T O P I C R E V I E W |
Miloslav Bažant |
Posted - 29/11/2007 : 09:54:20 V tomto Topicu můžeme diskutovat o svých politických názorech. O tom co se nám v součastné politice líbí, či nelíbí, jaké máme názory na systémy které zde v historii byly a podobně. Politologie je součástí filosofie, takže sem toto téma přináleží. Co vy na to?
MB |
4 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Miloslav Bažant |
Posted - 29/11/2007 : 16:11:42 Ondro. Je to redy. Doktoři se snaží mne odnaučit kouřit a dostal jsem Champix. Obvoďačka mně píchla injekci proti chřipce, kterou mám jako diabetik zadarmo a hned si započítala 80 kč za aplikaci. Součastně s tím běží mezinárodní výzkumný program, který se snaží rozběhnout mně srdce ab šlapalo nikoliv na dnešních 30% ,ale naplno. A tak vlastně vůbec nevím, od čeho mně je poslední dny tak šoufl. Prý je to od Champixu,ale může to být i od vakcíny proti chřipce. Když to neví doktoři, jak to mám vědět já? A tak když to ne mne přijde a jsem tak slabý, že neunesu vlastní ruce,jdu si na chvilku lehnout.Pocitově to vypadá jako chřipka,ale přichází to jaksi ve vlnách a mezi tím je mně celkem dobře. Ale čert vezmi nemoci. Zajímavé na tom je jen to, že přijde vystoupení a mně není vůbec nic.Vydržel jsem tři vystoupení za sebou, přičem to první bylo desítihodinové a ty dvě ostatní normální osmičky a kromě normální únavy mně nebylo nic,jako bych byl úplně zdravý. Jeden kamarád primář tomu říká muzikoterapie. Kdybys potřeboval větší, či menší prsa, tak tohle je na to vyhlášená kapacita. Jo a výborně se s ním hovoří o filosofii a dovede i naslouchat a když se mu něco líbí, dokáže to dát najevo.
MB |
Ondra |
Posted - 29/11/2007 : 15:46:13 Tak se dej brzy do pořádku. Přeju brzké zotavení. |
Miloslav Bažant |
Posted - 29/11/2007 : 12:34:12 Ondro. S tvou kritikou je možno souhlasit i když i zde je řada výjimek potvrzujících pravidlo. Skrátka jsou to lidi jako my, jen mají větší možnosti.Řekněme spíše že jim byly dány postavením určité schopnosti.Tyto schopnosti získávají proto, aby je mohli využívat ve prospěch ostatních lidí jak jim káže jejich postavení. Tytéž schopnosti je však možné využít ve prospěch svého já a uznané pravdy.V jednom případě se jedná o službu a ve druhém o moc. Kdyby jim tyto schopnosti nebyly dány, nemohou vykonávat své poslání. Jsou li jim dány, pak je využívají spíše ve svůj prospěch. Jak s toho ven? Co takhle obrátit ten systém vzhůru nohama, či spíše z hlavy na nohy? Dle mého názoru je chyb ve volebním systému a tom co následuje. Poslenec ve sněmu vlastně nezastupuje nikoho konkrétního,ale spíše jen sám sebe,či svou stranu. (promiň,pokračovat budu příště,není mně dobře)
MB |
Ondra |
Posted - 29/11/2007 : 12:13:52 Ahoj Slávku,
poj'dme do toho. O praktické politice a fungujících mechanizmech politiky toho zatím moc nevím. To mi však nebrání zmínit určíté principy, které se zdají být platné. Bude se jednat o jistý druh filosofického náhledu na politiku.
Především nemám rád, když lidé říkají, že politika je svinstvo, nebo že všichni politici jsou zkorumpovaní atp., aniž by na sobě pracovali a snažili se věci (a hlavně sebe) změnit k lepšímu. Většina lidí, kteří takto kritizují poměry v našem státě by se chovala stějně, pokud by k tomu měla příležitost. Mnozí lidé jsou neúplatní jen do té doby, než jim někdo nabídne úplatek, stejně jako nelžou jen do té doby, než by jim z toho mohl vyplynout prospěch atd. Jsou tedy v jakémsi latentním stádiu, kdy jim chybí podněty a okolnosti, které by jim umožnili projevit jejich neřest. A toto stádium mylně vytváří zdání, že se jedná o ctnost (jak v druhých lidech, tak v dotyčném člověku samotném). A proto tito ´latenti´ často cítí právo být pohoršeni nad nějakou nepravostí, ačkoliv jejich dřímající neřest jim toto právo zajisté neuděluje. Vstup do politiky se všemi svými lobby a tlaky by v mnohých lidech zlomil veškeré zábrany a projevil skryté a dosud potlačované kořistnické a mocenské pudy. Člověk je často pokrytecký sám k sobě, což jsem pozoroval a stále pozoruji i sám u sobe (pilně se snažíc to změnit, přirozeně). Závěrem této úvahy budiž ponaučení: nekritizuj poměry, kritizuj sebe sama, nesnaž se změnit politiku, snaž se změnit sám sebe. Teprve v rámci této snahy je možné něco konstruktivně kritizovat. Kritika bez práce na sobě samém je prázdným dýmem malých lidí. A to je cosi nízkého.
Ohledně politiky jako takové budiž zníněna následující kritika: dnešní politici neovládají ani sami sebe, natož stát. Jejich šablonovité školské znalosti je sice naučili rozumět mechanismům politiky, ale o lidskosti, humanitě, ctnosti a veškerých hodnotách ví málo, nebo nic, nemluvě o znalosti smyslu života či přírodních universálních zákonitostí. Většina politiků skutečně jen touží po majetku, moci, významné společenské pozici nebo pohodlném životě apod., což je dáno jejich přemrštěnou touhou po uplatnění, egoismem, neznalostí či pohodlností. O blaho národa jim jde jen sekundárně, nebo vůbec a pokud přece někdo z nich mluví o blahu, pak mluví o penězích a růstu HDP, což se skutečným blahem nemá co dělat. V důsledku mocenských a finančních zájmů dochází v důsledku dnešní politiky k nevratným škodám na této planetě, které se již rovnají totální zkáze. O demokracii se sice hodně hovoří, ale v praxi v dnešní době žádná neexistuje, na čemž nesou stejný podíl jak politici, tak i občané. Nebo chce někdo nelogickou vládu úzké skupinky kořistníků, kteří jsou často pod vlivem různých koncernů a finančních lobby, nazvat demokracií? Dost už o tom, příště se pojďme bavit spíše o možných řešení této katastrofy. |
|
|