www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Logika

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
Sokrates2915 Posted - 12/03/2016 : 00:30:18
Někde jsem četl, že Einstein řekl: Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Fantazie tě dostane všude.

Představuji si fantazii jako množinu nějakých prvků a logiku jako dané cesty vedoucí z jednoho prvku k druhému přesně danou cestou právě v množině fantazie.

Fantazii třeba přirovnám k počítači. Počítač přirovnám k množině. Počítač obsahuje ovládací panely, obsahuje internetový prohlížeč, atd. Má mnoho prvků, které obsahuje. Word tam je. Tento počítač.

A logická cesta je přesně daný postup vedoucí z A do B. Například chci zapnout word a napsat větu a zavřít ho.

Takže 1. krok - otevřít word. 2. krok napsat větu. 3. krok zavřít word.

Postup je přesně tento a ne jiný.
Kdybych chtěl dojít k napsání věty ve wordu a šel postupem tímto: 1. krok otevřít internetový prohlížeč. 2. krok zadat vyhledávání filosofie. 3. krok zavřít prohlížeč.
tak se nedostanu k tomu, abych napsal větu ve wordu - je to jiná logická cesta nevedoucí k napsání věty ve wordu.

Ale fantazie obsahuje množinu prvků - obsahuje word, prohlížeč a plno věcí. Ale logická cesta vede z A do B - nějaký postup přesně daný, který není jiný, než jaký je.
A logických cest může být hodně moc. Třeba otevřít složku. Vytvořit textový dokument.
Jiná logická cesta - otevřít hru, hrát hru.
Jiná - pustit video
jiná - pustit kontrolu počítače.
Logických cest řekněme, že je třeba milión - prostě obrovské množství

A dále máme Logiku v myšlení a fantazii v myšlení.
Fantazii si představuji jako myšlení celkově a logiku jako jednotlivé cesty.
Logická myšlenková cesta - například - 2 + 2 rovná se 4.
jde o to, že dvojku mysl obsahuje - nachází se tam, plus také obsahuje, 4 také obsahuje - a logická cesta je dva plus dva rovná se čtyři - z těchto prvku se vytvořil souvislý řetězec vedoucí z A do B
Myslím, že už to je vysvětleno, že se z toho dá vysvětlit, co mám na mysli.

Dále třeba planeta Země jako fantazie - hory, louky, přehrady, - množina prvků
Logické cesty - z Paříže do Milána - jedna logická cesta - Paříž A - Milán B
jiná - z Aljašky do Chille
jiná z Montrealu do JihoAfrické republiky
a dál a dál

a kolik logických cest můžeme nalézt? Jaký to bude počet, který obsahuje všechny logické cesty? Asi hodně bych řekl

A život - fantazie jako život z prvků
anebo logické cesty - třeba si říkám, kam vedou některé věci v životě - třeba studium - z A do B - tak zodpovědět si, kam to vede - logickou cestu - průběh cesty a popsat si tuto myšlenkovou cestu studia - anebo mě napadalo popsat cesty v životě kam vedou, co nejreálněji - každý máme na to svůj názor - kam věci v životě vedou - a tak ze subjektivních názorů se mohou spojením vytvořit objektivní názory a popis logických životních cest, odkud kam co vede, a jaký to má průběh.

A udělat si seznam logických cest v životě, kam věci vedou.

další věc, co mě napadla byla příčina a následek - četl jsem, že to je karma, že každá příčina je důsledek

příčina jsem se dozvěděl - je toto - proč jsem si založil tady účet? Abych tady mohl psát své myšlenky a názory a debatovat o nich - to byla příčina - ale když se na tu příčinu podívám, tak abych mohl psát své myšlenky - tak si myslím, že jsem si založil proto, abych potom mohl něco dělat - mělo to směr a cíl

a právě to si myslím, že je příčina - směr a cíl

a důsledek si myslím, že by mohl být - konečný opravdový skutečný stav věcí, kam dospěla má příčina

řekneme, že jsem udělal zapříčinil věc tuto, že jsem se tady přihlásil, abych tu mohl psát své názory a debatovat o nich.

Ale důsledek je to, že tu možná moc lidí nepíše. Nebo já si chci jenom nějaký důsledek vymyslet. Třeba vymyslím důsledek tento, třeba tady napíšu něco, co něco ovlivní nějakým způsobem.

Nebylo to ve směru v plánu, ale důsledek takový je, nebyla to příčina věci, ale důsledek z toho je

vede příčina vždy k danému důsledku nevyhnutelně?
Pokud se něco zapříčiní, je důsledek jistý?

nejsem si jist ohledně důsledku, co vlastně důsledek znamená.
Myslím si, že příčina něco zapříčiní, ale pozdější realita může být odlišná než zamýšlející příčina.

Třeba příčina života byla žít, tak vznikl život, ale důsledek toho bude odlišný od příčiny. Anebo důsledek bude uskutečněný cíl příčiny možná. Že důsledek bude reálný akt vykonaného cílu příčiny. Možná.

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000