T O P I C R E V I E W |
Miloslav Bažant |
Posted - 16/08/2008 : 09:02:19 Dalibore. Letmo jsem prošel tvoje stránky o ráji na Zemi a filosofii rovnováhy a myslím,že jsem poznal tvojí základní chybu,která je strůjcem těch všech ostatních.Nejdříve tu chybu pojmenuji a potom tě ukáži její důsledky.(alespoň se o to budu snažit) Tou chybou je neuvědomění si průběho algoritmu a s tohoto důvodu nerespektování následnosti událostí a jejich vzájemné podmíněnosti. Máš zde tedy určitý výchozí stav, máš zde průběh algoritmu a máš zde cíl algoritmu. Příklad: Jsem v posteli, jsem v pyjamu probudil jsem se a protože je venku teplo,chci se jít vykoupat do blízkéjo rybníku. Toto je výchozí stav a plán algoritmu s určním cíle algoritmu. Abych mohl docílit výsledku,čili cíle algoritmu, musím absolvovat všechny algoritmické kroky v takovém sledu, jaký je nutný k dosažení cíle.Musím vstát, svléci pyjamo, obléci plavky vyjít ven z domu,jít směrem k rybníku a vtoupit do vody. Ty však ty kroky nerespktuješ a vlastně jako bys říkal.Ten cíl je nekonečně daleko a tak půjdu příkladem a budu se doma polévat vodou a třeba v tom pyjamu a v posteli. Základem tedy je uvědomit si výchozí stav, čili stav který skutečně existuje, uvědomit si funkce, kterým je tento stav podřízen, uvědomit si logiku následujících kroků, čili vyřazení určitých funkcí, které vedou k záporu a vedou algoritmus k jinému než požadovanému cíli, nalezení funkcí, které vedou algoritmus k žádanému cíli a vložit je do algoritmu.Tím by dostal proces nový algoritmický směr a bylo by možné dosáhnout cíle,čili třeba toho ráje na Zemi, jak říkáš, ve kterém by třeba lidé neměli potřebu zabíjet zvěř pro svou potravu, kdy by žili s přírodou v souladu a podobně. Kdybys splnil tyto předpoklady, nemusel by být cíl někde v nekonečnu času, ale stal by se reálným v době třeba blízké. Ty však všechny ty nutné algoritmické kroky ignoruješ a chceš jednat jako bys byl v tom algoritmickém cíli a říkáš tomu, že jdeš příkladem.Protože jsi sám poznal, že je to vlastně nesmysl,podpíráš toto různými teoriemi u kterých je jasný účel, ale nejasná a nedokazatelná podstata.
Chceš li tedy, můžeme spolu se mnou i ostatními s fóra nalézat logiku těch algoritmických kroků nutných k dosažení tvého cíle. Je jich hodně a sám pochopíš v čem ses mýlil.Tvoje cesta však dostane řád a stane se alespoň teoreticky reálnou.Přijímáš tuto nabídku?
MB |
9 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Miloslav Bažant |
Posted - 18/08/2008 : 12:14:53 Milý Dalibore. Vážený jsem a to pravidelně na elktronické váze.Za poslední rok jsem přibral 14kg. Takže už mám váhu jako prádný mužský a nikoliv jako vychrtlina. Rájem pro ´mne není nějaká biblická idea,ale svět nerozdělený pravdami a mocí lidskou,čili zneužíváním schopností ve prospěch uznaných pravd.Jedině takový svět by byl pro všechny rájem a život na Zemi by nebyl ohrožen.K tomuto cíli však vede pouze cesta poznání zákonitostí řídících tento svět a nikoliv jít příkladem a zobat semínka. Fakt, že existují šelmy i jejich kořist,či že člověk jí mimo jiné i maso na algoritmu života vůbec nic nezmění.Nakonec člověk zvířata pěstuje pro maso a tato zvířata by bez člověka nežila.Volně žijící zvířata jsou jen velmi malým procentem stravy člověka s výjimkou primitivních kmenů někde v divočině. Kdyby je člověk přestal jíst, neměl by potřebu je ani pěstovat.Kdyby šelmy přestaly lovit býložravce, tito by se přemnožili, ničili přírodu i vlastní podmínky k životu.To by vyvolalo hladomor a jejich hynutí.Takže by jejich život byl ohrožen více. Takový slon je krásné zvíře,ale dokáže udělat s kvetoucí oblasti poušť.Kdyby se přemnožili hlodavci,pak bys neměl ani ty semínka.Naštěstí je vše vyvážené. Ty chceš tu rovnováho tvořenou po miliony let zvrátit díky své uznané pravdě.Podařit se tě to nemůže díky bohu,ale můžeš nadělat hodně zla. Budeš li v tom vytrvalý, můžeš pro sebe dosáhnout i velkých výhod.Můžeš být zakládajícím členem hnutí, které může dosáhnout i takového počtu členů, že tě prosadí do parlamentu jako poslance. S tím co tvrdíš tam budeš sice houby platný,ale můžeš se mít velmi dobře. Nemoudrých lidí, kteří mohou tvé iluze přijmout jako pravdu je jistě dostatek. Je li toto tvůj cíl,pak je možné, že jdeš správným směrem. Skrátka účel světí prostředky. Nechtěj však ode mne abych si těchto prostředků nějak vážil.Nevyzpatatelné jsou cesty ke karieře.Jiný význam v tom však vidět nedokáži, protože ten jiný význam není reálný. Jinak ráj je pro mne svět bez moci lidské a rozdělující úlohy různých pravd.To je svět věčného míru a je úplně jedno, co lidé jí. Peklo je pro mne svět rozdělený pravdami a mocí lidskou. Tyto faktory vedou k tomu, že si lidé dělají sami peklo na Zemi. Láska vede člověka k tomu aby své schopnosti využil ve prospěch těch které má rád.To mohou být i lidé všech pravd. Nenávist vede člověka k tomu aby svých schopností využíval v neprospěch druhých a ve prospěch svůj a své uznané pravdy. Poznání zákonitostí řídících tento svět a poznání logiky tohoto světa je zde proto ab životu sloužilo tím, že bude toto poznání aplikováno na správném místě a ve správný čas. Hloupost je odmítat poznání jen proto, že odporuje něčí uznané pravdě,či snaha poznání aplikovat na nesprávném místě a v nesprávný čas.Hloupost je též snaha aplikovat poznání, které je omylem.
MB |
Dalibor Grůza |
Posted - 18/08/2008 : 10:07:19 Vážený Miloslave,
ty si pleteš a mícháš Ráj s peklem, mír s válkou či bojem o život, lásku se zabíjením a poznání s hloupostí, prvé je Ráj (podle Bible a mé vědecké teorie o tomto Ráji na Zemi), druhé je peklo. V pekle žijí někteří lidé a jiní živí tvorové dnes, v Ráji žili možná v biblické minulosti (dávná vzpomínka či legenda v Bibli, která však má možná skutečné jádro), a měli bychom ho všichni chtít v současnosti pro všechny živé tvory, jinak se nepohneme dále a půjdeme od války k válce.
Kdo se smrtí zachází, ten smrtí schází.
(viz. má vědecká teorie Ráje na Zemi na: www.cbox.cz/ak-gruza , www.sweb.cz/filosofierovnovahy ) |
Miloslav Bažant |
Posted - 18/08/2008 : 08:46:02 Dalibore. A jsi tam, kde jsi byl.Stále opakuješ totéž a nejsi zřejmě schopný pochopit cokoliv jiného. Logický cíl evoluce není dán a nemůžeš jej proto ani správně předvídat,protože se mění vtupem dalších a dalších prvků ovlivňujících tento algoritmus.Aby došlo k tomu, co nazýváš vzájemným přátelstvím všech a všeho by vyžadovalo určité a dost podstatné změny v současném algoritmu,který směřuje zatím zcela k jinému cíli.Jezení kašiček ze semen k těmto změnám nepatří a nic neřeší. Jestli tě to chutná a nechceš v tom být sám, je to o něčem jiném a s logikou algoritmu života to nemá vůbec nic společného.Uvědom si, co lidi rozděluje a staví do vzájemné opozice.To je podstatné a to vede k poznání toho výchozího bodu algoritmu.Potom pochopíš skutečné příčiny těch válek.Respektuj stav který byl výsledkem milionů let evolučního vývoje a ber to opět jako konstantu určující výchozí stav algoritmu toho co bude.Teprve když takto poznáš ten výchozí stav, poznáš co je třeba změnit v tom co algoritmus řídí aby se vývoj ubíral jiným příhodnějším směrem.Nerespektuš li dosavadní výsledky vývoje algoritmu,pak nutně dojdeš k nesmyslům typu tvojí vědecké práce. Uvaž jak dlouho se tvořilo třeba to trávení masožravců, či všežravců a ber jako fakt, že tento výsledek vývoje není možné zvrátit jezením kašiček ze semen. Mluvíš o vyhnání z ráje a slovech božích. Tvé pojetí ukazuje, že přijímáš pouhý povrch podobenství a obsah tě zůstává skrytý.Ten ráj byl svět před vznikem člověka a lidský vývojový předchůdce si nedokázal představit smrt,protože nemyslel slovně.Ten zakázaný strom a jablko poznání bylo poznání řeči a vznik slovního myšlení.To slovo vyhnalo nyní již člověka s tohoto ráje. Nevím kdo z lidí by tě o takový ráj, ve kterém by člověk klesl na úroveň zvířat ztrátou slovního myšlení stál. Přestaň myslet slovně, začni myslet jako zvířata a ocitneš se v tom ráji. Přestaneš si uvědomovat svou smrtelnost, nebudeš znát pravdy ,ani zneužití schopností ve prospěch pravd a budeš žít okamžikem. Cesta do takového ráje je tedy snadná,ale rovná se naprostému zblbnutí člověka.Jedině tak můžeš vrátit na strom poznání zakázané jablko. I když máš třeba i velkou pravdu a to jezení kašiček ze semen(nedostatek látek nutných pro správnou funkci mozku) by mohlo natolik poškodit tvůj mozek, že bys takového cíle i dosáhnout mohl.Nabízet to ostatním mně však připadá dost scestné a těžko by o to někdo mohl stát. Já tedy o to skutečně nestojím.Náboženství může člověka přivést i takovýmto paradoxům a nesmyslům.Přesto obsahuje velmi cenné informace,jen jsou bohužel skryté v algoritmech podobenství. Odpověz mně prosím na jednu otázku a to přímo.Stojíš skutečně o návrat do takového ráje ve kterém bys klesl na úroveň zvířete,ale měl klid.Občas bys sice prchal před šelmami, nebo byl jimi sežrán,ale do poslední chvilky života bys o smrti nevěděl.Po smrti bys na vše zapomněl, takže bys o smrti nevěděl už vůbec nic.
MB |
Dalibor Grůza |
Posted - 17/08/2008 : 19:22:31 quote: Originally posted by neronis na http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=838&whichpage=1
takže jíst zárodky budoucího života? Zabíjení kvůli potravě je smyslem evoluce a nedostatkem živin, kterému se tvé tělo takovým přístupem dostane bude mít negativní dopad nejen na fyzickou kondici, ale i na tvé myšlení.
Vážený Miloslave a neronisi,
neuznávám zabíjení, jsem zcela proti zabíjení, kdyby všichni byli přáteli, nebyly by žádné války např. ani dnes v Gruzii. Lidé by neumírali a netrpěli, na Zemi by byl věčný dobrovolný mír, což má podle mne být výsledek evoluce, tedy zkušenností všech generací živých tvorů, kteří v průběhu evoluce zažívají smrt.
Rostlinná semena nemohou všechna vyrůst, protože nemají dostatek půdy (z jednoho semínka vyroste klas např. o stu semen, průchod zažívacím traktem je u některých semínek rovněž podmínkou jejich dalšího vývoje v rostlinu). Jezení rostlinných plodů umožňuje, aby všechna semínka neskončila v blízkosti jedniné mateřské rostliny, které by se vzájemně udusily, ale aby byla šířena na co největším prostoru.
Mou teorii jezení rostlinných semen a rostlinných plodů a kaší z ních v současnosti nikdo nevyzkoušel, v dávné minulosti zřejmě ano, což dokládám Biblí. Toto pojetí lze vysledovat jako možný výklad rovněž před vyhnáním Adama z ráje v Bibli v kralickém překladu viz.:
Bůh také řekl: "Hle,dal jsem vám na celé zemi každou bylinu nesoucí semena i každý strom, na němž rostou plody se semeny. To budete mít za pokrm. Genesis 1,29 Veškeré zemské zvěři i všemu nebeskému ptactvu a všemu, co se plazí po zemi, v čem je živá duše, dal jsem za pokrm veškerou zelenou bylinu." A stalo se tak. Genesis 1,30
(viz. má vědecká teorie "Ráje na Zemi": www.cbox.cz/ak-gruza , viz. též: www.sweb.cz/filosofierovnovahy )
|
Miloslav Bažant |
Posted - 17/08/2008 : 18:33:20 Dalibore. Jistý posun v tvém myšlení zde je,ale opět jsi jen u opakování toho svého, jako by tě nic jiného nezajímalo a vše si prostě jen přispůsobíš.Já jsem navrhoval udělat si analýzu současného stavu a vyvodit si nutné kroky v algoritmu, aby mohlo být dosaženo cíle.To co jsi napsal nevystihuje nic,jen ukazuje, že výchozí stav vůbec nebyl pochopen. Píšeš o tom, že je život v kruhu a ukazuješ na toho rybáře. Když si však ten čin rybáře analyzuješ.Zjistíš že ten kruh vlastně přerušil.Nechal se spálit,čili to organické vyšlo v podobě dýmu a to anorganické spolu s dehty, které takový popel obsahuje nechal vysypat do řeky,čili ty ryby z něj nezískaly vůbec nic a ještě jim zasvinil prostředí tím popelem. Kruh by mohl být uzavřený, kdyby se nechal po smrti rozemlít a to mleté vysypat do řeky. Kruh může být uzavřený i tehdy, nechá li se člověk pohřbít do země. Je totiž nutné uvědomit si, čím se liší hmota organická od anorganické.Obě hmoty mohou obsahovat stejné atomy prvků,ale v té organické hmotě jsou spojeny do jiného seskupení. Pokud přijímáš organickou stravu,pak získává tvoje tělo ty sestavy a vlastně přijímá nejen ty látky, ale i jejich výslednou energii.Takže tvůj organismus nedokáže získat energii s látek které nemají to organické seskupení.Dokáží to však zelené rostliny prostřednictvím fotosyntézy.To je tedy v tomto výchozím stavem daného algoritmu.Zelené rostliny jsou živé organismy a je možno pokusem dokázat,že u nich existuje proces myšlení ,že dokáží cítit příjemno i nepříjemno a kdyby při pokusu vjemy byly doplněné o dalšího činitele, čili příjemno by vytvářel jeden člověk a nepříjemno druhý, rostlina začne reagovat již při přiblížení takového jedince.To bylo pokusy dokázáno za pomoci přístroje na měření velmi slybých elektrických potencionálů na bázi supravodivosti a to ve Švýcarsku.Čili i trávu je možno považovat za živého tvora, pouze nejsou smysly vnímány projevy díky chybění motoriky. Kdyby tedy mělo platit to co tvrdíš a navrhuješ,nebylo by etické jíst ani zelené rostliny,protože to jsou myslící bytosti.Ta tvoje semínka jsou zárodky života těch zelených rostlin.Sníš li je a strávíš, život z nich již nevznikne.Kdyby ovšem tyto semínka prošla tvým trávicím traktem beze změny,pak by snadněji vzešla,protože by získala látky potřebné pro život, ale to bys zase ty z nich neměl nic. A tak sní člověk třeba melouna s těmi zrníčky a na čistírně odpoadních vod v kalových polích vyrostou melouny.Životaschopnost těch semen byla člověkem posílena. Rozemeleš li je na kaši, abys mohl získat cosi pro sebe, již nový život vzniknout nemůže. Zelenými rostlinami se živí býložravci,kteří již schopnost přeměny látek nerostných na ústrojné nemají.Čili se nemohou požírání těch zelených rostlin vyhnout.Jejich trávicí trakt však není uspůsoben na trávení živočišných sestav. ´Trávicí trakt mesožravců zase není přispůsoben na získání nutných látek ze zelených rostlin.S tím prostě nic nenaděláš,čili je to veličina neovlivnitelná a nemá význam se jí zabývat. Další skupinou jsou všežravci, mezi než patří i člověk. Tito všežravci mají vlastně dalo by se říci nejnedokonalejší trávicí trakt,protože nedokáže získat vše potřebné pouze z rostlin ani pouze s masa.Zkrátka potřebují jedno i druhé a s každého získají jen část nutných látek v soustavách živé hmoty. Cesta k naplnění tvých ideí tedy neved ani jednou z jmenovaných skupin.Všude dochází k ničení jiného života. Skončí li život živého organismu, třeba tvůj a jsi pojřben do země,žije s tvých sestav další skupina živočichů a organismů.(červi, brouci, bakterie a podobně)Necháš li se spálit,pak jsou zcela rozbité vazby živé hmoty a vzniká smog a popel.Potom je ten kruh přerušen a tvoje soustavy již jinému životu neposlouží.I když vlastně i takto ano, protože vznikne anorganická hmota a třeba oxyd uhlíku,což jsou látky nutné k vzniku nových soustav živé hmoty za působení slunečního světla při fotosyntéze. Toto je dokonalé propojení které příroda vytvářela miliony let a ty se cítíš fundovaný na to abys to změnil??? Proč chceš měnit to co je dokonalé???
MB |
Dalibor Grůza |
Posted - 17/08/2008 : 15:42:39 Vážený Miloslave a neronisi,
já si uvědomuji, že život tvoří vzájemně podmíněný kruh. Jinými slovy všichni živý tvorové jsou spojeni tím, že tvoří potravní cyklus a vzhledem k nutnosti organické stravy každý amaroun bude opět tvořen živými, resp. organickými buňkami.
Možná, že je tomu tak dobře, protože nás to zároveň sjednucuje, činí nás to jednoho na druhým závislými, učí nás to odpovědnosti, protože si jsme nuceni uvědomit, že nemůžemem pouze brát ale musíme také splácet ostatním živým organismům jejich život svým životem. Asi jako článek na netu o rybáři, který celý život lovil ryby a po smrti se chtěl a stal potravou pro ryby tím, že jeho popel rozptýlili s jinou potravou v jedné anglické řece. Jinak bychom mohli žít nesmrteleně, protože bychom druhým živým tvorům nebrali život za účelem potravy a nemuseli bychom jim svým životem tento jejich život zase splácet.
Cílem evoluce tak zřejmě nebude přechod z organické, resp. živé na anorganickou, resp. neživou stravu u člověka, nýbrž jeho naučení a etická pravidla, jak ve stávajících podmínkách za určité úrovně exaktního vědeckého poznání co nejméně škodit ostatním živým tvorům. Já se domnívám, že toho v současnosti jde dosáhnout požíváním rostlinných plodů a rostlinných semen.
Jinými slovy člověk si musí uvědomit svou vzájemnou podmíněnost v rámci potravního cyklu s ostatními živými tvory a musí se dle pravidla kategorického imperativu (Nedělej jiným to, co nechceš, aby oni dělali tobě.-reciprocita) rozhodnout, jako co by chtěl být skrmen ostatním živým tvorům, jako prase, kráva, rostlina či spíše jako já, který přijímá smrt pouze jako rostlinné semínko nebo rostlinný plod.
Budha viděl řešení tohoto vzájemného potravinového řetězce, kde jeden živý tvor pojídá jiného živého tvora v tom, že v ideálním případě dojde u nás k osvícení a vystoupení z tohoto vzájemného přírodního cyklu do ničeho čili nirvány, protože tento potravinový řetezec je pouze utrpení a strast, kde jednou jsi člověk, po druhé zase jiným živým organismem, vždy někým zabit nebo sežrán.
Já si však myslím, že existuje rovněž jiné řešení tohoto potravinového kruhu, a to řešení, které je v Novém zákoně, které říká Milosrdenství chci, nikoliv oběti. Což znamená, že příjmeme tuto svou existenci v přírodě, kdy jsme jednou člověkem, který se po smrti rozpadne v prach, ze kterého žije rostlina, tu sní býložravý živočich a tato potrava se přemění na živé buňky živočišného těla a toho sní masožravec a opět se tato potrava přemění na živé buňky těla toho živočicha. Přijetí výše uvedeného přírodního cyklu je však možné pouze v případě, že všichni budou milosrdní a smrt bude takřka bezbolestná jako usnutí, resp. spánek a co nejméně škodící ostatním živým tvorům, což je podle mne splněno, jestliže všichni lidé budou jíst pouze rostlinné plody a rostlinná semena.
Jak říká Ježíš Nazaretský (možná Kristus) o potravě: Toto je mé tělo, které se za Vás vydává... Ať jsme jedno v Bohu, našem Pánu ....
(viz. též má Vědecká teorie Ráje na Zemi: www.cbox.cz/ak-gruza , www.sweb.cz/filosofierovnovahy )
|
neronis |
Posted - 17/08/2008 : 13:09:48 Tak specifikuj výchozí stav. |
Miloslav Bažant |
Posted - 16/08/2008 : 11:59:42 Neronisi. Pokud bych toto přirovnal k algoritmu cesty ke koupání se v rybníce, tak tohle by se rovnalo svléci si u rybníka plavky.Nu což? Na adama se koupat dá.Nejdříve je nutné si uvědomit,že jsme v posteli, že mám na sobě pyjamo a třeba i to, že ještě napůl spím.To je první krok.
MB |
neronis |
Posted - 16/08/2008 : 11:41:49 Krok 1. - vynalézt amarouny, skromnost výživy by vedla k omezení rozvoje organismu |
|
|