www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Metafyzika, ontologie, epistemologie
 Vysvětlení světa

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
okref Posted - 20/01/2010 : 13:57:39
Reakce na topic Vysvětlení nicoty

Vše je jedna bytost. Slovo bytost je velmi vhodné používat, protože má k člověku nejblíže. Bytost však neznamená tolik co člověk. Bytostí rozumím něco, co má svým vnitřním uspůsobením blízko člověku. Od člověka se liší tím, že se člověkem stává. Po smrti člověka se stává něčím jiným nebo bytostí. Jestliže se stává něčím jiným, je toto jiné třeba počítat k velmi těsné spřízněnosti k člověku. Je velmi pravděpodobné, že se po smrti člověka stává něčím jiným než bytostí, neboť člověk je dosti vzdálen spřízněnosti s celkem bytosti. Není však příliš zajímavé, čím vším a kolika věcmi se bytost či něco jiného stává. Člověk a cokoli jiného není tak jako tak nic jiného než bytost. Jestliže se jeví jako člověk nebo něco jiného, tak proto, že se tak jeví sobě. A sobě se tak jeví proto, že není nikoho a ničeho jiného, a protože se tak jevit chce. Chce je slovo člověka a je vzdáleno pravdě – nesmím však zapomínat, že jakkoli je od ní vzdáleno, je k ní zároveň neodchylně namířeno.
Vše je bytost v transformaci. Co říct o této bytosti? Nic. Nic víc totiž sama sobě jakožto člověku říci nechce. Poslední věta platila ve chíli, kdy byla napsána, déle ani o kousek – to je třeba si uvědomit. Neplatnost poslední věty v této větě však neznamená naději na „sahnout si na pravdu“, znamená jen tolik, že není jasné, jak daleko jsem jakožto člověk vzdálen pravdě – co do sebe bytost v transformaci do člověka vzala, a co zavrhla.
3   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Miloslav Bažant Posted - 25/02/2010 : 09:26:00
Okrefe.

Také zjišťuji, že se zde dějí podivné věci.Zničeho nic mně zmizely ikony jako příkladně koš,či edit.Kliknu li na jméno kohosi abych poznal jeho profil objeví se na místo profilu chybové hlášení.Takže nemohu ani mazat, ani editovat a udělám li chybu, musím vytvořit další vstup.Jeden příspěvek mně zmizel aniž bych cokoliv pro to udělal.Myslím, že je nějaká chyba, či vir v základním programu.

MB
Miloslav Bažant Posted - 24/02/2010 : 12:32:24
Okrefe.

Pro mne je bytostí uzavřený celek v němž probíhá proces myšlení v kterékoliv vývojové formě.
POkud jsem správně porozuměl tvým slovům,pak označuješ slovem bytost to co je bytím ve významu něco,či vše,čili svět. Svět není bytostí,ale jsoucnem. I kdybychom byli obavteli mikrokosmu bytosti ve vyšším rozměru, svět je jsoucnem větším než tato bytost a obsahuje vše, tedy i to co tato bytost jako svět vnímá.Použil bych tedy spíše výrazu bytí od slova jsoucno,čili to co je.

MB
okref Posted - 21/01/2010 : 15:09:25
Vždycky jsem narazil jen na podivná vydání Bible s malými písmenky. To mě odradilo, abych si něco z toho přečetl.

(pozn.: Ať už je tam psáno cokoli, nezdá se mi dobré pro pochopení toho, co je tam psáno, měnit slova podle libosti čtenáře.)

Zdá se mi, že tu přede mnou byl smazán příspěvek, takže tenhle můj teď nedává smysl.

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000