Author |
Topic |
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 15/09/2012 : 00:02:35
|
Neronisi
---------------------------- Většina z našich tužeb nevychází z nějakého momentu tady a teď, ale je jen nějakou transformací toho, co jsme chtěli už dávno, po čem odjakživa toužíme. --------------------------
Neronisi s tím to s tebou musím souhlasit. Tužby a chtíče vznikají na pozadí toho co v člověku vznikalo už kdysi dávno. Třeba v dětství či v pubertě.
A ony touhy a chtíče se pak zcela jistě jak píšeš přetransformovaly se třeba v to co dokonale vyvolává v naší mysli napětí, které vychází s oněch tužeb.
Třeba v okamžiku kdy v reálném světě spatřujeme či vidíme objekty právě oněch našich tužeb, které v nás ihned spouštějí mechanismy, které v nás vyvolávají zájem a pokušení.
---------------------------- Svými dílčími skutky neovlivňujeme svou celoživotní budoucnost. To spíš až když tak nějak neděláme nic jiného, nakonec sama přijde. -----------------------------
Neronisi s tím to vůbec nesouhlasím. Já si myslím, že budoucnost každého člověka vychází právě s jeho dílčích skutků, které člověk dokáže ovlivňovat a měnit. Tak, že nakonec přijde budoucnost taková, kterou si každý člověk sám vytvořil.
A pak sklidí plody šťavnaté či trpké. To mu se říká karma.
Milan.Miló.
|
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 15/09/2012 : 08:16:46
|
quote: Originally posted by Milan.Miló
Tak, že nakonec přijde budoucnost taková, kterou si každý člověk sám vytvořil.
A pak sklidí plody šťavnaté či trpké. To mu se říká karma.
Milane, to by potom znamenalo, že záleží na jejich povaze, charakteru, musí je kopírovat, ale to je přece blbost.
Jako když chčiješ pod strom jenom sladkou šťávu až pak ti zfialoví švestky. Ale ten proces probíhá úplně jinak a je mnohem složitější. |
Edited by - neronis on 15/09/2012 08:17:14 |
|
|
Bolševik
Aktivní uživatel
140 Posts |
Posted - 15/09/2012 : 13:57:58
|
quote: Originally posted by jrf
Toto téma se dotýká sporu mezi determinismem a náhodností. Pokud budu dokonale rozumět celému vesmíru, budu moci vypočítat, jaká bude budoucnost? Kde se v ní v danou chvíli bude nacházet hmota, co budou dělat živé organismy?
Dle názoru současné vědy při chování hmoty na mikroúrovni hraje fundamentální roli náhoda. Nicméně tato náhoda má pravděpodobnostní charakter a pro obrovské soubory částic z toho vyleze v podstatě deterministické chování.
Budoucnost byste nemohl vypočítat ani v případě, že by příroda fungovala na 100 % deterministicky. Stav každého systému jste schopen určit vždy jen s určitou mírou přesnosti a při výpočtu budoucího stavu nějakého složitého systému se s pokračujícím výpočtem odchylky budou násobit.
Pokud je vše předurčené, mohu si sednout a spokojeně a beze stresu na to počkat. Myšlenka, že ať dělám, co dělám, budoucnost je daná, je děsivá. Pokud by se však jednalo jen o neživou přírodu, jsem schopen takovou myšlenku přijmout. Ale když je součastí přítomnosti člověk, který může dělat rozhodnutí? Například si řeknu, že zítra nepříjdu do práce, nebo skočím z okna, nebo si udělám potřebu uprostřed náměstí? Takové akce přece musí budoucnost měnit. A nebo jsou bezvýznamné, a vše vede ke stejnému cíli jen různými cestami.
Mozek je hmota jako každá jiná a její chování zcela podléhá přírodním zákonům, což je směs tupého determinismu a určitého množství nahodilosti, mající svůj původ v kvantových jevech. Žádný prostor pro svobodu zde není - je třeba si uvědomit, že náhoda není totéž, co svoboda. (Nebo by snad někdo označil člověka, který by zcela nahodile pohyboval končetinami, za svobodně jednajícího ?)
Není znám žádný mechanismus (a je vcelku rozumné předpokládat, že ani nemůže existovat), kterým by se nějaký materiální útvar mohl vymanit ze sevření přírodních zákonů a dělat si, co by chtěl. Jestliže provádíme nějaké rozhodování, jeho výsledek určují spojení mezi neurony v mozku, přiváděné impulsy a prostředí, ve kterém se neurony nacházejí.
Řekněme, že člověk se má o něčem rozhodnout - třeba o tom, co bude večer dělat. Na počátku rohodování, v čase T1, se mozek nachází ve stavu S1. Po učiněném rozhodnutí, v čase T2, se mozek nachází ve stavu S2. Je-li ovšem mozek hmota jako každá jiná, pak to stav S2 musí být výsledkem stavu S1, působením přírodních zákonů na hmotu mozku a výměnou hmoty a energie mezi mozkem a okolím v intervalu T2-T1.
Domnívám se, že jakási "astrální duše" je v dnešní době prostě neobhajitelná - řekl bych, že výzkum mozku pomocí scanovacích technik, poznatky neurochirurgie, farmakologie a dalších oborů už podobné víře odebraly půdu pod nohama.
Jsou zkoumány a často i známy mechanismy, kterými jsou způsobovány různé choroby mozku, jako je např.Alzheimerova nemoc a další. Přitom mnohé z těchto nemocí ovlivňují např. i povahu člověka - mění jeho "duši". Z původně třeba laskavého a obětavého člověka výše uvedená nemoc udělá sobecky uvažující dítě. Chování člověka lze ovlivňovat i drogami, léky, chirugickými zákroky. Přičemž jsou často známy i mechanismy, jak a proč k takovému ovlivňování dochází. Z toho vychází jasně, že výsledkem změny hmotného substrátu je změna "duše".
Když si řeknete, že zítra nepříjdete do práce nebo že vykonáte potřebu uprostřed náměstí, tak tím budoucnost, samozřejmě, změníte. Ale nezapomeňte, že samo takové rozhodnutí a jeho realizace je výsledkem působení přírodních zákonů na hmotu Vašeho mozku a jeho interakce s okolím.
Je to podobné, jako když se automatická sekačka na trávu, která se dokáže vyhýbat překážkám, "rozhodne", že zabočí doleva, aby nenarazila do stromu. Akorát že sekačka je neskonale jednodušší, na rozdíl od nás si neuvědomuje rozhodovací procesy ve své řídicí jednotce a nechápe je jako projevy své svobodné vůle.
|
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 15/09/2012 : 14:33:16
|
Neronisi
------------------------------ Milane, to by potom znamenalo, že záleží na jejich povaze, charakteru, musí je kopírovat, ale to je přece blbost. ----------------------------
Neronisi já jsem toho názoru, že lidé mnohdy kopírují mnohé věci o, kterých nemají ani potuchy.
Povaha a charakter lidem mnohdy poslouží třeba k tomu aby lépe chápali a přijímali samotnou podstatu věcí.
-------------------------- Jako když chčiješ pod strom jenom sladkou šťávu až pak ti zfialoví švestky. Ale ten proces probíhá úplně jinak a je mnohem složitější. ----------------------
Neronisi karma je taková, že jak se chováš tak taky ze světa kolem přijímáš vše cos vyslal do éteru.
Ať jsou to věci dobré či špatné.
Vyšleš-li negativní věci nemůžeš Čekat, že se ti vrátí pozitivní.
Milan.Miló.
|
|
|
Bolševik
Aktivní uživatel
140 Posts |
Posted - 15/09/2012 : 15:01:51
|
Je docela možné, že, jak pravil Buddha, "Svět tvoříme svými myšlenkami". Přikláním se k tomu. Záleží jen na nás, jaký bude svět. Jaký si ho uděláme, takový bude. A nejen objektivně ...
Sněním si sice svět můžeme subjektivně vylepšit, nicméně existuje i nějaké realita, která je objektivní a pro všechny stejná: člověk z naší civilizace, příslušník primitivního kmene nebo třeba i medvěd dopadnou stejně, postaví-li se na koleje před přijíždějící vlak. A to bez ohledu na to, co si před nárazem představují a jak svět prožívají.
Nebo tomu snad někdo nevěří ???
|
Edited by - Bolševik on 15/09/2012 15:04:09 |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 15/09/2012 : 17:33:04
|
quote: Originally posted by Milan.Miló
Vyšleš-li negativní věci nemůžeš Čekat, že se ti vrátí pozitivní.
Myslíš, že by se mi karma chtěla jako pomstít? Já teda moc mstivý nejsem |
|
|
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 15/09/2012 : 20:54:30
|
quote: Originally posted by Bolševik Budoucnost byste nemohl vypočítat ani v případě, že by příroda fungovala na 100 % deterministicky. Stav každého systému jste schopen určit vždy jen s určitou mírou přesnosti a při výpočtu budoucího stavu nějakého složitého systému se s pokračujícím výpočtem odchylky budou násobit.
já bych k tomu jen dodal, že ve většině fyzikálních systémů s lineárně rostoucím časem roste tato nejistota exponenciálně...
ona nejistota se stane obrovskou proto velice rychle... |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 16/09/2012 : 15:44:38
|
quote: Originally posted by Bolševik
Je docela možné, že, jak pravil Buddha, "Svět tvoříme svými myšlenkami". Přikláním se k tomu. Záleží jen na nás, jaký bude svět. Jaký si ho uděláme, takový bude. A nejen objektivně ...
Sněním si sice svět můžeme subjektivně vylepšit, nicméně existuje i nějaké realita, která je objektivní a pro všechny stejná: člověk z naší civilizace, příslušník primitivního kmene nebo třeba i medvěd dopadnou stejně, postaví-li se na koleje před přijíždějící vlak. A to bez ohledu na to, co si před nárazem představují a jak svět prožívají.
Nebo tomu snad někdo nevěří ???
Proč takhle?
I takový průjezd vlaku může každý člověk vnímat úplně jinak. Někdo si tam stoupne schválně a pak to vnímá diametrálně odlišně od panikařícího člověka, kterého tam někdo shodí nebo donutí. Jediné, co bude stejné, je výsledek takového dění, ale čistě objektivně tito lidé prožívají jiné prožitky, má to pro ně jinou konotaci. Takže objektivně je svět každého z nás subjektivní. Nedá se prostě říct, že tři lidi přejel vlak. To není realita.
_____________________________ Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?" |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 16/09/2012 : 19:40:55
|
Neronisi
----------------------------- Myslíš, že by se mi karma chtěla jako pomstít? Já teda moc mstivý nejsem -------------------------
Neronisi nemyslím, že by se ti karma chtěla mstít. To ne to jsem ani nikdy neřekl.
Karma jen lidem přináší to co si sami přichystali v dávné či nedávné minulosti. Svým jednáním a skutky.
Protože karma působí jako zpětná vazba na vše co člověk dělá, jak myslí a jedná. A tak po zásluze mu je vyměřeno přesně to jak činil.
Milan.Miló.
|
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 19/09/2012 : 17:08:40
|
Milane, takže nejlepší je nedělat raději nic, ne? Co já vím na co šlápnu až půjdu do lesa nebo koho urazím tím, že si ráno nevyčistím zuby. |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 20/09/2012 : 16:17:47
|
Neronisi
------------------------------- Milane, takže nejlepší je nedělat raději nic, ne? Co já vím na co šlápnu až půjdu do lesa nebo koho urazím tím, že si ráno nevyčistím zuby. ---------------------------
Neronisi karma je zcela individuální a zároveň i kolektivní. Karma se promítá ve všem co činíme. Myslím, že to cos napsal je určitě taky jakýsi projev karmy.
A však znám tři projevy karmy první je pozitivní druhou je neutrální a třetí negativní.
A každý s těch to tří projevů karmy nabízí vždy zcela odlišný projev karmy.
Dám příklad člověk, který podléhá svým vášním a chtíčům už na tolik, si ve své mysli a mentálním světě a nevědomí začne vytvářet určité představy a obrazy.
Které, když už nabudou stavu nutkavého či tísnivého stavu. Tak dotyčná osoba své představy a obrazy začne směřovat ze sebe ven. A tak začne pozvolna naplňovat vše to co jsi vytvořila.
A karma se stává jen prostředkem, který toto vše přetváří pozitivní či neutrální a negativní. Podle toho co člověk zrovna dělá a jak se chová. Se tak posléze začne naplňovat.
Milan.Miló.
|
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 20/09/2012 : 17:28:06
|
A jak karma hodnotí co je pozitivní a negativní?
Mě přijde celkem normální, že pokud člověk něco dělá, tak tím směrem třeba mimoděk nějak jde a posléze se "naplní" i když záleží na tom jak moc to drhne, co je zrovna žádané a tak. To ostatní mi přijde jenom nějaké přání karmy, které si někdo z nějakého důvodu vytvořil a já nevím proč. |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 20/09/2012 : 19:05:54
|
Neronisi
---------------------------- A jak karma hodnotí co je pozitivní a negativní? ----------------------------
Karma vychází z daných příčin tedy samotné kauzality tedy příčinnosti, ze které vyplívá samotný důsledek.
Karmu už naznačoval ve svých podobenstvích Kristus, když říkal udeří-li tě někdo do tváře nastav mu svou druhou tvář.
Čímž myslel a měl na vědomí, když člověk bude jednat v souladu s láskou tím se samotné negativní a špatné karmické skutky vyruší. A člověk bude tak v souladu s přírodou a veškerým Universem.
---------------------------- Mě přijde celkem normální, že pokud člověk něco dělá, tak tím směrem třeba mimoděk nějak jde a posléze se "naplní" i když záleží na tom jak moc to drhne, co je zrovna žádané a tak. To ostatní mi přijde jenom nějaké přání karmy, které si někdo z nějakého důvodu vytvořil a já nevím proč. -----------------------------
Karma nemá žádné přání karma je přírodní a jediný zákon akce a reakce.
Tudíž každému přinese jen to zasadil tak taky sklidí.
Milan.Miló.
|
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 20/09/2012 : 19:20:38
|
Milane, já když bych někomu vrazil a on mi nastavil druhou tvář, tak už dál sice nepokračuju, ale můj názor na něj se nemění. Možná ho to ještě více deklasuje. Nemyslím si, že akce a reakce bývají jenom "pozitivní". |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 20/09/2012 : 20:13:40
|
Neronisi
------------------------ Milane, já když bych někomu vrazil a on mi nastavil druhou tvář, tak už dál sice nepokračuju, ale můj názor na něj se nemění. Možná ho to ještě více deklasuje. Nemyslím si, že akce a reakce bývají jenom "pozitivní". ------------------------
Neronisi, i když tvůj názor se na něj nezmění tak ona dotyčná osoba tím, že ti nastaví onu tvář. Se vyhne negativnímu působení dané akce. A tedy nepůsobí negativně. Čímž nevyvolává ve světě kolem žádné zlo a zbytečné napětí. A tak v jeho psychice nevzniká žádné napětí nebo jen minimální. A tak se do světa kolem nepromítá negativismus či zlo, které by na něj mohlo působit.
--------------------------- Možná ho to ještě více deklasuje. Nemyslím si, že akce a reakce bývají jenom "pozitivní". ---------------------------
Samozřejmě máš pravdu, když tvrdíš, že akce a reakce nebývají jen pozitivní. Bývají i negativní a zlé.
Ale to je jen zase zpětná vazba na danou karmu. Jak individuální tak kolektivní. Třeba jako při oné metylalkoholové aféře, která zde vládne a, která si vybrala za následek už tolik životů.
Milan.Miló.
|
|
|
Topic |
|
|
|