T O P I C R E V I E W |
Jan |
Posted - 26/07/2008 : 17:26:50 V jiném topicu vzniklo zajímavé téma možného následného uzavření hranic v Evropě. Téma, které si zaslouží vlastní topic.
Od MB: „K tomu nepochopení stavu v Evropě. Evropané s výjimkou některých jižních států nemají problém s růstem vlastní populace a na tom trvám.Populace však roste i zde,protože do Evropy migrují lidé s těch přelidněných států a zo v ohromném množství a navíc se zde dle svých zvyklostí také rychle množí, jenže to jsou potom už občané Evropských států a pokud je takto bereš, pak skutečně dochází k růstu přelidnění i zde. Skusme rozebrat reálnost myšlenky uzavření Příkladně Evropy migraci s přelidněných států.Skusme přemýšlet o všech možných následcích a důsledcích a potom můžeme takto rozebrat i reálnost dalších cest. Skusme přesto, že jsme amatéři k tomu přistoupit jako vědecký tým a diskuse potom bude mít skutečně význam a nebode to jen plácání a předvádění sebě či své víry. Co ty na to a co ostatní? Nezačneme se chovat racionálněji? MB“
Vzhledem k neustále se opakujícím dějinám (v důsledku neschopnosti lidstva se poučit z historie, natož ji leckdy správně zaznamenat a zpětně připustit) mě plyne z nyní otevřených hranic obava, že v dohledné době se budou opět zavírat. To však hádám bude až v Evropě bude situace ještě horší se vším všudy. Mám na mysli, až se bude více lidí bouřit, protestovat, až budou nůžky chudoby a blahobytu tak rozšířené tak, až dočista prasknou (= totální rozkradení státu, sociální sítě a vznik bohatých minorit), přísun osob jiných národností, uprchlíků…
Fakta mluvící za problém neustále většího zalidňování v Evropě, které můžou vést k uzavření hranic (zvenčí):
1) stávající lidé v Evropě se reprodukují s úbytkem, v ČR některá léta +, jiná - . Vymírání a strach z něho je poněkud naivní a z dlouhodobého hlediska nehrozí + viz níže bod 3 To, že běžní lidé nemají děti v takové míře jako dříve (čí je mají později) je rozumný pud sebezáchovy a důkaz zodpovědnosti a rozumu rodičů. Resp. nerozum minorit, které zneužívají, resp. využívají hloupost našeho zákonodárství, které ještě stále podporují přídavky nad tři děti. V současné náročnosti systém snad nemůže být běžná rodina, která by si mohla dovolit mít tolik děti (výjimky potvrzují pravidlo).
2) stávající lidé v Evropě se dožívají stále vyššího věku. V jednotkách let. Dle místa, státu atd. Předpoklad v následujících desetiletích mám ten, že se budou dožívat třeba o 10-15 let více. Dle vývoje farmacie, výživy, vědy atd. Poté to může být ještě mnohem a mnohem více.
3) Stálý libovolný přísun cizinců veliký a zásadní problém. Zabírají levná pracovní místa, pracují za málo, firmy se „rády“ přizpůsobí a jiné osoby než cizince nebudou přijímat. Cizinci se pochopitelně domestikují a tvoří (zatím!) menšiny a potomek Číňanů či Vietnamců je vlastně Čech. (Navíc třeba na Chebsku patří takováto mládež k vědomostní elitě)
4) Fakt je ten, že teď neexistuje žádoucí svrchní omezující hranice u počtu osob cizích národností. Mix mentalit, kultur, náboženství může být v mnoha věcech zajímavý ale jen do té doby, než ti co přicházejí přestanou dbát principů hostitelské země a budou se v nové zemi snažit vnutit své principy a názory silou. A navíc rasismus fungoval a funguje vždy oboustranně. Vzájemná tolerance je jediné řešení.
5) Všichni tito lidé chtějí pokrýt normální potřeby, přičemž je opět životní prostředí se vším všudy zatěžované – všeho je třeba produkovat čím dál více, včetně bytů, aut, zábavy, provozu… Navíc veškeré statistiky jsou určitým způsobem zkreslené, protože nepočítají s osobami načerno.
6) Nezaměstnanost veliký problém (i když u nás relativně dobré v rámci EU, ale otázka jaká práce se nabízí a „komu slouží onen výzkum“, který tvrdí, že je nízká?) – přesun závodů a některé práce na východ bude trend.
7) Úrodná půda je čím dál tím více zastavována nejrůznějšími objekty, domy, areály … Logicky vzato, tím méně by mělo být lidí. Opak je pravdou. Střední Čechy a nejen ty jsou toho žalostným příkladem.
Podtrženo, sečteno = lidí v ČR a Evropě je čím dál více (celkově) a kálíme si tak do vlastního hnízda ...
Zajímavý aspekt vidění budoucnosti ohledně uprchlíků a situace je ve scifi filmu odehrávající se v Anglii budoucnosti – Potomci lidí
Dnes se již z Balkánu či Polska bez problému dostane uprchlík kamkoliv po Evropě. Překoná se jedna hranice (je snad střežena ostnatým drátem?) nebo využije zkorumpovanosti tamějších celníků a má volnost pohybu osob a zboží.
Zajímavé je, že hned po zrušení hranic s např. Rakouskem, právě rakouští celníci kontrolovali kamiony jen o několik stovek metrů dál v rámci silničních kontrol. Mají obavy a to oprávněné.
Tolik pár laických, amatérských myšlenek na úvod, uvítám nutné doplnění. Napadá mě mnoho dalších faktorů, které jsem nezmínil a vyžadují diskuzi.
|
3 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Miloslav Bažant |
Posted - 29/07/2008 : 14:35:48 Všechno chce svůj čas a cítím se ve své osobě pro tento rozsáhlý úkol (zakládání uvedeného hnutí) v nynější době příliš málo zběhlý a zkušený. Nicméně příprava úrodné půdy pro tyto kroky, tj. nyní šíření informací, již nyní je naše povinnost a zodpovědnost - to vím s jistotou. ------------------------------------------------------------------- Jane. Co jiného je to hnutí, než to šíření osvěty, eventuelně působení na ty lidi,kteří by v tom mohli něco udělat? J8 neměl na mysli nějaké chození do ulic a vykřikování hesel, neboť to se mně s duše protiví. Říkáš, že vše chce svůj čas a já s tebou souhlasím,říkáš, že těch které toto zajímá je žalostně málo a že jich bude přibývat. Budou li informování,pak jich bude přibývat.Samočinně jich bude přibývat až tehdy, dojde k nevratiteelným následkům a tyto budou pro ně cittelné.To již však ten správný čas bude historií. S těmi filosofy s tebou také souhalsím. Vím jak to vypadá, když člověk dojde tak daleko, že mu lidé přestanou rozumět,nebo také přestanou chtít mu rozumět.Potom má dvě základní volby.Buďto jít dál a vše uložit do podobenství a pohádek, nebo hledat cesty ke zdělení, jaké jsou pro lidi přijatelnější.Ale proč to říkám? Vždyť je uloženo do mnohých pohádek a většina lidí to stejně nedokáže vidět. Taková pohádka O ptáku ohniváku to ukazuje v celé podobě i s tím návratem k lidem.Mně však šlo více o to, že se filosofie často zabývá nesmysly a to podstatné a důležité nechává ležet stranou.Ono vypadá vzdělaněji a moudřeji, když se mluví o nejsoucnu prostupujícím jsoucno.Já myslím, že řada filosofů se snaží hovořit tak, aby jim normální lidi nerozuměli a nepoznali, že mluví nesmysly.Ono jde vše říci prostým jazykem, ale potom to musí mít skutečný a pro lidi cenný obsah.
MB |
Jan |
Posted - 29/07/2008 : 11:59:39 Slávku, Souhlasím s tebou, že filozofové jsou tu od toho, aby posunuli poznání člověka dál, protože se zamýšlí nad problémy a tématy, které řadového konzumního člověka vůbec nenapadají. Filozofové jsou dál v myšlenkách a nad věcí, často zcela nepochpeni okolním světem - i přesto se k tomu světu musí přizpůsobit, protože v něm žijí a mají zájem o efektivní řešení problémů.
Souhlasím s tvými vizemi, jak dál pokračovat v osvětě a řešení palčivého tématu PŘELIDNĚNÍ. Jenže, uvědomění lidí v této věci je pramalé a ty a hrstka dalších je světlá výjimka. Postupem času však bude pochopení lidí větší a větší (čím bude problém zřetelnější a stále více alarmující). Vhodné by bylo, kdyby vysoce postavení lidé toto téma alespoň vhodně ZMÍNILI ve svých projevech (Barack Obama, A. Merkel, atd.), tím by se šířilo to uvědomění lépe a vhodněji. Došel jsme k současnému pochopení, které spočívá ve studiu a šíření materiálů na toto téma (možno přednášky či info stánky) - příklad textů co zde v českých překladech uveřejnil Ondra. Autor těchto textů, Eduard Meier (Billy) a společnost FIGU mají na stránkách další informace k uvážení a bližšímu studiu. Text "Boj proti přelidnění" je dostečně srozumitelný a informativní pro každého. Na druhou stranu člověk může a měl by psát i vlastní články a informace, ty šířit všemi směry zájemcům a přemýšlivým lidem. Všechno chce svůj čas a cítím se ve své osobě pro tento rozsáhlý úkol (zakládání uvedeného hnutí) v nynější době příliš málo zběhlý a zkušený. Nicméně příprava úrodné půdy pro tyto kroky, tj. nyní šíření informací, již nyní je naše povinnost a zodpovědnost - to vím s jistotou. |
Miloslav Bažant |
Posted - 27/07/2008 : 07:50:39 Jane.
Nezbývá než s tebou souhlasit a bylo by zde i mnoho co doplnit.Jenže já jsem mluvil o něčem jiném. Neměl jsem na mysli pouze Evropu, ale celý svět.Do Ameriky, či Australie taky prodí zástupy těch, kteří se tam přelévají s přelidněných lokalit. Budu mluvit přímo a bez obalu.Možná si uvědomíte, že právě zde by mohl být počátek reálného řešení přelidnění a že právě my zde ve fóru v tom můžeme být důležití a tak by toto forum mohlo získat na významu. Trošku jsem se ostýchal svůj nápad prezentovat a snažil jsem se aby to udělal někdo jiný, kdo toto pochopí. Cílem je dosažení omezení populačního růstu v přelidněných oblastech a tento cíl je tím, o čem zde momentálně mluvíme.Otázka nebezpečí pro Evropu by mohla být jiným tématem aby se to navzájem nepletlo. Jak toho dosáhnout? Před prvním krokem je třeba připravit a rozpracovat téze ,čili oč vlastně jde a jak je možno toto realizovat.Toto je základ a ten zde můžeme vypracovat my společně,protože víc hlav víc ví a co se může zdát reálné jednomu, v tom druhý může najít chybu. Tím prvním je založení hnutí pro reálné zabránění přelidnění planety. Toho můžeme být iniciátory i my a třeba i prvními zakládajícími členy. Tím druhým je propagace a vysvětlování reálnosti cesty a pokud by se hnutí rozrostlo, působení na vlády všech zemí, třeba prostřednictvím OSN. Tím třetím by mělo být určení hranice populačního růstu, nad kterou dojde k uzavření hranic všech ostatních států před migrací lidí s přelidněných oblastí.Tím by došlo v těchto lokalitách k čemusi jako zahlcení a museli by svou otázku populačního růstu sami řešit. Jak, to již je na nich. Teprve když by populační růst klesl pod tuto hranici, byly by hranice opět otevřeny. To je záklůadní myšlenka a myslím,že není tak špatná.Uzavření svých hranic před přílivem lidí s přelidněných oblastí je legitimní právo každého státu a není to vměšování do cizích záležitostí.Zároveň je reálná možnost přinucení přelidněných států toto přelidnění řešit a to ve vlastním zájmu. A tak můžeme stát na začátku čehosi velkého, k čemu se rádi připojí mnozí lidé, kteří dokáží nebezpečí přelidnění vidět. Hnutí by mohlo mít velký úspěch a protože se zde jedná o velmi reálnou cestu, mohlo by se k tomuto hnutí připojit i řada ostatních hnutí se stejným zaměřením. Co se mne týká, píši toto s určitým strachem. Nerad se pouštím do tak velkých věcí a uvědomuji si až příliš zřetelně kolik je znalostí a dovednotí nemám a jsou pro toto nutné.A tak doufám, že pokud toto začne, ujmou se organizace lidé schopnější. Takže toto je filosofie v praxi a toto ukazuje i jaký smysl je filosofie.Přemýšlení o nekonečnu a podobných nepojmutelných věcech může rozum trénovat, ale nic nevyřeší.
MB |
|
|