www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Kapitalizmus:
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/02/2010 :  09:10:43  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Pod jakou kategorii spadá je pro mě spíše vedlejší.
Soužití ve společnosti v sobě zahrnuje mnoho prvků, jejichž existenci je třeba někdy ignorovat. Jedině tak se dá vyslovit princip nějakého fungování nebo vnímání člověka jinak a přesněji než jak by se dalo, pakliže by se do toho zahrnovalo úplně vše.
Neronisi.

Jsou dva pohledy na totéž. Tím prvým je snaha poznat společnost tak abys v ní dokázal žít a prosperovat. Zde je téměř nutné cosi přehlížet,či ignorovat,čili vybírat pouze to co odpovídá tvému záměru.
Tím druhým je snaha poznat společnost jako takovou, to co ji řídí, to co ji spojuje, rozděluje, co jí prospívá a co škodí a pokud je tvým záměrem právě toto poznání,pak nesmíš přehlížet, či ignorovat nic.
Je to jako matematický vzorec a vše je zde důležité.Vyřadíš li ze vzorce jakoukoliv veličinu, pak je výsledek chybný.
Jde li tě o první pohled, pak s tebou plně souhlasím.Když to tak vezmu, v běžném životě myslím stejně jako ty, jinak bych se dostával do sporu a byl ze společnosti vyloučen. Ten druhý pohled je vlastně jen soukromým a vyplývá spíše ze zvědavosti.Prostě mne to zajímá.Při bližším pohledu tak vznikají dvě různá myšlení. Jedno pro život a druhé pro skoumání a poznávání světa. Kdybych zde hovořil s úhlu toho prvního pohledu, nejspíše bych byl oblíben a od ostatních bych se nelišil,protože tento pohled je zcela běžný.Dle mne je však vhodný pouze pro bezkonfliktní život v dané společnosti. Zde jsme však na půdě filosofie a sem přináleží spíše ten druhý pohled. Jenže ten vede ke konfliktům a neoblíbenosti. A tak vzniká dojem,že dle toho druhého pohledu i žiji a že jsem tím pádem protiva bez přátel. Jenže to je omyl.Žiji stejně jako ostatní dle toho prvníh pohledu a navíc využívám některých poznatků s toho druhého kompletnějšího pohledu a tak mám naopak více přátel a v běžném životě mohu říci, že jsem oblíben. A tak stojím před dilema. Ukazovat zde ten první pohled a být součástí kolektivu, čili oblíben, nebo ukazovat ten kompletnější druhý pohled a vyvolávat tím spor a odpor tím, že se dostanu do opozice k uznaným pravdám? Být sympaťák, nebo protiva. Být sympaťák a nemít co nového říci ,nebo být protiva a ostatním cosi předat?
Rozum mně říká,že je lépe být sympaťák,protože ostatní hledají spíše ten první pohled a o ten druhý kompletnější příliš nestojí.Jenže pak to není filosofie a zde jsme na půdě filosofie.

MB
Go to Top of Page

Pán rostlin
Nový uživatel

Czech Republic
25 Posts

Posted - 11/06/2010 :  18:05:20  Show Profile  Visit Pán rostlin's Homepage  Send Pán rostlin an ICQ Message  Reply with Quote
Kapitalismus, conditio sine qua non komunismu.

Filozofové svět jen různě vykládali, jde však o to jej změnit.
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000