www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Absolutní Pravda

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
µ??????? Posted - 19/03/2012 : 12:43:13
narazil jsem na zajímavý Gadamerův citát k tématu pravdy:

"Dějinnost už není hranicí vytčenou rozumu a jeho nároku uchopit pravdu, nýbrž představje spíše pozitivní podmínku poznání pravdy. Tím ztrácí argumentace historického relativismu každý skutečný fundament. Vyžadovat kritérium pro absolutní pravdu se odhaluje jako abstraktně-metafyzický idol a ztrácí jakýkoli metodolotický význam. Dějinnost přestává vyvolávat strašidlo historického relativismu."

a Jean Grondin k tomu samému:

Pravda existuje na vnitřní i vnější straně onoho velice úzkého kruhu toho, co člověk dokáže metodizovat. Přirozeně, že mimo metodu existuje také mnoho nesmyslů. Vyžaduje se i zde nějaké "kritérium", aby se oddělilo pravdivé od nepravdivého? Co se pak rozumí kritériem? Snad formální, neomylný prostředek, který bychom mohli pohodlně a bez nutnosti rozlišovat používat na všechny situace? Tím historismus nebude překonán. Metoda stále ješetě vytlačuje duši. Nedoceňuje se, že rozhovor, jímž nikdy nepřestáváme být, nemůžeme akceptovat všechno a zároveň zakouší pravdu v sobě samém."
12   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Absolut Posted - 28/06/2012 : 15:26:35
Ale no tááák...

Na rozdíl od stavitelů pyramid umíme vyslat sondu k Saturnu a došli jsme tak daleko, že se můžeme vykecávat na netu, a tedy tak nevědoucí zase nejsme.

Bolševiku

Vědoucí jsme jen do jisté míry zásluhou exaktní vědy, ale chybí nám jednotící filosofická koncepce, která by dokázala na vědecké úrovni v principu naše vědění rozšížit, zhodnotit a uspořádat!
Dnes se stále pod filosofií rozumí cosi neurčitého, ale osobně si myslím, že by se filosofie měla vymezit tak, aby se stala účinným nástrojem vědy a správného myšlení...NE pouze krásnou literaturou!
Na toto téma jsem v topicu ,,Má dnes filosofie vůbec cenu?" otevřel diskusi na téma skutečného charakteru, smyslu a účelu filosofie...
Bolševik Posted - 27/06/2012 : 19:27:52
quote:
Originally posted by jrf

Zajímavé téma, souhlasím s Grondinem v tom, že "metoda vytlačuje duši", především v dnešní takzvaně moderní době. Mě připadá, že jsme jako lidi, i ti nejinteligentnější, úplně zmatení, že prostě nevíme o světě zhola nic. Není pevný bod, kterého se chytit. Vše je jako sen.

Ale no tááák...

Na rozdíl od stavitelů pyramid umíme vyslat sondu k Saturnu a došli jsme tak daleko, že se můžeme vykecávat na netu, a tedy tak nevědoucí zase nejsme.

Blbé ovšem je, že poznání samo zjevně nestačí na překonání biologické podstaty člověka. Takže se pořád válčí, nemalá část lidstva chcípe hlady a ekosystém planety je v rozvalu.

Bohužel to vypadá, že i ti nejinteligentnější lidé nejsou vesměs nic jiného než svalstvem obalené trávicí trubice s navěšeným pohlavním ústrojím.

Bolševik Posted - 27/06/2012 : 18:58:52
quote:
Originally posted by rajis

Já myslím, že pojem pravda je naprosto zbytečný. Nemusím říkat je pravda, že mám dvě ruce. Vystačím sí s tím, že mám dvě ruce

No a Peanova aritmetika je taky na prd. Na to, aby si dokázal spočítat drobné, ji přece nikdo nepotřebuje.

jrf Posted - 27/06/2012 : 16:22:27
Zajímavé téma, souhlasím s Grondinem v tom, že "metoda vytlačuje duši", především v dnešní takzvaně moderní době. Mě připadá, že jsme jako lidi, i ti nejinteligentnější, úplně zmatení, že prostě nevíme o světě zhola nic. Není pevný bod, kterého se chytit. Vše je jako sen.
jrf Posted - 27/06/2012 : 16:10:01
quote:

Já ovšem vím, že mám dvě ruce, jenom to nevydávám za pravdu. Co člověk ví se snad automaticky rovná pravdě? Těžko. Většina lidských tvrzení o světě, krom těch triviálních, stejně neobstojí s naší definicí pravdy.

Rajisi, jaká je podle tebe "naše" definice pravdy? Teprve poté na tebe lze vůbec nějak reagovat a zjistit, jestli je pravda, že máš 2 ruce
rajis Posted - 27/06/2012 : 07:13:18
"Jestliže si vystačíš s tím, že máš dvě ruce a přitom nepotřebuješ znát pravdu o tom, že máš dvě ruce...Jak je potom chceš používat?...Máš dvě ruce, ale nevíš, že máš dvě ruce- co když Tě tu druhou ani nenapadne použít?"

Já ovšem vím, že mám dvě ruce, jenom to nevydávám za pravdu. Co člověk ví se snad automaticky rovná pravdě? Těžko. Většina lidských tvrzení o světě, krom těch triviálních, stejně neobstojí s naší definicí pravdy.
Absolut Posted - 26/06/2012 : 19:48:00
quote:

Já myslím, že pojem pravda je naprosto zbytečný. Nemusím říkat je pravda, že mám dvě ruce. Vystačím sí s tím, že mám dvě ruce

Jestliže si vystačíš s tím, že máš dvě ruce a přitom nepotřebuješ znát pravdu o tom, že máš dvě ruce...Jak je potom chceš používat?...Máš dvě ruce, ale nevíš, že máš dvě ruce- co když Tě tu druhou ani nenapadne použít?
Jsi li něco jako zvíře, pak Tě k tomu dovede tvůj instinkt, ale jsi li filosof, budeš chtít vědět, zda máš opravdu dvě ruce a k čemu je lze efektivně použít…
A tak neexistuje filosofie jen proto, že zde je, ale proto, že se rozum potřebuje ptát...proč to, či ono, včetně samotné filosofie je...
Rozum tedy způsobil, že nežijeme jen z podstaty svých instinktů, ale že se zajímáme o to co je nebo není pravda a klademe si otázku:,,,Proč to tak je- nebo Je to vůbec tak?"
Chápu, že mnozí tohoto racionálního hledání pravdy nejsou z nedostatku reflexe rozumu, nebo ze stejně nevyspělého ega, které jim zatemňuje mysl prozatím schopni, ale stále zde máme ony instinkty ze kterých jsme vyšli, aby za nás v rámci evoluce udělali svou práci a přivedli nás tam, kde někteří z nás jsou již dnes!...

Závěr toho je, že jenom zvířata z rozumu nehledají pravdu a nepotřebují filosofii, neboť toho rozumu mnoho nemají a nemohou ani tušit, že je filosofie především racionální vědou…a že je racionální zabývat se racionální vědou…Tento proces je intelektuálního původu a tuto rozumovou reflexi pak nazýváme FILOSOFIÍ!...:-)
Kdo má rozum, musí být tedy zákonitě filosofem…kdo rozum nemá, musí být zákonitě zvířetem!...:-)

Absolut

P.s. Filosofie je racionální proces usilující o sebepochopení…což v sobě zahrnuje potřebu o pochopení všeho!...
rajis Posted - 26/06/2012 : 08:53:23
µ??????? Posted - 19/03/2012 : 20:50:46
quote:
Originally posted by Gullsy

:))) Taky ne, ale určitě se to líp pamatuje a dá se s tím líp pracovat.

Tak na tom určitě něco pravdy bude..
µ??????? Posted - 19/03/2012 : 20:26:03
quote:
Originally posted by Absolut

Absolutní pravda je absolutní pravda o absolutní pravdě!!!...

Gullsy a tomuhlenc potřebuješ rozumět?
Absolut Posted - 19/03/2012 : 17:40:16
Absolutní pravda je absolutní pravda o absolutní pravdě!!!...
µ??????? Posted - 19/03/2012 : 14:17:23
quote:
Originally posted by Gullsy

Upřímně jsem rád za to, že takovému pojetí pravdy nemám potřebu porozumět.

Tos řek moc hezky.

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000