www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Slová...

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
navi Posted - 20/12/2006 : 12:40:05
Slová su veľmi nedokonalým nástrojom na vyjadrovanie myslenia...Tu ani neide o to, že by sa myslenie nedalo slovami popísať, ale o to, že si pod tými slovami môže každý predstavovať čokoľvek...
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
navi Posted - 23/12/2006 : 17:07:15
Slovo je len obal...Cez ten obal nevidíš, čo je vnútri...Preto má svoje hranice...Môžeš mať dva rovnaké obaly, s úplne odlišným obsahom...
Oldow Posted - 21/12/2006 : 00:33:02
Navi
Tyjo, zase jsi mi zamotal hlavu. Mohl bys mi rict, proc je pro tebe teorie slova hranici?
Ja jsem se ted dival na ten topic analyza procesu mysleni, nevim jak je to presne a je to tam o tech slovech docela pekne.
Rekl bych, ze zakladni rozdil, kterym se lisime od zvirat je schopnost redukovat veci(mosty) na slova a s nimi pak pracovat. Ale co my vime, ze?
A ta posledni veta ta znamena co?
Napada me jeste jedna vec zalozena na formulaci duše je nastrojem ducha. Co je mi teda do meho ducha, co mame spolecne, proc bych se za nej mel citit odpovedny a jaky je jeho charakter?
navi Posted - 21/12/2006 : 00:04:32
Miloslavova teória slov je ako hraničné pásmo vo vnutri môjho vedomia...ja nemám rád hranice...Predstavivosť majú aj zvieratá...Opica, ktorá na niešo nedočiahne, si zoberie palicu a pomôže si...Od zvierat sa líšime sebauvedomením...Zvieratá majú vedomie, ale nemajú sebauveomenie...Ja nemyslím ani teraz...Ja čakám, kedy príde myšlienka...Myslenie je nástroj duše...Duša je nástrojom ducha a slovo je nástrojom mysle...Slová sú hmotným vyjadrením vedomia...
navi Posted - 21/12/2006 : 00:03:25
quote:
Originally posted by Oldow

Navi
Ja si myslim, ze by ses nad tim mel jeste zamyslet, nez tu teorii jeste zavrhnes. Miloslavova teorie o slovu je hodne dobra, ale jeji slabinou je prave nevhodnost bezne uzivaneho vyznamu slova.
Je jasne, ze od zvirat se lisime predstavivosti, ktera je zakladnim kamenem mysleni. Vypiname ji, jen pri plne automatizovane cinnosti, nebo treba pri sportu. Jak bys ty nazval zakladni nastroj mysleni?
Slova mozna nejsou dokonalym vyjadrenim, ale porad jsou nejvhodnejsi.

Oldow Posted - 20/12/2006 : 23:17:56
Navi
Ja si myslim, ze by ses nad tim mel jeste zamyslet, nez tu teorii jeste zavrhnes. Miloslavova teorie o slovu je hodne dobra, ale jeji slabinou je prave nevhodnost bezne uzivaneho vyznamu slova.
Je jasne, ze od zvirat se lisime predstavivosti, ktera je zakladnim kamenem mysleni. Vypiname ji, jen pri plne automatizovane cinnosti, nebo treba pri sportu. Jak bys ty nazval zakladni nastroj mysleni?
Slova mozna nejsou dokonalym vyjadrenim, ale porad jsou nejvhodnejsi.
navi Posted - 20/12/2006 : 23:12:35
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

Beze slov si nemůžeš představovat vůbec nic.

MB

Miloslave...Ty si nedokážeš predstaviť vizuálny obraz bez slov?
navi Posted - 20/12/2006 : 23:10:54
Stav vedomia bez slov je úplne bežný stav môjho vedomia...Slová sa začínajú vynárať až vtedy, keď chcem niečo popísať...
Oldow Posted - 20/12/2006 : 19:30:53
Miloslave
ne, ja te chytam... doufam.
To co rikas je uzasna, pravdiva a pro me - pro naruziveho ctenare - navic opravdu krasna. Ja jen nechtel, abychom se zbytecne preli, a protoze jsem, myslim pochopil oba nazory, chtel jsem naznacit bod neporozumeni. Ale jinak tvou myslenku nekritizuji, plne se s ni ztotoznuji a vadi mi jediny detail. Mysleni, kdyz se cvici podle me vybavuje slova v celcich a tak maji ostatni k tve myslence ztizeny pristup, protoze pod "slovem" si predstavime jen pojem. Dulezite je mluvit o mostech a blocich.
Jen doufam, ze jsem te pochopil spravne a nehraju si na chytreho nepodlozene.
Miloslav Bažant Posted - 20/12/2006 : 19:17:21
Oldow.

Slovo je v procesu myšlení ustálený blok, který se připojuje trvalou vazbou k blokům a mostům smyslových informací.Beze slova jsou relativně malé mosty složené s bloků smyslových informací navzájem nepropojené a k jejich aktivaci je nutný smyslový věm. Po vstupu slova do procesu myšlení se k mostům smyslových informací připojuje umělý blok slova a vzniká tím možnost aktivovat smyslové informace slovem a naopak smyslovým věmem bloky slova. Navíc slova propojují bloky smyslových informací do sítě ve které je možné bez smyslové informace aktivovat další a další mosty slovy a vzniká tím myšlení trvalé, permanentní slovní mnohem méně závislé na smyslových věmech. Právě toto dalo člověku duši,čili volný pohyb po paměťových záznamech za pomoci slova. právě toto umožnilo člověku uvědomit si vlastní já, vzpomínání a podobně. Bez funkce slova by byl člověk závislý na smyslových věmech a funkci relativně malých navzájem nepropojených mostů. Jenže to by nebyl člověk, protože člověka definuje právě funkce slova v procesu myšlení a to co je toho důsledkem.

Používám své terminologie proto, že se v takové podobě v tomto vyznám,čili tato slova jsou propojena s informacemi. Pokud nejsi ty nebo ostatní schopni to v této formě pochopit,pak se omlouvám.

MB
Oldow Posted - 20/12/2006 : 18:13:28
Podle meho nazoru clovek mysli v jednotkach, nebo treba strukturach (nazev neni podstatny) ktere existuji od slozitosti slova, ale s nasim myslenim se stavaji stale slozitejsi, az pripominaji spise dojmy.
My uz jsme se o tom bavili a ja ti rikal Miloslave, ze s tim bude problem, ve fazi chapani pojmu. Nebo dva-
Vetsinove chapani pojmu "slovo" oznacuje znak, asociujici dojem. Znaky se ale myslet neda. Toto pojeti je ale dost volne, takze je to vlastne fuk.
To cim myslime jsou dojmy velmi slozite a proto se spatne spojuji s nasim chapanim slov. V tvem vykladu je slovo brano velmi hypoteticky.
Miloslav Bažant Posted - 20/12/2006 : 18:03:47
Chrisippe

Popřít se dá cokoliv, hlavně je výhodné využití tvrzení, které není možno vyvrátit ani dokázat.Jsi možná výjimka mezi lidmi.Myslíš beze slov, formuluješ své myšlenky beze slov a beze slov je třeba i sděluješ druhým. Vždyť slova jsou tak pomalá, že myšlení zdržují. Největší legrace na tom je, že beze slov si nedokážeš ani uvědomit, že myslíš beze slov.

MB
Chrysippos Posted - 20/12/2006 : 17:41:20
quote:

Chrisipe

Naznačuješ zde že tě jde o myšlení v algoritmech.Toto již jsem popisoval a proto se k tomu nevracím. I když myslíš v algoritmech stejně jsou zde slova která aktivují tvoje uložené informace a které tě pomáhají poznané uložit do paměti. Stejně tak je možné myslet beze slov, pokud aktivuješ smyslové informace uložené před rozvojem řeči. Tyto paměťové informace je možné aktivovat pouze smyslovým věmem. Pro člověka je však dominantním myšlení slovní.Jediné co mohu doporučit, je pokus. Skuste myslet beze slov. Omezte smyslové vjemy na minimum a přemýšlejte. Pokud vám v mysli nezazní slovo,pak se já mýlím.

MB

Já myslím beze slov !!! Téměř pořád, myšlení se slovy mi nevyhovuje, myšlenkové výstupy musím asociovat a převést na potřebná slovní spojení. Slova ovlivňují skutečnost již nepřesností svého významu a při zpracování se tato nepřesnost ještě více zesíluje. Navíc jsou slova poměrně pomalá a nelze jich vnímat/přemýšlet o více najednou (alespoň já to neumím).
Miloslav Bažant Posted - 20/12/2006 : 17:26:35
Chrisipe

Naznačuješ zde že tě jde o myšlení v algoritmech.Toto již jsem popisoval a proto se k tomu nevracím. I když myslíš v algoritmech stejně jsou zde slova která aktivují tvoje uložené informace a které tě pomáhají poznané uložit do paměti. Stejně tak je možné myslet beze slov, pokud aktivuješ smyslové informace uložené před rozvojem řeči. Tyto paměťové informace je možné aktivovat pouze smyslovým věmem. Pro člověka je však dominantním myšlení slovní.Jediné co mohu doporučit, je pokus. Skuste myslet beze slov. Omezte smyslové vjemy na minimum a přemýšlejte. Pokud vám v mysli nezazní slovo,pak se já mýlím.

MB
Chrysippos Posted - 20/12/2006 : 15:35:28
quote:

Richarde.

Všechny varianty, ktaré jsi vyjmenoval jsou podmíněny slovem. I věta je složena ze slov. Noty jsou vlastně jen jinými slovy. Slovo je ustálené označení čehosi,teba té kmitočtové frekvence tónu. I písmeno a pokud je větě je slovem, které označuje určitý stav.Vnímání je možné bez funkce slova, nikoliv však myšlení ve smyslu přemýšlení, vzpomíání a podobně. Já myslím, že toto si může dokázat každý sám.

MB

hmmm, a co když někdo vyvíjí elektronické přístroje a přemýšlí v napětích proudech, frekvencích a elektronech a to vše navíc tak virtuálně/pocitově že to nejsou ani grafy? Prostě jde jen o barvy,teploty,pocity vcítění se do obvodu ?
Stejně může takový typ člověka přemýšlet o fyzice, vesmíru apod. Prostě ze vstupních faktů vytvoří základní strukturu a poté se do ní vciťuje a výsledky porovnává s ověřenými skutečnostmi a tím tento model zvětšuje a zpřesňuje .... aby vyhovoval i při zkoumání nepoznaného .... Vždyť pokud se chceme dostat dál, musíme nejdříve vědět výsledek, který potom můžeme dokázat a zpřesnit (uvést ho do Slov - myšleno i matematická slova) .... Takový člověk potom nepřemýšlí ??? To je dosti mrzuté ...
Miloslav Bažant Posted - 20/12/2006 : 14:32:41
Richarde.

Všechny varianty, ktaré jsi vyjmenoval jsou podmíněny slovem. I věta je složena ze slov. Noty jsou vlastně jen jinými slovy. Slovo je ustálené označení čehosi,teba té kmitočtové frekvence tónu. I písmeno a pokud je větě je slovem, které označuje určitý stav.Vnímání je možné bez funkce slova, nikoliv však myšlení ve smyslu přemýšlení, vzpomíání a podobně. Já myslím, že toto si může dokázat každý sám.

MB

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000