www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Myšlenkové pochody
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Sokrates2915
Nový uživatel

31 Posts

Posted - 06/03/2016 :  21:59:55  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj, chtěl bych tady něco uvést. Sám si často píši svoje myšlenkové pochody, zaznamenávám si je, mám spousty, spousty papírů. A je to docela i dost nepřehledné. Chtěl bych si vyhradit jedno téma, kde bych se mohl jakoby tak myšlenkově rozletět a probírat různá témata a nezahlcovat hodně hodně tématy, a kdo by chtěl, si to může přečíst, zamýšlím se - pokouším se zamýšlet nad hodně věcmi - a zrovna to, co musím třeba - takže teď se učím jeden předmět do školy - ale mám moc rád své myšlenkové pochody a rád si je zaznamenávám celé, spojité, neupravované, přesně takové, jak mě napadly, protože přesně vystihují to, na co jsem myslel, a z čeho jsem vycházel. A tak to vypadá zahlceně myšlenkami, a nepřehledně. Ale mi to tak vyhovuje a rád bych se o tyto myšlenky podělil. Právě nechci zahlcovat svými tématy toto fórum a tak bych si vzal jedno a tady se vypisoval své myšlenky, a bylo by to pro ty, které moje myšlenky by zajímaly celistvé - jde tu o způsob myšlení - já bych chtěl zachytit své myšlenkové pochody - jak přemýšlím - jak dojdu logicky z A do B v mysli - a to chci zachytit - jsou to dlouhé cesty - baví mě a chci se o ně podělit - přesně takové - jaké jsou - jedno téma si tedy doufám můžu vyhradit a psát, co chci - nejde mi o to, co, ale jak - jakým způsobem to jdou ty pochody.

Protože si myslím, že někdy i k něčemu dojdu a chci to mít zaznamenané, proč jsem k tomu došel. Ten myšlenkový proud. Jelikož také zapomínám a tím bych to zaznamenal. Je to asi moje nejoblíbenější činnost tady toto - věnuji se tomu často. A témata, která budu pokládat za dobré, dám do témat zvlášť. Jinak to má ještě jeden důvod. Když to nemůžu psát, tak mi to přemýšlení, tak dobře, jakože s psaním mi to jde mnohem lépe. A když to píšu rovnou na fórum. Nemusím se zabývat potom přepisováním dlouhých, dlouhých textů z papírů do počítače a sdělovat je jiným. Prostě chci psát a zaznamenávat si to. Vím, že nechci dělat chaos tady na fóru. Proto jenom tady na tom jednom tématu. A ještě k tomu to je na stránce - www.filosofie.cz - což je pro mě ideální. Myslím si, že jsem si filosofii zamiloval. Nevím, jestli jsem to udělal já, nebo mi to tak bylo předurčeno, ale jsem tam, kde chci být, přesně tady na fóru - tady mě nikdo nezastavuje. Nemám myslím špatné myšlenky v tom smyslu, že bych něco porušoval, někoho urážel. To myslím ne. Nemám zas takové špatné chování, si myslím, jen chci říct svůj názor. A toto osvětlení je pro mě důležité pro to, aby mě druzí pochopili, co chci. Protože jinak když mě nebudou chápat, budou mě zastavovat a přerušovat, proto to dělám způsobem nejmenšího odporu.
O co mi jde hlavně je neustálé rozebírání témat, neustálé se zamýšlení se znovu nad věcmi, koukat na ně z různých úhlů a přemýšlet o věcech. Ono i sám když takový krok podniknu, že budu psát o všem možném, tak se právě budu snažit proplétat myšlenkami a to mě baví. Taky ušetřím papír a zjistím, jak přemýšlím, introspekce, jak přemýšlím, o čem přemýšlím. Tak zkusíme

Edited by - Sokrates2915 on 06/03/2016 22:05:08

Sokrates2915
Nový uživatel

31 Posts

Posted - 06/03/2016 :  22:13:47  Show Profile  Reply with Quote
Musím se učit, takže chci spojit myšlení a učení, pokusím se o to, chtěl bych z toho něco tvořit možná. Zamýšlet se nad těmi věcmi, třeba na něco přijdu. Učím se molekulární biologii. Máme tam různá témata. Chodím tam jednou týdně na přednášku. Nevím, co můžu říct a co ne, ale to sám uvážím. No asi se budu zamýšlet nad tím, co tam se učíme. No budeme si věřit, že to můžeme udělat. Přemýšlím, že bych možná neměl, protože se učím ze skript a ty skripta nejsou moje, jsou od učitelů. A tím bych to nějak kopíroval. Ale nekopíruji ten soubor, jen se to snažím pochopit a kvalita toho nemusí být vůbec dobrá, takže to jako by byly moje myšlenky, které prostě jen tak říkám, a stejně to můžu říkat špatně. Což je dobře. Protože si myslím, že možná to můžu použít. TATA-box - to je nějaký boxík - ono se bavíme o DNA - dvoušroubovici DNA. A u toho budu říkat své názory k tomu, takže to bude směs. Mě to alespoň pomůže se to naučit. Myslím si, že jsou dané frekvence, ne frekvence, ale sekvence. Sekvence je o pořadí nukleotidů. nukleotid je základní stavební jednotka molekuly DNA - má prostě cukr, zbytek kyseliny fosforečné, a dusíkatou bázi. Často se zastavím pouze nad strukturou molekuly DNA - ještě zajímavý postřeh, si myslím, molekula DNA - je molekula - je to fakt molekula - protože je z atomů a ty jsou spojené a prostě je to z uhlíku, vodíku, kyslíku, dusíku, fosforu, a to je tak všechno z té základní struktury a pořád se to opakuje ty sekvence.

Jo k tomu to mám. Potřebuji nějaké místo, nějaký prostor k přemýšlení. A když to budu mít zaznamenané, tak se na to může podívat i někdo jiný a říct mi, jestli přemýšlím dobře nebo špatně, já si myslím, že jinou cestou, to jde velmi těžko dosáhnout stejného výsledku.

Říkám si, že čím víc se budu proplétat svýma myšlenkama, tím víc se v nich poté dokážu orientovat a o to mi jde, abych se dokázal orientovat ve SVÉ mysli.

Přemýšlím, jestli dělám dobře, psát si tady myšlenky, na jednu stranu jsem toto chtěl, na druhou stranu se bojím, že udělám tím chybu. Ale vždycky mi z nějakých zprvu zdánlivě jednoduchých myšlenek, mě dovedly někam zajímavě někam.

Takže ze začátku vždycky se nejedná o nic zajímavého.

jak pojmout obecně a zobecňovat tento předmět molekulární biologie? O čem to bude ta molekulární biologie? Řešíme to dosti podrobně.
Komenský říkal, od nejobecnějšímu, k podrobnějšímu až k nejpodrobnějšímu, takže se tady budu snažit pochytit nejprve na obecné úrovni tento předmět. Je to i věc mého zájmu, je to zajímavé, a je to mojí povinností a jde mi o to nějak přemýšlet. Takže se zamyslím nad tímto tématem.
Molekulární biologie, mluví o proteinech, bílkovinách, sacharidech, lipidech, a co s proteiny? V minulém ročníku jsme měli - co jsou to proteiny, o proteinech se hodně učíme, ale jak se v nich mám vyznat? Jak je kategorizovat? Jak to škatulkovat? Co s tím mám dělat? Připadá mi to jako jeden velký chumáč, co jsem nastřádal, ale chtěl bych s tím nějak se v tom orientovat, takže se z toho musím vymámit. Tak se o to pokusíme. Budeme hledat všechno v paměti, co s tím souvisí, bych si prvně osvěžil svou paměť v této oblasti. Takže co to jsou bílkoviny, proteiny? Co ony mají? Základ mají aminokyselinu - z různých aminokyselin, bavíme se o proteinogenních aminokyselinách. A co tady s tím? To je základ, to je vždycky když se bavím o proteinech musím vědět, že jsou z aminokyselin, to je základ, těch proteinogenních aminokyselin je něco přes 20, můžu je jmenovat, také, to také, musím přesně vědět, jaké kyseliny to jsou, o které aminokyseliny se jedná, jak vypadají, jejich strukturu - v biochemii se učíme, o proteinech, jaké mají vlastnosti a takové. Proteiny jsou z různých pohledů, nebo jak to říct, proteiny se vyskytují v různých formách - hormony, enzymy, a tím se liší, mají jiné funkce - enzymy jsou u metabolismů - ázy končívají enzymy myslím - takže tu máme určité značení. Nějaké pojmenování - vždycky se tu jedná o názvosloví, musí to být nějak pojmenované, chtěl bych si udělat myšlenkovou mapu, vidět to prostě pohromadě všechno ve sloupečcích, to uvidím v knihách, takže to prostě potřebuji. Musím se v tom vyznat. Dobře se mi učí u klasické hudby.
Jedna zajímavá poznámka - paní profesorka - vážím si toho, když má člověk titul profesora jako profesora nad docentem. Protože už má určitý obzor, dané znalosti a poslouchat takového člověka, tak člověk ví, že musel dokázat dosáhnout takového titulu a stálo ho to úsilí daného druhu a člověk ví, že ten druhý má tyto zkušenosti za sebou. Takže se s ním mluví jinak než možná s někým jiným. Takže naše paní profesorka říkala, že se učíme všemi smysly. A to je důležité - myslím alespoň nějaké řeknu - vidět, slyšet, chutnat, cítit, hmatat - všemi smysly se učíme - myslím, že to říkala tak, a od paní profesorky si myslím, že to bude kvalitní informace.

Takže ale jak se dostat hloubš do vrstev molekulární biologie? Představit si ty obecné děje v buňce - ono to musí být jednoduché - ne složité - přemýšlet nad věcmi jednoduše - prostě v těle to musí fungovat tak - že potřebuji vitamíny, které katalyzují metabolické reakce - probíhají nějaké enzymatické reakce - takže tělo život je dynamický systém, pořád se něco mění, vesmír asi není statický také bude dynamický - a život rovněž když spadá do vesmíru - asi - molekulární biologie - za jaký konec to vzít teď? A kde má uplatnění molekulární biologie? Třeba ve vědeckém výzkumu - asi bude mít uplatnění i ve fitness - když někdo posiluje tak jak fungují bílkoviny, procesy a takové - uplatnění - v lékařství - v životě - když vím, jak mi fungují buňky - tak to je dobré - můžu na základě toho být moudřejší - vědomější - mít poznatek, znalost - a můžu podle toho něco udělat, nemusím, nebo když nastane situace, která by mohla být pro mě špatná a týkala by se této oblasti, můžu být v ní moudřejší a moudřeji se rozhodnout. Když o tom nevím nic, budu slepěji se rozhodovat.
Všechno je to o buňkách - ale je tam plno, plno pojmů a už se to více a více diferencuje na podrobnější a podrobnější struktury.

Asi se mi líbí plácat se ve svých vlastních myšlenkách a hledat východisko.

Takže další oblasti, chce to velké oblasti, funkce proteinů
a DNA je nukleová kyselina
jo ještě mutace - to je prostě že jedna jednotka - jeden nukleotid se zamění, vyjme se, přidá se, a tím se změní prostě pořadí těch jednotlivých nukleotidů za sebou - genetická informace si myslím vypadá takto: 1234241324124112322132313314444
1-adenin, 2-thymin, 3-cytosin, 4-guanin
a jde tu o to, že jsou tři báze - 123 - jedna trojice - tak ta kóduje jednu aminokyselinu, ale nelíbí se mi toto takto to říct, protože to je vždycky to, co slyšíme ve škole, zkusím to říct jinak.
Ono to možná přiřadím k průkazu totožnosti - jakože mě pustí do klubu - klub je bílkovina s hosty, kteří stojí ve frontě - a bodyguard stojící před klubem pouští jenom to, koho má na průkazu - a zrovna tam má průkaz 1-4-2, takže pustí přesně toho - třeba amiga 1 nebo-li serin, to je amigo jedna a amigo jedna může vstoupit, když tam ale přijde amigo 4 valin, a on má průkaz 1-4-2 pro amiga jedna, tak tam amiga 4 nepustí, pustí do klubu pouze a jenom amiga jedna, žádného jiného amiga tam nepustí. Ale naráz přijde amigo jedna, proběhne identifikace.....

Edited by - Sokrates2915 on 06/03/2016 23:51:38
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000