T O P I C R E V I E W |
Fisico |
Posted - 29/08/2008 : 14:12:21 www.akropolis.cz
Prosím toho není reklama!
Chtěl bych požádat o informace o tomto sdružení, co je to vlastně zač? Zaslechl jsem, že je to sekta, která se schovává za filosofické povídání a poté vybalí svou (google a vyhledání:). Nevím, zkušenost s nimi nemám. Mají přednášky v různých městech. Pokud máte s nimi někdo zkušenost, prosím podělte se. Jde mi o kvalitu, na sekty kašlu.
Vydávají se za filosofickou školu, ale takových je dneska víc, že |
10 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
navi |
Posted - 17/10/2008 : 12:58:15 Sekta – z latinského secta (způsob života), a to odvozené od latinského slovesa sequi (sledovat, následovat), což zase pochází z řeckého ??????? (volba, způsob myšlení). V dnešním smyslu také kult. Tento pojem původně označuje náboženskou nebo politickou skupinu, která se odpojila od větší, zavedené skupiny. Takové sekty mohou mít s původní skupinou společné části zásad, víry a praktik, ale odlišují se doktrínou, která vedla k jejich oddělení. Chápeme-li sektu takto, můžeme říci, že každé současné náboženství i každé filozofické hnutí začínalo jako sekta. Z pohledu tradičních křesťanských církví (např. katolické a ortodoxní) bývá výrazem Sekta označena skupina, která odmítá široce preferovaný směr křesťanství (např. Svědkové Jehovovi, Letniční hnutí), nebo je vůbec mimokřesťanská (Buddhisté, Hinduisté) Takže z toho, čo tu je napísané jasne vyplýva že akékoľvek združenie, nejako orientované, začínalo ako sekta. Ako náhle presiahne určitú masovosť, a stáva sa všeobecne spoločenskejšou, postúpi o stupienok vyššie a stáva sa širokospoločenským združením Takže rozdiel medzi sektou a širokospoločenským združením je len v rozdieli masovosti. Pojem sekta sa viac menej udomácnil len v oblasti náboženstva.
|
omega0 |
Posted - 17/10/2008 : 11:59:57 zajímavé info jsem našel tady: http://diskuse.doktorka.cz/nova-akropolis/5591/ |
Miloslav Bažant |
Posted - 03/09/2008 : 07:56:28 Richarde.
Skrátka a jasně. Zde mezi námi je mnohem lépe, viď?
MB |
noemus |
Posted - 01/09/2008 : 12:55:07 quote: Originally posted by Gato Nemám pocit, že to je sekta. Vzpomeňte Hnutí Grálu, které dostalo nálepku sekta. Málokdo označuje katolickou církev slovem sekta, přestože se projevuje někdy jakko sekta.
Take bych nerekl, ze to je uplne sekta. Na prvnich prednaskach co jsem byl - pro verejnost - rikali celkem smysluplne informace a dalo se s nimi diskutovat. Teprve, kdyz jsem se stal clenem a chodil na jejich interni prednasky, to zacalo byt trochu divne.
Vzhledem k proklamovanemu zajmu o filosofii prilakali celkem dost inteligentnich lidi, ale vetsina podle mne casem pozna, ze filosofie podle nich znamena, vyklad myslenek jejich guru - coz je Jorge A. Livraga a mozna i dalsi. Prednaska pak podle nich znamena, ze prednasejici rekne co ma na srdci a pak odejde - diskuze nebo rozvoj myslenek se u nich moc netrpi. Ale to neznamena, ze se u nich neda vubec diskutovat. Jde to, ale ne oficialne, tam co jsem chodil meli vlastni kavarnu/cajovnu kde jsme s ostatnimi diskutovali. Co vsak nebylo mozne byla kritika prednasek - resp. jejich obsahu. Clenove jsou proste jen zacci skolacci, kteri maji poslouchat co rika pani ucitelka (vetsinu prednasek co jsem na nich byl vedli zeny, ale nevykladejte si to prosim jako machismus). |
Fisico |
Posted - 01/09/2008 : 11:10:17 Děkuji Vám za informace.
|
noemus |
Posted - 01/09/2008 : 09:45:47 quote: Originally posted by Fisico
www.akropolis.cz
Prosím toho není reklama!
Chtěl bych požádat o informace o tomto sdružení, co je to vlastně zač? Zaslechl jsem, že je to sekta, která se schovává za filosofické povídání a poté vybalí svou (google a vyhledání:). Nevím, zkušenost s nimi nemám. Mají přednášky v různých městech. Pokud máte s nimi někdo zkušenost, prosím podělte se. Jde mi o kvalitu, na sekty kašlu.
Vydávají se za filosofickou školu, ale takových je dneska víc, že
Byl jsem pul roku jejich clenem - pak jsem "byl odejit", protoze jsem rusil jejich prednasky dotazy a diskusi Na filosofii si jen hraji, vubec nevedi co to je, organizovani jsou spise jako "sekta".
Maji svoji nauku, ke ktere smeruji vsechny filosoficke prednasky at jsou na jakekoliv tema alternativy moc neuznavaji, diskuze o jejich nauce, nebo dokonce kritika neni mozna. |
Gato |
Posted - 30/08/2008 : 14:45:38 quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Gato.
Když jsi byl na té přednášce, víš co tam bylo přednášeno a mohl bys nás seznámit alespoň s tím, co tě utkvělo v hlavě.Také by mne zajímalo o čem to je.
MB
Slávo, přišel jsem, dostal jsem lístek, na který jsem měl napsat informace o sobě, což jsem neudělal, vyslechl jsem přednášku, když to skončilo, zeptal jsem se přednášejícího na jeden problém, on odpověděl a já odešel. Nemám pocit, že to je sekta. Vzpomeňte Hnutí Grálu, které dostalo nálepku sekta. Málokdo označuje katolickou církev slovem sekta, přestože se projevuje někdy jakko sekta. |
Miloslav Bažant |
Posted - 29/08/2008 : 15:43:31 Gato.
Když jsi byl na té přednášce, víš co tam bylo přednášeno a mohl bys nás seznámit alespoň s tím, co tě utkvělo v hlavě.Také by mne zajímalo o čem to je.
MB |
Gato |
Posted - 29/08/2008 : 15:39:43 quote: Originally posted by Fisico
Prosím nezajímá mě to co se dá vyčíst z jejich webu, spíše nezávislé hodnocení. Děkuji
Byl jsem na jedné jejich přednášce o paní Blavatské. Ze zvědavosti. Nemám další zkušenosti. |
Fisico |
Posted - 29/08/2008 : 14:13:38 Prosím nezajímá mě to co se dá vyčíst z jejich webu, spíše nezávislé hodnocení. Děkuji |
|
|