T O P I C R E V I E W |
Ondra |
Posted - 22/09/2007 : 13:04:45 Jaký je život ve shodě s přírodou? Jaké to je, když člověk přestane dělat rozdíl mezi sebou a okolním světem? Když se člověk pochopí takový, jaký je? Tedy jako nedílná součást všeho, co jej obklopuje? Když se identifikuje se vším, s každým a sám se sebou? Všechny zábrany spadnou a člověk se stane vším; a nastane štěstí. Jak by mohl člověk někomu ublížit, kdyby v každém viděl obraz sebe samotného? Jak by mohl být k někomu neuctivý? Jak by mohl ubližovat přírodě? Copak by se odvážil ublížit své vlastní matce, jejíž je obrazem? Jaký je život člověka, který je všude a ve všem? Může být nešťastný? Proč by se měl dělat rozdíl mezi člověkem? Není člověk člověkem, jakékoliv už má tělo, jakkoliv už myslí a jedná? Je někdo někým víc, než ten druhý? Mezi člověkem neexistuje rozdíl, protože všichni lidé jsou moudří, někteří předtím, jiní potom, jak praví čínské úsloví; v běhu triliónů se člověk sejde na bodě, odkud vyšel, aby se učil a obohatil sebe sama.
Jaké by to bylo, kdyby lidé rozumně zredukovali svůj počet, všechny problémy a zvrhlosti dostali pod kontrolu a na světě zavládl mír? Kdyby rozvoj člověka nebyl ničím rušen a omezován? Kdyby se společnost stala vznešenou? Kdyby nastal první veřejný a oficiální kontakt s lidmi mimozemského původu? Jaký impuls by z toho vzešel? Cizí kultura, cizí umění, cizí historie, cizí hudba, cizí literatura, cizí architektura. Opravdu cizí? Jaké rozepnutí pozemské bubliny. Jaké rozšíření vědomí. Jaký evolutivní impuls. Sen? Utopie? Realita!
Jsou dnes lidé připraveni na takový kontakt? Snad věřící a sektáři? Materialisté? Lidé konzumní společnosti? Ti, kteří ani neví, proč vůbec žijí? Ti, kteří usilují o růst HDP? Ti, kteří na sebe žárlí? Ti, kteří se vzájemně osočují? Ti, kteří ničí prostředí, bez kterého nemohou žít? Ti kteří vedou preventivní války v zemích na druhém konci světa? Říkám to proto, že nenávidím lidi? Vysíláme poselství do Vesmíru nechápaje, že vše by přišlo samo, kdybychom přijali svoji vlastní zodpovědnost, kdybychom měli zájem o tento svět a o sebe samotné. Kdybychom pochopili, proč jsme vůbec na světě a podle toho začali jednat. Kdybychom nebrali za své nic, co bychom si v sobě samotných nemohli dokázat, nic, co by v praxi selhalo. Kdybychom nebrali za své nic, co je čistě abstraktní, co je jen nijak neuchopitelným prázdným dýmem. Kdybychom pochopili, že osoba, později nazývaná Ježíš Kristus, byla obyčejným člověkem z masa a kostí, stejně jako další tisíce moudrých lidí, kteří byly za své vědění a moudrost mučeni, hanobeni přibíjeni na kříže a upalováni; díky nábožensko-sektářskému fanatismu. Kdybychom pochopili, že všechna náboženství a sekty vedou k porobě, rezignaci, myšlenkovému otroctví a často k fanatismu…
Pak by se nemožné stalo skutečností, člověku by se otevřel prostor a život by dostal nový rozměr…
|
6 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Ondra |
Posted - 24/09/2007 : 13:03:10 To je v pořádku Slávo,
veškerá kritika, kterou jsem na tomto fóru uvedl platí stejnou měrou pro mě samotného. Má sloužit k všeobecnému probuzení z letargie, včetně té mé, přirozeně. Nikdy jsem netvrdil(nemyslel, necítil), netvrdím(nemyslím, necítím) a ani nebudu tvrdit (nebudu myslet, cítit), že jenom já mám pravdu a všichni ostatní jsou hlupáci ap. To, že jsem psal (zvláště u PŘELIDNĚNÍ 1,2,3) nekompromisně, na tom nic nemění a ani nezmění.
Proto si nikdy nedomýšlejme nic, co v textu samotném není a co je pouze naší (často mylnou) dedukcí. Příklad: Někde jsi napsal(cca): ´Nedivím se, že -jak sám říkáš- nemáš žádné přátele.´ A já přitom napsal pouze: ´Někdy se cítím osamělý.´ Jakpak si přišel na to, že nemám žádné přátele? Atd. atp. Toto domýšlení si akorát boří diskuzi, protože se nediskutuje o tom, co se napsalo, ale o tom, co se nenapsalo.
Nad tím bychom se měli zamyslet. |
Miloslav Bažant |
Posted - 24/09/2007 : 12:31:00 Ondro. Správně říkáš, že jsi za hlupáka neoznačil nikoho ve fóru jmenovitě.Co však popřít nemůžeš jsou tvá slova ,kterými jsi označil toho, kdo smýšlí jinak. Tím jsi označil těmito slovy i toho, kdo tvé příspěvky čte a nesouhlasí s tebou. S tou kritikou je to asi takto.Mám rád své děti a proto je kritizuji, když něco nedělají dobře.Je to v jejich vlastním zájmu a totéž platí pro tebe.Když v tom setrváš, budeš tím vyvolávat odpor k sobě, čili si budeš škodit. Kdybys mně byl lhostejný, pak bych mlčel a přál tě abys narážel stále nosem do zdi.Mnohé s toho co říkáš není špatné,ale chybí tomu pointa a tak to vlastně nic neříká .Chtělo by to rozvinout a najít cesty k řešení. To však vyžaduje mnohdy dlouhé hledání a bádání. Jenže o tom to je.
MB |
Ondra |
Posted - 24/09/2007 : 11:42:54 Čau Slávku,
vřelé díky za kritiku. Snažím se, abych z ní měl stejnou radost jako z případné chvály, protože v obou případech mě to posouvá zase trochu dál. Navíc nemám potřebu se jakýmkoliv způsobem ospravedlňovat, protože každý chápající člověk sám pozná, jestli se Tvoje kritika zakládá nebo nezakládá na pravdě.
Já sám vím velice přesně, jak jsem myslel to, co jsem napsal a pouhé toto vědomí mi bohatě stačí. Sám vím rovněž velice přesně, jestli jsem své příspěvky psal neupřímně, anebo naprosto upřímně. A proto jsem klidný a mám radost i přesto, že to ostatní zatím nechápou.
Takže se měj hezky, projdi si jeden můj příspěvek za druhým a najdi mi, kde jsem někoho z tohoto fóra označil za hlupáka a primitiva. Pak zjistíš, že moje kritika byla (a bude) vždy zaměřena na člověka obecně a ne na někoho konkrétního, což je neutrální a přátelská forma kritiky. Když tam někdo hledá něco jiného a domýšlí si věci, které tam nejsou, pak je to jeho problémem a já se tomu můžu jenom smát. |
Miloslav Bažant |
Posted - 23/09/2007 : 14:35:26 Ondro.
Tvoje slova jsou ryzím farizejstvím. V každém člověku vidíš součást sebe a proto jsi k lidem uctivý tak, že každého kdo myslí jinak než ty označíš za hlupáka a primitiva. Ty lžeš jak hubu otevřeš a snažíš se být před ostatními mnohem lepší, než ve skutečnosti jsi.Hraješ divadélko a hraješ v něm roli světce.Odejdeš ze scény a je z tebe člověk nenávidějící celý svět.Ty si myslíš, že to ostatní nepoznají,že jsou tak hloupí?
MB |
Oldow |
Posted - 22/09/2007 : 22:02:33 Ondro Asi se mi nepodaří podchytit podstatu mého chápání problému, není to jednoduchá otázka, ale aspoň se pokusím. Právě proto, že člověk je nedílnou součástí přírody není schopen vnímat sounáležitost se vším. Příroda je v podstatě založena na zákonech konkurence a to z podstaty, tedy absolutně. Všechno v přírodě se snaží nějakým způsobem těžit na okolnostech a svých schopnostech a vlastnostech, bez vyjímky. Člověk trochu přírodu předběhl, vymanil se z konkurenčního mezidruhového i mimodruhového prostředí a nyní neexistuje evoluční tlak, což je perfektní. Ale proto, že člověk je neustále součástí přírody, snaží se především bojovat o sociální pozice, což je nejspíš nezměnitelné. Trochu mi zavání ta část s ušlechtilou společností. Jak se dívám na povahu lidí, opravdu kulturní společnost bychom mohli vytvořit jen za použití násilí, což asi není žádoucí. Všechny problémy jednoduše redukovat nelze, protože lidé generují problémy podvědomě sami. I kdyby na celém světě zavládl mír, něco by se našlo, to mi věř a pro oblasti, kterých se problémy netýkají přímo by to bylo úplně stejné, jako dnes.
|
rajis |
Posted - 22/09/2007 : 16:51:14 Ahoj,
no to je samé kdyby, kdyby. Tady stojíme před otázkou jestli se lidská přirozenost může změnit vlivem společnosti nebo je člověk neovlivnitelný plod biologické dědičnosti. Řekl bych, že člověk má určitou povahu, kterou asi nelze jen tak změnit. Každý v podstatě vnímá, že jsme všichni stejní a že náležíme do přírody. Ale povaha lidského rozumu a samotná lidská povaha nám vždy neumožňuje tento pohled na svět kolem sebe. Před člověk se vždy vznáší mlha, přes kterou prostě někdy nelze proniknout. Zaslepeného činí člověka také jeho emoce.
Zredukovat počet? Máš tím namysli kontrolu porodnosti? Ano, ta je potřeba, ale jen v určitých částech světa, v jiných zase naopak je třeba porodnost zvýšit. Velcí optimisté to vidí, tak že lidé z Afriky a jiných kontinetů, kde je problém s porodností budou přesouvat třeba do Evropy, kde se populace snižuje. To ovšem vede k multikulturalismu, který se stává zdrojem konfliktů a nepochopení. |
|
|