T O P I C R E V I E W |
rajis |
Posted - 16/10/2008 : 14:58:08 Viděli jste někdo film, který byste označili za "filosofický"? Osobně můžu doporučit jednoho z nejfilosofičtějších autorů, dnes již zesnulého Rusa, pana Tarkovskijho (zejména jeho Stalker a Solaris). Nebo Vesmírná Odyssea od pana Kubricka, opravdu nádherný a hluboký film. A co ostatní? |
15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
rajis |
Posted - 18/03/2010 : 00:45:45 "When Nietzsche wept?"
To sem viděl. Je to strašné. Jestli jsi četl knížku NEDÍVEJ se na to.
Z poslední doby mě dost zaujal film Nebe nad Berlínem. Dost čtu, že je ten film zbytečně patetický plný prvoplánovitých mouder, ale mně to dost sedlo. Tenhle film vypráví stejně slovy jako obrazem. |
Oldow |
Posted - 01/12/2009 : 10:18:08 Me to vzdycky prijde, ze ve filmech jsou velice vzacne velice kratky momenty, kdy ta myslenka z toho krici, podle me se nestava ze by celej film nabizel neco skutecne k zamysleni, ale spis si jenom nevzpominam, derava pamet. V odysei urcite. Dave, mam strach Dave. To se krouti nehty na nohou. Stalker je asi nejbliz necemu co bych oznacil za filosofii asi. Ohledne GiTS, me celej ten cirkus ohledne umelejch realit prijde jako prazdny a unavny plkani, ale tam je vytecnej moment, kdy clovek na sobe vidi jakej vztah ma k vlastnimu telu, kdyz si tam androidka Major urve ruce pri zvedani poklopu toho tanku. Je to android, jeho telo je nastroj. Proste zveda neco tezkyho a urve si ruce a je to neuveritelne neznamej dojem. Fascinujici.
Jinak ze serialu je nejfilosofictejsi Kino no Tabi. To je vylozene Portret kontemplujiciho principu. Dost dobry. Pak je tam moje iracionalne oblibena, vicemene z osobnich duvodu, Lain, ale to je spis takova mysticka vec.
Nevim, nakolik se da za filosofii povazovat neco, co je spis schizofrenne pokroucenej obraz reality, ale predne je to zabavny a doporucuju - sayonara zetsubo sensei. Tahle vec je jedina svyho druhu. Trci z toho neuroza autora, je to jizda bez brzd, silnice, auta i ridice peknou krajinou.
Pak dalsi zamilovana vec - FLCL, ale to je spis pokud si chcete dokazat, ze mate fantazii a schopnosti pro analyzu. Neni to ani tak filosoficky, jako obecne pekny.
Me by zajimalo, nevidel nekdo nahodou When Nietzsche wept? Ja na to nemam odvahu.
|
Miloslav Bažant |
Posted - 27/11/2009 : 12:43:37 Axel.
Viděl jsem jen krátkou ukázku a myslím, že jsem poznal oč jde.Mluvit o tom je těžké a představa že člověk žije téměř jen uvnitř v myšlenkách je přímo děsivá, nepředstavitelně děsivá a přesto takový člověk dokáže mít rád život a žít. Já jsem takovým postiženým lidem několikrát hrál a mohu přiznat, že to na mne působilo depresivně.Byli tam samí vozíčkáři a někteří mohli ten vozík ovládat jen prsty jedné ruky a v té ruce neudrželi ani příbor, či sklenici nápoje. Když jsem včak začal hrát nahrnuli se na parket, točili se s vozíky, někteří se drželi za ruce a bylo na nich vidět, že jsou šťastní.Když byl konec,snažili se někteří dokonce pomoci mně a vozili na vozíčku alespoň drobnosti k autu. Když jsem odjížděl, byli tam všichni a kteří mohli hýbat rukama, ti mávali.Já o nich přemýšlel celou cestu domů. Já jsem tu jejich pomoc odmítal a bylo mně trapné aby mně při svém hadicapu pomáhali a styděl jsem se za to,že jsem jim v tom nezabránil. Teprve cestou domů jsem cosi podstatného pochopil. To nebyla tak docela jen pomoc mně i když jsem v tu dobu na tom bylzdravotně dost špatně a po operaci srdce. Tehdy jsem si uvědomil sílu první věty. Dával jsem jim tím hraním radost svými schopnostmi a oni měli potřebu dát své schopnosti mně abych díky jejim schopnostem měl radost také. Kdybych je odmítnul, cítili by se dlužníky a navíc bych je tím označil za zcela neschopné. I ten kdo má jen zbytek schopností, cítí potřebu je využívat ve prospěch druhých a kdyby mu zbyla jen a jen schopnost mluvit, bude i této schopnosti využívat ve prospěch ostatních. A právě tam jsem uslyšel na vlastní uši větu, která je názvem toho filmu. Jeden z mladíků byl ochrnutý na celé tělo a jen s těžka mluvil a ten většinu věčera stál s vozíkem přímo přede mnou a na konci mně řekl." J8 nemohu tančit,ale když slyším hezkou muziku, tančím uvnitř a vzpomínám na dobu, kdy jsem jěště tančit mohl.
Motto. "Život začíná vjemem nepříjemna a celý je zasvěcen hládání příjemna. Chybí li zdánlivě nebo skutečně cesta k příjemnu, ztrácí každý živý organismus zájem o život." Tito lidé stále vnímají ty cesty k příjemnu i když jich moc nemají a to je drží při životu.Tito lidé kteří těch cest k příjemnu mají maličko, učí se tyto cesty tvořit a to tím, že druhým své schopnosti dávají.
MB |
axel01 |
Posted - 22/11/2009 : 07:13:23 Zkoukněte film Inside I'm dancing. Cosi jsem si po jeho shlédnutí uvědomila. Můžete pak posoudit, jestli je filosofický nebo ne. Ale je to jak říká okref. Podle mě však každému stojí za shlédnutí. |
Maftík |
Posted - 14/11/2009 : 21:53:26 http://www.tyzden.sk/lampa.html
Zde je možno shlédnout mnoho dílů slovenského diskuzního pořadu Lampa (pokračovatel pořadu Pod lampou, jde byl jednou Fuchs) |
okref |
Posted - 02/09/2009 : 19:06:21 quote: Originally posted by rajis
Viděli jste někdo film, který byste označili za "filosofický"? Osobně můžu doporučit jednoho z nejfilosofičtějších autorů, dnes již zesnulého Rusa, pana Tarkovskijho (zejména jeho Stalker a Solaris). Nebo Vesmírná Odyssea od pana Kubricka, opravdu nádherný a hluboký film. A co ostatní?
Já rozlišuji dva druhy filmů. Jeden je filosofický do té míry, do jaké je filosofický divák a druhý, který je filosofický do té míry, do jaké je filosofický autor filmu. (To jen poznámka pro ty, kteří by chtěli pokládat všechny filmy za filosofické.) Solaris jsem neviděl. Četl jsem předlohu od Lema. Nevím, do jaké míry je film věrný předloze, ale novela filosofická není. Je to čistá scifi a nic víc. Vesmírnou OD jsem také neviděl, ale předlohu četl. Je to taktéž bez filosofie, jen čistá scifi. (Ještě poznámka - miluju scifi a ať je to sebehloupější a nedomyšlenější scifi, tak si ho vždycky nadšeně vychutnám.) Kdybych tedy měl přihodit něco ze svých diváckých zářezů a zůstal přitom při nakousnutém scifi žánru, pak bych zmínil Blade runnera. Četl jsem i předlohu a film je rozhodně stokrát lepší. Jen si nejsem jistý, nakolik je nutné znát tíživé myšlenky P.K.Dicka, aby se dal film správně rozkódovat. To jsem bohužel neměl tu možnost posoudit, protože s jeho hlavními díly jsem se seznámil dávno před Blade R. Blade runner rozhodně patří k mým nejlepším filmovým zážitkům a jen lituji toho, že jsem ho již viděl. Protože filmové zážitky jsou pro mě vždy neopakovatelné, ať se jedná o jakýkoli. Když vyjdu ze scifi, tak mě napadne Bergman. Bohužel neumím tou skandinávskou hatmatilkou, takže se musím spolehnout na naprosto nedostatečné titulky. Občas odkryjí obrovskou hloubku a já si tak říkám o kolik přicházím a kolik toho titulky neřeknou. Zrovna včera jsem pozeral Tvář. Vono to ani vlastně neni nijak zvlášť hluboký. Když si divák přečte nějaký ten úvod do filosofie, tak je připaraven až až. Jde jen o to najít zapletené a schované myšlenky. Ty jeho filmy jsou taková hra na schovávanou. Schovka může být kdekoli, třeba v prostém slově. Další stoprocentně filosofický film je Iluminace a Struktura krystalu od ... no od ... doháje nemám paměť na jména. (Teď jsem si to našel - Zanussi. Nevzpomněl bych si ani na mučidlech.) Ani ne tak Iluminace (ta je vyloženě taková najivní) jako ta Struktura krystalu pro mě byl dalším úžasným filmovým zážitkem. |
Miloslav Bažant |
Posted - 02/09/2009 : 07:07:50 Rzwalde. Však já jsem si také dělal legraci a pokud budu hodně upřímný ta "cizí slova jsem vybral aniž bych věděl co znamenají. Tan film ukázal ten typ intelektuíálů, který ani já nemusím. Když jsem poprvé vstoupil do fora a už je to zatraceně dlouho, diskuse zde probíhala právě tímto spůsobem a diskutující se předháněli v počtu cizích slov a motali se v nich jako mouchy v pavučině.Dnes je tomu naštěstí jinak a je zvláštní, že pokud se mluví česky, dochází lépe k pochopení toho o čem se mluví. Právě díky tomu se tolik rozšířil počet diskutujících na filosofické téma. Lidem nevadí filosofie ani inteklektuálové, pokud se sami neoddělí do světa cizích slov a nesmyslných slovních kombinací. Ten film využil kontrast mezi tímto typem překombinovaných, exibicionistických intelektuálů a jako protipol postavil konsumní typ lidí. Ten kontrast je potom oslňující,ale já bych spíše volil jako protipol intelektuály přirozené aby nebyly srovnávány brambory s jahodami,ale určité brambory s určitými brambory. Jenže to by vyžadovalo více přemýšlet a nebyla by to taková legrace i když kdo ví?. Na druhou stranu ten chlapec s dívkou představovali přirozenou filosofii a konsumní typ z nich udělal autor poukazem na Nac Donald , lehký žánr televize a podobně. Je v tom filmečku dost věcí na přemýšlení a jak vidíš na mém příladu, " co je dobré se člověk snaží ještě zdokonalit." a tak není ničím docela spokojený.
MB |
Rzwald |
Posted - 01/09/2009 : 20:52:32 quote: Originally posted by Miloslav Bažant Exponenciálně vzato
ale nééé...já fakt pozoruji nevraživost mezi "intelektuály" a tím zbytkem... ...ten film to jen strašně legračně podal |
Miloslav Bažant |
Posted - 01/09/2009 : 17:49:18 Nemluvím. Hledám kousanec. Točím se dokola a stále si nevidím na zadek.Jetli je tam, nejspíše musím v otáčení překonat rychlost světla aby došlo k časovému posunu a já jsem ten kousanec viděl.Exponenciálně vzato došlo k derivaci subinsticionální turbulence pergelea a výslednicí je úplná impotencionání blbina. Nevím co je něco nevím co je nic tak už do prčic táhnu do Bohnic.
Ps očekávám tuto odpověď- " táhni!"
MB |
Rzwald |
Posted - 01/09/2009 : 08:45:11 to je naprosto dokonalé |
Maftík |
Posted - 31/08/2009 : 21:48:55 Tohle asi všichni známe, nicméně kdo neviděl, nechť to rychle napraví :-) http://video.google.com/videoplay?docid=-8946678812836146815 |
Miloslav Bažant |
Posted - 14/12/2008 : 12:41:29 Rzwalde. Dělám jednu chybu a to, že stále hovořím o informacích uložených před rozvojem řeči.´Je samozřejmé, že se informace ukládají do paměti i poté a mají svou ozvěnu plus, či mínus a mají vliv na co co se tě líbí a k čemu cítíš odpor. Ona to však až taková chyba není, protože pochopení tohoto stádia ukládání informací umožňuje pochopení toho, co následuje,protože základní princip je stejný. Proč ji máš rád i když se tě líbí jak číkáš ze čtyřiceti procent, nevím a vědět to nemohu.Na to bys musel přijít sám.Je třeba si uvědomit, že ji vnímáš téměř všemi smysly. Vizuální vnímání nemusí odpovídat tvým blokům plus,ale může to být třeba její hlas, její vůně. Trošku tě možná překvapí,že těch čtyřicet procent je vlastně hodně.Uvědom si že nevnímáš celek,ale docela malé detaily a pokud mají intenzivní ozvěnu plus, neustále k nim vracíš.abys to příjemno cítil znovu a znovu a platí to zvláště pro bloky uložené před rozvojem řeči. Tyostatní jsi schopný pojmenovat, čili toto je podobné tomuto. U těch uložených před rozvojem řeči cítíš příjemno, ale nekokáže si uvědomi proč.Skus najít fotografii své matky s ddoby tvého nejranějšího dětství, rozděl si její obraz na malé částečky a tyto srovnávej s tou dívkou. Pamatuj na to, že to může být pouhá shoda tvaru vrásky u oka, č úst, či podobně maličký detail. Najdeš li tu čtyřiceti procentní shodu, pak je to hodně moc a mnogdy stačí k lásce mnohem méně. Nenajdeš li shodu ve vizuálním vjemu, můžeš jí najít v jných smyslových vjemech.V zásadě platí,že ozvěnu plus není možné cítit tak kde nejsou v paměti uložené bloky plus.Prostě to není možné, protože k vědomí a pocitu dochází prábě jejich ozvěnou při shodě bloku vjemu a bloku v paměti.
MB |
Rzwald |
Posted - 14/12/2008 : 11:43:15 quote: Originally posted by Miloslav Bažant Rzwalde. To o těch názorech druhých je jen zlomeček a ukázka logiky,kdy se člověk řídí pravdou uznávanou ostatními a připravje sám sebe o schopnost cítit příjemno ozvěny svých vlastních bloků plus, čili bloků příjemna a lásky.Skus se zamysle nad tím, co jsem napsal Axel. Třeba tam najdeš příčinu svých problémů s láskou.
MB, mám protipříklad k tvým blokům: v mé mysli ulpívá jedna dívka z kroužku, svým způsobem by se dalo říct, že ji mám rád (jakkoliv bizardní se tohle prohlášení může zdát, neboť ani nevím, jak se jmenuje, neboť jsem tam nový) ...ale ta dívka se mi --- nelíbí, dal bych jí tak 4 body z 10...opravdu není "můj typ" ...tak mi to vysvětli: nelíbí se mi, neznám ji, ...tak proč si můj mozek stále přežvykuje její obraz a proč k ní cítím náklonnost? |
Miloslav Bažant |
Posted - 13/12/2008 : 08:14:46 Axel01.
Já s tebou souhlasím. Láska skutečně někdy bolí.Jenže krásně bolí.Když si vzpomenu na první lásku pak vzpomínám na to, jak jsem trpěl, jak jsem si představoval že jí třeba hladím,ale byly to jen sny,protože ona měla ráda jiného. Bolelo to, bylo nepříjemné a současně krásné. Ono se říká, že láska je ach,ale také fuj a že to k sobě přináleží. Ten kdo hledá v lásce jen to ach,ten brzy dojdee k sexu,ale skutečnou lásku nepozná. Zajímavé je, že láska bolí jen tehdy, žádáš li od ní cosi pro sebe. Když myslíš na toho druhého, vede tě to aby mu dávala a nežádala a tehdy je láska krásná, protože máš radost s radosti partnera,kterou sama vytváříš. Když pro sebe nežádáš, dostaneš mnohem víc a jsi Štastná. Žádáš li pro sebe, či se to snažíš dokonce vynutit, jsi nešťastná a potom láska bolí. V lásce víc než kdekoliv jinde platí zákonitost dvou vět.
Rzwalde. To o těch názorech druhých je jen zlomeček a ukázka logiky,kdy se člověk řídí pravdou uznávanou ostatními a připravje sám sebe o schopnost cítit příjemno ozvěny svých vlastních bloků plus, čili bloků příjemna a lásky.Skus se zamysle nad tím, co jsem napsal Axel. Třeba tam najdeš příčinu svých problémů s láskou.
MB |
Rzwald |
Posted - 12/12/2008 : 23:38:25 quote: Originally posted by axel01 Pak se dá mluvit o lásce a ta je skutečná jenom když bolí, přijímá toho druhého nedostatky a pořád miluje, i když z toho nic nemá.
Axel, taková charakteristika (to zvýrazněné) se mi nelíbí...
Kdyby láska pouze bolela, pak by to určitě nebyl tak oblíbený a opěvovaný cit..nutně v ní je i hodně radosti...a příjmání druhého je často jejím zdrojem. Pokud vychází z tvého nitra (tj. na prvním místě je tvá potřeba milovat, nikoliv potřeba být milována), tak ani není problém to "i když z toho nic nemá", neboť z toho vlastně má to, že existuje člověk, který bude tvou lásku příjmat...no a vzhledem k tomu, že to bývá často vzájemné....tak je to vlastně celkem supr věc...
quote: Originally posted by Miloslav Bažant A tak v tom lidé balancují ode zdi ke zdi,jako třeba ty.
jenže já balancuji ode zdi ke zdi z poněkud jiných důvodů..rozhodně ne z toho, že by mě snad nějak ovlivňovaly názory ostatních na vzhled holek, MB... |
|
|