www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Etika, socialní a politická filosofie
 Egoismus

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
meledrach Posted - 15/03/2010 : 15:31:13
Co je dnes pro ohromnou většinu jednotlivců důležité? Být lepší než jiní?? Možná. Ale z čeho toto nutkání nadřazenosti pramení?? Pramení z našeho ega jak již jistě víte. V poslední době se ale ptám jaký je přesný důvod existence ega ? Nespočívá právě v přežití lidské rasy?? Nespočívá ve vytváření "nadlidí", kteří jsou sexuálně "nadproduktivní" ?? Nepramení úzkost strach a všechny negativní emoce prave ze zklámání sveho ega?? Mám takové tušení, ýe kdyby se veškerá lidská populace vzdala sveho ega a neridila se podle nej , davno bysme vyhynuli, ba naopak (neb prave diky nemu vznikali valky, tyranie a diktatura, obavam se totiz ze soucit a pochopeni s egem nemají nic společného .
5   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Miloslav Bažant Posted - 18/03/2010 : 09:23:24
jak mi vysvetlis trochu racionlneji ze na prvpoocatku bylo slovo a to slovo bylo buh > Jablkem stromu poznání s rajské zahrady je opět slovo a díky slovu si člověk byl schopen uvědomit vlastní smrt, stvořil moc lidskou a pravdy a právě to jej vyhnalo z ráje.

nejde mi do hlavy ta asociace. zkus mi osvetlit hlubsi podstatu kterou v tom momentalne uplne nevidim?
Meladrachu.

A jsem opět přiveden k tomu abyh se opakoval,což někteří ocení tím, že mne na to upozorní jako na mojí chybu.Ale ptal se, tak odpovídám.

Nejprve o podobenství. Povrchní děj podobenství ukazuje algoritmus příčin a jejich následků,ale jinými slovy, než je skutečný obsah. Slovy o slovu Bible začíná a celá je psána v podobenstvích.Jinak řečeno je Bible o něčem jiném, než říkají její slova.Jak porozumět podobenstvím Bible a dalších podobných útvarů, třeba i bajek, či pohádek? Tím, že budou slova převedena na vlastnosti a děje. Nojo, ono se lehko řekne,ale jak poznat, že právě to a nic jiného je obsahem podoběnství? Těžko,ale faktem je, že když toto člověk najde, tak to pozná a celé podobenství se stane jasným a logicky provázaným.
Někdy se stane,že člověk dojde nezávisle na podobenství k určitému poznání a náhle třeba v Bibli pozná, že právě o tom mluví její slova a to asi bude nejčastějším jevem.Zabýval jsem se tím co řídí proces myšlení a poznal jakou funkci má slovo v tomto procesu.
Co vlastně je slovo z hlediska procesu myšlení? Slovo je umělý ustálený informační blok, který se trvalou vazbou váže k příslušným smyslovým informacím a vzniká zde zpětná vazba, čili smyslovým vjemem jsou aktivovány dané bloky smyslových informací a návazně je tím aktivován blok slova a naopak, čili aktivací slovního bloku se aktivují bloky smyslových informací, aniž by došlo ke smyslovému vjemu. Pokud chybí funkce slova (u ostatních živých tvorů a člověka do rozvoje řeči) nemohou být smyslové informace aktivovány jinak, než smyslovým vjemem a následně funkcí navzájem oddělených mostů, čili společně vnímané smyslové informace se váží do soustav, čili mostů v nichš kterýkoliv smyslový vjem aktivuje ostatní, které jsou součástí daného mostu. To je myšlení okamžité pocitové protože výsledkem je pocit. Jsou zde tedy skupinky bloků smyslových informací, čili mosty a k těm se váží ustálenou vazbou bloky umělé, čili slova. Jenže slova mají schopnost vázat se k dalším a dalším mostům a výsledkem je slovy navzájem propojená síť.Slovem tedy aktivuješ most,ale k tomuto je napojeno další slovo a to aktivuje další most. Výsledkem je myšlení, které znáš, které tě dovolí vzpomínat, uvažovat, přemýšlet, či třeba logicky vyvozovat to co nastane v budoucnosti.
To je myšlení lidské, čili permanentní slovní.
Lidský vývojový předchůdce měl myšlení okamžité pocitové a to neumožňuje uvědomit si v budoucnosti třeba vlastní smrt. Žije tedy jako nesmrtelný,protože smrt nezná a nemá z ní strach. Nedokáže přemýšlet a proto nemá možnost uvažovat, tvořit pravdy a pak v jejich prospěch zneužívat schopnosti. V podobenství se toto nazývá rajskou zahradou,či rájem a jak můžeš poznat, algoritmicky toto zcela odpovídá.Pak došlo ke vstupu funkce slova.(Samozřejmě postupně, nikoliv naráz) a vzniklo myšlení permanentní slovní, které nyní již člověku umožnilo přemýšlet a uvažovat. V podobenství je toto vyjádřeno jablkem poznání.Jenže slovní myšlení dalo člověku schopnost uvažovat o budoucnosti, přemýšlet,uvažovat a vyvozovat s toho co vnímá kolem sebe,čili smrt dostala své slovo a toto slovo bylo napojeno na určité informace, které člověk bral jako negativní a vznikal strach ze smrti, což je opět výsledek uvažování umožněného funkcí slova. Základním smyslem života je dosažení stavu příjemna a zbavení se nepříjemna.Chybí li zdánlivě, nebo skutečně cesta ke stavu příjemna,pak každý živý organismus ztrází o život zájem. Odstranit smrt však možné nebylo a myšlenky na smrt byly stressující,čili chyběla zde cesta ke stavu příjemna a to skutečná. A opět zde bylo slovo a jeho důsledek, čili přemýšlení a důsledkem bylo nalezení cesty náhradní, nepravé,ale tato cesta měla schopnost odstranit to nepříjemno uvědomění si smrti v budoucnosti. Vnikl tedy posmrtný život ,čili pravda. Rozvinutí této myšlenky vedlo k vytvoření hospodáře ,čili vznikla pravda boha, který to vše řídí.Jenže lidé byli rozptýlení do kmenů a komunikace byla na nízké úrovni.Proto vznikly pravdy rozdílné a mnohdy jedna pravda druhé odporovala. Pravda však ten stress odstranit jen tehdy, když člověk této pravdě věří a věří li, pak ty ostatní pravdy považuje ta chybné a vzniká zde fenoemn moci lidské, čili zneužtí schopností ve prospěch uznané pravdy. Takže slovo bylo tím, co člověka vyhnalo z ráje myšlení okamžitého pocitového ,dalo člověku poznání smrtelnosti, dalo mu pravdy a dalo lidem boha.Podobenství o vyhnání z ráje a to první, čili na počátku bylo slovo jsou duální a navzájem se doplňují. To vše je o vzniku člověka a funkci slova v jeho myšlení. Podívej se na ta podobenství nyní a poznáš, že toto naprosto odpovídá. Na počátku člověka bylo slovo, které mu dalo duši, čili schopnost přemýšlet a uvědomovat si sebe sama v souvislostech. Slovo dalo lidem boha ,ale skuečným bohem, který dal člověku duši bylo právě to slovo.Všechno perfektně algoritmicky odpovídá. Jenže kdybych nebádal o procesu myšlení a nepoznal funkci slova,pak bych ta podobenství otevřít nedokázal a vlastně bych nebyl schopen poznat, co obsahují.Před poznáním jsem je pokládal za nesmysly a bláboly. Nyní již vím jaká je jejich skutečná cena.Proto ač nevěřící, hledám v Bibli dál a dál a poznávám, že vlastně vůbec není o bohu,ale je o člověku a světu jako takovém. Naučit se řeč podobenství není lehké,ale pokud tuto řeč člověk jedenkrát pozná,pak pozná i slovník, čili určitá slova jsou ustálenou informací pro určitou věc,či děj. Pak již je to mnohem snazší a člověk získává schopnost nalézat vysoká poznání třeba i v pohádkách.

MB
meledrach Posted - 17/03/2010 : 21:49:57
jak mi vysvetlis trochu racionlneji ze na prvpoocatku bylo slovo a to slovo bylo buh > Jablkem stromu poznání s rajské zahrady je opět slovo a díky slovu si člověk byl schopen uvědomit vlastní smrt, stvořil moc lidskou a pravdy a právě to jej vyhnalo z ráje.

nejde mi do hlavy ta asociace. zkus mi osvetlit hlubsi podstatu kterou v tom momentalne uplne nevidim?

jj naprosto souhlasim s tim ze to neni evolucni chyba. jen si myslim ze kdyby si toto lidevice uvedomovali mozna by nebyli tolik vezni svych emoci . kdyby si uvedomovali jejich svetlejsi strnku ze presne to nas popohani dopredu ( pak uz jde jen o to kam ) . kazdy bere strach automaticky jako neco spatneho ale neni tomu tak
Miloslav Bažant Posted - 17/03/2010 : 17:23:23
Ale da se ten druhy stav, kdy clovek dava prostrednictvim svych schopnosti jinym to tzv. prijemno srovnavat se soucitem? myslim ze pokud clovek ocekava zpetnou odpoved, oplatu > tak se jedna opet o egoismus . Ale je vubec dnes nekdo schopny opravdoveho soucitu ?? I kdyz zvenku tak vypada je opravdu schopen v hloubi sveho ja neco takoveho vytvorit aniz by na tom jakkoliv lpel??
Meladrachu.
Kdyby ses zeptal na toto svojí mámy, nebo lidí tobě blízkých,asi bys nedostal odpovědí, že své schopnosti dávají tobě ze soucitu.či že čekají odpověď ,čili tvůj dar schopností. Nejspíše by řekli, že chtějí abys byl šťastný proto, že tě mají rádi.Láska je tím, co vede člověka k tomu aby své schopnosti druhým dávat a láska tím vzniká i u tebe a szejně tak tě vede k tomu, abys své schopnosti dával jim a vytvářel jim jejich příjemno, či štěstí. Jenže když dáváš své schopnosti druhým a oni odpovídají stejně,pak nepoznáš, že je to zákonitost,ale prostě řekněš, že jsou tak dobří, že nemůžeš jednat jinak. Pokud využiješ schopností ve prospěch svého já a svojí uznané pravdy, pak v těch druhých vznikne odpor k tobě a snaha využít schopností svých ve svůj prospěch a v neprospěch tebe. A tak nepoznáš, že jde o zákonitost,ale tvým logickým závěrem je to, že oni jsou zlí a zneužívají svých schopností v tvůj neprospěcch a tím se tvoje zneužití schopností stává adekvátní a správnou reakcí.
Pokud tedy poznáš logiku druhého kroku a zvolíš výhodnější cestu,čili dar svých schopností,pak vlastně zneužíváš schopností daných poznáním ve prospěch svého já, jak správně říkáš. Poté čekáš na odpověď a jsi zklamán,pokud ji nedostaneš a to tě přivede zpět ke zneužívání schopností ve prospěch svého já.K čemu tedy ty definice dvou vět jsou? K tomu abys viděl to co tě bylo skryto aby sis to uvědomoval jako zákonitost a dokázal to vnímat v jednání svém i ostatních lidí. To docela stačí. Budeš li to vnímat,poznáš, že je to skutečně platná zákonitost a poznáš, že jedinou cestou k tomu je láska a výsledkem altruismus. Je třeba to vidět a vnímat všude kolem, třeba v jednání obchodníků, při stanovení cen a prostě ve všem jednání lidí.Člověk vždy využívá tu nejvýhodnější cestu k vytčenému cíli a to pochopení tě takovou cestu ukáže. Čili jde jen o to zákonitost dokázat vidět a vnímat. O víc na počátku nejde a nemoudrý je ten,kdo sotva otevřel oči chce svět měnit,protože udělá víc chyb než toho dobrého. Proto se snažím pouze otevřít lidem oči aby to dokázali vidět a nic víc.

Na to další bych chtěl umět odpovědět krátce,ale jak krátce popsat logiku algoritmu života na planetě krok za krokem? Navíc jsem zde o tom již mnohokrát psal a je mně vyčítáno,že se opakuji.Odpověď na svoje otázky bys poznal sám, kdybys pochopil co je člověk. Ono se to zdá jednoduché ,ale zachytit to nejpodstatnější co dělá člověka člověkem není až tak lehké. Je to však možné a odpověď bys našel třeba i v Bibli. Na počátku bylo slovo, to slovo bylo u boha a to slovo bylo bůh. Tí bohem,který dal člověku duši, poznání smrti , pravdu a lidskou moc bylo slovo, které změnilo myšlení člověka. Je zde tedy moc přírodní, čili využití schopností ve prospěch přežití jedince či druhu a této moci se ani člověk zbavit nemůže, pokud nedokáže měnit látky nerostné na ústrojné. Důsledkem funkce slova v procesu myšlení vznikla moc lidská, čili využití schopností ve prospěch svého uvědomělého já a uznané pravdy. Ta moc lidská je tedy zákonitým důsledkem a nikoliv jakousi vývojovou chybou. Díky moci lidské vzniká rozdělení společnosti, vzájemný boj a utrpení, které má jako důsledek hledání schopností aby bylo možno čelit zneužití schopností ostatních lidí a tím totéž vede v důsledku k růstu intelektu lidské společnosti a tento intelekt je nutný k přežití člověka jako druhu, čili toto je kladná úloha moci lidské. Důsledkem je neustálý růst lidského poznání a schopností. Tento intelekt vede k poznávání zákonitostí a ve výsledku k pochopení funkce moci lidské a funkce rozdělujících pravd.Dojde li algoritmus do fáze, kdy mají lidé v rukách schopnosti dostatečné ke zničení života celé planety při přetrvávající funkci moci lidské a rozdělujících pravd, právě to poznání člověku umožňuje tento algoritmus ve prospěch života změnit, funkce moci lidské a rozdělujících pravd se rozumem zbavit. A to je logika algoritmu života na planetě a doba ve které se tento algorimus buďto završí, nebo bude život planety zničen je právě nyní a jak vidíš, to poznání zde je.
Jablkem stromu poznání s rajské zahrady je opět slovo a díky slovu si člověk byl schopen uvědomit vlastní smrt, stvořil moc lidskou a pravdy a právě to jej vyhnalo z ráje. Vidíš že Bible nehovoří o bohu, ale logice algoritmu života na planetě a přesto to bylo po celé věky věřícím ukryto. Skus se zamyslet proč?

MB
meledrach Posted - 16/03/2010 : 17:41:16
dekuji z auvitani :)
ano to mas pravdu samozrejme ... domnivam se ze nekteri dominanti dokazali ukazat masku sveho konani jako druhy krok a vsichni tomu uverili (nemeli duvod neverit) a pritom v tom byl podfuk a cele se to zakladalo na vyuzivani tudiz na prvnim kroku . tim mam na mysli diktatura.
Ale da se ten druhy stav, kdy clovek dava prostrednictvim svych schopnosti jinym to tzv. prijemno srovnavat se soucitem? myslim ze pokud clovek ocekava zpetnou odpoved, oplatu > tak se jedna opet o egoismus . Ale je vubec dnes nekdo schopny opravdoveho soucitu ?? I kdyz zvenku tak vypada je opravdu schopen v hloubi sveho ja neco takoveho vytvorit aniz by na tom jakkoliv lpel??

ale zpatky k tomu co jsem psal v prvnim prispevku: Clovek na prvopocatku jednal jako biologicky zivocich, vubec ne jako socialni tvor. diky tomu ze muze konstruktivneji premyslet, diky tomuto kroku omezil sve zvireci instinkty a posunul sve hranice. Ale vzniklo to podle meho soudu prave diky tomu ze k tomu mel biologicke dispozice. Jenze je problem v tom, ze i kdyz toto delal za ucelem vytvoreni sveho umeleho sveta, ktery mu mel umoznit rozsirit svou rasu a zit poklidny zivot v bezpeci a jistote, tak diky tomuto se oddalil od sve prirozenosti od sve prirodni podstaty a diky tomu ho tato oddelenost dohani k uzkosti.
takze pro dnesni moderni lidstvo a socialne zaujatou populaci uz neni natolik problem prezit ale hledat neustale vychodiska jak utect teto uzkosti a prave diky tomu se podle meho nazoru vice tento egoismus na prvnim algoritmickem stavu posiluje. Takze tim zbavenim se ega jsem nemyslel to jak jsi to nejspis pochopil, ale myslel jsme tim to, ze cim vice si vytvarime svuj umely svet nemluve o casu ktery nam naprosto a to doslova naprosto zneradil nase byti tim vice je pro nas problematicke zit. Ano je na druhou stranu pravda ze diky tomuto jsme se dostali k obsahlejsimu pochopeni sebe sama.
Miloslav Bažant Posted - 16/03/2010 : 09:06:16
Melegrachu.

Vítám tě mezi námi.
Slovo ego znamení já. Dokud jsem a dokud myslím, bude zde moje já a moje já chce dosáhnout stavu příjemna. Aby tohoto stavu mohlo být dosaženo,pak potřebuji určité schopnosti,které ve prospěch svého já využívám. Jsem li zvíře,pak tyto své schopnosti využívám ve prospěch přežití sebe a potažmo druhu.Mám hlad,proto se pasu, nebo lovím.Jsem li sytý pak se někde válím a třeba spím. Jsem li však člověk,pak jsem tvorem společenským a na společnosti závislým. Navíc myslím slovně a tak mám schopnost uvažovat a tím i volit mezi různými variantami.Kolik těch možných variant jsem schopen vnímat a promyslet určuje kvalitu mého výběru.S nyní jsme u jádra věci. To moje já a snaha o dosažení příjemna je zde stále,ale mám volbu, jakou cestou je možno tohoto stavu dosáhnout. Využiji li svých schopností ve prospěch svého já na úkor ostatních,čili si přisvojím to co z jejich schopností vzešlo,pak toto získám a pro své já získám ten cíl, čili jakési příjemno. Toto je nejrozšířenější jednání lidí a o tomto ve svém příspěvku píšeš. Jenže to je jen první krok algoritmu a ten má svůj zákonitý důsledek. Ti druzí cosi ztratili a tím ztratili cosi co vede k příjemnu v jejich já. Nemohou to využít ve prospěch příjemna svého já a to vnímají jako nepříjemno a toho, kdo svých schopností využil ve prospěch svého já považují správně za viníka. Proto hledají schopnosti, aby je využili ve prospěch svého já a v neprospěch toho viníka. Tak vzniká spirála moci a egoismus je toho výsledkem.
Toto je druhý krok stejného algoritmu. Člověk však má i jiné volby,pokud si dokáže tyto uvědomit. V zájmu svého já mohu využít svých schopností ve prospěch já jiného člověka, nebo lidí.tím opět vzniká výchozí stav dalšího algoritmického kroku. Důsledkem je stav při kterém jiný člověk nebo lidi získají to co z mých schopností vzešlo a to je cestou k příjemnu pro jejich já. Díky mému využití schopností v jejich prospěch dosáhli stavu příemna a moje já je zdrojem tohoto příjemna. Výsledkem je jejich láska ke zdroji příjemna, čili k mému já a ta je vede k tomu,aby využívali svých schopností ve prospěch mého já. A to je druhý algoritmický krok. Poznání logiky toho druhého algoritmického kroku ukazuje mému já cestu k dosažení příjemna a proto tak jednám, proto tuto cestu rozumem vybírám. A to je podstata altruismu.
Problém je však v tom, že naprostá většina lidí uvažuje v rozměru toho prvního algoritmického kroku a proto je egoismus tak dominantní. Tím neříkám, že je správný,či výhodný pro ego kohokoliv a společnost toto rozděluje ,čili to společnosti škodí. Člověk je na společnosti závislý a ten altruismus daný poznáním společnost spojuje a život podporuje.
Podívej se na svá slova s tohoto pohledu a poznáš,že jsi přináležel k těm lidem myslícím v rozměru prvního algoritmického kroku.Zda je to správný, nebo chybný pohled posuď sám.

MB

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000