T O P I C R E V I E W |
Ondra |
Posted - 03/12/2007 : 22:17:59 ETICKÝ KODEX FÓRA
Tento topic zakládám z jednoho jediného důvodu: KULTIVACE DISKUZE. Prošel jsem řadu topiců, do řady jsem přispíval a žel se ukázalo, že diskuze většinou postrádala logický sled a nakonec se beznadějně zamotala do nesmyslů, malicherných tahanic či slovíčkaření atd. Vlastní téma topicu bývalo zapomenuto a přebyto výše zmíněmými nepravostmi. Za zmínku stojí i jednověté a s tématem většinou nesouvisející příspěvky Gata nebo Naviho, kteří v tomto fenoménu excelují. Nikomu nemá a nesmí být upíráno právo na vlastní názor či komentář, ale jsou opravdu nutná ta nekonečná jednořádková intermezza? K tomu mi napadá toto: dochází k ´zasvinění´ fóra a všeobecnému znechucení.
Nikdo z nás není dokonalý a naše diskuze rovněž nebude dokonalá, to je nám všem jasné, ale jakožto rozumné bytosti se snad dokážeme shodnout na několika základních principech vedení diskuze. To přece není zas tak náročný úkol, nebo ano? V naději, že toto volání bude vyslyšeno uvádím několik bodů, se kterými všichni v principu souhlasíme, jenom máme problémy to uvést v praxi.
1)Je nutno (alespoň obecně) ctít hlavní myšlenku topicu, která je autorem v úvodu vymezena.
2)Je nutno snažit se pochopit hlavní myšlenky příspěvku, na který reagujeme, a tyto myšlenky buď schválit, doplnit, pokusit se je co nejlogičtěji vyvrátit, nebo poukázat na jejich nepodstatnost.
3)Je nutno dbát na přehlednost a text pokud možno členit na odstavce, které odpovídají jakémusi bloku myšlenek ucelenějšího charakteru.
4)Je nutno konstruktivně kritizovat myšlenky a nikoliv destruktivně kritizovat autory těchto myšlenek.
Doplnění:
ad1) Při porušení topic ztrácí svůj smysl a diskuze je rozmělněna do nepatřičností. Není vždy jednoduché – jak dokazuje pozorování vývoje diskuzí – udržet myšlenky na uzdě a neztratit (alespoň obecnou) návaznost na hlavní myšlenku topicu, ale my tuto výzvu zajisté zvládneme.
ad2) Bez snahy o pochopení je lepší mlčet či napsat knihu. Pokud se nehledají hlavní myšlenky příspěvku, na který reagujeme, tak dochází ke slovíčkaření, které vede k definitivnímu zašmodrchání a zmíněnému ´zasvinění´ fóra.
ad3) Bez odstavců je text nepřehledný a zbytečně komplikuje ostatním orientaci a pochopení. Zmáčknout čas od času ENTER snad zvládne každý.
ad4) Ten kdo kritizuje autora textu, kritizuje někoho, koho nezná. Na základě příspěvků je sice možné si o člověku udělat určitý obrázek, ale rozhodně to nestačí k jeho posouzení či dokonce odsouzení. Navíc kritika mířená na autora textu svádí k žabomyším válkám a k válce ´eg´ dotyčných osob. To vše má asi takovou hodnotu, jako prázdný dým, a proto se toho vyvarujme.
Všichni včetně mě dělali chyby, a proto nechme historii stranou. Poučme se z ní, ale hlavně ji už navytahujme.
Nyní je čas dívat se dopředu a naši vzájmenou komunikaci pozvednout na vyšší úroveň. Je třeba objevit či oprášit toleranci a respekt, nastolit přátelskou atmosféru tolik potřebnou pro výměnu názorů a vydat ze sebe na tomto fóru to nejlepší. Cílem nás všech je zajisté dostat se dál v našich myšlenkách, pocitech, názorech, představách atd. a tyto kultivovat, rozvíjet, zjemňovat, tříbit a obohacovat, anebo zrušit a neutralizovat jako neopodstatněné, mylné, zavádějící či škodlivé apod. Je třeba uvolnit se v sobě samotném a své ego odsunout do pozadí, pokud se ukáže, že byl vlastní názor spolehlivě vyvrácen. Cílem nás všech je dosažení pravdy ve všech věcech a pravda je přeci mnohem více, než vlastní mylný názor, který člověk hájí jen z ješitnosti a tvdohlavé a oslovité neústupnosti. Naším cílem je poznání a nic, jako ego, nesmí bránit v jeho dosažení.
Jsme zde, abychom si pomohli lépe žít a lépe chápat život. Jsme zde, abychom si život zpříjemnili a prosvětlili. Jsme zde, protože jsme lidé a velké otázky tohoto světa nám nejsou lhostejné. Jsme zde, protože cítíme potřebu sdílet své názory s ostatními a chceme být ostatními pochopeni a respektováni. Vyžadujeme pozornost ostatních, a proto ji také my samotní musíme věnovat názorům ostatních, třebaže s těmito názory nemusíme být v souladu.
Tento kodex budiž nezapomenut.
Budu rád, když ho rozvinete, doplníte a odsouhlasíte.
O.Š.
|
9 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Miloslav Bažant |
Posted - 27/07/2008 : 07:00:51 Rzwalde. Nevíš? Moderátorství je jistý druh censury a omezil by naší svobodu vyjadřování. Ty obrázky a kresby by byly dobré, ale uvědomuji si,že je k tomu třeba programu a tento program stojí peníze. Webmaster, či majitel této webové stránky by to musel zaplatit a to od něj nespíše žádat nemůžeme, jedině kdybychom udělali mezi sebou sbírku. O kolik by se jednalo by nejspíše věděl Richard (Noemus). Potom by mohlo být i reálné, myslím. (myslet znamená nevědět. Já nevím jestli je to vůbc technicky možné) Možnou cestou by byl i sponsoring od někoho, kdo zde má reklamy. Takové zdokonalení stránky by jistě vedlo k její vyšší popularitě a reklama by se více vyplatila.Jak je oslovit opět nevím.
MB |
Rzwald |
Posted - 26/07/2008 : 21:28:15 quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Rzwalde. Ten moderátor by možná nebyl špatným řešením, ale musel by podléhat přesným pravidlům a hlavně být nezávislý.Já třeba beru zadaná témata jako kmen ze kterého mohou vyrůst větve směrem do jiných témat.Prostě se takovým směrem diskuse vyvine.Přemístíš li to, ztratí to kontinuitu a to nové téma se opět stane tím kmenem a tak to může jít do nekonečna a fórum se bude plnit tématy. Představ si, že bude moderátor věřící a začne házet do koše to co je v opozici k víře, nebo naopak.(To je o té nezávislosti) Já myslím,že to probíhá správně. " POřádek je blbce, inteligent se v chaosu vyzná." Když se některá větem rozvine do šířky, je snadné a dějej se tak vytvořit topic nový s tímto tématem.Zatím je zde svoboda projevu. Buď rád, že je to tak.Moderátor by ji omezil. Tím neříkkám, že se mně vše líbí a vydí mně když třeba věřící začnou popagovat dogmata své víry a vsunou to do jakéhokoliv tématu, ale i jim nechci svobodu se vyjádřit upřít.Pokud bych si zde cosi skutečně přál, pak by to byla možnost vkládat obrázky či nákresy, což by ulehčilo mnohé vysvětlování,ale to je spíš pro webmastera, než moderátora.
MB
tak obrázky bych taky uvítal ...s tím moderátorstvím---možná máš pravdu, i když nevím... |
Miloslav Bažant |
Posted - 26/07/2008 : 10:35:49 Rzwalde. Ten moderátor by možná nebyl špatným řešením, ale musel by podléhat přesným pravidlům a hlavně být nezávislý.Já třeba beru zadaná témata jako kmen ze kterého mohou vyrůst větve směrem do jiných témat.Prostě se takovým směrem diskuse vyvine.Přemístíš li to, ztratí to kontinuitu a to nové téma se opět stane tím kmenem a tak to může jít do nekonečna a fórum se bude plnit tématy. Představ si, že bude moderátor věřící a začne házet do koše to co je v opozici k víře, nebo naopak.(To je o té nezávislosti) Já myslím,že to probíhá správně. " POřádek je blbce, inteligent se v chaosu vyzná." Když se některá větem rozvine do šířky, je snadné a dějej se tak vytvořit topic nový s tímto tématem.Zatím je zde svoboda projevu. Buď rád, že je to tak.Moderátor by ji omezil. Tím neříkkám, že se mně vše líbí a vydí mně když třeba věřící začnou popagovat dogmata své víry a vsunou to do jakéhokoliv tématu, ale i jim nechci svobodu se vyjádřit upřít.Pokud bych si zde cosi skutečně přál, pak by to byla možnost vkládat obrázky či nákresy, což by ulehčilo mnohé vysvětlování,ale to je spíš pro webmastera, než moderátora.
MB |
Rzwald |
Posted - 26/07/2008 : 10:10:47 nj, je škoda, že tu není aspoň jeden moderátor. Někdy se diskuze třeba odchýlí od tématu, ale nemusí být nutně nezajímavá...pak by stačilo příspěvky označit a přenést do jiného, nově vytvořeného tématu..ale to může udělat jen mod.
Stejně tak by neškodila sekce "koš", "odpad" či "černá díra", kam by se házely příspěvky zjevně nesmyslné, zjevně agresivní či zjevně dogmatické (např. mnohé spamy od milsu). Zase by bylo ale potřeba moderátora. |
Ondra |
Posted - 23/07/2008 : 20:33:07 Tento řádek píšu jenom proto, abych dostal myšlenky kodexu znovu na pořad dne. |
Ace Rimmer |
Posted - 05/12/2007 : 22:45:08 quote: Originally posted by noemus
Ahoj Ondro Pod to cos napsal se s chuti podepisuji Sam jsem se kdysi pokousel podobne jako Ty o napravu a me namitky byly podobne. viz. např: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=149 nebo: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=188
Sám se díky pokleslé úrovni diskuze poslední dobou zapojuji jen sporadicky, velmi mne mrzi, ze se vytratili (nebo zmizeli podobne jako ja) diskuteri jako Stream, Ace Rimmer, ci ftarflon
Na druhou stranu vkladam nadeje do Mathewa a Sirraell a asi se kvuli nim (a take protoze mi je jejich diskuze blizka) znovu trochu zapojim
Zdravím všechny Noeme já se nikam nevytratil , ale vzhledem k tomu , že teď v práci trávím více času než je zdrávo (ráno vyjedu z domu v 6:30 a přijíždím po 19 hod ) a ještě jsem dělal doma i o víkendech , nemám čas se diskusi věnovat . Občas si tady přečtu pár příspěvků , ale nemám čas , sílu a někdy ani chuť reagovat . Nadruhou stranu s tebou souhlasím , že jednověté (ale někdy i mnohavěté ) dogmatické příspěvky , které se tady nezřídka vyskytují diskusi doslova zabíjí .
_______________________ Motto: Všechno je jinak |
noemus |
Posted - 05/12/2007 : 17:29:56 Slávku
Myslíš, že jsem přišel,protože je tu již uklizeno? Nebo je tu uklizeno protože jsem přišel?
Ani jedno podle mne není pravda, podle mne to moc prožíváš. Pro mne není toto fórum to nejdůležitější na světě a nijak jsem se nazavázal, že tu budu vždy je mne třeba. A už vůbec uvažovat o tom, že je mne tu třeba je trochu pyšné a rád bych se toho vyvaroval.
Ber to prostě tak, že tu občas jsem a občas nejsem. Nic víc v tom není. |
Miloslav Bažant |
Posted - 05/12/2007 : 17:09:55 Pánové.
Říkáte to dobře, to ano. Otázkou je, zda se tím také řídíte, když se třeba snaží kdosi jiný své názory obhájit. Mně se zdá,že tehdy na toto zapomínáte. Ondra se od svého příchodu hodně změnil k lepšímu a již se s ním dá lépe diskutovat. Ale co na to říkáš ty Richarde? Máš na tom také zásluhu, nebo jste mne v tom nechali samotného a vrcíte se až nyní, když je klid? Potřeboval jsem podporu a kde jsi byl? Ono se snadno soudí druhé a lehko se ukazuje na jejich špínu.Jenže oni kydali hnůj když ti kritici čekali až bude uklizeno. Myslíš že je správné, když zde jsou ti na špinavou práci a ti s gloriolou, kteří přijdou až k čistému stolu? Kdybyste pomohli byl by zde klid a mír už dávno.
MB |
noemus |
Posted - 04/12/2007 : 16:00:22 Ahoj Ondro Pod to cos napsal se s chuti podepisuji Sam jsem se kdysi pokousel podobne jako Ty o napravu a me namitky byly podobne. viz. např: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=149 nebo: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=188
Sám se díky pokleslé úrovni diskuze poslední dobou zapojuji jen sporadicky, velmi mne mrzi, ze se vytratili (nebo zmizeli podobne jako ja) diskuteri jako Stream, Ace Rimmer, ci ftarflon
Na druhou stranu vkladam nadeje do Mathewa a Sirraell a asi se kvuli nim (a take protoze mi je jejich diskuze blizka) znovu trochu zapojim
|
|
|