www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Co dál s filosofií?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Elapela
Nový uživatel

1 Posts

Posted - 23/09/2012 :  13:53:55  Show Profile  Reply with Quote
Je mnoho lidí jako jsem já, kteří vystudovali buď přímo filosofii, či nějaký "velmi praktický" humanitní obor. Je také mnoho lidí, kteří nevidí žádné východisko v získání postgraduálního vzdělání, a tak jsou buď nezaměstnaní, nebo pracují mimo obor. Je také mnoho lidí, které jejich zaměstnnání nenaplňuje, jelikož si uvědomují, že jeho vykonáváním vlastně podvracejí veškeré hodnoty, které jim filosofie vštípila. Co s tím?
Napadlo mne zcela opačné řešení - filosofií nabourávat hodnoty finančního a podnikatelského sektoru. Nutit zaměstnance firem či jednotlivce, aby o svých životech více přemýšleli, pokud možno své životy nenechali jednostranně ovládat pouze "výkonem".
Co tím chci říci - přemýšlím, jak filosofii, zvláště její západní tradici, znovu oživit. Ukázat lidem i podnikatelským subjektům, že západní filosofie je stále ještě živá a má stále ještě co říci. Jestliže analytická větev již dlouhý čas slouží vědě, proč by nemohla fenomenologie a školy z ní vzniknuvší sloužit lidem? Proč by za prvé tuto úlohu měla neustále přebírat filosofie východní, jak je nyní moderní, a proč by za druhé měla fenomenologie pouze živořit za zdmi jednotlivých kateder? A za třetí - proč by měli vystudovaní filosofové sloužit globálnímu finančnímu trhu, přestože tyto pozice z duše nenávidí?
Ráda bych znala vaše názory, zda by v současné době měli jakékoliv opravdu poctivé filosofické kurzy smysl a zda by o ně byl zájem... Samozřejmě, takové kurzy, kde by neučili ti, kteří kurzem prošli, ale opravdu erudovaní odborníci či vystudovaní filosofové. S tím, že by se obsah přednášek "přizpůsobil chápání životu běžného člověka" a byl by víceméně zaměřen prakticky. Moc předem děkuji za všechny odpovědi a vaše názory.

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 23/09/2012 :  15:00:18  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Elapela

Je mnoho lidí jako jsem já, kteří vystudovali buď přímo filosofii, či nějaký "velmi praktický" humanitní obor. Je také mnoho lidí, kteří nevidí žádné východisko v získání postgraduálního vzdělání, a tak jsou buď nezaměstnaní, nebo pracují mimo obor. Je také mnoho lidí, které jejich zaměstnnání nenaplňuje, jelikož si uvědomují, že jeho vykonáváním vlastně podvracejí veškeré hodnoty, které jim filosofie vštípila. Co s tím?
Napadlo mne zcela opačné řešení - filosofií nabourávat hodnoty finančního a podnikatelského sektoru. Nutit zaměstnance firem či jednotlivce, aby o svých životech více přemýšleli, pokud možno své životy nenechali jednostranně ovládat pouze "výkonem".
Co tím chci říci - přemýšlím, jak filosofii, zvláště její západní tradici, znovu oživit. Ukázat lidem i podnikatelským subjektům, že západní filosofie je stále ještě živá a má stále ještě co říci. Jestliže analytická větev již dlouhý čas slouží vědě, proč by nemohla fenomenologie a školy z ní vzniknuvší sloužit lidem? Proč by za prvé tuto úlohu měla neustále přebírat filosofie východní, jak je nyní moderní, a proč by za druhé měla fenomenologie pouze živořit za zdmi jednotlivých kateder? A za třetí - proč by měli vystudovaní filosofové sloužit globálnímu finančnímu trhu, přestože tyto pozice z duše nenávidí?
Ráda bych znala vaše názory, zda by v současné době měli jakékoliv opravdu poctivé filosofické kurzy smysl a zda by o ně byl zájem... Samozřejmě, takové kurzy, kde by neučili ti, kteří kurzem prošli, ale opravdu erudovaní odborníci či vystudovaní filosofové. S tím, že by se obsah přednášek "přizpůsobil chápání životu běžného člověka" a byl by víceméně zaměřen prakticky. Moc předem děkuji za všechny odpovědi a vaše názory.

tak třeba já nemám příliš mnoho filosofických otázek a ty, které mám, se obvykle točí kolem problematiky "dobrého/správného jednání" a napůl jsou to otázky psychologické, příp. sociologické. Nevím tedy, jaká témata by mi kurz mohl nabídnout. Obecná ekonomická poučka -- poptávka vytváří nabídku, nikoliv naopak. Kde není poptávka, je jen malá šance, že přítomnost nabídky povede k vzniku této poptávky.

"živost" tohoto fóra pak mluví za vše -- toto fórum existuje již mnoho let, když do googlu zadáš "fórum filosofie" nebo "filiosofické fórum", tak vyjede na prvním odkazu (!), přesto je tu zhruba pouze 10 lidí, kteří fórum čas od času čtou a sem tam něco napíšou a nová témata se tu objevují spíše výjimečně

podle mě to svědčí o tom, že veřejnost jednoduše nemá příliš mnoho filosofických otázek a nemá tendenci se zamýšlet nad různými tématy netradičním hloubavým meditativním způsobem.

Z tohoto důvodu si myslím, že kurz nemá šanci na úspěch, kór pokud by se za něj mělo platit.

Pokud jde o všeobecnou prospěšnost, obávám se, že podstatně blíže reálnému životu je psychologie/sociologie. Mnoho filosofických problémů se teďka řeší v rámci psychologie a sociologie, nikoliv filosofie.

Edited by - kirmakX6on on 23/09/2012 15:59:36
Go to Top of Page

Bolševik
Aktivní uživatel

140 Posts

Posted - 24/09/2012 :  20:11:36  Show Profile  Visit Bolševik's Homepage  Reply with Quote
quote:

...

To Elapela:

Víte, ono ne za všechno může globální supertřída.

I ta nejlépe organizovaná společnost by za současného stavu techniky a dělby práce nedokázala zajistit úplně každému zaměstnání přesně podle jeho představ a přání. Společnost může vstřebat jen nějaký omezený počet doktorů filosofie. No a někdo také musí vymetat komíny, řídit tramvaje a makat u pásu ve fabrikách. To je prostě fakt, se kterým by se měl každý umět rozumně vypořádat a ne považovat za křivdu skutečnost, že nemůže nalézt uplatnění v oboru, který ho baví.

Mne osobně nevadí ani tak filosofové, kteří nemohou dělat filosofii, ale nezaměstnaní, bezdomovci, odbourávání sociálních jistot, koloniální války a spousta dalších věcí. Takže teď už k té globální buržoasii.

Mně ten Váš příspěvek připadá jako poněkud idealistické probouzení z postmoderního rauše. A proč probouzení a ne už probuzení ?
No přece proto, že asi neznáte odpověď na tu třetí otázku, kterou jste v příspěvku položila, i když odpověď je prostá: filosofové přece slouží globálnímu kapitálu proto, protože musejí jíst a zaplatit nájem ! No a nějaký ten případný konzum navíc se také šikne, když už jsme nad tím pošlapáváním hodnot stejně přimhouřili oko ...

I Vy byste pravděpodobně sloužila kapitálu, kdyby Vám dal tu možnost. ...Jenže ji asi nemáte, a tak uvažujete o hodnotách.

Fakt, že filosofové slouží kapitálu, vyplývá z jejich začlenění do třídní struktury společnosti.
Intelektuálové, filosofy nevyjímaje, patří totiž do "servisní třídy", jak o ní píše např. Jan Keller v článku "Služba k nezaplacení" (Příloha Práva Salon ze 14.7.2012) :
"...Ti všichni pečují o to, aby přání mocných byla splněna. ... Výměnou za svou vstřícnou užitečnost se mohou v různém rozsahu těšit drobným výhodám i větším privilegiím. ..."

Jak dále píše Jan Keller,
"Historicky bezprecedentní vzestup ekonomicky vyspělých zemí v období třiceti let po druhé světové válce se projevil v obrovském početním nárůstu servisní trídy. ...
...Scott Lash a John Urry píšou, že servisní třída se stává díky svému vzdělání a určitému odstupu od vlastnických vztahů nositelem postmoderní mentality, a to v celé její zmatenosti. ...
... Žádná z těchto zdánlivě radikálních proměn, konstatují Lash a Urry, nemění ve skutečnosti vůbec nic na služebnosti masivní servisní třídy vůči privilegované elitě a jejímu řádu."

A výsledek ?
"... Bylo tedy jen otázkou času, kdy majetková a mocenská elita usoudí, že tak rozsáhlou armádu komfortně vydržovaných služebníků prostě k ničemu nepotřebuje. Docela si vystačí se zlomkem populace, jehož privilegia a téměř feudální věrnost a oddanost popisoval Karl Renner někdy po první světové válce. ...
... Nástup neoliberalismu počátkem let osmdesátých neznamená nic jiného, než že se vlivní a bohatí definitivně rozhodli zinkasovat příslušníky středních vrstev. ...
...Početnost středních vrstev tak bude zredukována ...
...Ti ostatní se vrátí z báječného výletu fantasticky pestrou postmodernou zpět do černobílé sociální reality. Pokud budou dále fantazírovat o své sociální nepodmíněnosti a o naprosté neomezenosti svých vlastních voleb, nevydělají si na lepší zdravotní péči a už vůbec ne na alespoň trochu slušnou starobní penzi."

Píšu to sem proto, protože Váš příspěvek sice konstatuje nějaký stav, ale domnívám se, že nepojmenováváte jeho příčinu - společenský systém, založený na soukromém vlastnictví výrobních prostředků, kde motorem všeho je zisk a to, co se Vám nelíbí, je jen jeho zákonitým výsledkem.

Je jistě potěšující Vaše konstatování, že filosofie může někomu vštípit nějaké hodnoty. Není to tak dávno, co tady na fóru Váš kolega vystudovaný filosof tvrdil, že filosofie žádné "zlepšující účinky" nemá a že kdyby na sobě něco takového pozoroval, utlumil by si to práškama.

Nechci Vám nějak rozmlouvat Váš záměr kultivovat lidi filosofií, vštěpovat jim hodnoty a nabourávat tím hodnoty finančního a podnikatelského sektoru. Atmosféra ve společnosti, veřejném prostoru, mezi intelektuály - to jistě není zanedbatelné a je to asi i důležitá součást procesu, který může potenciálně vést k nějaké změně.
Měla byste ale mít na paměti, že příčina dnešního stavu není v morálce a tedy ani nápravu nelze dosáhnout pouhou změnou morálky. Podnikatelé zpravidla nepropouští zaměstnance proto, že by to byli nějací amorální netvoři, ale proto, že mají nedostatek zakázek a nechtějí-li zkrachovat, nic jiného jim nezbývá. Je to sám systém, který lidi tlačí do určitého chování.

A pozor: kapitalismus zobchoduje všechno, včetně revolty a alternativ. Povšimněte si, že i z Vámi zmiňované východní filosofie se stal obchodní artikl. V každém knihkupectví mají regál s názvem "duchovní nauky", přičemž tituly těch knih vesměs neslibují poznání a dosažení větší mravnosti, ale úspěch, zdraví, kariéru, apod.

Jak uvedeno výše, nejsem proti nějaké filosofické osvětě, nicméně jako smysluplný úkol pro filosofii bych viděl hlavně filosofickou analýzu stavu společnosti a především budování filosofického základu pro nějakou systémovou změnu, neboť se domnívám, že právě to nyní schází nejvíc. To vidíme i na stavu levice nejen u nás, ale i ve světě, kdy v podstatě ve vyspělých zemích schází nějaká soudobá realistická smyslupná vize. Třeba hnutí Occupy Wall Street v podstatě nemělo žádný program.

Z hlediska výše uvedeného se domnívám, že lepší volbou než fenomenologie by byl spíše marxismus. Nestudoval jsem filosofii, takže se mohu mýlit, ale pro pochopení příčin stavu společnosti a hledání alternativ mi fenomenologické texty připadají spíše jako meditace o nesmrtelnosti chrousta, které skutečné mechanismy fungování společnosti mohou spíše "postmoderně" zatemňovat.

Vy píšete, jak intelektuálové nějaké pozice "z duše nenávidí", ale zajímalo by mě, kolik z nich např. dává u voleb hlas levici. Rád bych se mýlil, ale velké procento to asi nebude, nemám pravdu ?
Ti lidé mají v hlavách postmoderní zmatek a mylně se domnívají, že rozdělení levice/pravice je cosi překonaného nebo že rozdělení společnosti na třídy patří do 19. století. Když pak skončí na ulici, náramně se diví, i když si sami pomáhají kopat vlastní hrob. Jaksi si nedovedu představit, jak by tady mohla pomoci fenomenologie.

Mám-li se vyjádřit k Vašemu nápadu pořádat filosofické kursy, pak Vám to nechci nijak rozmnlouvat, ale domnívám se, že kirmakX6on má asi pravdu a byl by nejspíš problém najít dostatek posluchačů, aby se zaplatil alespoň nájem prostor. Lidi holt mají málo času a zájmu o tyto věci. Domníváte-li se, že máte co sdělit, pak by bylo možná lepší to sepsat - filosofické knihy nebo alespoň knihy filosoficky zaměřené vycházejí, a tedy je někdo asi také kupuje. Možnost by byla také zkusit beletrii a filosofické myšlenky prezentovat touto formou. Velcí romanopisci minulosti nedělali nic jiného ...

Texty, které by Vás možná mohly zajímat, najdete na http://www.sok.bz/index.php . Pokud by Vás zajímala pouze filosofie, pak stačí kliknout na libovolnou zelenou ikonku se symbolem akropole.

Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 24/09/2012 :  21:57:10  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Jestliže analytická větev již dlouhý čas slouží vědě, proč by nemohla fenomenologie a školy z ní vzniknuvší sloužit lidem?

A jak, třeba tím, že je bude nějak uklidňovat nebo jim intelektuálně vysvětlovat jak užitečné je chránit přírodu a ducha? :D

Já bych řekl, že se to někdo učí jako skládačku a potom to může uplatnit v nějakém dalším oboru. Jako skill, bez kterého to moc nejde, ale když máš jenom tohle, tak ti to k ničemu taky není.
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 25/09/2012 :  02:10:54  Show Profile  Reply with Quote
To Elapela

Tvůj záměr měnit s pomocí filosofie současný finanční, materiálně-excentrický, konzumní, hodnotově zvrácený otrocký systém, je jedním ze světlých okamžiků tohoto fóra a dává nahlédnout skutečnost, že katedrová filosofie ještě není zcela zaprodaná- jak je tomu u exaktních věd...O:-)
Každý počin s nímž jsme obecně konfrontování budí svou přirozenou reakci a to v míře úměrné výkyvu jevu od přirozené rovnováhy, proto tvoji tendenci měnit věci pozvolna se vkrádající finančně-konzumní, otrocké materiální zrůdy, nepovažuji za idealistické, ani postmoderní, ale naopak za velmi současné a reakčně relevantní ,,sebezáchovné“ téma…
Domnívám se, že tak, jak nás empirická věda dovede dostat k nástrojům potencionálně vedoucím k relativnímu blahobytu, musí nás filosofie jako jejich matka naučit tyto nástroje používat tak, aby nebylo jejich praktické využití v důsledku kontraproduktivní a nevedlo na místo k blahobytu k nezamýšlené destrukci!
Empirická věda se dnes sice těší velké oblibě z důvodu možnosti přímého praktického využití a schopnosti generovat zisk, ale pouze filosofie nám může dát jasný směr a nedovolit vědě zapálit ohníček tak, aby nám nakonec shořel celý dům!
Filosofie se totiž jako exaktní vědy nezabývá pouze svoji omezenou oborovou doménou, ale v první řadě nahlíží na jsoucno a tedy i lidskou společnost jako na celek a hledá vždy tu správnou odpověď z univerzálního absolutního pohledu…Filosofie nás učí vidět věci ne tak, jak se nám, nebo omezené vědě jeví, ale jak ve skutečnosti jsou, proč tak jsou a jak by ve skutečnosti (z absolutního pohledu) měli být!...Filosofie je královnou věd a nástrojem na pravdu- ne služkou kohosi!
Z praktického pohledu by filosofie mohla při troše fantazie plnit obdobnou úlohu jako dnes populární psychologie, protože nic není větším lékem na problémy způsobené omyly jednotlivců, či skupin, jako jejich rozklíčování a navržení kroků jejich nápravy…
Problém dnešní doby spočívá především v tom, že lidstvo ještě nedozrálo své lidskosti a nenaučilo se sobě vládnout…Lidé, kteří řídí náš materiální svět a soustřeďují ve svých rukách politiku a světový kapitál, jsou lidé duševně nemocní (mamonem), jsou otroky svých nezkrocených vášní- peníze jsou jim drogou- neovládají své peníze, ale peníze ovládají je, nemají naději, že by jim jednou řekli ,,Dost“!
Tito lidé prodali svou duši ,,ďáblu“ za drogu kterou dnes a denně potřebují a neuvědomují si, že z lidské přirozenosti dělíme potřeby v zásadě jen na ty zbytné a nezbytné, přičemž jim se staly všechny nezbytné…a nevidí pravdu a zásadní ontologický rozpor v bytostné povaze člověka- rozpor mezi materiálním a duchovním faktorem, který má za úkol v člověku udržet trvalou duševní i tělesnou rovnováhu!...Mamon může být sice určitou chvíli motorem ekonomiky, ale jelikož neposkytuje člověku možnost nad sebou rozumně vládnout, v důsledku ho přivede k bytostnému- duchovnímu i fyzickému zániku!
Finanční systém, motivovaný ziskem (nezkrocenou excentrickou materiální vášní- nezvládnutým otrockým chtíčem- drogou), tím co je vysoce nad rámec nezbytných potřeb, není ničím jiným než duševní chorobou, v praxi dle symptomů žravosti rakovinou, která vyvádí lidský svět z přirozené rovnováhy, dělá z nich otroky a nutí je konzumovat vše nepotřebné, co konzumní finanční systém za účelem uspokojení své mánie v zisku vyrobí!
To, co by tedy bylo moudré dnes lidem říkat je pravda, že se stali objetí reklamní mašinérie, která jim bere všechny duchovní hodnoty a nutí je otrocky sloužit nepotřebným materiálním věcem, čímž přicházejí jeden o druhého, o svoji svobodu, o svůj čas i o svůj život!
Peníze jsou důležité, ale jen v nutném množství, to co je nad rámec nezbytných potřeb, to jen člověka zotročuje…Právě to by měla lidem říkat filosofie…Ne lži, jako reklama finanční mašinérie, ale pravdu, tak, jak nám byla nezcizitelně dána přírodou!...

Absolut

Edited by - Absolut on 25/09/2012 20:12:29
Go to Top of Page

Bolševik
Aktivní uživatel

140 Posts

Posted - 25/09/2012 :  19:53:57  Show Profile  Visit Bolševik's Homepage  Reply with Quote

Já bych ještě připojil poznámku k té myšlence filosofických kurzů.

Nevím, má-li být cílem jen šíření osvěty nebo si i něco přivydělat, ale jde-li skutečně o to první, pak mi jako vhodný nástroj osvěty připadá internet. Můžete založit filosofický web a pokud tam bude něco zajímavého ke čtení, je tady, myslím, potenciál nějaký počet čtenářů získat. Udělat se to dá i v podstatě zadarmo a bez technických znalostí, lidé s doktoráty by to měli v každém případě zvládnout. Nutná investice je jen volný čas. Z čtenáři lze i komunikovat (diskuse pod články, fórum ...).

Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 26/09/2012 :  19:48:02  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bolševik

Nevím, má-li být cílem jen šíření osvěty nebo si i něco přivydělat, ale jde-li skutečně o to první, pak mi jako vhodný nástroj osvěty připadá internet.

Mě ne, protože z toho nemáš žádný adekvátní feedback. Možná, že si pak člověk třeba těžko stojí za svým nebo je málo odvážný, ale stačí se podívat do jakékoliv beletrie a jde vidět, že to psali samí úchylové odtržení od reality.
A něco takového je úplně stejně na nic, jako když je člověk osobně v nějaké společnosti a jenom se veze.
Go to Top of Page

Bolševik
Aktivní uživatel

140 Posts

Posted - 27/09/2012 :  18:40:48  Show Profile  Visit Bolševik's Homepage  Reply with Quote

Provoz webových stránek feedback poskytovat může.
Feedback je už jen informace z logu o tom, kolikrát na web někdo přišel, které stránky byly zobrazeny, dá se usoudit kolik času na webu kdo stráví, apod. Tyhle věci se ve firmách často vyhodnocují a zpracovávají do krásně barevných grafů, členěných podle teritorií a dalších charakteristik.
U malého webíku pochopitelně grafy nikdo dělat nebude, ale informace o počtu návštěvníků a co konkrétně je zajímá vybrat lze a pak se podle toho orientovat.
No a jak jsem napsal, se čtenáři lze také diskutovat pod články, zprovoznit fórum, uspořádat anketu, ... Možností je neúrekom.

Ke své poslední poznámce o využití internetu k propagaci filosofických myšlenek si ještě dovolím připojit návrh, jak by bylo možno pokusit se to relativně bezbolestně realizovat.

Mám na mysli zkusit nějak oživit tento web. Má výborné jméno domény (www.filosofie.cz - co si přát více ?), dobrou pozici ve vyhledávačích, je už nějak "zavedený" a fungující.

Nicméně mi připadá, že lidé, kteří web někdy před léty spustili, už na něj nemají čas nebo jejich zájem možná pominul. Pokud by byla nějaká skupinka lidí ochotna investovat jistý čas k propagaci filosofických myšlenek, co takhle zkusit se spojit s provozovateli těchto stránek a nabídnout jim spolupráci při tvorbě obsahu ?

Bylo by např. možné aktualizovat a doplnit odkazy na filosofické texty, rozšířit nějak hlavní nabídku na úvodní stránce, zveřejňovat články k výročím různých osobností, apod.

Za pokus by možná stálo i zkusit nějak oživit toto fórum, které, posuzuji-li podle starých příspěvků, mělo v minulosti o dost lepší úroveň a tím pádem asi i větší sledovanost.
Tohoto oživení by, dle mého názoru, bylo možno dosáhnout jednak tím, že se občas předloží nějaký kvalitní text k diskusi a pak se domnívám, že by byla užitečná a asi i nezbytná nějaká lehčí forma moderování.
Tím nemyslím zásahy do příspěvků, ale spíše napomenutí a eventuální zablokování lidí, kteří fórum spamují, nedrží se tématu nebo píší zjevné nesmysly.

Go to Top of Page

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 27/09/2012 :  22:35:52  Show Profile  Reply with Quote
Snad nebude příliš netaktní, když řeknu, že po přečtení úvodního příspěvku jsem měl chuť pozvat jeho autorku na večeři V mém okolí není mnoho lidí, kteří by mi takto mluvili z duše, místy přesně slovo od slova.

Souhlasím s Bolševikem v tom, že příčinou problémů, které Elapela popisuje, je společenský systém. Ohledně toho vlastnictví nemám jasno, to by bylo na delší diskuzi, co má a nemá být soukromě vlastněno, ale zmínil bych spíše měnový systém. Ten vytváří peníze formou dluhu, který je třeba splatit zvýšenou aktivitou, rostoucí ekonomikou, což nakonec vede k plundrování planety a psychickému strádání. Dluhy akcelerují společnost, což vyhovuje té elitě, o které hovoří Bolševik, protože poddaní jsou pak nuceni více kmitat aby udělali svým pánům pohodlí. A mimochodem, tato elita moc dobře ví, že prostřednictvím měnového systému lidem vládne.
Férové je zmínit, že takovýto systém akceleruje také technologický rozvoj. Když ale vidím Řeky se věšet, tak bych s tím i počkal ... podle mého názoru není kam spěchat, protože lidstvo žádný konkrétní cíl nemá.

Představa, že člověk, který chce vydělat prachy aby uživil sebe a svou rodinu, který je semletý systémem tak že nemá čas přemýšlet nad tím jestli třeba jako finanční poradce někomu neškodí, bude poslouchat něco o filosofii, je bohužel naivní. Nerad to říkám, ale je to tak. Většina lidí není filosofického myšlení schopna, či na něj není dostatečně psychicky silná nebo ji prostě není možno vytrhnout z jejich života "v jednom kole". "Mám děti -> musím je živit -> seženu maximum peněz co jde a je mi jedno jak" - Tak bych charakterizoval myšlení většiny lidí, tak jak jej vidím já. Proto si myslím, že by se na takovéto filosofické kurzy těžko sháněli lidé, i kdyby to bylo zadarmo.

A proč lidé pracují ve finančním sektoru? Proč používají měnu, jejímž prostřednictvím jsou bankovním sektorem vykořisťováni? Proč nakupují od korporací? Protože si neumí sehnat jídlo, pití a obydlí jinak. A dostáváme se k tomu, v čem momentálně tak trochu vidím řešení - návrat k soběstačnosti. Pokud si vypěstuji, pokud si budu schopen udržovat obydlí bez peněz, například v rámci nějakého soběstačného společenství někde na vesnici, mohu zrušit bankovní účet, dát výpověď v práci, nepřihlásit se na pracák.

A pak si budu moct filosofovat? :) Těžko říct, takový život je těžký a možná mě časem ta dřina omrzí a začnu vymýšlet nějaký systém :) a tím jsme v začarovaném kruhu. Stát úplně rozložit nemůžeme, v následné anarchii by totiž vládlo právo silnějšího a vypadalo by to zhruba jako v Sedmi statečných, akorát se zbraněmi 21. století. Čili návrat k soběstačnosti, což je změna "zdola",není všelék.

Druhou částí mého řešení je změna měnového systému, tj. změna "shora". ČT a Nova o tom sice zatím neví, ale v mnoha kruzích i odborných fórech se začíná vážně přehodnocovat, jestli způsob, jakým se dnes vyrábějí peníze, není chybný. Momentálně pročítám 30-stránkový návrh skupiny positivemoney.org.uk s názvem Full Reserve Banking. Ono je moderní říkat "Je to v lidech", ale já jsem přesvědčen o tom, že měnový systém je hlavním faktorem dnešního morálního úpadku.
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 28/09/2012 :  03:45:27  Show Profile  Reply with Quote
eh, já tedy v příspěvku Elapely nevidím zásadní protest proti současnému společenskému systému vyspělých zemí

sice zde je plno suboptimalit, ale popravdě mě udivuje názor, že je tento systém založený na vědě a demokracii špatný jako celek a z podstaty... Podle mě nejen, že je to "nejlepší, co máme", ale i "nejlepší, co může být" a myslím, že je dokonce velmi snadné to dokázat. Případnou námitku, že vlastně demokracii nemáme, příjímám, ale teď mi jde o ten ideál, ke kterému se pomaličku, ale znatelně, v průběhu desetiletí a staletí přibližujeme. Pokud jde ekonomiku založenou na směně, zde si popravdě neumím představit alternativu, která by životně nutné funkce peněz mohla zastat.

a mimochodem mi nepřipadne, že by nějaká mocenská elita mi zabraňovala pěstovat filosofii, fakt ne. Nesvádějte prosím na politiky tento druh věcí - žádná elita mi např. nepřikazuje, že mám být nemorální nebo žít na dluh, pokud nemorální jsem a na dluh žiju, je to moje zodpovědnost.

Sváděním věcí na systém z lidí děláte jen ovce bez vlastního rozumu a bez vlastní svobodné volby. Lidi nejsou poddaní ani otroci nějakýho společenskýho systému - společenský systém má na život individua historicky nejmenší vliv !

--------
jinak s návrhy Bolševika ohledně internetu a filosofie souhlasím, ovšem, nutno podotknout, že v podstatě s jistotou mohu říct, že se žádný nezrealizuje...na jedné straně smutné (pro nás, kteří by s potěšením okusili plody těchto plánů), na druhé straně přirozené...
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 28/09/2012 :  05:35:41  Show Profile  Reply with Quote
ještě jsem se vrátil, protože si nemohu odpustit určitý rejpanec pro kritiky systému

moje podezření je, že největší kritici maj systém vlastně nejvíce v krvi

tak např. kritika, že lidi ztrácí práci a jsou chudí, že je to nespravedlivé, podívejme se na ty bohatýry, který pijou víno za 7 milionů...

no..podle mého názoru...z takové kritiky, konkrétně poukazem na nespravedlnost, čiší především závist a nenaplněná touha být oním bohatýrem -- a tato touha pak znamená, že jedinec ve skutečnosti zastává kapitalistické hodnoty, pouze se mu nedaří je naplnit. Důvod, proč mám toto podezření, je snad zřejmý - kdyby mně byly u prdele peníze a úspěch, tak snad nebudu tak toužit být bohatýrem a když nebudu toužit být bohatýrem, zřejmě mě nenapadne říkat, že je nespravedlivé, že někdo jím je a někdo jiný (který se snaží a pracuje stejně tvrdě) ne.

za druhé - nechtěl jsem být původně zbytečně útočný na první a možná poslední příspěvek nového uživatele, a tak jsem se k jistým pasážím nevyjadřoval, ovšem souhlasných příspěvků již bylo dost, takže si dovolím trochu ofenzivy.

Nejde mi dohromady snaha kritizovat hodnoty finančního a podnikatelského sektoru a snaha vydělávat na tomto boření. Filosofie je spíše koníček vhodný pro vlastní duševní rozvoj - prodávat tento duševní rozvoj se mi zdá, že je spíše potvrzením hodnot tržní společnosti: ke každému, kdo si chce živobytí založit na tom, aby mi za peníze radil v otázkách existenciálních a v otázkách smyslu života, přistupuju opatrně a velmi podezíravě. Proč? Protože si myslím, že poznání vztahující se k těmto kvalitu života zásadním způsobem ovlivňujícím otázkám, by mělo být pro každého v podstatě zdarma a rejžovat na něčem, co má být zdarma...no to je přece typická nectnost pravých podnikatelů-pravičáků !

Původní příspěvek se ovšem nevyslovuje zcela jasně, proto to vezmu ještě jednou a pomaleji, aby byly jasné moje interpretace.
Z úvodu příspěvku Je mnoho lidí jako jsem já, kteří vystudovali buď přímo filosofii, či nějaký "velmi praktický" humanitní obor. Je také mnoho lidí, kteří nevidí žádné východisko v získání postgraduálního vzdělání, a tak jsou buď nezaměstnaní, nebo pracují mimo obor. Je také mnoho lidí, které jejich zaměstnnání nenaplňuje, jelikož si uvědomují, že jeho vykonáváním vlastně podvracejí veškeré hodnoty, které jim filosofie vštípila. Co s tím? usuzuji, že smyslem je najít nové ekonomické využití filosofů-magistrů obecně. Z věty Nutit zaměstnance firem či jednotlivce, aby o svých životech více přemýšleli, pokud možno své životy nenechali jednostranně ovládat pouze "výkonem". a odkazu na východní filosofii, která řeší především existenciální otázky dovozuji, že je zde navrhováno, zekonomizovat filosofické vědění ohledně právě oněch existenciálních otázek, tedy především smysluplnosti života. Když přihlédnu k tomu, že psychologické i východní poznání je k tomuto tématu ve srozumitelné formě v podstatě zdarma - totiž za poplatek zhruba 100 Kč, který zaručí přístup do knihovny a internetu..., musím uzavřít, že tuto snahu nepovažuji za krok tím správným směrem - byl by to pokus zekonomizovat něco, co zde v podstatě už je a to v podstatě zdarma. To rozhodně není avizované nabourávání hodnot podnikatelského sektoru, ale naopak jejich potvrzení, jak jsem psal již dříve.

A na závěr, aby bylo jasné, co zde kritizuju. Nekritizuji popularizaci filosofie ani rejžování na této popularizaci. Kritizuji nespravedlivou a nedostatečně zdůvodněnou kritiku systému, poukazuji na rozpor ve snaze "za peníze nabourávat hodnoty a nahrazovat je hodnotami lepšími", v které cítím jakousi nemístnou nabubřelost - právě tato nabubřelost mě poněkud vytáčí, neboť si myslím, že k moudrosti patří tolerance, skromnost a respekt k jiným hodnotám. Teď zde má přijít filosof, který se mi bude snažit vtlouct do hlavy jiné, lepší hodnoty, hodnoty na vyšší úrovni, ...a ještě mě bude chtít přesvědčovat, že mu za to mám platit? Ne e...to mi moc připomíná sofisty a všeliké jiné spasitele slibující za pár peněz vykoupení u Boha....to tady už bylo v mnoha obměnách a nemyslím, že je to ten správný způsob.

Prostě nelze si hrát na altruisty a duchovního pozvedávající národ na vyšší úroveň a brát za to peníze. Vzdělávat národ a nabízet mu jiné pohledy na život samozřejmě za peníze lze a je to v pořádku, ale pak je to jen další inzerovaná služba, nic víc a nemělo by se to dávat do spojitosti s jakýmsi domnělým úpadkem, morálkou a hodnotami.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 28/09/2012 :  12:04:35  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kirmakX6on

...a tato touha pak znamená, že jedinec ve skutečnosti zastává kapitalistické hodnoty, pouze se mu nedaří je naplnit....

kirmaku, přece kdo si kapitalistické hodnoty uvědomuje a hraje podle nich, doslova je potřebuje ještě nemusí být někým kdo je zastává.

Dělat něco, čemu věřím, je a vždycky byla cesta k tomu uplést z toho nějaký svůj životní styl a odmítat všechno ostatní. Jenže dnes už přece lidé alespoň tuší, že se jejich prostor dělí na věci co mají rádi i určité povinnosti, které je třeba pro něco udělat. Jestli ne, tak jsou asi nějak retardovaní
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 28/09/2012 :  12:11:43  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bolševik

Provoz webových stránek feedback poskytovat může.
...
Bylo by např. možné aktualizovat a doplnit odkazy na filosofické texty, rozšířit nějak hlavní nabídku na úvodní stránce, zveřejňovat články k výročím různých osobností, apod.

Já si myslím, že nejlepší realizace je v aplikované filosofii, tzn, že z ní vzejde nějaký finální produkt. Jinak to je takové hodnocení hodnotitelů jak hodnotili nějaké hodnoty. Nebo vlastní hodnocení hodnot, které potřebuji vidět z nějakého důvodu z hodnotícího pohledu.

Určitě to má skvělý potenciál pro šestnáctiletého týpka, co má ambice a tuní si kreativní hlavu, učitelé tohle rádi dělají, ale je to jenom pár procent z toho co filosofie vlastně je.

Edited by - neronis on 28/09/2012 12:12:03
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 28/09/2012 :  12:16:16  Show Profile  Reply with Quote
Ehm, myslím, že proto jsou filosofové hodně orientovaní na sociální hodnoty a obvykle odmítají všechno a všechny, co vypadají divně. Jako takoví intelektuálové se sklenicí vína, šálou kolem krku a zasněným pohledem, vyhledávající lichotky.. trochu jako ženy.
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 28/09/2012 :  14:39:10  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

quote:
Originally posted by kirmakX6on

...a tato touha pak znamená, že jedinec ve skutečnosti zastává kapitalistické hodnoty, pouze se mu nedaří je naplnit....

kirmaku, přece kdo si kapitalistické hodnoty uvědomuje a hraje podle nich, doslova je potřebuje ještě nemusí být někým kdo je zastává.
vysvětli...

když usiluji o hodně peněz, pak se řekne, že peníze jsou pro mě hodnotou, ne?

když neusiluji o hodně peněz a peníze pro mě nejsou hodnotou, pak nepovažuji za nespravedlivé, že někdo má hodně peněz a já ne...

pokud nesouhlasíš, tak zřejmě chápeme rozdílně obyčejnou kolokaci "zastávat nějakou hodnotu"

Edited by - kirmakX6on on 28/09/2012 14:45:55
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 28/09/2012 :  17:54:44  Show Profile  Reply with Quote
eh, já tedy v příspěvku Elapely nevidím zásadní protest proti současnému společenskému systému vyspělých zemí

sice zde je plno suboptimalit, ale popravdě mě udivuje názor, že je tento systém založený na vědě a demokracii špatný jako celek a z podstaty... Podle mě nejen, že je to "nejlepší, co máme", ale i "nejlepší, co může být" a myslím, že je dokonce velmi snadné to dokázat.

To Kirmak,
Elapela nekritizuje systém založený na vědě a demokracii, ale současnou realitu nedemokratického finančního systému založeného pouze na generování zisku bez ohledu na škody, které za sebou nechává, jak na ekosystému planety, tak na každém lidském tvorovi v rovině materiální i duchovní! Jestliže ty nahlížíš současný systém jako to nejlepší, co máme a vůbec můžeme mít...já ho naopak považuji za systém loupežnický, nedemokratický a otrocký, především z důvodu, že mu tradiční hodnoty jako jsou morálka, právo, spravedlnost a nakonec i ta filosofie v jeho kšeftu překážejí! To, čeho jsme dnes svědky je logickým výsledkem systému, který uznává pouze zisk, proto nemůže mít ani jiný cíl, než pokřivit rovnou hospodářskou soutěž jak kartelem tak politickou korupcí, podmanit si veřejný sektor, nalhat lidem, že potřebují věci, které ve skutečnosti nepotřebují, a vydírat je tím, že je ponechají žít v relativní nevědomosti a chudobě.
Problém dneška tedy netkví v zásadě ve vědě, nebo v demokracii, ale v elitách které mající nekonečnou potřebu materiálního zisku a proto neuznávají morálku, demokracii, spravedlnost, rovnou soutěž a jakékoli duchovní hodnoty!...Jsou to z podstaty absolutní materialisté, kterým demokracie a právo překáží, proto nekonečně korumpují, podvádí, kradou a lžou prostřednictvím reklamy a koupených ,,veřejnoprávních" médií!...Jak jsem uvedl minule, současný systém je nezdravý, neboť v něm vůdčí roli převzali sobecké ,,rakovinné" jednotky, které se v metastázích propojili v celospolečensky parazitický organizmus jdoucí proti přirozené podstatě globální kooperace jednotek, které svou poctivou prací hodnoty vytvářejí aby měli alespoň na základní životní potřeby...Tato rakovina je toho sice částečně motorem, protože je to živel, ale sama žádnou přidanou hodnotu netvoří, je parazitická a jen oslabuje celý organismus, pokřivuje přirozené mechanismy a vše živé vysává a ničí!...Její hodnota je v důsledku záporná a výsledkem její činnosti může být jedině destrukce celého lidského společenství...podobně jako smrt pacienta nemocného rakovinou!...To rozhodně není nejlepší vyhlídka co jako lidé máme, nebo můžeme mít!...

Absolut

Edited by - Absolut on 28/09/2012 19:35:25
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000