzie...Alebo pravda bolí...Keď to dáme dokopy, môžeme povedať...Neber mi ilúzie, lebo pravda bolí...Alebo neber mi pravdu, nechcem mať ilúzie?...

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 08/01/2007 :  22:36:12  Show Profile  Reply with Quote
A co je vlastně pravda ? Dost možná iluze, kterou nedokážene odlišit od skutečnosti .
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  07:09:32  Show Profile  Reply with Quote
Pravda môže byť aj to, keď si niečo nahovárame...V tom prípade sa ale jedená o ilúziu...Pravda je len to, že si tú ilúziu nahovárame ako pravdu...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/01/2007 :  13:49:58  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Postav si řady sto lidí. Každý uznal za pravdu cosi jiného a té pravdě věří. Nyní mně řekni, která ta pravda je pravdou a která iluzí.

Dle mého a pro jistotu říkám, že to nikomu nevnucuji mají pravdu všichni, protože pravda je stavem poznání, které každý z nich jako pravdu uznal. Právě ten stav uznání je definován slovem pravda.

Každý člověk s těch sta lidí ti řekne." Já mám pravdu a těch devadesát devět má pouhou iluzi."

MB
Go to Top of Page

Kozoroh
Nový uživatel

Czech Republic
38 Posts

Posted - 09/01/2007 :  15:24:41  Show Profile  Reply with Quote
Pravda je popis skutečnosti. Není zaávislá na tom, čemu věřím, co si myslím apod. To je čistě můj názor, který mohu považovat za pravdu, ale není moje pravda nebo tvoje pravda. Jsou jen různé pohledy a názory.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/01/2007 :  16:04:09  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Kozorohu.

A čím vnímáš pravdu?

MB
Go to Top of Page

Kozoroh
Nový uživatel

Czech Republic
38 Posts

Posted - 09/01/2007 :  17:17:42  Show Profile  Reply with Quote
Miloslav Bažant: V první řadě vnímám skutečnost, a to smysly a subjektivně. Pravda je objektivní, je odtržená od člověka, v každém případě na něm nezávisí. Názor se může rovnat pravdě, ale taky nemusí.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/01/2007 :  17:34:47  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Kozorohu.

A právě o to jde.

MB
Go to Top of Page

Kozoroh
Nový uživatel

Czech Republic
38 Posts

Posted - 09/01/2007 :  17:44:01  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave

nechápu

K.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  18:39:37  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

Postav si řady sto lidí. Každý uznal za pravdu cosi jiného a té pravdě věří. Nyní mně řekni, která ta pravda je pravdou a která iluzí.

Dle mého a pro jistotu říkám, že to nikomu nevnucuji mají pravdu všichni, protože pravda je stavem poznání, které každý z nich jako pravdu uznal. Právě ten stav uznání je definován slovem pravda.

Každý člověk s těch sta lidí ti řekne." Já mám pravdu a těch devadesát devět má pouhou iluzi."

MB

Ano...To sú subjektívne pravdy...Potom sú ale aj objektívne prijaté pravdy, ktoré tiež môžu vytvárať ilúzie...Raz som videl v televízore psychologický posudok na čin človeka...Absolventi študovali rovnaké predmety, a napriek tomu čin človeka posúdili protichodne...Objektívne informácie vytvárajú subjektívne pohľady...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  18:43:07  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kozoroh

Pravda je popis skutečnosti. Není zaávislá na tom, čemu věřím, co si myslím apod. To je čistě můj názor, který mohu považovat za pravdu, ale není moje pravda nebo tvoje pravda. Jsou jen různé pohledy a názory.

Kozorohu...Pozri sa do parlamentu...Máš pocit, že si poslanci nemyslia, že majú pravdu?...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  19:00:43  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kozoroh

Miloslav Bažant: V první řadě vnímám skutečnost, a to smysly a subjektivně. Pravda je objektivní, je odtržená od člověka, v každém případě na něm nezávisí. Názor se může rovnat pravdě, ale taky nemusí.

To je docela chytré, ale relatívne...Ak povieme, že vidíme ženu, tak to je objektívny názor...Ak povieme, že sa nám páči, tak to už je subjektívny názor...To čo vnímame zmyslovými orgánmi, je objektívne, a čo vnímame pocitom, je subjektívne...Človek má v sebe aj pocitovú štruktúru, preto by nemal stavať len na objektívnej pravde...Ak si zoberiete behaviorálnu psychológiu, ktorá je postavená na objektívnej povahe...S ľudskou subjektivitou nepracuje, a to je škoda, pretože by mohla mať lepšie výsledky...

Edited by - navi on 09/01/2007 19:40:30
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/01/2007 :  19:22:44  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote

Kozorohu

Nechápeš? Pravda je objektivní,ale vnímání pravdy je subjektivní. Takže to co my lidé známe je subjektivní. Jinak řečeno my lidé můžeme mít poznání ,které se může pravdě blížit, může s ní splývat a může být zcela mimo pravdu.Přesto mu říkáme pravda. A právě proto říkám, že pravda je stav poznání které člověk jako pravdu uznal. POdívej se třeba jen po tomto fóru. Navi ví že má pravdu s tím jeho bohem a těžko jej přesvědčíš o opaku a tak dál. Podívej se po světě a jako soudce mně řekni. Kdo má pravdu? Já říkám, že dle mé definice všichni a ve skutečnosti nikdo. Někdo je blíž, někdo dál, ale protože nevíme, kde ta pravda je, tak nevíme, kdo je blíže a kdo dál. A tak jsme pravdě blíže i dále všichni a všichni máme pravdu.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  19:44:44  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Kozorohu

Nechápeš? Pravda je objektivní,ale vnímání pravdy je subjektivní. Takže to co my lidé známe je subjektivní. Jinak řečeno my lidé můžeme mít poznání ,které se může pravdě blížit, může s ní splývat a může být zcela mimo pravdu.Přesto mu říkáme pravda. A právě proto říkám, že pravda je stav poznání které člověk jako pravdu uznal. POdívej se třeba jen po tomto fóru. Navi ví že má pravdu s tím jeho bohem a těžko jej přesvědčíš o opaku a tak dál. Podívej se po světě a jako soudce mně řekni. Kdo má pravdu? Já říkám, že dle mé definice všichni a ve skutečnosti nikdo. Někdo je blíž, někdo dál, ale protože nevíme, kde ta pravda je, tak nevíme, kdo je blíže a kdo dál. A tak jsme pravdě blíže i dále všichni a všichni máme pravdu.

MB

Ako sa dá zistiť, kto je k Pravde bližšie a kto ďalej?...
Go to Top of Page

Kozoroh
Nový uživatel

Czech Republic
38 Posts

Posted - 09/01/2007 :  20:55:48  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave
to je slovíčkaření. Všichni máme pravdu a nikdo ji nemá. To mi připadá stejně bezpředmětné jako Achilles a želva apod. A ať mi nikdo prosím nearguzmentuje tím, že je to klasika filosofie. Ale to byla jen taková odbočka. Lidé budou neustále tvrdit, že mají pravdu, protože jsou buďto omezení nebo namyšlení případně oboje.
navi
poslanci - zase ten stejný problém. Slovíčkaření. Oni říkají, že mají pravdu, ale mají jen názor, který se tu více, tu méně přibližuje pravdě. A pokud jde o to smyslové vnímání. Je x různých faktorů, které nám mohou ovlivnit samotné vnímání nebo jeho vyhodnocení. Poškození smyslů, pocity které v nás vnímání vyvolává apod.
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 09/01/2007 :  21:27:48  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Kozorohu
Ja myslim, zes to trochu zkomplikoval uz svym prvnim postem. Jsou urcite jevy, ktere muzeme temer jiste povazovat za pravdu. Ale jake maji tyto pravdy vyznam pro lidsky zivot? Logicky plne overitelna skutesnost je ve vetsine pripadu uvnitr vedeckeho poznani, nebo se jedna o obecne deje postradajici soud. Na druhou stranu ja bych za pravdu uznal i treba tvrzeni "krast je spatne" ktere takove neni. Takovych tvrzeni je ale velmi malo a slozitejsi skutecnosti zapadajici do oboru bezneho zivota se vetsinou komplikuji do te miry, ze pravdu neni mozne vubec urcit. Tento termin vyvolava dost potizi, ale nema podle me cenu se tu prit o slovicka, vsichni vime, jak to vypada v realu.

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000