www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Odpovednosť a zodpovednosť...

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
navi Posted - 09/11/2006 : 06:45:34
Čo si myslíte o odpovednosti a zodpovednosti samých seba...
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
navi Posted - 14/11/2006 : 05:57:54
Táto otázka v súčasnej dobe už stratila svoj zmysel, takže ťa ňou nebudem zaťažovať...

harleyka Posted - 14/11/2006 : 03:33:01
Ok ok, sebe samych ke vsetkemu (mam hroznou tendenci psat ve slovenstine kdyz si s Tebou pisu, ale neznam vsechna slova, takze by to vypadalo asi divne )...

Inu, jak se to vezme... Odpovednost v mem okoli je velmi rozlicna. Kdyz se podivam kolem sebe, mam lidi, kteri jsou velmi zodpovedni a taky lidi, kteri vubec... Nevim tak uplne, co presne chces vedet...
navi Posted - 11/11/2006 : 06:16:27
Harleyko...Pýtal som sa na odpovednosť a zodpovednosť samých seba ku všetkému, nie len k sebe samým...
harleyka Posted - 11/11/2006 : 00:18:04
Odpovednost sebe samych? Pokud se ptas na mou vlastni odpovednost k me vlastni osobe, pak musim se silnou davkou sebezapreni uznat, ze odpovednosti prilis nemam. Prestoze uctivam telo i ducha a jsem si vedoma, ze si s zivotem nemam nakladat jak se mi zlibi, muj adrenalin pracuje na nejvyssi obratky a ja zkousim, co se da. Muj zivot je plny extremu a vypjatych situaci, kdy se rozhoduji, zda se k sobe budu chovat slusne ci nikoliv. Vetsinou mi vic zalezi na jinych nez na sobe. To je prave ta chyba. Takze vlastni zodpovednost? Nejspis ne...
navi Posted - 10/11/2006 : 19:51:34
Mat...Konečne si napísala niečo správne...Myslel som tým toto...naša skúsenost je rozdielna, alebo naša skúsenost každého z nás posunula niekam inam
navi Posted - 10/11/2006 : 19:50:28
Mat...kde som nečítal pozorne...
mat Posted - 10/11/2006 : 19:49:28
touto formou to nemá zmysel. Preto možno bude lepší záver: naša skúsenost je rozdielna, alebo skúsenost každého z nás posunula niekam inam
navi Posted - 10/11/2006 : 19:48:28
Nevytrhávam z kontextu, len sa zameriavam na detajly...Kontext prvej vety je téma Odpovednosť a zodpovednosť...Mat... Posted - 10/11/2006 : 18:05:02... kontext druhej vety je téma Kdo jsi?... strana tri... Mat... Posted - 10/11/2006 : 18:12:23
mat Posted - 10/11/2006 : 19:35:10
k2) možeš sa rozhodovat intuitivne, velmi často musiš, resp.nemožes inak, ja však taketo rozhodovanie nepovažujem za celkom zodpovedne. Keby si čítal pozorne, tak nepoložíš túto otázku.
navi Posted - 10/11/2006 : 19:34:06
V intuícii je správnosť rozhodnutia...
mat Posted - 10/11/2006 : 19:33:11
k1)vytrhavas z kontextu slova, ktore spajas s niečim k čomu písane neboli. Aj takto vzniká mystifikácia. to, že píšem zo sebeckých dovodov znamená, že potrebujem niečo zdielat, niečo dat von. či to nájde diváka, odozvu... je druhá vec. to, čo píšem obsahuje mieru zodpovednosti v tom ako to pišem.
navi Posted - 10/11/2006 : 19:33:06
Intuitívne premýšľanie je cesta k Pravde...
navi Posted - 10/11/2006 : 19:29:33
Mat...ja sa osobne rozhodujem intuitívne, a to sú fofry... takže aj ten autobus by som si vybral intuitívne...to je moja slobodná voľba...
navi Posted - 10/11/2006 : 19:25:00
Mat...Ak si napísala toto...Naše rozhodovanie, naša volba tak nemožu stát len na našom osobnom záujme, resp. prospechu...tak potom prečo si napísala toto...nepišem to pre ludi, komunikujem s nimi ale čisto zo sebeckých dovodov.
mat Posted - 10/11/2006 : 18:05:02
Dobre. Morálka je postojom človeka, spočívá na jeho slobodnom rozhodnutí, pretože je možná len tam, kde je možný i výber. To znamená, že človek može volit minimálně z dvoch možností. Dve (a viac) možnosti zas predpokládá slobodu rozhodnutia. A tu vzniká problém. Co teda slobodné rozhodnutie obnáša? Začnem tým, co za slobodné rozhodnutie nepovažujem: nie je to chcenie bez rozmyslu, príčiny, motivacie, alebo obmedzenia, nie je človeku dané. Práve naopak, slobodné rozhodnutie považujem za uvedomelu činnost. Tu, v snahe o sebepochopenie, vzniká priestor pre zamyslenie sa nad tým čo mám činit a ako. Rozhodovanie človeka je determinované jeho vnútornými podmienkami slobody, jeho vztahom k svetu, sebepoznaním , sebehodnotením. To znamená že rozum, poznánie a hodnotenie sú prostriedky, ktoré člověku umožňuju nadhlad nad vlastné ego a nad osobný záujem. Naše rozhodovanie, naša volba tak nemožu stát len na našom osobnom záujme, resp. prospechu. Preto ked volíme, volíme hodnotu.
Ked hovorím o možnosti, schopnosti slobodného rozhodnutia, a s nou souvisiacou zodpovednostou, nemyslím na rozhodnutia každodenné. Ak sa napríklad potrebujeme dostat na určité miesto a ide nám v tú chvílu autobus xy i xz, pričom majú tú istú trasu, tak se nad tým nezamýšlíme. Nastúpíme do jednej z nich, možno podla momentálnej nálady, možno podla niečoho iného. Keby sme v tej chvíli mali činit slobodné rozhodnutie, tak nám oba spoje ujdu, možno by sme tam stáli i do polnoci a možno.... Pretože slobodné rozhodnutie si vyžaduje čas a rozvahu. Kdyby nás písal pán Samuel Beckett, tak by tu bola vysoká pravděpodobnost toho, že sa nám to prihodí. Absurdnost našej doby však nie je v jej dramatu.
O potrebe slobodného rozhodnutia píšeme v zmysle otázok existenciálnych. Tu, ako už bolo povedané volíme minimálne z dvoch možností. Pričom si musíme zvážiť aké následky naša volba može mat tak na nás, ako na naše okolie. Pre akukolvek možnost sa rozhodneme, rozhodneme sa slobodně, to znamená uvedomele. Na základe adekvátneho pemyslenia. Musíme teda znášat zodpovědnost za toto rozhodnutie.

tak, tot teoria v skratke

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000