T O P I C R E V I E W |
brotherrr |
Posted - 11/11/2012 : 13:41:57 Znepokojena žena s dítětem v rukou šla za gynekologem a řekla: "Doktor, mám vážný problém a naléhavě potřebuji vaši pomoc! Moje dítě nemá ještě ani rok a znovu jsem těhotná. Nechci mít děti tak rychle za sebou." A tak doktor řekl: "Dobře, co tedy chcete abych udělal?" Žena odpověděla: "Chci, abyste zastavili mé těhotenství, a počítám s vámi že mi pomůžete." Doktor se zamyslel a po
chvilce ticha jí odpověděl: "Myslím, že mám pro vás lepší řešení. Je to méně nebezpečné i pro vás."
Žena se usmála, myslíc si, že doktor přijme její žádost. Potom pokračoval: "Abyste se tedy nemuseli starat o dvě děti ve stejnou dobu, zabijeme to, co máte v rukou. Takto si můžete i odpočinout předtím, než se narodí druhé. Pokud chceme zabít jedno z nich, nezáleží tedy které. Nebude to ani risk pro vaše tělo pokud zabijeme to, co máte v rukou. " Mladá slečna se vyděsila a řekla: "Ne doktor! To je strašné! Zabít dítě, to je zločin!" "Souhlasím" odpověděl doktor. "Avšak vypadali jste být rozhodnuta, tak jsem si myslel, že by to bylo nejlepší řešení." Doktor se po vyjádření svého názoru pousmál. Přesvědčil maminku, že není rozdíl v zabití už narozeného dítěte a porážkou toho, co je ještě v lůně. Zločin je to stejný.
Život každého člověka má stejnou cenu! Zabít nenarozené dítě je stejný zločin jako zabít dítě, které se již narodilo! 2. Listopad byl den boje proti potratům. Pokud si vážíš život, sdílej tento příběh. Každý člověk má přece stejné právo na život! I když je teprve malilinké a není ho vidět - přeci jen je to ČLOVĚK, stejný jako my všichni! |
1 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Sokrates |
Posted - 15/11/2012 : 18:27:20 brotherrr
quote: přeci jen je to ČLOVĚK, stejný jako my všichni!
V tomto je právě ukrytý problém. Na základě čeho usuzuješ, že je to již člověk? Dle mého názoru nemůžeme chápat ani dvouleté dítě jako právoplatně plnohodnotného člověka, protože dítě není rozumově na takové výši jako dospělý člověk. Podle toho se též upravují zákony. Jestliže bychom totiž uznali dítě jako plnohodnotného člověka, museli bychom lidská práva, které by mu byly tak přiřknuty, vztáhnout i na zvířata, poněvadž mezi dítětem do určitého věku a zvířetem není na mentální úrovni rozdílu. Na zvířata se ale nemohou vztahovat práva, protože ona nejsou schopna je chápat, natož dodržovat. Podobně je to s malými dětmi. Tím nechci říci, že malé dítě nemá s člověkem nic společného. Jen tvrdím, že to ještě není tak docela člověk jako spíše živá bytost s potencí stát se člověkem. U embrya je to ještě složitější. Protože embryo je lidským potenciálním životem, ale zároveň též součástí těla matky. A na základě toho, kdy uvažujeme o embryu jakožto o tělu matky a kdy o samostatném člověku nezávislým na matce, se odlišuje naše vnímání na otázku práva matky ohledně interrupce. Jelikož totiž někteří již narozené dítě chápou jako člověčí potenciál, který již nemůže být chápán jako součást těla matky, ale jako nezávislý jedinec se svými právy, tvůj argument znatelně tímto postrádá na síle, protože jednoduše mohou argumentovat, že dítě mimo tělo matky je lidský nedotknutelný jedinec, zatímco embryo je součást těla matky, tudíž má matka plné právo si se svým tělem činit, co sama uzná za vhodné bez jakéhokoliv případného trestu. Čili já bych byl ohledně této problematiky méně lehkomyslný, protože je to složitější, než se na první pohled může zdát. Jakékoliv názory přijímám, ale měly by být dobře podloženy argumenty. |
|
|