www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 soběstačnost a nezávislost

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
kirmakX6on Posted - 14/03/2012 : 15:46:17
tohle je další věc, kterou tu a tam řeším:

Myslíte si, že je žádoucí a vhodné, aby se člověk snažil o maximální samostatnost, soběstačnost a nezávislost ?

Měl by tedy být ideál takový, aby člověk nepotřeboval od nikoho nikdy s ničím jakkoliv pomoc či poradit, aby byl člověk citově i finančně nezávislý, aby si vystačil psychicky i fyzicky ?
Neřešme tu prosím praktickou proveditelnost. Jde o to, o co se má člověk snažit.

Pokud tohle ideál není, znamená to, že když mám nějakého extrémně soběstačného člověka, který se výše popsanému ideálu velmi přibližuje, tak že by se měl svoji soběstačnost a nezávislost snažit omezit, tj. měl by se snažit o to, aby se stal méně nezávislým a méně soběstačným?

Zajímalo by mne, jaké jsou důvody.
7   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
kirmakX6on Posted - 30/03/2012 : 12:38:16
quote:
Originally posted by jrf
Mě osobně vždy děsila představa, že bych zůstal na Zemi jako poslední člověk. Na druhou stranu si tak čím dál víc připadám stejně

ano a kdybych měl na zemi zůstat jako poslední člověk, chtěl bych být žena (abych mohl šukat se psy)

...ok, dobře, dost cynismu a neurvalého humoru

Z psychologického hlediska se mi zdá velice výhodné být co nejsamostatnější a co nejméně závislý, ale nikde nelze nabýt jistotu, že se to jednoho dne nezvrtne a nedopadně na člověka ztísňující deprese z toho, že nic od nikoho nepotřebuje (a tím pádem nikdo nežádá nic od něj).

Pro mě je představa (jakkoliv ostentativně lidmi někdy opovrhuji a přirovnávám je k muchám) bytí posledním člověkem na Zemi taky příšerná, což ukazuje na to, že nebude až tak žhavé, že lidi skutečně nepotřebuju.

quote:
Originally posted by axel01
proč by měla být přílišná nezávislost nežádoucí?
minimálně společensky je, neboť společnost může existovat na základě vzájemné kooperace lidí. Při nezávislosti nikoho nepotřebuješ a tedy ani s nikým nekooperuješ. (v důsledku nepotřebuješ ani jejich vděk, ani možnost někomu pomáhat, protože se seberealizuješ v něčem jiném, co nezahrnuje lidi atd.)
Jednoznačný zájem společnosti je, aby každý člověk byl orientován na ostatní lidi.
jrf Posted - 30/03/2012 : 10:53:15
Z ekonomického hlediska je velmi těžké žít soběstačně. Lidem pomáhá právě to "ten umí to a ten zas tohle" a všeci to spolu obchodují. Tím pádem jsou na sobě závislí.
Z toho psychologického hlediska, na to si každý musí odpovědět sám, každému vyhovuje něco jiného.

Mě osobně vždy děsila představa, že bych zůstal na Zemi jako poslední člověk. Na druhou stranu si tak čím dál víc připadám stejně
axel01 Posted - 29/03/2012 : 21:19:16
quote:
Originally posted by kirmakX6on

no, tohle nebylo uplně šťastně zvolené téma, neboť není filosofické, ale psychologické....

obecně se má otázka dá formulovat tak, zda člověk maximálně samostatný, soběstačný a nezávislý může být šťastný...

Společensky vzato je jasné, že přílišná nezávislost atd. je nežádoucí, ale o společenský pohled mi moc nešlo (jednak je mi to jasné, jednak je mi společnost u ******)

proč by měla být přílišná nezávislost nežádoucí?
člověk nemůže být šťastný bez samostatnosti, soběstačnosti a nezávislosti. minimálně bez samostatnosti a nezávislosti. každý by měl živořit taky sám za sebe a nečekat, že se o něj někdo postará. pak je to vzájemné starání se o sebe požitkem, nikoliv nutností. a nikoliv útrpnou závislostí. myslím, že lidé dovedou být šťastní i bez závislosti na druhém, to opravdu není ke štěstí "nutné" - je to spíš zlem.
kirmakX6on Posted - 26/03/2012 : 02:45:53
no, tohle nebylo uplně šťastně zvolené téma, neboť není filosofické, ale psychologické....

obecně se má otázka dá formulovat tak, zda člověk maximálně samostatný, soběstačný a nezávislý může být šťastný...

Společensky vzato je jasné, že přílišná nezávislost atd. je nežádoucí, ale o společenský pohled mi moc nešlo (jednak je mi to jasné, jednak je mi společnost u ******)
axel01 Posted - 20/03/2012 : 11:18:16
Myslím že odpověď na tuto otázku neexistuje, každý si musí odpovědět sám, jestli je pro něj nezávislost důležitá a případně se o ni také snažit, pokud odpoví kladně. Pro řadu lidí je nezávislost úplně k ničemu, snad ani nevědí, co si pod tím pojmem představit.

Vidím to tak, že v rámci určité celospolečenské normy se pod tím myslí hlavně samostatnost, než například celková nezávislost člověka. Ale i taková nezávislost je možná, pokud jsi trochu sociopat a nemáš nikoho rád.
kirmakX6on Posted - 15/03/2012 : 22:35:37
quote:
Originally posted by Gullsy

Vezmi to z druhého konce a najdi pro sebe, v čem všem jsi závislý na ostatních a potom mi ukaž skutečně nezávislého člověka.

A to bude právě tak akorát ten knižní Robinson.

Čili, to, co popisuješ jako nezávislost je jen domělá nezávislost, relativní k tomu, co chápeš jako součást života a co jsi schopný jako součást života reflektovat. Když se zamyslíš nad všemi vazbami, potom ti z nezávislosti příliš nezbyde, ... asi právě tolik, kolik je ostrůvek v oceánu.

Takže buď vděčný za tu malou oázu klidu a neměj výčitky, že ji máš.

I na tenhle ostrůvek svítí společné slunce a fouká společný vítr.

však ano...nikdo není a nemůže být zcela nezávislý

ale já se ptám, o co by se měl člověk snažit... Určitě jsou někteří lidé závislejší než ostatní a určitě skoro každý se může snažit, aby byl nezávislejší než nyní je.
kirmakX6on Posted - 15/03/2012 : 12:16:59
quote:
Originally posted by Gullsy

Dokud tu nebude Ráj na zemi, potom je lepší být jako Robinson, který ztroskotal na kontinentu.

a ona je právě otázka, zda náhodou...když k tomu bude člověk přistupovat jako Robinson na kontinentu...tento postup nezabrání tomuto ráji vzniknout

tedy zda pro existenci přívětivé společnosti náhodou není potřeba, aby na sobě lidi byli závislí a zda snaha po nezávislosti nakonec není kontraproduktivní, tj. neobrátí se proti tomu, kdo se o to snaží

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000