www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Film o Filosofii rovnováhy
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 30/03/2012 :  08:47:40  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kirmakX6on

... Když zabiju krávu, tak ty buňky, který tvořily krávu, zemřou...nemůžou to proto nikomu jinému sdělit, snad jen bezprostředně před svou smrtí to mohou sdělit jiným kravám, který by tomu mohly přihlížet. Pokud ale v dohlednu žádná jiná kráva nebude, nemá se to jak dozvědět přeci. Snad kdyby to sdělily buňkám jiných mikroorganismů, který budou tu mrtvou krávu pak rozkládat. Ale tito destruenti by mně měli být spíš vděční, neboť jsem jim zabitím krávy obstaral živnou půdu...
I kdyby to nějak buňkám jiné krávy sdělily, znamenalo by to, že mě pak krávy nebudou mít rády. (To se přitom obecně vůbec neděje, když se narodí malá kráva, tak lidí, kteří ji chovají, vůbec nebojí, přitom naprostá většina krav jde na porážku a to těmi stejnými lidmi, kteří odchovávají mladé.) Není mi ale jasný, proč by mělo např. lidi zajímat, že jsem krávě způsobil bolest či smrt - chápal bych, kdyby mě za to neměly rády ty krávy, ale nechápu, proč by mě za to neměli mít rádi lidi, tj. proč má moje potenciální zabíjení krav vliv na běžné zlo ze světa lidí, dejme tomu korupci (na kterou tam ve filmu odkazuješ taky).

Snad kdyby vskutku vůbec nešlo o tu krávu, ale jen o buňky dané tkáně. Tj. pak by to bylo, že např. svalovým buňkám krávy jsem způsobil (resp. moje buňky způsobily) bolest (v důsledku čehož pak kráva jako celek zemřela) a za toto mě nebudou mít rády všechny svalové buňky všech organismů...a tato nevraživost se pak bude na velké škále projevovat jako ono běžné zlo. ...

V lidském mozku jsou části příbuzné s plazy tzv. archikortex a příbuzné s ostatními savci tzv. paleokortex, tyto části mozku zastupují rovněž určité části těla, tyto buňky (resp. části mozku či jimi zastoupené části těla) jsou pak často vzájemně ve sporu (viz Pozn. dále) a podle mne by se tak mohli mstít za způsobenou smrt a bolest plazů, resp. ptáků jako blízkých příbuzných plazů a savců.

Pozn.: seriál „Byl jednou jeden život“ (viz literatura) 3 DVD, díl „9. Mozek“, čas 2:30-3:55 před 200 milióny let se vyvinul primitivní mozek, tj. mozková kůra plazů-archikortex, umožňující primitivní reakce jako agresivní obrana teritoria, tyto primitivní reakce a tato část mozku existují také u moderního člověka, před 100 milióny let to byl paleokortex, (tj. mozková kůra savců viz 1 DVD, díl „1. Planeta Buněk“, čas 4:48-5:06) zprostředkující obavu, strach, počátky paměti, čas 4:10-5:48 před 100.000 lety to byl neokortex tvořící 85% hmotnosti mozku umožňující sdílení myšlenek, počítání, umění, přemýšlet o příčinách a chovat se civilizovaně, a problémová komunikace neokortexu a primitivní mozkové kůry (archikortexu a paleokortexu), čas 23:30-25:50 mozek má víceméně úplnou kontrolu nad člověkem, komunikace neokortexu a primitivní mozkové kůry (archikortexu a paleokortexu) způsobuje věčné dilema mezi agresivním či civilizovaným řešením situace živým tvorem, primitivní část mozku se pořád snaží převládnout. Mozek skladuje většinu toho, co vnímáme vědomě, z toho, co vnímáme nevědomě, mozek ukládá asi 1/100, mozek vnímá vše najednou. Každá část těla je kontrolována určitou oblastí mozku, větší části mozku jsou potřeba na citlivější části těla, např. ruce a obličej. Přenos do mozku se děje prostřednictvím povrchových buněk těla a jeho smyslů a pomocí nervů, resp. jejich nervových buněk-neuronů a jejich výběžků-dendritů vedených po celém těle, a to pomocí chemických látek neurotransmiterů-nervových přenašečů.

Literatura:

"Byl jednou jeden život", v originále: "Il était une fois ... la Vie", created by Albert Barillé, music composed by: Michel Legrand, characters designed by: Jean Barbaud, copyright PROCIDIS-Paris, v České republice copyright: BH promo CZ 2008, titulní píseň Jana Mařasová, Ľuba, 1,2,4,5 DVD 104 minut, 3,6 DVD 130 minut, 26 dílů seriálu.

(viz www.filosofierovnovahy.sweb.cz )

Edited by - Dalibor Grůza on 30/03/2012 10:47:13
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 10/04/2012 :  22:11:09  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Pokud se podaří uskutečnit alespoň v jediném případě přátelství dvou samostatných virů či bakterií či živých buněk, které se jinak požírají, tak bude podle mne vyvráceno stávající pojetí Darwinovy evoluční teorie přírody. Účelem tohoto pokusu je z velké části vyvrátit Darwinovu evoluční teorii. Chtěl bych dokázat, že základy lidské morálky existují již na mikrobiální úrovni, že tedy např. v případě náboženství nejde o opium lidstva, tedy jakýsi umělý výtvor, ale že jeho základy jsou zakódovány již v našem přírodním základě, tedy v našich mikroorganismech. Že tedy v případě potravního řetězce vždy existují dvě možnosti volby, a to buď boj o život, nebo symbióza, a to již na mikrobiální úrovni, že tedy boj o život není v přírodě nevyhnutelný, že již na mikrobiální úrovni i v případě mikroorganismů, které se za normálních okolností požírají, v naprosté většině všech případů existuje možnost volby mezi Darwinovským bojem o život a symbiózou, přičemž Darwinovský boj o život je vždy ta nejhorší volba. Tímto pokusem bychom ve shora uvedeném smyslu podle mne vyvrátili Darwinovu teorii jako nevyhnutelný boj o život v potravním řetězci v přírodě. Toto všeobecné morální chování ke všem živým organismům pak není morálka pro morálku, ale morálka pro symbiózu, která přináší největší možné výhody všem zúčastněným, ať již na úrovni mikroorganismů, tak i na lidské úrovni.

Edited by - Dalibor Grůza on 11/04/2012 09:57:41
Go to Top of Page

kay
Aktivní uživatel

110 Posts

Posted - 11/04/2012 :  20:21:54  Show Profile  Reply with Quote
Dalibore, jde sice o evoluční výhody, ale může to být pro tebe zajímavé: koukni na Tay-Sachs geny u aškenázských Židů, které u nich fungují jako ochrana proti tuberkulóze, či podobný příklad geny cystické fibrózy u Evropanů (viz více zde http://www.pbs.org/wgbh/evolution/educators/course/session7/explain_b_pop1.html , anebo se o tom zmiňuje i J.Diamond in „Guns, Germs and Steel“)

Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 12/04/2012 :  10:39:08  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kay

Dalibore, jde sice o evoluční výhody, ale může to být pro tebe zajímavé: koukni na Tay-Sachs geny u aškenázských Židů, které u nich fungují jako ochrana proti tuberkulóze, či podobný příklad geny cystické fibrózy u Evropanů (viz více zde http://www.pbs.org/wgbh/evolution/educators/course/session7/explain_b_pop1.html , anebo se o tom zmiňuje i J.Diamond in „Guns, Germs and Steel“)

Kay,

díky, to se k mé teorii hodí, podíval jsem se na to.

Dalibor

Edited by - Dalibor Grůza on 12/04/2012 11:34:08
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 12/04/2012 :  10:44:56  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Posílám odkaz na rozhovor blíže o výše uvedeném přírodovědném pokusu, který by měl vyvrátit stávající pojetí Darwinovy evoluční teorie přírody, jehož provedení bych chtěl zaplatit na nějakém vědeckém pracovišti, nejlépe mikrobiologem nějaké vysoké školy, a o mém filmu na webu mediálního partnera mého filmu www.vegetarian.cz, všechny mé rozhovory na na tomto webu mají rovněž licenci copyleft, kterou zásadně používá např. otevřená internetová encyklopedie wikipedie.

www.vegetarian.cz/rozhovor/rozhovor%20frovnovahy.html" target="_blank">http://www.vegetarian.cz/rozhovor/rozhovor%20frovnovahy.html

Edited by - Dalibor Grůza on 13/04/2012 06:58:44
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 25/04/2012 :  14:53:35  Show Profile  Reply with Quote
Dalibore...mám dva dotazy:

1.
je všechno zlo spravedlivé? Pokud příčina zla tkví v nenávisti mikroorganismů, kterým daný člověk svým jednáním ublížil..

..tak by mělo všechno zlo být vlastně jen spravedlivou odplatou...

2.
pokud člověk ublíží mikroorganismům/buňkám a ty nás za to nenávidí a ublíží nám zpátky...tak zase to podnítí nenávist buněk lidského těla k těm mikroorganismům a buňky a organismy tvořící člověka by pak měli mít přirozenou tendenci ublížit těm mikroorganismům, kteří člověku ublížili...
Dostáváme se pak do kruhu...a vyvstává otázka, kdo si začal...kdo byl ten první, který způsobil smrt tomu druhému....

Podle mě je docela možné, že by to šlo vysvětlit naopak, než to vysvětluješ. Tj. nikoliv, že zlo je způsobeno tím, že člověk způsobuje utrpení či smrt jiným živým tvorům, kteří ho za to nenávidí...ale že ostatní živí tvorové, zvláště pak bakterie, ubližují člověku a buňky tvořící člověka je za to nenávidí.
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 25/04/2012 :  18:28:03  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kirmakX6on

Dalibore...mám dva dotazy:

1.
je všechno zlo spravedlivé? Pokud příčina zla tkví v nenávisti mikroorganismů, kterým daný člověk svým jednáním ublížil..

..tak by mělo všechno zlo být vlastně jen spravedlivou odplatou...

2.
pokud člověk ublíží mikroorganismům/buňkám a ty nás za to nenávidí a ublíží nám zpátky...tak zase to podnítí nenávist buněk lidského těla k těm mikroorganismům a buňky a organismy tvořící člověka by pak měli mít přirozenou tendenci ublížit těm mikroorganismům, kteří člověku ublížili...
Dostáváme se pak do kruhu...a vyvstává otázka, kdo si začal...kdo byl ten první, který způsobil smrt tomu druhému....

Podle mě je docela možné, že by to šlo vysvětlit naopak, než to vysvětluješ. Tj. nikoliv, že zlo je způsobeno tím, že člověk způsobuje utrpení či smrt jiným živým tvorům, kteří ho za to nenávidí...ale že ostatní živí tvorové, zvláště pak bakterie, ubližují člověku a buňky tvořící člověka je za to nenávidí.

kirmakX6on,

nemá smysl to komplikovat, na okraj jenom podotýkám podstatnou věc, že mikroorganismy v mém filmu i ve smyslu současných poznatků biologie nejsou jenom živé buňky, ale i viry a bakterie.

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000