T O P I C R E V I E W |
romik2 |
Posted - 08/04/2010 : 21:57:38 co mi na to poviete?(Riki-romik2 friend) |
15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Miloslav Bažant |
Posted - 17/04/2010 : 07:51:59 "Filosofie je jedna z cest,ale k jakému cíli člověka tato cesta dovede není dáno."...sám sebe odporujete.v jednom príspevku odsúhlasíte, že filozofia je o hľadaní moudrosti! a v druhom, že k akému cielu človeka filozofia privedie nie je dáno. Riki Ozsvald. Je v tom spor a přesto je tomu tak.Filosofie je uznávána jako cesta k moudrosti. Lidé jsou však různí a většinou si každý vybere jen to co mu nějak vyhovuje.Každý hledá moudrost v něčem jiném. Ono totiž není přesně dáno, co ta zatracená moudrost je a každý ji vidí v něčem jiném. To co já považuji za moudrost nemusí být moudrostí třeba pro tebe. Cíl té cesty je tedy zde, jinde,o kousek dál a všude. Kam člověk dojde není dáno cestou,ale jím samým. Sobec najde moudrost s sobeckosti protože nejlépe vyhovuje jeho hodnotám,ale je to moudrost? Další sobe řekne, že ano,ale ostatní? Kdo má rozhodnout kam člověk po cestě filosofie došel a zda je to moudrost? Většina? To jistě ne. Mnohdy je jedinec blíže moudrosti než většina,ale většina to jako moudrost neuzná. Jediná možnost aby zmizel ten vnitřní spor je uznat za moudrost vše k čemu člověk filosofií dojde. Pak by byla filosofie cestou k moudrosti vždy ale cíl by byl příliš rozsáhlý a k ničemu.
S tím ultragrafomanem je to spíše o žertu webmastera. Pokud máš určitý počet příspěvků objeví se tě to u jména také ať chceš, či nechceš.Já jsem zde již několik let a té šarže si vůbec nevšímám. Možná dojdu až k titulu užvaněný dědek.
Jdeš li po cestě k moudrosti, stále jsi na rozcestí. S tím nic neuděláš. Filosofie není mým cílem a doufám, že nikdy nebude.Filosofie je pouze jednou z cest k životní moudrosti a já užívám všech pro mne dostupných včetně těch životních zkušeností.
MB |
Riki Ozsvald |
Posted - 15/04/2010 : 08:29:47 ahoj a ďakujem za prijatie pán ultragrafoman. citujem:"Trošku jsi mně zamotal šišku a vlastně celý tento topic jsem nevěděl která bije..."-vyjadruješ svoje vnútorné pocity, žiadna filozofia v tom nieje a ja ti verím...a potom začala hrať klasická kopírka, ...sorry, ...pssst(it´s small test:)...citujem:"Filosofie je jedna z cest,ale k jakému cíli člověka tato cesta dovede není dáno."...sám sebe odporujete.v jednom príspevku odsúhlasíte, že filozofia je o hľadaní moudrosti! a v druhom, že k akému cielu človeka filozofia privedie nie je dáno...o filosofii, o jej samotnej podstate sa nefilozofuje!! a každý si tie slová má moznost opat sám precitat: http://sk.wikipedia.org/wiki/Vedenie_%28filozofia%29 ...fylozofiu(vedenie) buď človek má, alebo nemá, bodka...všetko ostatné je záležitosť a súčasť niečoho iného...dalej citujem:"Moudrost je jen jeden z možných cílů (ten nejžádanější),ale není předem dáno, že k tomuto cíli přivede každého."...filozofuješ o samotnej podstate filozofie a to ta odvracia od pravdy...znova::::filosofie=vedenie=cieľ=bodka. --ten kto sa snaží dosiahnuť cieľa ktorý sa nazýva filosofia(vedenie) sa oslovuje slovom filozof a používa fylozofické zmýšlanie na dosiahnutie cieľa.bodka.... dalej, citujem:"Další cestou je životní skušenost a také je to jen cesta.Někdo se skušeností poučí, někdo ji špatně vyhodnotí a třeba dává vinu jinému." ...životní skušenost?...čo to je?...popíš ako si predstavuješ riadiť sa životními skúsenostami?...aká cesta by to bola?...čo je na jej konci?...je "zlé" dávať vinu niekomu inému?...je to vobec dolezite rozoberat co je zle?...pýtam sa teba: o com je dobre vediet, co je treba dobre zazit a co je zle, comu sa treba vyvarovat?prosim... dalej, citujem:"Filosofie není vlak, do kterého nasedneš a víš,že dojedeš do určitého cíle,kde cosi získáš." ...súhlas: Filosofie není vlak...je to cieľová stanica...citujem:" Podívej se, kolik lidí zabývajících se filosofií dojde pouze k užívání cizích slov a na moudré si jen hrají. Podívej se kolik lidí téměř neví co ,či o čem filosofie je a přesto dojdou k životní moudrosti po jaké mnohý filosof marně touží." ...vitaj v klube filozofovania, medzi vami, filozofmi...citujem:"Vše jsou jen cesty." ...povedal jeden, keď na ráscestí sedel...
|
Miloslav Bažant |
Posted - 13/04/2010 : 16:06:43 Riki Ozsvald. Vítám tě mezi námi. Trošku jsi mně zamotal šišku a vlastně celý tento topic jsem nevěděl která bije a spíše mně to připadalo, že si zde debatují staří známí o soukromých věcech. Filosofie je jedna z cest,ale k jakému cíli člověka tato cesta dovede není dáno. Moudrost je jen jeden z možných cílů (ten nejžádanější),ale není předem dáno, že k tomuto cíli přivede každého.Další cestou je životní skušenost a také je to jen cesta.Někdo se skušeností poučí, někdo ji špatně vyhodnotí a třeba dává vinu jinému. Filosofie není vlak, do kterého nasedneš a víš,že dojedeš do určitého cíle,kde cosi získáš. Podívej se, kolik lidí zabývajících se filosofií dojde pouze k užívání cizích slov a na moudré si jen hrají. Podívej se kolik lidí téměř neví co ,či o čem filosofie je a přesto dojdou k životní moudrosti po jaké mnohý filosof marně touží. Vše jsou jen cesty.
MB |
Riki Ozsvald |
Posted - 12/04/2010 : 12:32:43 (Riki-romik2 friend) to miloslav bažant: ako prvé ďakujem za odpoveď. a ďalej:...o filozofii, filozofofaní, o definícii jedného ani druhého som nikdy nič nečítal. pravdepodobne preto moje slovné spojenia sú asi odlišné od bežnej filozofickej terminológie. asi preto spojenie slov v mojom druhom príspevku "filozofické názory" neboli pochopené správne. ďakujem, že ste to uviedol na správnu mieru. avšak k správnemu pochopeniu, resp.overeniu či tomu chápem správne Vám položím pár otázok...píšete, citujem :"Filosofie je o hledání moudrossti." Holá veta, fakt, definícia a na konci bodka. Správne? Toto je tá veta ktorú by vyslovil každý filozof pri otázke: "definujte mi pojem fylozofia, prosím." ...verím, že Vaša odpoveď bude áno a preto nadvazujem ďaľšími otázkami...je filozofovanie cesta k dosiahnutiu filozofie?tej múdrosti ktorú v sebe skrýva?...opat verím, že Vaša odpoveď bude ano...ďalej píšete, citujem: "Kdo ji našel, tomu pomáhá v životě i rodině. Kdo najde na místo moudrosti hloupost, tomu tato škodí."...skúsim najprv Vašu definíciu rozobrať po svojom...1. kto našiel múdrosť, ktorá je samotnou podstatou filozofie, tomu vďaka tomuto objavu bude za odmenu dopriaty šťastnejší život?, získa lásku svojej ženy?, svojich detí?, ľudia sa v jeho prítomnosti budú cítiť príjemne?, atd...na starobu sa bude jeho rodina o neho starať?, manželka, deti, vnúčatá, ??? ...nebude sám?, odkázaný na "cudziu" pomoc?, či doma, alebo v starobinci, v izbe kde ho prídu len nakŕmiť a prezliecť,...atd,atd...pointa: bude cítiť že jeho život bol naplnený, nádherný, že múdrosť ktorú našiel používal správne???bude sa vtedy cítiť múdrym človekom? obidvaja vieme, že na túto otázku neexistuje správna odpoveď. ako sa dá teda jednoznačne povedať: "Kdo ji našel(moudrost), tomu pomáhá v životě i rodině." K druhej časti definície :"Kdo najde na místo moudrosti hloupost, tomu tato škodí."...nebudem teraz písať nejaký ďaľší vymyslený príbeh na ktorý sa nebude dať správne odpovedať, verím, že ale viete kam mierim. Sebereflexia...táto Vaša definícia, tieto dve vety sebereflexiu úplne anulujú, resp. ju definujú len ako nástroj k dosiahnutiu "ciela-múdrosti"...citujem: "Sebereflexí je možno dojít k poznání směru a cíle filosofování,ale většinou na takový fakt upozorní kdosi zvenčí."...súhlasím s časťou vety, sebereflexiou vždy dojdeme k cieľu...čo je samozrejme podmienené tým, že cieľ máme, je nám jasný, niečo ako "sen".či nám s tým niekto pomoze, upozorni na nieco, nasmeruje, je len na nas ako sa k tomu postavíme, či príjmeme upozornenie, signál, radu, alebo to necháme všetko na seba. Vždy je totiž povod myšlienky "radcu" nám ukrytý, nikdy nemozeme vedieť čo je v pozadí jeho dobre mienenej rady. Dokonca vačšine ľudí ktorý chcú "poradiť" je schovaný cieľ rady, výsledok, dopad. Takže tu si myslím, že i keď dobre mierená rada, je skor na škodu veci ako na úžitok. Moj nazor. Jedine ako mi to dáva zmysel je, že niekto z vonku nás može upozorniť na samotnú sebereflexiu. Na to, že pomocou niečoho takého ako sledovať svoje konanie a z toho vyplyvajuce dosledky,ze nieco take je tiez smer ako dojst k cielu...takze ešte raz poprosím definíciu sebereflexie...múdry ju už nepotrebuje a hlúpy ju nenájde? ďakujem za odpoveď... to pan.chytry: este raz ta prosim, bud sa zapoj do diskusie na dane tema, alebo si zaloz na tu tvoju temu svoj topic.a ak chces diskutovat prosim zmaz tie nezmysli co si doteraz popisal-stazuje to citanie.dik |
axel01 |
Posted - 11/04/2010 : 15:54:36 každá nová myšlenka a každý nový pohled na stávající život je osvobozující |
pan.chytry |
Posted - 10/04/2010 : 11:47:15 No romiku nejdřív jsem nevěděl, jestli ti nehráblo. Pak mi došlo, že asi budete opravdu dva. Bullshitů je všude jak na*****, takže ať už se podíváš kamkoliv a řekneš Bullshit, nic nezkazíš. Co se týče Off-topiku tak ve filosofii není offtopikem nic, protože všechno souvisí se vším a filosof bere v potaz každé písmenko, které se na stránkách objeví. Jednoduše offtopiku tu nedosáhneš, i kdyby ses rozkrájel. Takže pozdravuj Rikiho a že ať klíďo zas příjde někdy zabullshitovat. :) |
romik2 |
Posted - 10/04/2010 : 09:23:36 pan chytry: riki je u mna na navsteve, nenabural sa mi na ucet. viem kam smeelovala jeho otazka a myslim ze moje odpovede úpozna. len som trochu postuchoval, aby som rozviril hladinu. r2 |
Miloslav Bažant |
Posted - 09/04/2010 : 13:51:53 Vážení. Myslím, že si navzájem nerozumíte a chápu i proč. je to mišmaš k pohledání. Filosofie je o hledání moudrossti. Kdo ji našel, tomu pomáhá v životě i rodině. Kdo najde na místo moudrosti hloupost, tomu tato škodí. Myslím, že se měla otázka spíše ptát na filosofování a nikoliv na filosofii samou. Filosofovat je možno i o nesmrtelnosti polárního chrousta,ale takové filosofování nejspíše nikomu neposlouží.Sebereflexí je možno dojít k poznání směru a cíle filosofování,ale většinou na takový fakt upozorní kdosi zvenčí.
MB |
pan.chytry |
Posted - 09/04/2010 : 13:24:19 Jestli tomu dobře rozumím, tak jsi kamarád romika2 Riki, naboural si mu účet a snažíš se mu tu sdělit to, co se ti nepodařilo v reálném životě? |
romik2 |
Posted - 09/04/2010 : 12:44:04 to panchytry: OFF TOPIC, podajte si s romik2 ruku...možno sa nájde niekto kto chápe otázku...možno:) (Riki) |
pan.chytry |
Posted - 09/04/2010 : 10:40:25 Bude pokračování? |
romik2 |
Posted - 09/04/2010 : 09:54:04 romik2: všetky tvoje príspevky čo si napísal sú OFF TOPIC!!!...prečítaj si FAQ!!! |
romik2 |
Posted - 09/04/2010 : 09:40:53 tak riki to si upresnil teda. kdo? odpovedam- ja |
romik2 |
Posted - 09/04/2010 : 09:30:49 ...upresním...kto si myslí, že jeho "filozofické názory" ho oslobodili, že pomohli jemu a JEHO RODINE vykročiť na tú správnu cestu životom...a pre koho je filozofovanie "hobby"? (Riki-romik2 friend) |
romik2 |
Posted - 09/04/2010 : 09:05:00 B.S |
|
|