www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Filosofie a humor

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
ADC Posted - 18/10/2009 : 22:48:58
Jak jdou tyto dvě věci dohromady?

Má smysl hledat nějakou vážnou pravdu?

Z jakého důvodu se setkávám s výsměchem, když napíšu vážné věci vážně?

Je cesta ke štěstí rezignace na vážnost a hledání moudrosti pouze ve vtípcích?

9   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Miloslav Bažant Posted - 25/10/2009 : 16:40:37
I řekl Šašek králi. " Ó králi jsi sama moudrost." A král mu nechal useknout hlavu.
Podívej se, jak mnoho je možno říci jednou humornou větou.

MB
Sokrates Posted - 25/10/2009 : 09:28:58
Souhlasím Slávo
Humor a filosofie se navzájem nevylučuje. Ba naopak. Není nic nádhernějšího, když se originální myšlenka okoření humorem.
Miloslav Bažant Posted - 25/10/2009 : 08:10:05
Axel.

Mnohokrát jsem cosi vážně vykládal a stále zde byl proti tomu odpor a tak jsem vytvořil opačné tvrzení ze kterého vyplynula absurdita a ejhle. Náhle mne všichni opravovali tím,co předtím odmítali. Ukázat opak je mnohdy podstata humoru a díky humoru může být pochopeno mnohé.To odlehčení je jen cosi navíc. Humor je jedním ze stylů vyjádření a do filosofie proto patří.Dokáže li filosof udělat šaška sám ze sebe aby ti ostatní cosi pochopili, co jinak pochopit nemohou, je humor tou nejlepší cestou vyjádření. Ty však zatím jak vidět máš ještě to dětské nazírání a filosof je pro tebe šedivý vousatý,neomylný vážný muž tvrářící se jako kakabus.I humor je filosofie a někdy je roesmátý šašek větším filosofem než ten vážný důležitě se tvářící bělovlasy a fousatý.

MB
axel01 Posted - 25/10/2009 : 03:57:13
tak kdo je moudrý ví, že filozofii ve vtípcích hledat asi moc nelze... spíš je to únik a humorem se dá to vážné mnohdy zlehčit. co to má společného s filozofií... myslíš že se filozof potajmu chechtá, ADC? možná to tak je.
Miloslav Bažant Posted - 19/10/2009 : 14:51:31
ADC.
Dokážeš li si dělat legraci sám ze sebe a nebereš se až tak vážně aby ses povaažval za pupek světa,pak není třeba dlouhého spánku, protože máš v duši klid. Léčit se potřebuješ pokud toto nedokážeš,protože pak jsi nešťastný, nepochopený a cítíš se marný." Vždyť dělám vše správně, tak proč mne nechápou?" Odpověď zní." Protože tě vidí s jiného úhlu pohledu.Pokud najdeš tuhle odpověď pak tě nevadí, když tě nechápou a jsi s tím vyrovnán a třeba se zasměješ i sám sobě.To je cesta k vyrovnanosti. To platí třeba i ve vztahu s děvčetem. Když tě vidí s jiného úhlu,pak ji prostě nepochopíš a tvoje snahy jsou marné. Když se na sebe dokážeš podívat jejíma očima, pak to pochopíš. Jenže to každý nedokáže.

MB
ADC Posted - 19/10/2009 : 11:50:57
Slávo já nevím co na to říct, znám tohle uvažování, je způsobené dlouhým utrpením, nevím bohužel jak se dává do kupy. Určitě to bude chtít dlouhý spánek. Zítra to uvidíš jinak. ... zítra nashle.
Miloslav Bažant Posted - 19/10/2009 : 11:39:02
ADC.

Já jsem v pohodě a docela mne to baví.Pauzu si udělám, až budu mít takovou potřebu.Zatím ji nemám a ten možný odpor využívám pro své účely. Domov mám v pořádku, vše co potřebuji stihnout to stíhám,rodina tím nijak netrpí a navíc u toho diskutování odpočívám třeba od muziky. Ony muzika je fuška,když to chceš dělat pořádně a je třeba si dokázat odpočinout a odvést myšlenky jinam.Navíc se nehorázně bavím a zvyšuje mé sebevědomí, když někdo, kdo se považuje za chytrého nedokáže pochopi zcela jednoduché věci a odpovídá jako natvrdlý. Já jej sice za hloupého nepovažuji,ale mám s toho legraci. A někdo se stejně může dívat na mne a pak má to silnější sebevědomí on a dělá si legraci ze mne. Pořádná legrace by byla,kdyby sem vstoupil buďto vysoce inteligentní a hodně vzdělaný člověk,který by měl legraci z nás všech, nebo naopak člověk hledající štěstí v prostém životě pro rodinu rozkoše a vnitřní klid. Ten by měl legraci docela ze všech, protože by nás mudrce a mudrlanty měl za cvoky jednoho jak druhého. No není to sranda? Ono je sranda docela všechno,když se na to dívá člověk s jiného pohledu. Já si ty různé pohledy dokáži představit a tak se chechtám i sám sobě.Představím si nějakého věhlasného profesora,jak čte ty naše bláboly a s jeho pohledu se chechtám nám všem i mně samému. Podívám se na nás s pohledu buddhistického mnicha a chechtám se nám. Podívám se na to z našeho pohledu a je to všechno tak vážné,že nic vážnějšího na světě není. Ona ta vážnost a humor jdou spolu,ale jedno či druhé vidí člověk jen s určité pozice.Dokáže li člověk tyto pozice střídatmčili si je představit, je vše vlastně k smíchu.( s některého pohledu k pláči)

MB
ADC Posted - 19/10/2009 : 10:34:09
Slávo možná by sis opravdu měl udělat pauzu a dát fóru trochu času, co já vím, třeba si doma vytapetovat nebo tak něco.

Můžeš si u toho zapřemýšlet o smyslu syntézy.
Miloslav Bažant Posted - 19/10/2009 : 08:18:15
ADC.
Vždy záleží na místě a čase. V tom je jádro pudla.Představ si ostatní zde ve foru.Přišli se pobavit a nikoliv učit jako ve škole a já jim začno vážně vykládat určitou látku, jako by se jí museli naučit. Samozřejmě sklidím odpor. Já to vím a přesto se tomu nedokáži ubránit, či vyhnout. Je to dáno smyslem toho, proč jsem zde a neodpovídá to smyslu toho, proč jsou zde ostatní, či většina. Tento rozpor se snažím alespoň někdy ozdobit humorem. Kdybych stál před profesory někde ve škole,nebo na katedře pak by ten vážný přístup byl na místě.Pokud bych toto dokázal i tam doplnit vtipným výkladem aby se to stalo méně únavným, mohlo by to být i tam velké plus. Jenže milý zlatý, to je umění, které není dáno každému a vyžaduje opravdu vysoký intelekt aby toto bylo správně vyvážené a nezničilo důvěryhodnost.
Cesta ke štěstí je v poznání správného místa a času pro vážnost i humor. Jsi li vážný v místě a čase vyžadujím humor, slidíš odpor,čili výsměch. Ale to platí docela o všem a největším uměním je nalézat ten správný čas a místo. Skus vážně filosofovat v hospodě a vyrazí s tebou futra u dveří, nebo tě prohodí oknem.Prostě jsi neodhal správnost místa a času.
A nejhorší je, když si uvědomuješ, že jsi na nesprávném místě v nesprávný čas a nejsi schopný to respektovat. /jako já zde)Jenže já jsem zde jako v čekárně. Až přijede ten správný vlak,pak budu na správném místě ve správný čas. Otázkou je,zda tudy vůbec vede trať a nějaký ten správný vlak zde projede.
MB

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000