www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Bůh ???

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
Ace Rimmer Posted - 07/12/2006 : 22:35:01
Přemýšleli jste někdy nad tím ,že jen u sebe mužete dokázat , že žijete tj. , že máte duši ( zní to hrozně kýčovitě , ale nevím jak jinak to jednoduše napsat) . Myslím tím to , že jen u sebe si můžete uvědomit vlastní myšlení . A tedy že reakce ostaních nejsou jen , třeba jako u počítače znáčknu klávesu a spustí se program , někoho urazím a dostanu pár facek ... .
Tím nechci říct , že to tak je , protože by pak člověk splňoval většinu atributů , ne-li všechny boha . Např. svět by tu byl jen pro něj , jediný by si sám sebe uvědomoval .....
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
navi Posted - 15/12/2006 : 21:38:38
Ostatné, čo si napísal je logicky pochopiteľné...
navi Posted - 15/12/2006 : 21:30:18
Čo keď svoju fyzickú smrť môžeš pozorovať aj ty?...
navi Posted - 15/12/2006 : 21:24:57
Nemusíte prijať nič z toho čo hovorím...Ste slobodný ľudia, môžete myslieť slobodne...
navi Posted - 15/12/2006 : 21:21:39
Kóma nieje smrť vedomia...Kóma je strata vedomia...Vedomie je nesmrteľné...
noemus Posted - 15/12/2006 : 20:02:33
Asi hlavní naše nedorozumnění spočívá v odlišeni fyzické smrti a smrti vědomí.

Existují v zásadě tři myslitelné varianty smrti:

1) Mé vědomí zemře spolu s mým tělem. A fyzická smrt tedy bude znamenat i smrt mého vědomí.
2) Po fyzické smrti bude mé vědomí existovat dál, nicméně to nemusí znamenat, že věčně, nakonec může zemřít i mé vědomí.
3) Mé vědomí zemře, ale mě tělo bude žít dál (samozřejmě, že jen dočasně). V podstatě se jedná o doživotní kóma, respektive mozkovou smrt. Já na to ale pohlížím čistě subjektivně jako na smrt vědomí.

(klinická smrt je slabší verze varianty 2, protože tělo není skutečně mrtvé, lze jen nebije srdce)

Jediná smrt, kterou pro svůj život považuji za relevantní, je smrt mého vědomí. Ta jediná má nějaký vliv na konečnost mého uvědomování si.

Pokud tedy říkám, že nikdy nebudu mrtvý a že má smrt je za obzorem, myslím to takto:
Smrt mého vědomí nemohu nikdy prožít. Mou fyzickou smrt mohou pozorovat ostatní. Já ale nikdy nebudu ve stavu kdy bych si mohl říci, že mé vědomí je mrtvé a byla by to pravda. Je to úplně stejné jako s narozením. Nikdy jsem nebyl ve stavu kdybych si mohl popravdě říci, že jsem se ještě nenarodil. Obě hranice mého vědomého života jsou z tohoto hlediska za mým obzorem. Já budu vždy uvnitř. Neznamená to tedy, že nezemřu. Znamená to jen, že svůj život strávím uvnitř hranic, které není možné překročit, protože vyplývají z logiky věci.
navi Posted - 15/12/2006 : 19:36:16
quote:
Originally posted by noemus

Pokud budu po smrti jinde a mé vědomí bude nějak pokračovat v existenci, tak to pro mne (tedy pro mé vědomí) bude důkaz, že stále žiji. Ergo, není možné abych byl mrtvý a zároveň si to uvědomoval.

Súhlasím...

Když říkám, že tady nebudu abych to mohl vědět, myslím tím právě mé vědomí, které nebude existovat.

Tvoje vedomie bude existovať, ale nie na tomto svete...

Proto říkám: Jednou zemřu ale až se to stane nebudu to vědět. Během svého života budu stále živý, takže z mého hlediska je smrt něco za obzorem, kterého nelze dosáhnout.

Ak je smrť za obzorom, ktorý sa nedá dosiahnúť, neznamená to, že nemôžeš zomrieť, keďže ten obzor sa nedá dosiahnúť?...

Tvá možná námitka, že jak to je doopravdy poznám až po smrti, je mylná. Už teď vím, že pokud něco poznám, nebudu po smrti. A pokud budu po smrti, tak nic nepoznám.

Myslel som fyzickú smrť, nie smrť vedomia...

noemus Posted - 15/12/2006 : 19:04:46
Myslím, že nechápeš co říkám:
Pokud budu po smrti jinde a mé vědomí bude nějak pokračovat v existenci, tak to pro mne (tedy pro mé vědomí) bude důkaz, že stále žiji. Ergo, není možné abych byl mrtvý a zároveň si to uvědomoval.

Když říkám, že tady nebudu abych to mohl vědět, myslím tím právě mé vědomí, které nebude existovat.

Proto říkám: Jednou zemřu ale až se to stane nebudu to vědět. Během svého života budu stále živý, takže z mého hlediska je smrt něco za obzorem, kterého nelze dosáhnout.

Tvá možná námitka, že jak to je doopravdy poznám až po smrti, je mylná. Už teď vím, že pokud něco poznám, nebudu po smrti. A pokud budu po smrti, tak nic nepoznám.
navi Posted - 15/12/2006 : 18:45:00
quote:
Originally posted by noemus

quote:
Originally posted by navi

Noemusi...Bol si už niekedy mŕtvy v pavom slova zmysle?...Nie...Tak ako vieš, že po smrti je bezvedomie?...

Nikdy nebudu mrtvý, protože až budu mrtvý, nebudu tady abych to mohl vědět

Ale môžeš byť inde, s pokračovaním vedomia z pozemského života, takže sa to môžeš dozvedieť tam...
Miloslav Bažant Posted - 15/12/2006 : 13:33:48
Richarde.
Bez výhrad souhlasí,.říkám to proto, abys o tom věděl. Jinak bych asi mlčel. Začíná mne to trošku nudit.

MB
noemus Posted - 15/12/2006 : 11:15:48
quote:
Originally posted by navi

Noemusi...Bol si už niekedy mŕtvy v pavom slova zmysle?...Nie...Tak ako vieš, že po smrti je bezvedomie?...

Nikdy nebudu mrtvý, protože až budu mrtvý, nebudu tady abych to mohl vědět
navi Posted - 14/12/2006 : 22:55:14
To že bezvedomie neznamená smrť tela, prečo by smrť tela malo znamenať bezvedomie...A skutočná existencia je vedomie, nie život tela...
navi Posted - 14/12/2006 : 22:52:07
Miloslave...Ty všetko vidíš z vonka, ale nič z vnútra...
navi Posted - 14/12/2006 : 22:48:25
Miloslav napísal...U jedince je začátek a konec života poznatelný a zdělitelný.
Z vonka ano, ale z vnútra nie...Poznáš začiatok svojho vedomia na tejto zemi, ale z toho nemôžeš logicky vyvodzovať koniec svojho vedomia fyzickou smrťou...
navi Posted - 14/12/2006 : 22:40:30
Miloslav napísal...Ale proč, když se bavíme o životě jedince, který má začátek a stejně tak i konec.
Miloslave...Tvoje vedomie má hranice, ktoré vedomie mnohých jedincov už prekročilo...Stav vedomia delta nemá ani začiatok, ani koniec...takéto vedomie je súčasťou jedincovo života...
navi Posted - 14/12/2006 : 22:32:24
Miloslave...Život nevznikol z hmoty, ale hmota zo života...

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000