www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Spravodlivosť...

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
navi Posted - 08/01/2007 : 13:21:57
Existuje vo svete spravodlivosť?...Ak nie, ako je možné, že veriaci hovoria že Boh je spravodlivý...
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
navi Posted - 10/01/2007 : 23:46:48
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

Myslím, že to bereš vše trošku moc vážně.

MB

Niekedy hej a niekedy nie...Asi ako každý...
Miloslav Bažant Posted - 10/01/2007 : 12:49:28
Navi.

Myslím, že to bereš vše trošku moc vážně.

MB
navi Posted - 10/01/2007 : 12:37:06
quote:

Navi.

Víš čemu se říká vtip,či humor?
"Pořádek musí být.Pravila babička a kopla hovno pod stůl." Tohle je taky vtip, jestli to nechápeš. Jinak blbneme všichni,ale dokud nás to baví, tak proč neblbnout? A tak jak praví básník." Vzhůru k blbosti, vždyť je tak krásná." čím je člověk blbější, tím je světě spokojenější." Když moudrý vidí kolem sebe tolik lidské blbosti, tak s toho úplně zblbne. Jak řekl klasik."To chce klid." Jsme národ Švejků a dokud tomu tak bude, sláva nám i našim žížalám.

MB

Slovo blbne je tiež viaczmyselné...Môže súvisieť z logikou, veselosťou atď...ja som mal na mysli logiku...Ja nerozlišujem medzi hlúposťou a múdrosťou...Rozlišujem medzi tým, ako človek tieto komponenty používa...Pod hlúposťou a múdrosťou som mal na mysli IQ...
navi Posted - 10/01/2007 : 12:23:30
quote:
Originally posted by noemus

[quote]Originally posted by navi

Noemus napísal...
1) Vykonám hrdinský čin, a jsem za to veřejně odměněn - to je spravedlivé
Odpovedám...
Je to spravodlivé v rámci society, ale už nie globálne...Vyznamenaným hrdinským činom je napríklad aj zabíjanie ľudí...
Noemus napísal...
Narodím - li se jako cikán tak to není (tedy pokud nevěříš v reinkarnaci) odměna ani trest za nějaký vykonaný skutek. a tudíž nemá smysl mluvit o tom zda je to spravedlivé. Není to ani spravedlivé ani nespravedlivé. Ano mám horší výchozí podmínky, ale to je prostě tak, nedá se s tím nic dělat. To můžeš rovnou říkat, že gepard je nespravedlivě rychlý, slon nespravedlivě velký a hlemýžď nespravedlivě pomalý.
Odpovedám...
V rámci ľudskej komunity a z hmotného pohľadu to môže pripadať ako nespravodlivosť a je to logické...Je to ale vytrhnuté z kontextu... S tými zvieratami, to už je porovnávanie sa s niečim iným, iným druhom...

Myslím že jsi vůbec nepochopil co jsem napsal a proč jsem to napsal. Spravedlnost je komplikovaný pojem a proto jsem zvolil formu exemplárních příkladů. Nemá vůbec žádný smysl se v nich dopodrobna nimrat. Protože je zcela evidentní, že na konkrétní formě těchto příkladů zas tolik nezáleží. Důležité však je snažit se pochopit jejich poselství a to jsi podle mne nepochopil.
Jsou to svým způsobem vlastně podobenství, či mýty o spravedlnosti.
Když mluvím o hrdinském činu, tak tím nemyslím nějaký konkrétní hrdinský čin, ale spíše libovolný čin který považuji za dobrý, totéž platí pro odměnu, i ta může mít různé podoby.
Míra "odměny" a "trestu" je samozřejme relativní a bylo by možné se o nich přít. Stejnětak se můžeme přít co je a co není dobrý čin. A jak by měla vypadat odměna. To důležité je však princip o který mi šlo.

Pochopil...A práve pre jeho relativitu som uviedol aj jemnejšie odtiene "spravodlivosti"...
Nemám záujem sa prieť z nikým a z nikým to ani nerobím...Vyjadrujem len svoj názor a z nikým sa nepriem, ani s tebou nie...
Voľakedy som písal, že vás tolerujem, ale neakceptujem...Dneska píšem, že vás akceptujem, ale mám svoj názor...
Miloslav Bažant Posted - 10/01/2007 : 09:44:38
Navi.

Víš čemu se říká vtip,či humor?
"Pořádek musí být.Pravila babička a kopla hovno pod stůl." Tohle je taky vtip, jestli to nechápeš. Jinak blbneme všichni,ale dokud nás to baví, tak proč neblbnout? A tak jak praví básník." Vzhůru k blbosti, vždyť je tak krásná." čím je člověk blbější, tím je světě spokojenější." Když moudrý vidí kolem sebe tolik lidské blbosti, tak s toho úplně zblbne. Jak řekl klasik."To chce klid." Jsme národ Švejků a dokud tomu tak bude, sláva nám i našim žížalám.

MB
noemus Posted - 10/01/2007 : 09:27:53
quote:
Originally posted by navi

Noemus napísal...
Odpovedám...
Je to spravodlivé v rámci society, ale už nie globálne...Vyznamenaným hrdinským činom je napríklad aj zabíjanie ľudí...
Noemus napísal...
Narodím - li se jako cikán tak to není (tedy pokud nevěříš v reinkarnaci) odměna ani trest za nějaký vykonaný skutek. a tudíž nemá smysl mluvit o tom zda je to spravedlivé. Není to ani spravedlivé ani nespravedlivé. Ano mám horší výchozí podmínky, ale to je prostě tak, nedá se s tím nic dělat. To můžeš rovnou říkat, že gepard je nespravedlivě rychlý, slon nespravedlivě velký a hlemýžď nespravedlivě pomalý.
Odpovedám...
V rámci ľudskej komunity a z hmotného pohľadu to môže pripadať ako nespravodlivosť a je to logické...Je to ale vytrhnuté z kontextu... S tými zvieratami, to už je porovnávanie sa s niečim iným, iným druhom...

Myslím že jsi vůbec nepochopil co jsem napsal a proč jsem to napsal. Spravedlnost je komplikovaný pojem a proto jsem zvolil formu exemplárních příkladů. Nemá vůbec žádný smysl se v nich dopodrobna nimrat. Protože je zcela evidentní, že na konkrétní formě těchto příkladů zas tolik nezáleží. Důležité však je snažit se pochopit jejich poselství a to jsi podle mne nepochopil.
Jsou to svým způsobem vlastně podobenství, či mýty o spravedlnosti.
Když mluvím o hrdinském činu, tak tím nemyslím nějaký konkrétní hrdinský čin, ale spíše libovolný čin který považuji za dobrý, totéž platí pro odměnu, i ta může mít různé podoby.
Míra "odměny" a "trestu" je samozřejme relativní a bylo by možné se o nich přít. Stejnětak se můžeme přít co je a co není dobrý čin. A jak by měla vypadat odměna. To důležité je však princip o který mi šlo.
navi Posted - 10/01/2007 : 00:55:50
Popoluška robila dobré skutky a bola za to neustále trestaná od macochy...
Oldow Posted - 09/01/2007 : 21:52:50
Miloslave drz se, mysli na to, jak bude rvat az mu to dojde, jsem s tebou a plne sdilim tve pocity.

navi Posted - 09/01/2007 : 19:38:51
quote:

Každý dobrý skutek musí být spravedlivě a po zásluze potrestán.Pravila babička.

Búúúú.

MB

Miloslavovi asi dochádzajú sily, tak už blbne...Aj keď napísal celkom zaujímavú vec...Jedná sa o spojenie dvoch relatívnych stavov v jednej vete...
Miloslav Bažant Posted - 09/01/2007 : 19:32:01
Každý dobrý skutek musí být spravedlivě a po zásluze potrestán.Pravila babička.

Búúúú.

MB
navi Posted - 09/01/2007 : 18:30:19
quote:
Originally posted by Kozoroh

noeme
souhlasím, ale s dodatkem, že všechny ty příklady jsou relativní.
K.

Celý život je relatívny...Môže mať absolutnú konotáciu, ale len v relatívnom režime...
navi Posted - 09/01/2007 : 18:27:32
Noemus napísal...
Odpovedám...
Noemus napísal...
Odpovedám...
navi Posted - 09/01/2007 : 18:13:32
quote:

Navi.

Představ si, že ses narodil v cikánském táboře někde na východním Slovensku. Jiný člověk se narodil kdesi v honosné vile, rodiče jsou umiversitními profesory. Jsou ty podmínky stejné? Zajisté nejsou. Je to spravedlivé? Vybral si někdo dobrovolně do jakých podmínek se narodí? Vybral si někdo, že se narodí jako genetikou poznamenaný idiot? Může ten idiot dosáhnout téhož jako to dítě profesorů?
Nejsou li rovné podmínky pro všechny pak ta 100% spravedlnost je holým nesmyslem a to s bohem, nebo bez boha.

MB

Napísal som, že by ste si museli vypočuť celý príbeh, aby platilo, že spravodlivosť existuje...Vy vychádzate z lokálneho pohľadu, ktorý vytvára úplne iné vedomie, ako globálnejší pohľad...Z lokálneho pohľadu je tvoj pohľad logický...Ale položil si otázku, či si vyberáme, do akých podmienok sa narodíme...Tam začína príbeh, ktorí ľudia bežne nevnímajú...Odpoveď na túto otázku je ano...Každý z nás prichádza z určitou roľou na tento svet, ktorá je vzájomnou dohodou medzi človekom a Pánom Ježišom Kristom...Ten čo je idiotom, si dobrovoľne vybral roľu idiota...Zmysel tohoto sveta som už vysvetloval...
Kozoroh Posted - 09/01/2007 : 17:52:29
noeme
souhlasím, ale s dodatkem, že všechny ty příklady jsou relativní.
K.
Miloslav Bažant Posted - 09/01/2007 : 13:36:24
Richarde.

S tím cikánem jsem reagoval n Naviho slova o tom, že"podmínky jsou rovnaké" V ostatním se naše názory zcela shodují.

MB

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000