www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Cíl v životě, jen sen?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
Pepeeeee Posted - 08/11/2008 : 15:32:54
Asi všichni máte určitou představu o tom, čím byste chtěli v životě být, čeho dosáhnout, co všechno umět a znát a mít, ale nikdo z vás tohoto cíle nedosáhl a asi ani nikdy nedosáhne (ani já nebudu asi vyjímkou).
Co si budem namlouvat, pokud jediným vaším cílem v životě bylo mít ,,jen" rodinu jste dost skormní, asi každý někdy snil o tom, jaký život by chtěl vést a co všechno pro společnost znamenat. Mít dobrou práci, která vás baví a je dobře placená, velký dům, 2 auta a rodinu, umět 4 světové jazyky, hrát na klavír, být známý a být nepostradatelný pro společnost(v dnešní době je každý nahraditelný, ale každý se touží stát opakem) a ještě mnohem víc.
Ale proč jste nikdo svého cíle nikdy nedosáhl, vždyť je to tak jednoduché, stačí pevně věřit, jít si za svým a mít trochu štěstí. Asi proto, že to přináší velkou daň, čim víc chcete, tím víc zaplatíte. Je jen málo lidí, kteří dosáhli svého cíle a jsou šťastni a spokojeni, protože na úkor svého snu zanedbávají ostatní věci, takže se nakonec zdá že nejspokojenější je ten kdo svého cíle nedosáhl, neb Kdo nic nemá, nic neztratí, kdo nic nedělá nic nezkazí. A to je podle mě chyba, žít ve zdánlivé chudobě a být spokojen s ničím? Lepší žít jeden den jako vlk, než sto let jako ovce!

------------------------------------

Pepeeeee, toť muj názor

15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
neronis Posted - 21/11/2008 : 18:21:45
Objevil jsi zajímavý paradox. Znamená to, že si nikdy nemůžeme být jisti přesností našich nástrojů i když je budeme považovat za dokonalé.
Nicméně stále se můžeme pohybovat ve světě, kde jsou určité základy neměnné, tedy bývají nazývány absolutnem.
Rzwald Posted - 16/11/2008 : 11:02:25
quote:
Originally posted by noemus
quote:

2. dostáváme se na hranici fyzikálních možností

Zákony "světa" neznáme jen je předpokládáme a říkáme jim fyzika. Nemůžeme tedy vědět zda se blížíme k jejich hranici.

no to by tvrdil možná Fuchs :-) ...a z filosofického hlediska je to možná pravda, ale z praktického je imho irelevantní se o tom bavit. Připadne mi to podoné jako se stolem. Máte doma stůl? A co když ne? Co když je matrix? ...sice to neumíš vyloučit, ale fakt, že máte doma stůl...přesto doufám nebudeš zpochybňovat.

Aneb že absolutní nuly nelze dosáhnout je pouze experimentální fakt. Ale nebudeš mi doufám tvrdit, že lze dosáhnout teploty ..třeba -800°C :)
...ad pokrok -- chvilku se zase budu utápět v příkladech, ale pak z toho něco vyvodím, to něco bude tučně, takže stačí přečíst tučně, pokud se ti nechce číst příklad.

Když se dosáhlo 74K nebo kdy kapaliní dusík...jaj, tak mohl být velký pokrok...dusík je dobrý plyn, je ho dost, je neškodný, nebouchá..., můžou tě s ním třeba vypalovat bradavice.
...ale když už bylo téměř dosaženo absolutní nuly (až na nějaký tisícinky)...tak máš již vyčerpánu celou stupnici...a tedy můžeš zapomenout na nějaký další objevy plynoucí z chování látek za snižující se teploty. Možná mi tu budeš mluvit o Bose-Einsteinově kondenzaci (BEC)..ale její význam je prakticky nulový (když to srovnáš s významem, jaký mělo zkapalnění dusíku) -- maximálně má význam takový, že se dozvíme o podstatě hmoty, atd. Jde na tom testovat kvantovka, atd. Neříkám, že nějaké masové využití nenalezne nikdy.....ale určitě to hodně dloho potrvá, protože ostatní obory hodně zaostávají. Např. technika velmi, velmi zaostává a tak udržet teploty na tisícinkách kelvina je velmi, velmi náročné....dokud to tak zůstane, můžeš na masové využití vlastností BEC s úspěchem zapomenout.

A teď je ten problém -- co když, co když na to, aby se zdokonalila technika natolik, že by šel BEC využít v praxi....co když na to potřebuješ objevit nějaký další skupenství hmoty, který se objeví při biliontině kelvina? Ale tý biliontiny kelvina s dnešní technikou nikdy nedosáhneš!!! A aby jsi dnešní techniku zdokonalil, potřebuješ použít to neobjevené skupenství.

...nedokonalá technika tedy může tvořit bariéru, která znemožní potřebný pokrok k tomu, aby jsi odhalil vlastnosti přírody, pomocí nichž by jsi byl chopen tuto techniku dále zdokonalit a dál objevovat další vlastnoti!!!

Rzwald Posted - 16/11/2008 : 10:48:42
quote:

quote:
Originally posted by Rzwald
1. pokrok se časem nevyhnutelně zastaví

Tak tuhle frázi už jsem slyšel mnohokrát.

možná jsi nad ní nikdy dostatečně neuvažoval nebo jsi nikdy neslyšel její vysvětlení. ..jinak já jsem tuhle "frázi" nikdy neslyšel --- vymyslel jsem ji sám a to v septimě ve slohovce na nějakej výrok od Shakespeara a to né proto, že bych to snad chtěl, ale protože jsem si řekl, že se pokusím zpochybnit frázi opačnou -- to neustálé obdivování rychlosti pokroku a zdůrazňování exponenciálního nárůstu poznatků... --já osobně slyším stále opakovat tady tohle

quote:
Nějak si nemůžu vzbavit slavného matematika, který by byl slavný od gymplu.
bylo myšleno tak, že to, co Newteon, drsnej matematik, vymýšlel na vrcholku své kariéry...se nyní učí na gymplu....jistě že jedodušeji a srozumitelněji...ale výsledek je ten, že prakticky kdokoliv umí po gymplu derivovat i integrovat
...přičemž na vejšce se to samozřejmš zdokonaluje...
...ale uvědom si ten nepoměr -- nad čím si slavní matematikové dřívějška lámali hlavy je nyní sranda pro středoškoláka (nyní mám na mysli např. některé příklady z pravděpodobnosti)
...přičemž ještě lépe -- vem si Eukleida, atd.
...nejlépe: zapomeň na matematiku a vem si fyziku, optimálně však něco jiného, ještě více paměťového
...znám odborníky (přednášející fyziky), starý chlapy, kteří o některých jiných oborech fyziky, na které nejsou odborníky (např. o astronomii), toho ví méně než já jsem věděl v 17 !!! (a poznal jsem to právě v 17 když jsem byl na fyzikálním táboře)
...dokážeš si představit, že by v dnešní době existoval polyhistor?To není možné.

Jinak myslím, že to plyne z pouhé logiky věci -- pokud se počet poznatků znásobuje a kapacita lidského mozku zůstává stejná, je jasné, že jeden mozek bude zvládat se udržovat se "aktualizovaný" ve stále menším výseku této množiny. A dostat se na tu špici nutně vezme stále více času. Myslím, že bys to mohl pochopit, když si uvědomíš své programování --- před x lety ji si přečetl příručku a byl jsi odborník na operační systém a mohl jsi hackovat o sto šest. Dneska to již není možné, ok?

Myslím, že doposud to byla zjevná fakta --- teď přijde spekulace:
Myslím, že čase bude člověk zvládat být na špici pouze v tak malé oblasti svého oboru, že nebude možný pokrok, protože ten bude potřebovat spojovat znalosti z více oblastí naráz. Např. aby jsi postavil raketoplán, potřebuješ být odborník na aerodynamiku, vědět poměrně dost o astronomii (jak se Země pohybuje) a něco málo o planetě Zemi (složení atmosféry) --- pak můžeš udělat návrh.
Tedy potřebuješ znát věci z třech oborů -- a lidský mozek tohle zatím zvládne (zvládne zaráz aerodynamiku, astronomii a nauku o Zemi). V budoucnu však si myslím, že to již nezvládne...že jeden podobor podoboru podoboru podoboru ... bude obsahovat tolik informací, že plně vytíží mozkové kapacity člověka.

Je to jednoduchá extrapolace...no a trpí samozřejmě tím, čím trpí všechny extrapolace --- předpokládá neměnost a lineárnost toho, z čeho vychází.

Tím však problémy rozhodně nekončí!!!
Tím, že jsi navrhl raketoplán jsi jej ještě nepostavil. Potom ten návrh musíš zkonzulotvat s biologem (ten tě řekne, jestli tomu přetížení človk dokáže odolat) a inženýrem (ten tě řekne, zda existují takový materiály a postaví to).

Tedy potřebuješ spolupráci mnoha odborníků....ale tito odborníci si musí rozumět: Uvědom si, že biolog musí vědět, co je to přetížení a inženýr musí znát dostatečné množství materiálů.

Z extrapolace zase vyplývá, že v budoucnu si tito rozumět nebudou!! Co je trochu fráze je to, že když spolupracuje matematik a fyzik, tak si nerozumí a matematik musí dátvat lekce fyzikovi a fyzik matematikovi, aby se dorozuměli. Nevím, co se tímto myslí, ale řeklo nám to již tolik učitelů, že tomu začínám věřit.

quote:
A dost těžko se v minulých stoletích hledá matematik, který by byl slavný ještě za svého života. Někteří měli velké problémy obhájit své postoje - např. Georg Cantor. Ale částečně i Gauss. A také Leibnitz.
pokud vím, tak Cantor i Gauss celkem slavní byli.

quote:
Rozhodně si však nemyslím, že ke slávě stačí dostatečně dlouhé studium. Ani, že je nutné

no to si taky nemyslím, ale o slávě jsem nic nepsal, je nedůležitá z pohledu pokroku
noemus Posted - 16/11/2008 : 08:20:42
quote:
Originally posted by Rzwald
(plyne to především z biologických omezení člověka -- člověk není tak chytrý a neučí se tak rychle, jak by bylo záhodno---dá stále více práce dostat se na špičku. Před pár set lety jsi byl špičkový matematik prakticky po gymplu...nyní musíš dalších 5-8 let studovat vejšku...po čase i to imo přestane stačit)

Tak tuhle frázi už jsem slyšel mnohokrát. A zásadně s ní nesouhlasím. Nějak si nemůžu vzbavit slavného matematika, který by byl slavný od gymplu. A dost těžko se v minulých stoletích hledá matematik, který by byl slavný ještě za svého života. Někteří měli velké problémy obhájit své postoje - např. Georg Cantor. Ale částečně i Gauss. A také Leibnitz.

Na druhou stranu i teď existují slavní matematici, kteří vybočují nad ostatní např. Roger Penrose. U nás Petr Vopěnka a určitě Tichonov, oba jsou světově proslulí.

Rozhodně si však nemyslím, že ke slávě stačí dostatečně dlouhé studium. Ani, že je nutné
quote:

Zákony "světa" neznáme jen je předpokládáme a říkáme jim fyzika. Nemůžeme tedy vědět zda se blížíme k jejich hranici.

quote:

3. organizace společnosti není dokonalá
(a nelze ji jednoduše změnit, neboť se sama udržuje svými mechansmy)

No, organizaci společnosti lze změnit poměrně jednoduše, sta49 nem9t skrupule a použít dostatečné množství násilí. Po vzvráždění většinz obyvatelstva můžeš budovat novou společnopst na troskách té předchozí.

Tohle ale neberte jako můj návod jak věc řešit. A rozhodně to neznamená, že tohle je ten správný způsob.

Můj skutečný názor je, že na uspořádání společnosti zas tolik nezáleží. Záleží především na jednotlivých lidech. Precujme tedz především na sobě a tím zlepšíme i společnost, jinak to podle mne nepůjde.
Rzwald Posted - 15/11/2008 : 12:04:38
quote:
Originally posted by neronis

Já celkem ano, podívej se kolik jsme toho stihli nového za 50 let.

no toť otázka...jde o tři věci:

(plyne to především z biologických omezení člověka -- člověk není tak chytrý a neučí se tak rychle, jak by bylo záhodno---dá stále více práce dostat se na špičku. Před pár set lety jsi byl špičkový matematik prakticky po gymplu...nyní musíš dalších 5-8 let studovat vejšku...po čase i to imo přestane stačit)

(až vyženeš danou věc k dokonalosti, tak ji dále nemůžeš zdokonalovat ...je právě trochu tristní, že pouhých 50 let stačilo k tomu, abychom se k těmto hranicím velmi, velmi přiblížili -- dokážu si představit dalších 50 nebo 100 podobného pokroku, ale pak prostě narazíme na zákony fyziky a tím to hasne...)

3. organizace společnosti není dokonalá
(a nelze ji jednoduše změnit, neboť se sama udržuje svými mechansmy)

proto je docela dost možné, že představa, že lidstvo postaví lodě, které pojmou 6 miliard lidí a dokáže je dlouhodobě (desetitisíce let a dýl) udržet při životě...je dost nereálná -- minimálně to vůbec není jisté.

Proto je imo potřeba minimálně počítat s tím, že vše co zde děláme a dělat budeme nemá smysl, protože to vše bude poměrně brzy (za pár miliard let) nevyhnutelně zničeno.
neronis Posted - 15/11/2008 : 01:00:44
Já celkem ano, podívej se kolik jsme toho stihli nového za 50 let.
Rzwald Posted - 14/11/2008 : 23:03:39
quote:
Originally posted by Pepeeeee
O čem pak ten život je, vždyť kdyby si se nikdy nenarodil, svět by byl víceméně pořád stejný, či chceš snad tvrdit opak?
A i jen pokus o zlepšení života je lepší, než dopředu zoufat že na to nemám, i nedokončená práce je alespoň z části dokončená a má určitý význam.

Pepeeeee, uvědom si dvě věci:

1. nač je potřeba, aby po tobě zbylo něco významného? Pokud chceš pomoci druhým, tak máš dvě možnosti:
a) pomoci blízkým druhým (rodině, kamarádům, ...) a to tím, že prostě jsi a vedeš normální obyčejný život
b) pomoci nějak světu (jako výzkumník, průzkumník, politik, ...)
...přičemž měj na paměti, že a) se s b) vylučují, jak ukazuje zkušenost. Obvykle lidé, kteří se zapíšou do učebnic a žijí rpo své nadosobní ideály, mají ty své malé osobní životy velmi neuspokojivé. Je proto na tobě, zda se rozhodneš pomáhat společnosti nebo jednotlivým jedincům, které znáš. Podle mě bys neměl upřednostňovat a) nad b) --- ty osobně samozřejmě můžeš, pokud si to zvolíš, ale žít v přesvědčení, že obecně je a) lepší...je imho mylné...

2. pokud život hodnotíš podle toho, jak ovlivníš své okolí...pak pravděpodobně nemá smysl život nikoho....neboť vše, co ovlivňujem se děje na Zemi....tedy na jedné nezajímavé planetě u jedné nezajímavé hvězdy na okraji jedné nezajímavé průměrné galaxie, jedné z mnoha biliónů...
...naše Země bude za 1-2 miliardy let zničena (Slunkem), za 5 miliard let pak bouchne Slunko samotné...
...důležité zjištění je, že oněch 5 miliard let je horní hranice...po té bude vše, co se kdy na Zemi stalo, smazáno...a lidstvo, pokud bude chtít dál existovat...bude muset opustit Sluneční soustavu....což---si neumím představit, jak by se mohlo povést.... (alespoň člověku v takové formě, jak ho známe dnes...)
Miloslav Bažant Posted - 11/11/2008 : 09:33:17
Pepeeee.

Říkáš všichni se snaží,ale to ani zdaleka není pravda.Snaží se ti,kteří cítí nenaplnění svého života a chtějí jej nějak naplnit.
Já žiji naplno a vím, že dělám maximum, čeho jsem schopný. Co po mně zůstane? To já nevím.Ono totiž nezáleží až tolik na tom, co vytvoříč, ale spíše na tom, co ostatní přijmou. Snažíš li se to co vytvoříš lidem vnutit aby po tobě něco zůstalo,pak jsi přinucen jim lhát a lhát i sám sobě,jak napsal Neronis.
Základem je rodina a její prosperita a nemyslím tím jen hmotnou. V dětech je to co po tobě zůstane a má nejvyžší hodnotu,protože je to život.Že toto je normální a zůstane po každém? Nikoliv,jsou lidé, po kterých toto nezůstane, třeba proto, že nejsou plodní,či mají jiné zaměření (homosexuálové, lesby) a jsou i staří mládenci a staré panny.
Vše ostatní co se rodiny netýká je čímsi navíc.
Dávám lidem radost muzikou,ale dělám to proto, že mne to prostě baví.Píši sci fi a pohádky,ale ne proto aby po mně něco zůstalo,ale proto, že chci cosi vyjádřit a protože mne to baví. Maluji obrazy ,ale ne proto aby po mně něco zůstalo,ale proto, že jsem v tom anšel zálibu a cestu k vyjádření toho,co třeba jinak vyjádřit nedokáži.Navíc mne malování baví. Hledal jsem zákonitosti řídící proces myšlení a našel jsem určité poznání, které je nové a otevírá cestu k pochopení procesu myšlení v samé podstatě. Proto, aby po mně něco zůstalo? Omyl. Protože jsem to poznat chtěl,čili ze zvědavosti a vlastně jsem to nikdy neměl zájem ostatním sdělit i když tento názor jsem později změnil.
Prostě a krátce jsem žil a žiji naplno v rámci svých schopností.Že někdo dokáže víc? Samozřejmě ano.Pupkem světa nejsem ani nechci být.Co po mně zůstane? To nevím, snad něco ano,ale vědět to stejně nikdy nebudu. Může přijít válka a zničit život mých dětí i jejich děti,taže to základní by zaniklo.O moje knihy nemusí mít lidé zájem a tak mohou skončit na smetišti a stejně tak obrazy.
A tak si na té smrtelné posteli mohu pouze říci."Žil jsem tak, jak jsem uměl a v rámci svých schopností naplno." Nic víc,protože co po člověku zůstane může zaniknout, byť by to považoval za sebecennější.
" Život člověka je složen s okamžiků,které stály za zapamatování.To ostatní jako by nebylo a tak se snažím, aby takových okamžiků bylo co nejvíc v době, která je mně dána."

MB
axel01 Posted - 10/11/2008 : 22:45:58
Jenomže ty jsi se neptal na to, co po sobě zanechat, ptal jsi se na způsob života vlka a ovce. Oba dva mohou po sobě něco zanechat, ale tak nezněla otázka.
Předvídáš, že nikdo nedosáhl svého cíle, ale to není pravda. Každý někdy dosáhnul nějakého cíle, třebaže to zrovna nebyl barák za pět mil. nebo neměl dvě auta. Musíš dosahovat dílších cílů a uvědomovat si při nich, že jsi jich dosáhnul, o to tady jde. Uvědomit si to musíš z vlastní iniciativy. I při věčné nespokojenosti můžeš malých cílů dosahovat a vskrytu duše se z nich radovat.
Ty si neceníš snahu? Nebo jsi se přepsal..
neronis Posted - 10/11/2008 : 20:35:36
Cíl je vidět jasně jenom s čistou hlavou. Sniper se těsně před stisknutím spouště dostává na moment do hlubší myšlenkové hladiny, která má mnohem menší a jemnější křivku než vědomí.

Člověk musí být nad svůj cíl povznesen, nikoli při jeho dosahování funět únavou.
Pepeeeee Posted - 10/11/2008 : 20:31:45
Neronisi,

tvrdíš tedy, že je lepší žít život bez většího významu, žít jen jako jedna z mnoha ovcí ve stádě, která nikdy nic nezmohla a ani nezmůže? O čem pak ten život je, vždyť kdyby si se nikdy nenarodil, svět by byl víceméně pořád stejný, či chceš snad tvrdit opak?
A i jen pokus o zlepšení života je lepší, než dopředu zoufat že na to nemám, i nedokončená práce je alespoň z části dokončená a má určitý význam. Nejsem z lidí, kteří cení snahu, ba naopak, ale v tomto případě....
neronis Posted - 10/11/2008 : 19:43:15
Prospěch pro společnost nemusí být vždy správným ukazatelem smyslu života a už vůbec ne vodítkem. Člověk si musí uvědomit, že to co dělá je především pro něj a pokud zabředne do falešného pocitu prospěchu druhým, může se stát, že si začne velmi brzy lhát a začne lhát i těm druhým. Vždyť přece utváří lepší společnost.

Pokud je touha zanechat po sobě něco velkého vyšší než skutečné schopnosti člověka, nedokáže se na svůj cíl příliš soustředit a působí uspěchaně. Mívá to za následek podivný výsledek, oděný do perfektního kabátu.
Pepeeeee Posted - 10/11/2008 : 18:31:23
Miloslave,

to je sice krásné, ale k čemu je život, ve kterém si nic nedokázal, správný člověk se snaží něčeho dosáhnout a nějak ovlivnit běh světa, samozřejmě k lepšímu. Uvidíš, že za mnoho let, až budeš na smrtelně postely a ohlédneš se za svým prožitým životem, možná si řekneš, že si žil klidný a pohodlný život, bez větších nesnází, vychoval si rodinu... Ale jde o to, co si po sobě zanechal, jestli byl tvůj život hoden chváli a vůbec, proč si vlastně na tomhle světě byl, jaké bylo tvé ,,poslání" , tvůj úděl.
Snad nikdo nechce vést bezvýznamný život a každý chce něčeho dosáhnout, i za cenu toho, že bude snášet útrapy a bude ochuzen o jiné rozkoše života.
Řekneš-li: ,,Úspěchu v životě se dá dosáhnout, ale za cenu, že budu žít ve spěchu, nebudu mít rodinu, nebudu si užívat." , odpovím ti: ,,Rodinu má kde kdo, na tom není nic vyjímečného, žít ve spěchu není nic obtížného, a rozkoše? Rozkoše jsou jen dočastné, ale smysluplný život je věčný."
Ztracen není ten kdo nezná cestu, ale ten kdo nezná svůj cíl. Jde o to, že je nádherné, něco tu po sobě zanechat, něco krásného, co změní život a svět k lepšímu, i když to bude stát tu největší cenu.

---------------------------------

Pepeeeee
Miloslav Bažant Posted - 09/11/2008 : 10:58:48
Pepeeee.

Lépe žít sto let jako ovce, než jeden den jako vlk.Té ovci stačí sklonit hlavu a má vše co potřebuje,Kdyby žila sto let, pak to znamená,že vlka nepotkala.Žil li vlk jeden den,znamená to že ovci nepotkal a ač si kladl velké cíle(nažrat se) chcípmul hlady. A tak je to i s lidmi. Kdo se honí za cíli,které nemůže dosáhnout honí se jako vlk a život mu uběhne jako by to byl jedem den.Nakonec zemře s věčným nenasycem hladem. Můžeš to vidět kolem sebe, třeba ty různé podnikatele,kteří se snaží vytvořit si pro život lepší podmínky a tak se honí od rána do noci a čas běží a běží.Najednou zjistí,že sice výborné podmíky pro život mají,ale ten život je za nimi. Teprve pak poznají, co mělo v životě skutečnou cenu a že právě toho nikdy nedosáhli.
Jiní lidé berou život tak jak je a užívají si života třeba bez těch vynikajících podmínek.Prostě se umí radovat s obyčejných věcí a nechají se žiotem stále překvapovat.Někdy je obtěžují ti vlci,ale oni se na ně dívají jako na chudáky i když ví,že jejich kapsy jsou plné a že mají ostré zuby. Vidí jak se honí a honí a jak jim život uniká mezi prsty.
Co se cílů týká, jsem zřejmě názorem blízko Rzwaldóvi.Cíle si sice kladu a třeba i vysoké,ale nehoním se za nimi. Nesním o autě,ale mám jich momentálně šest,ale to číslo se stálě mění.Když je výhodná koupě,(slušný vrak)tak auto koupím, chvilku si sním pohraji a prodám je jako naleštěný bourák. Jenže cílem není zisk,ale sama ta práce na tom a radost,když se vraku stává pěkný vůz, čili je prostě jen hoby. Nestavím si cíl v tom abych se nad ostatní povýšil,ale dělém vše proto, aby mne měli lidé rádi a výsledekm je,že mne lidé prostě berou a třeba i povyšují nad ty kteří se nad ně snaží povýšit.Prostě a krátce nejsem vlkem a nejsem tak docela ani ovcí. Ovcím se mohu jevit jako vlk a vlkům jako ovce. To podstatné na tom je,že žiji a pro samé honění za cíli,mně život neutekl pod prsty a také nikdy nebyl nudný. Nestavět si žádné cíle je cesta k nudnému bezvýraznému životu ovce.Honit se za cílí za každou cenu,je cesta k ŕušnému životu ve věčném neukojeném hladu po životě,na který pro samé honění se za cíli nezbývá čas.Pokud tedy shrnu pak je dle mého názoru být padesát let člověkem, než rok vlkem a sto lety ovcí.

MB
neronis Posted - 09/11/2008 : 10:17:03
To je normální, taky v podstatě nevím co bude. Život je překvapení a nikdo jej nemá pod absolutní kontrolou a kdo ano, ten se o život ochuzuje.

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000