Author |
Topic |
|
Erwin
Nový uživatel
33 Posts |
Posted - 28/02/2009 : 22:13:28
|
trochu jinak O Friedrichu
Dle topiců zjišťuji, že je jěště zájem o nedoceněné filosofy 19. století. Bohužel, setkal jsem se poslední dobou s Informacemi (dokonce i v seriozních mediích a knihách), že plno lidí přirovnává F. Nietzscheho k sociálně nacionalistických průkopníkům. Musím zde večejně a otevřeně vystupovat proti populistickému vystupování pánů spisovatelů Víta Haškovce a ondřeje Müllera, kteří ve své enciklopedii 222 OSOBNOSTÍ KTERÉ ZMĚNILI SVĚT,tito dva výtečníci uvádějí Friedricha Nietzscheho jako spisovatele rasistických teorií a spisovatele kýčového slohu. (citováno ze strany 299, vyd. Albatros)
Přátelé, rozlíšme pravdu. Nietzsche měl Sestru Elizabeth, která důkazně falsifikovala jeho rukopisy ja za jeho mentální nepřítomnosti je pod jeho jménem vydávala.
Nietzsche se vždy distancoval od problematiky židů, nikdy nerozlošoval jejich původ. uznával přírodní touhu po moci.
Nitzsche nikdy nepropagoval genocidu. Jeho nároz, že válka může být prospěšná, nemůže být akceptována se zvěrstvem 2.SV.
Slovo Übermansch je vysvětlováno s teorií vývoje člověka od opice přes člověka k nadčlověku. Nikoliv Nacistické 'Übermensch'.
Nietzsche veřejně vystupoval proti rasovému upřednostňování. Nietzsche se smál zbožnosti, která NIKDY NIC nevyřeší Nietzsche se smál pokoře, která vás strapňuje Erwin Keitel se směje Vám, humáním lidem
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 01/03/2009 : 07:36:22
|
Ech, mno. Tomu teda rikam kontroverze. Je fakt ze jsem necetl ty spisky co mu segra vydala kdyz uz nevnimal, tam by mohly byt zakotveny obvineni z toho nacismu, ale to vyslo vazne stylem ze mu vybrala suplik poznamek a hodila to na papir, takze to nema zadnou vypovedni hodnotu.
Kazdopadne ty nesmysly o podnecovani cehokoli jsou k smichu. Nietzsche je vytecnej filosof, ale ma svy mouchy rekl bych. Tema jsou podle me prave nazory na valku a tema nadcloveka ktery v podstate k dezinterpretaci primo vedou. Jestli Nietzsche stoji za necim, pak je to aktivni postoj k zivotu, odvaha a uslechtilost. Je tezky rict, kolik z toho co se dneska bere jako jeho fasismus napsal jako provokaci proti lidem co se zivili tim, ze deklarovali ze jsou pokorni a kolik tomu, ze byl zrejme malicko pitomec, ale nic neni mozny pripsat propagaci ideologie. Ja bych rekl ze je to proste provokace, ale to je otazka pro hloubkovou analyzu, takze bych to nechal lezet.
A hele - takovyhle veci si vetsinou odpoustim, ale kdyz jsme spolu fanousci Nietzscheho... nic proti tomu ze deklarujes svy nadlidstvi, ale podle me by s tim clovek mohl pockat do chvile kdy udela par vazne dobrejch argumentu a nauci se pravopis. Nemyslim ze doktrina touhy po moci je to, za co by se mohl clovek stavet jako prvni. Prijde mi to strasne povrchni. Pokud je pro Nietzscheho neco charakteristicky, tak nepopiratelne uprimnost k sobe a optimismus. A hlavne ta uprimnost. A lidi co muzou tvrdit ze jsou nadlidi a zaroven jsou si jisty ze se dokazou sami sobe vydrzet divat do oci, je nas malo:)
No a jasny, kontemplativni a rodinej zivot se snasi spatne, to bylo jasny vzdycky.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/03/2009 : 07:29:42
|
Pánové. Nabízí se zde přirovnání k Nobelovi,který vymyslel dynamit aby lidem usnadnil trhání skal.Co však udělali lidé s dynamitem? Trhali si těla navzájem. Nitsche měl určitý názor a ten stvárnil ve svém díle. Hitler sám tvrdil,že jeho filosofie vychází z Nitscheho myšlenek,ale nese za to odpovědnost sám Nitsche,když se již nemohl proti zneužití svých myšlenek bránit? Stejně na tom byl vlastně i Marx. Ve společnosti která považuje za správné znužití schopností ve prospěch svého já a své uznané pravdy ,čili moci lidské takovému zneužití čehokoliv není možno zabránit a těžko je mluvit o vině .Byl snad Nobel vinným, že dal lidem dynamit? Mnozí lidé si vše příliš zjednodušují a slyšel jsem i výrok, že kdyby nebylo Nitscheho, nebylo by ani Hitlera,že Hitler byl jeho duchovním potomkem. Já bych řekl,že Hitler pouze využil,či zneužil Nitscheho formulací a dal jim jiný smysl. Otázkou je, zda by dokázal sám sformulovat totéž bez Nitscheho. Ale to jsou otázky co kdyby a není možné na ně odpovět. Prohlašovat Nitsche za otce fašismu,je totéž jako prohlašovat Nobela za vraha. Myšlenky kohokoliv je možno zneužít ve prospěch své uznané pravdy a svého já. To je můj názor.
MB |
|
|
|
Topic |
|
|
|