T O P I C R E V I E W |
Dalibor Grůza |
Posted - 16/10/2009 : 07:52:02 Mé frutariánství dle Filosofie rovnováhy
- Frutariánské strava by se měla skládat výlučně z rostlinných plodů a rostlinných semen, jejichž oddělení od rostliny ji nemůže usmrtit a jejichž požívání slouží k rozmnožování těchto rostlin šířením těchto rostlinných plodů a rostlinných semen v prostoru, spolu se zdravím nepoškozujícím množstvím minerálů (tj. zejména pít minerálky) zejména soli, tj. zdravé je "pro dospělé a děti ve věku nad 11 let maximální denní dávku šesti gramů soli, pro menší děti pět gramů, pro kojence jediný gram" (viz.: http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2005111825).
- Frutariánská strava by měla být zásadně založena na požívání výše uvedených rostlinných semen a rostlinných plodů jako slané či sladké, popř. vařené kaše.
- Příklady možných rostlinných plodů a rostlinných semen:
1) luštěniny (sója-zejména sojové mléko, hrách, čočka, fazole apod.), 2) ořechy (vlašské, mandle, pistácie, lískové, para ořechy apod. nikoliv arašídy, které nejsou rostlinným plodem ani rostlinným semenem), 3) obiloviny (pšenice, ječmen, žito apod. - zejména těstoviny a pečivo zejména celozrnné, a to pouze nekvašené-kvasnice nejsou rostlinné plody ani rostlinné semena, ovesné vločky, otruby, kroupy) 4) rýže-zejména naturální neloupaná ale i loupaná, 5) slunečnicová semena a olej, 6) pohanka 7) jáhly, 8) tykve a dýně-semena, cukety, baklažán apod., 9) šípky, 10) paprika, 11) rajčata-zejména čistý rajčatový protlak pouze osolený, 12) okurky, 13) kukuřice, 14) lněná semínka, 15) mák, 16) sezamová semínka, 17) řepkový olej, 18) olivy a olivový olej, 19) jedlé kaštany, 20) všechno ovoce-banány, hrozny apod., rovněž tak čisté, zejména neslazené sušené ovoce, zejména datle místo cukru, který není vyráběn z rostlinných plodů ani rostlinných semen, 21) kakaové boby-kakao, 22) karob nebo-li svatojánský chléb místo kakaa, apod.
- Následující zdravotní problémy s výše uvedenou dlouhodobou výlučně frutariánskou stravou řeším následovně:
1) Hrozí následující příznaky: silné nadýmání či plynatost provázené bolestmi břicha a zvracením a posléze život ohrožujícím alergickým šokem (svědění a vyrážka po celém těle) . Tyto příznaky začínají silným nadýmáním či plynatostí (rozumněji „prděním“), kdy je nutno v krajní nouzi (tj. tak, aby přestalo nadýmání či plynatost) sníst tři nebo dvě biovejce, tedy vejce zejména slepic s volným výběhem nikoliv chovaných v klecích, označuje je kód začínající číslicí 1 nikoliv 3.
2) Bolest kostí (hrozí zlomeniny), nutno tělu dodat vápník. Hlavní zdroj vápníku by mělo v krajní nouzi představovat biomléko, tedy mléko zvířat s volným výběhem, kravské, kozí, ovčí apod. Nikoliv jogurtové výrobky (lactobacillus není rostlinné semeno ani rostlinný plod) ani sýry (sýřiště používané při srážení mléka na sýry se získává z žaludků zabitých mláďat zvířat). Na množství vápníku, které byste do sebe měly denně dostat se vědci, ani výzkumy prozatím shodnout nedokážou. Podle mne je mléko v krajní nouzi nutné pít ve větší míře pouze při pociťování bolestí kostí, než přestanou. Mléko vzniká u zvířat pouze v rámci laktačního období, tj. při kojení mláďat a je tudíž určeno převážně pro tyto mláďata a nemůže být tudíž součástí denního jídelníčku, protože bychom způsobovali smrt či zdravotní problémy těchto mláďat z nedostatku mléka. Vápník lze také získat z různých druhů zeleniny. Ne každý dokáže pít ve větším množství mléko. Problém se zeleninou je, že vápník z ní je hůře vstřebatelný jak ten z mléka. Také je třeba většího množství například takové brokolice, aby pokryla hodnotu získaného vápníku ze sklenice mléka. Vaše potřeby poodle mé zkušenosti dočasně uspokojí např. sojové mléko, které je mnohem lepší, než požívání samotné zeleniny. (viz. http://www.zeny.cz/magazin/hubnuti/hubnete-pomoci-mlecnych-vyrobku--.aspx).
3) Bolest kloubu a kloubní chrupavky. Při bolesti kloubů a kloubní chrupavky je nutno jíst ořechy nebo slunečnicová semena (zdroj vitaminu E), celozrnné výrobky nebo obiloviny (tělu dodávají klouby chránící selen), ovoce (broskve, melouny, mango) nebo zeleninu (tykev, dýně, rajčata) pro betakaroten (viz. http://www.bolestkloubu.cz/co-je-to-revmatoidni-artritida/novinky-a-aktuality/chrupavku-ochrani-spravna-vyziva.aspx ), lněné semeno (nikoliv pro těhotné a kojící, viz. http://www.prozeny.cz/poradny/deti-a-rodina/18-tehotenska-poradna/900-dotaz ), slunečnicová semena, sóju, mák, vlašské ořechy nebo obilí, řepkový olej (dodávají tělu omega-3 nenasycené mastné kyseliny, viz. http://www.reiki-energie.estranky.cz/stranka/zazracny-let , http://cs.wikipedia.org/wiki/Omega-3_nenasycen%C3%A9_mastn%C3%A9_kyseliny )
- Příprava sojového mléka, tvarohu a sýra. 100g sojových bobů namočíme do vody na 8-10 hodin. Potom vodu slijeme, sóju zalijeme trochou čisté vody a rozmixujeme na kaši. Kaši rozředíme vodou na hustotu mléka a za stálého míchání vaříme na mírném ohni 10 minut. Vytvářející se pěnu odstraňujeme. Po uvaření přecedíme přes husté kovové sítko a potom ještě jednou přes plátno vyhrazené jen k tomuto účelu. Získali jsme dvě suroviny-základní sojové mléko a sojovou drť(„okaru“) na přípravu pomazánek apod. Pro přípravu sojového tvarohu a sojového sýra základní sojové mléko zahřejeme na teplotu lidského těla a vmícháme do něho šťávu z citrónu zředěnou vodou. Z mléka vznikne sraženina (sedlina). Do dřezu na umývání nádobí postavíme hrnec se sítkem vyloženým čistou plenou, která je vyhrazena jen k tomuto účelu. Sraženinu nalijeme do sítka a dáme odkapat. Potom všechny čtyři konce pleny svážeme motouzem. Namísto sítka dáme na hrnec destičku, položíme na ní uzlíček, přikryjeme druhou destičkou a zatížíme. Po vytlačení syrovátky získáme chutný sojový tvaroh, z něhož můžeme připravovat pomazánky. Jestliže necháme tvaroh zatížený dlouho, získáme z něho tvrdý sojový sýr. Syrovátku vylijeme, není vhodná k ničemu. Tofu-sojový sýr i sojové mléko lze koupit rovněž hotové v prodejnách zdravé výživy. (Literatura: Červený Karel, Červená Drahomíra, Vegetariánská kuchařka, Práca, Bratislava 1991, s. 130-131) |
4 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Miloslav Bažant |
Posted - 16/10/2009 : 11:16:37 Dalibore.
Ale to já vím a je to celkem jasné,ale mně šlo o to aby sis vše lépe promyslel abys neškodil sobě samému. Nepřijímat určitou část stravy jen proto abys neškodil bakteriím je nedomyšlenost a podobných nedomyšleností hlásáš mnohem více. Skrátka skutečnost podřizuješ svým teoriím místo toho abys podřizoval své teorie poznávané skutečnosti.
MB |
Dalibor Grůza |
Posted - 16/10/2009 : 09:56:29 quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Dalibore. Proti gustu žádný dišputát. Tvoje stravování může mít velkou výhodu při soudních procesech. Když se nadlábneš těch luštěnin,pak důeledek udělá ze soudní síně plynovou komoru a soudci se snaží proces zkrátit, třeba i za cenu tvého vítězství. S tím vápníkem pozor. Vápník sám o sobě se do kostí těžko dostává a potřebuje k tomu jiné látky, které jej do kostí dostanou a ty jsou třeba v mléku,ale hlavně v mase. Nyné se v telce občas objeví reklama na kostíky a ty obsahují nejen vápník, ale tu potřebnou látku,která vápník do kostí dostane. Takže můžeš skusit kostíky jako dopněk své jednotvárné sravy.To je právě ten problém druhově jednotvárné stravy, že látky v ní obsažené mnohdy díky chybění jiné látky vlastně vůbec přijmout nemůžeš. Odmítáš mléčné výrobky jako sýry a jogurty. Odmítáš je díky ivým kulturám,které obsahují. Jenže milý zlatý, trámevním ty živé kultury nezničíš a nezabiješ. Naopak je dopravuješ do svého trávicího traktu, kde bují a jsou jako v ráji, což zlepšuje tvoje trávení. Faktem však je, že tyto živé kultury zabíjejí v tvém trávení jiné živé kultury, třeba hnilobné, které právě spůsobují hnilobným procesem vznik metanu,čili vedou k nadýmání a tomu prdění. Luštěniny naopak přijímány ve větším množství podporují množení těch hnilobných kultur, takže bys měl těch jogurtů, či přímo Activie požívat co nejvíce abys tím napravil to, co spůsobuješ pojídáním těch semen a luštěnin. Já si dám k luštěnimám uzené a tím to vyvážím. Promysli si to vše takto do důsledků a snaž se pochopit souvislosti. Potom najdeš cesty k tomu abys zůstal zdravý i při té vegetariánské stravě. Tvoje teorie rovnováhy tě vede ke samozničení,protože tím ničíš vyváženost stravy. Abych upřesnil: Jez roslinou stravu, jez ty semínka a podobně,ale vyvažuj to i za cenu, že požiješ nějaké ty živé bakterie. Mimochodem ty najdeš všude i v těch semínkách. Navíc každá buňka toho semínka,či plodu je živým organismem.Neboj se,že díky tvému požívání mléka nějaké tele hlady zemře, či bude strádat. Tohle nech na sedlácích. Oni ví co mají dělat a na trh dodávají jen přebytek.Žádný sedlák neprodá mléko za cenu strádání, či úhynu telat. A tak sedláci pšstují dobytek i na maso. Když lidé jí maso,pak mohou sedláci vypěstovat toho dobytku více. Není li o maso zájem, snižují stavy dobytka. Kdyby lidé přistoupili na tvoje teorie, vedlo by to u těch sedláků k nezájmu dobytek pěstovat a tak bys byl příčinou smrti, nebo nenarození mnoha životů.Kdyby nebyl zájem o maso, myslivci by neměli potřebu zvěř lovit, ta by se přemnožila a zničila své životní prostředí.Takže by výsledkem tvého snažení mohl být i vznik pustin. Ber to tak, že život na Zemi má určitý řád, který vznikal po celé miliony let.Ty bys měl ten řád pochopit a pochopit souvislosti a nikoliv se snažit jej takto radikálně měnit bez znalosti důsledků.Malá změna může mít nedozírné následky a dokud nevíš jaké,pak se nesnaž takové změny provádět.
MB
Slávo,
ohledně živých kultur, probiotik se mýlíš, cituji:
Střevní mikroflóra může být obnovená přátelskými bakteriemi užíváním probiotických doplňků. Tyto doplňky jsou účinné jen v případě,pokud dokážou odolat extrémnímu kyselému prostředí žaludku. Po průniku, přátelských bakterií do tenkého a tlustého střeva, potřebují dostatek vlákniny, aby zůstaly"naživu". Skupina vědců z Medical College v Georgii zkoumala souvislost mezi vlákninou a bakteriemi. Zde je výpověď jednoho z vědců, Dr. Ganapathy-ho: "Na to, abyste si v těle zachovali přátelské bakterie, musíte konzumovat vlákninu, jinak tyto bakterie ve Vašem těle nepřežijí. Antibiotika tyto bakterie z ostatních orgánů našeho těla vymetou" a zanechají půdu pro nepřátelské bakterie. " Dr. Robert G. Martindale, gastroenterolog. "Střevo je obrovský orgán, ve kterém se nachází více imunitních buněk ,než ve všech možných lokalizací probiotik. (2)
Konzumace jogurtů není dostatečnou zárukou doplnění "přátelských bakterií".
Některá jídla, jako například jogurty, obsahují Lactobacilli, avšak tyto nemusí postačovat k celkové kontrole "nepřátelských bakterií".
... Vysoce "kyselé" prostředí žaludku spůsobuje ničení všech bakterií - přátelských i nepřátelských.
Literatrua: http://www.drnatura.cz/produkty_flora.php
(viz. též www.filosofierovnovahy.sweb.cz, www.cbox.cz/ak-gruza ) |
Dalibor Grůza |
Posted - 16/10/2009 : 09:30:34 Ještě bych chtěl dodat web Filosofie rovnováhy: www.filosofierovnovahy.sweb.cz , www.cbox.cz/ak-gruza . |
Miloslav Bažant |
Posted - 16/10/2009 : 08:42:49 Dalibore. Proti gustu žádný dišputát. Tvoje stravování může mít velkou výhodu při soudních procesech. Když se nadlábneš těch luštěnin,pak důeledek udělá ze soudní síně plynovou komoru a soudci se snaží proces zkrátit, třeba i za cenu tvého vítězství. S tím vápníkem pozor. Vápník sám o sobě se do kostí těžko dostává a potřebuje k tomu jiné látky, které jej do kostí dostanou a ty jsou třeba v mléku,ale hlavně v mase. Nyné se v telce občas objeví reklama na kostíky a ty obsahují nejen vápník, ale tu potřebnou látku,která vápník do kostí dostane. Takže můžeš skusit kostíky jako dopněk své jednotvárné sravy.To je právě ten problém druhově jednotvárné stravy, že látky v ní obsažené mnohdy díky chybění jiné látky vlastně vůbec přijmout nemůžeš. Odmítáš mléčné výrobky jako sýry a jogurty. Odmítáš je díky ivým kulturám,které obsahují. Jenže milý zlatý, trámevním ty živé kultury nezničíš a nezabiješ. Naopak je dopravuješ do svého trávicího traktu, kde bují a jsou jako v ráji, což zlepšuje tvoje trávení. Faktem však je, že tyto živé kultury zabíjejí v tvém trávení jiné živé kultury, třeba hnilobné, které právě spůsobují hnilobným procesem vznik metanu,čili vedou k nadýmání a tomu prdění. Luštěniny naopak přijímány ve větším množství podporují množení těch hnilobných kultur, takže bys měl těch jogurtů, či přímo Activie požívat co nejvíce abys tím napravil to, co spůsobuješ pojídáním těch semen a luštěnin. Já si dám k luštěnimám uzené a tím to vyvážím. Promysli si to vše takto do důsledků a snaž se pochopit souvislosti. Potom najdeš cesty k tomu abys zůstal zdravý i při té vegetariánské stravě. Tvoje teorie rovnováhy tě vede ke samozničení,protože tím ničíš vyváženost stravy. Abych upřesnil: Jez roslinou stravu, jez ty semínka a podobně,ale vyvažuj to i za cenu, že požiješ nějaké ty živé bakterie. Mimochodem ty najdeš všude i v těch semínkách. Navíc každá buňka toho semínka,či plodu je živým organismem.Neboj se,že díky tvému požívání mléka nějaké tele hlady zemře, či bude strádat. Tohle nech na sedlácích. Oni ví co mají dělat a na trh dodávají jen přebytek.Žádný sedlák neprodá mléko za cenu strádání, či úhynu telat. A tak sedláci pšstují dobytek i na maso. Když lidé jí maso,pak mohou sedláci vypěstovat toho dobytku více. Není li o maso zájem, snižují stavy dobytka. Kdyby lidé přistoupili na tvoje teorie, vedlo by to u těch sedláků k nezájmu dobytek pěstovat a tak bys byl příčinou smrti, nebo nenarození mnoha životů.Kdyby nebyl zájem o maso, myslivci by neměli potřebu zvěř lovit, ta by se přemnožila a zničila své životní prostředí.Takže by výsledkem tvého snažení mohl být i vznik pustin. Ber to tak, že život na Zemi má určitý řád, který vznikal po celé miliony let.Ty bys měl ten řád pochopit a pochopit souvislosti a nikoliv se snažit jej takto radikálně měnit bez znalosti důsledků.Malá změna může mít nedozírné následky a dokud nevíš jaké,pak se nesnaž takové změny provádět.
MB |
|
|