www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Navi
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 06/12/2006 :  12:01:13  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.
Opravuji se. Já to neberu. Zničit zbraně a zrušit armády je nesmysl ve větě rozdělném pravdami, neboť nikdo se schopností které znužívá ve propsěch svého já a své uznané pravdy. Kdyby to udělal jeden,pak by toho ostatní znužili. Zde nejde o loby i když v tom mají také svou úlohu. Bude li však lidmi přijata cesta spojení pravd a zmizí hrozba zneužití schopností ve prospěch pravd, pak ani loby nic nezmůže, neboť zbraně a armády ztratí svůj význam. Nejde o to lidem vzít schopnosti,ale o to, aby tyto schopnosti nemohly ohrozit život planety. I Kdyby teoreticky byly zničeny všechny zbraně i armády a lidé byli stále rozdělení pravdami, pak by se na nápravě stejně nedokázali domluvit. Jenden by tvrdil jakousi cestu a ostatní by se snažili jeho cestu popřít a zničit, jen proto, že ji trvrdí zastánce jiné pravdy.Podívej se do parlamentu a poznáš to sám. Představ si, že se najde jedinec bez vzdělání, který dojde v poznání dál než současní vědci. Co ti vědci udělají v zájmu své nadřazenosti nad ním? Postaví se do opozice a snaží se jeho poznání zničit a to i tehdy, poznají li jeho výhodnost. To je také spor pravd. To o čem jsi psal je utopie, která vyplynula z nevědomosti.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 06/12/2006 :  12:34:48  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave...Pravdy sa nedajú spojiť...Je to nemožné...Dajú sa tolerovať, ale nie spojiť...Vieš si predstaviť, že by si spojil svoju pravdu s mojou?...Čo by z toho vzniklo...každý uvažujeme z úplne iného základu, a ako chceš stavať spoločný dom na rôznych základoch?...Môže sa vytvoriť mesto právd, sídlisko právd, štát právd, celosvetové zoskupenie právd, ale ako chceš docieliť, aby tomu každý človek na svete pristal a prijal toleranciu právd?...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 06/12/2006 :  12:41:25  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave...Ja som nenapísal zrušiť armádu, ale obmedziť zbrojenie...Američania napríklad zbroja oveľa viac, než to vyžaduje ochrana ich vlasti a právd...V tom majú prsty lobistické skupiny...V prehnanom zbrojení...Ak by sa zbrojenie obmedzilo na skutočnú úroveň potreby bezpečnosti, tak vtedy by ušetrené peniaze mohli odstrániť chudobu na zemi...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 06/12/2006 :  13:47:52  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

S tou Amerikou je to trošku složitější a ty nebo já můžeme těžko odhadnout kolik zbraní, nebo jaká armáda je dostatečná, nebo nedostatečná pro jejich mocenské záměry. Navíc je Amerika státem mnoha pravd.

Co se týká tvého tvrzení, že moje a tvoje pravda jsou nespojitelné s tím mohu souhlasit. Mně však jde o cosi zcela jiného. Nejde o spojení všech pravd v jednu, ale o zničení odporu mezi pravdami. My dva spolu diskutujeme, ač jsme lidé protichůdných pravd,ale když se podíváš na naši diskusi,není zde možná shoda . Náš rozhovor postrádá pravidla vylučující spor. Ty tvrdíš jedno, já tvrdím druhé. Může to být zajímavé, ale nikam to nevede.Nyní si skus představit rozhovor ve kterém smí cosi tvrdit jen jeden a druhý má právo klást otázky.Ten první má povinnost na otázky směřující ke svému tvrzení odpovídat. Ten druhý nesmí cokoli tvrdit a jeho otázka může směřovat pouze k tvrzení toho prvního. Potom nemůže jeden druhého napadat, nemůže vzniknout tvrzení proti tvrzení a každý takto řešený problém je možno dotáhnout do konce bez ohledu na to, kdo zvítězí. Představ si třeba parlament ve kterém navrhne cestu k řešení problému třeba komunista. Dnes by jej ukřičeli i kdyby s jeho cestou souhlasili. Zde by však byla Davidem a ostatní poslanci Goliáši. On by směl tvrdit a musel věcně odpovídat na otázky všech Goliášů. Kdyby byla jeho cesta skutečně výhodná a dokázal by jí obhájit v tomto rozhovoru, pak by zvítězil a s ním všichni, neboť by ta cesta přinesla všem lepší život. Jak by mohl zvítězit? Buďto by přivedl ostatní k tomu, aby pochopili výhodnost jeho cesty a tito by to dali najevo, nebo by zvítězil tím, že by Goliáši ztratili schopnost klást otázky směřující k popření jeho tvrzení. Pokud by jej otázky přivedly k tomu, že by poznal svoji chybu, nebo k popření toho co tvrdil, pak David prohrál. Demokracie stojí a padá na omylu, že pravdu a nejlepší cestu k životu má většina. Jedinec který prošel určitým poznáním může znát cestu mnohem lepší,ale v demokracii nemá možnost ji prosadit. Musí nejdříve vytvořit většinu a poté může zvítězit, ale stále je zde odpor ostatních pravd,který omezuje výsledek. Ve světovém sněmu o kterém mluvím by jednání probíhalo právě tím systémem vylučujícím spor a tak by mohly zvítězit cesty k životu bez ohledu na to ze které pravdy vzešly. Každá pravda by měla cestu k tomu, aby to moudré z jejího obsahu se mohlo stát společnou cestou k životu. Ty pravdy, církve a podobně by zůstávaly stejné, jen ten spor by mizel a o to jde.

Skus se zamyslet nad tímto. Představ si, že by rozhovor v tomto fóru probíhal dle těch pravidel. Ty bys přijal roli Davida, směl cokoliv o své pravdě tvrdit, ale musel odpovídat na otázky ná všech ostatních. Nikdo by nemohl proti tvému tvrzení postavit tvrzení své, nikdo by nemohl napadat kvůli tvému vzdělání, či soudnosti ani by nesměl soudit tvojí pravdu. Mohli by klást otázky směřující vždy jen k tvému tvrzení. Dokázal bys zvítězit?

MB

Edited by - Miloslav Bažant on 06/12/2006 13:55:39
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/12/2006 :  23:21:53  Show Profile  Reply with Quote
Čim je väčší zámer akehokoľvek štátu diktovať podmienky mocenskej nadvlády, tým potrebuje väčší zbrojný arzenál...Takže ak by mocenský zámer Ameriky bol o dajme tomu o 20 % nižší, a tie peniaze by sa investovali do rozvoja tretieho sveta, tak by zanikol hladomor, prípadne chudoba...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/12/2006 :  00:07:38  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave...Já nemám pocit, že by som mal s tebou nejaký spor...Ty áno?...Necítim medzi nami žiadne napätie, skôr absolutnú pohodu...Ty to vnímaš ináč?...Ty v tom dome kvetu máš zrejme na mysli zlúčenie právd, zliatie do jedného celku, ako keď na sirup naleješ vodu a ono sa to zmieša v jednu látku...Tak že by sa vytvorila spoločná jednoliata pravda...A podľa teba to je reálne? Dokážeš si predstaviť, že by sa to mohlo reálne stať?...Ja teda nie...Nedokážem si predstaviť, že by sa kresťanstvo zmiešalo s islámom,hinduizmom, sektami, sociálnou demokraciou, krajnou pravicou, atď...Ty si fakt dokážeš predstaviť, že by sa to mohlo stať? Predstav si zliate náboženstvo, kde kresťanstvo tvrdí, že Ježiš bol ukrižovaný na kríži, islám tvrdí, že Ježiš ukrižovaný nebol, ateisti tvrdia, že ak Ježiš aj žil, tak nebol Božou inkarnáciou na zemi...Čo by prijali ako spoločnú pravdu, aby to všetkým vyhovovalo?...Skús mi na to odpovedať, ale konkrétne...Keď ten druhý nesmie čokoľvek tvrdiť, tak mu vlastne berieš slobodnú vôľu a stávaš sa diktátorom...A to nerobí ani Boh...
Miloslave...Ty máš pocit, že sa napadáme?...A prečo Goliáš nemôže tvrdiť niečo...Čo je on menej ako David?...Však aj Boh ťa nechá tvrdiť to, čo chceš, ani on sa nad teba nepovyšuje a nepovažuje ťa za menej, než je on sám, aj keď má oveľa väčšie schopnosti...Miloslave...Ty nenabízíš svobodu, tak ako môžeš byť mojou autoritou, keď Boh mi ju nabízí...? Čiste teoreticky...Čo by ste urobili s takým človekom, ako som ja, ktorý by takýto diktát neprijal...? Miloslave...Uvedomuješ si, že máš diktátorské sklony?...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/12/2006 :  10:03:54  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi zdravím tě.

Opět jsi nepochopil vůbec nic. Pravidla rozhovoru nejsou diktát. Ten Goliáš, čili člověk cítící ve velkým a silným svou pravdou, může být za chvíli tím Davidem, který cosi tvrdí a má povinnost odpovídat na otázky všech Golíšů. Ta pravidla jsou zde proto, aby nemohlo dojít k postavení tvzení proti tvrzení. Představ si to tak, jako by sme se tam bavili my dva. Já jako David cosi řeknu a ty protože jsi v opozici budeš tvrdit cosi jiného, či napadneš třeba mé vzdělání, můj rozum a podobně. Taková diskuse skončí neůspěchem dřív než začala. Pokud jsou však předem dána pravidla o kterých jsem hovořil, pak tě jako Goliáši nezbyde nic jiného, než zaměstnat vlastní rozum a hledat v zájmu své uznané pravdy otázky, které by mne přivedla buďto k pocopení toho, že jsem se mýlil, nebo k tomu aby sám odpovědí popřel to, co jsem tvrdil.
Nic jsi nepochopil ani v tom, oč zde jde. Nejde o to, udělat ze všech pravd jednu společnou,ale jde o to aby dokázali lidé všech pravd najít jednu společnou cestu k životu. Zatím to není možné, ale tento sněm o kterém zde mluvím by to umožnil. Nejde jen o pravdy církví, či stran a podobně, ale i pravdy vědy a všeho jednání lidstva.Davidovo tvrzení by se mohlo týkat třeba návrhu zalesnění pouští,či cesta k zastavení globálního oteplování,či docela obyčejných věcí, na kterých se lidé dnes dohodnou nedokáží díky sporu pravd. Užiji zde slov zástupce planety Zeroya ze zničeného románu. " Proč bychom ničili pravdy, když obsahují všechno moudro? U nás existují zastánci pravd a církve už miliony let ač se už mezi sebou téměř neliší. Zasedají ve sněmu Domu květu a rokují zde o všem společně.Třeba o těch nejobyčejnější věcech.Přináší názory s pohledu své pravdy a obhájí li je, pak se stávají společnou cestou k životu. Bez pravd by byl strom znaků prázdný."

Jenže je vše problém. Já už přestávám věřit, že moje slova dokážeš pochopit,protože já promluvím o voze a ty odpovíš o koze. Zaplňujem tím prostor v tomto fóru,ucpáváme je zbytečným tlacháním a odrazujeme druhé od vstupu. Co takhle pustit se do úklidu. Naházet do koše vše co není podstatné a trošku tady udělat pořádek? Je ostuda zvát hosty do takového nepřádku, jaký jsme zde my dva udělali.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/12/2006 :  12:46:22  Show Profile  Reply with Quote
Diktátem jsou už pravidla rozhovoru...Ja bych je třeba dobrovolne nepřijal...Co bys pak se mnou udělal?...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/12/2006 :  13:05:07  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Neudělal bych vůbec nic. Pokud by sis uvědomil logiku algoritmu života a pochopil, že jsou zde schopnosti mnohokrát převyšující ty které jsou nutné ke zničení všeho života a jsou tady i ty pravdy, které lidem nedovolují domluvit se mezi sebou a pokud bys myslel na život této planety a nejen na sebe a svou pravdu, pak bys tuto cestu nejen přijal, ale i uvítal. A nebo vymyslel nějakou lepší,kterou bych s téhož důvodu přijal i já. Nejde o mne a o to aby nedošlo k zničení života na této planetě. Pokud to odmítáš,pak není o čem s tebou mluvit,protože lhostejnost k osudu Země a životu, není tím, čím bych se zabývat chtěl.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/12/2006 :  19:57:22  Show Profile  Reply with Quote
Tak Miloslave, tak ja ti teraz poviem pravdu...Algoritmycké myslenie mi je úplne vlasné...To, že o tom nevieš, je spôsobené tým, že ho používam v inom vedomí, ako ty...Toto vedomie je zatiaľ tebe neprístupné, takže nemôžeš ani rozoznať algoritmické myslenie vo vedomí, ktoré ti je neprístupné... Píšem ti to preto, aby si vedel, že sú hranice, za ktoré sa zatiaľ nedokážeš dostať, a tak slová prichádzajúce z poza týchto hraníc vnímaš skreslene a deformovane voči skutočnosti...Opäť to nemusíš prijať...Je to informácia...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/12/2006 :  20:03:50  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave...Ty vidíš, čo sa deje na tomto svete z pozície tohoto sveta...Ja ale viem, čo sa deje na tomto svete z pozície Boha, pretože bol taký milý a porozprával mi o tom...A práve preto, že viem, čo sa deje na tomto svete s pozície Boha, neprijal by som tvoju ponuku, ale by som ju toleroval...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/12/2006 :  20:07:49  Show Profile  Reply with Quote
Mňa predovšetkým zaujíma obsah života, pretože o nesmrteľnosti života nepochybujem...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/12/2006 :  20:10:47  Show Profile  Reply with Quote
Ja viem, že je život nesmrteľný...To nieje viera, to je vedenie...
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000