www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 boinc - system pro distribuci vypoctu

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
Oldow Posted - 03/08/2009 : 16:36:36
Ahoj lidi.
apojil jsem se prave do velice zajimaveho projektu. Jmenuje se to boinc a jde o to, ze poskytuju nevyuzity vykon mho pocitace pro vypocet dat ruznych vedeckych projektu.

Zni to straslive komplikovane, ale je to prekvapive jednoduche. V podstate staci nainstalovat ten program, kliknout pridat projekt a vybrat i oblast, do ktere mate zajem prispivat, stahnou se vam nejaka surova data napriklad vesmirneho radioveho sumu (projekt seti@home) a vas pocitac je bude louskat. Vysledek pak posle zpatky na server.

Vypocty ve velkych vypocetnich centralach jsou drahe a tahle metoda je tak elegantni v tom, ze beh programu ani nepoznate. Ma nastavenou minimalni prioritu mezi aplikacemi, takze pruzne "uhne" jakekoli aplikaci, kterou si sami zapnete. Vetsina lidi ale vyuziva tak prumerne 10% sveho vykonu, takze proc ten zbytek nevenovat na dbrou vec? Zatimco surfujete po internetu, vas procesor v podstate pracuje jenom jednou rukou, ale proudu zere normalne porad stejne. Tak ho zamestnejte.

System je velice dobre vymyslenej a absolutne bezpecnej. Jednim z chytrych vylepseni je i to, ze za zpracovana data dostanete bodiky, muzete se pridat do tymu a zavodit proti ostatnim. Ja ted pocitam za Czech national team.

Tady maj fesackou prezentaci, je trochu debilne udelana, ale vicemene stoji za podivani.
http://www.czechnationalteam.cz/view.php?nazevclanku=prezentace-boinc-a-cnt&cisloclanku=2007100001

A jinak jestli se chcete k projektu pripojit, tak na jejich strankach je spousta navodu a hlavne klient boinc ke stazeni a popisy jednotlivych projektu.

Cekam na reakce :)

13   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Oldow Posted - 12/08/2009 : 02:35:55
zpomaleni systemu je neznatelny. Ty balicky co to taha jsou smesne maly, ve vetsine pripadu, pokud jsou vetsi, tak jsou porad maly (world community grid). Predpokladam ze vypocitane vysledky budou jeste mensi, ale to bych si musel overit. Pocitani se da zakazat pri aktivite nebo neaktivite, nebo omezovat. A co je nejdulezitejsi - odinstalovat to trva jenom par minut, takze proste za zkousku nic nedate.
Porad ale plati ze pocitac bude vic zrat a driv se vam rozbije

Rzwald Posted - 11/08/2009 : 21:21:49
quote:
Originally posted by okref

Vono by vo nějaký zatěžování počítače nešlo, ale co "zpomalení" přenosu? Jak často to něco posílá a stahuje?

u většiny projektů si to natáhne balíček, pak pár dnů počítá a pak to odešle..
okref Posted - 11/08/2009 : 14:53:31
Vono by vo nějaký zatěžování počítače nešlo, ale co "zpomalení" přenosu? Jak často to něco posílá a stahuje?
axel01 Posted - 11/08/2009 : 14:42:51
Oldow :-)

Vypadá to docela zajímavě, i když nedůvěřuju příliš tomu že to bude běžet ,,jen tak" na pozadí. Všechno si bere z paměti, nebyla bych si jistá zda by to dohromady s náročnějšími programy plynule běželo..(zkusit by se dalo)
Teď mám sice nějaké závady, tak se nepřipojim ani k netu, no ovšem záleží zda by to na provoz na notebooku stačilo..Jiné pc tu co jsou nepřipadají v úvahu, tam je RAMka 512..
Rzwald Posted - 07/08/2009 : 22:45:09
pozn.:
já to nedělám, protože mám v noťasu grafárnu z vadné série --- vadí jí teplo....

..jinak s náklady na elektřinu a opotřebení komponent se samozřejmě počítá :-)
Oldow Posted - 06/08/2009 : 14:33:43
Ahoj,
Asi je na mem miste omluva Miloslave, chapu tve obavy a vubec jsem nemel v umyslu na tebe tlacit, to je hloupe. Ale tvuj pristup mi pripomel pristup mnonha lidi, kteri treba i pocitacum pomerne rozumi, jen jsou proste lini se babrat s necim novym. To je ze sta procent opravnene, ja to plne chapu a jako duvod to vazne neni horsi nez cokoli jineho, jenze tohle nikdo neprizna, ani sobe. To me trochu rozciluje, neuprimnost ohledne motivu, i kdyz v tvem pripade to je asi nesmysl, chapu ze mas realne duvody.
Tvoje "jak vim ze je to bezpecne" mi pripomelo prilis rozsirene diskuse na tema - jak vim, ze je vubec neco realne. Je faktem, ze neexistuje stoprocentni dukaz ze je to bezpecne, ale tenhle projekt ma asi tolik zaruk, kolik jich jenom muzes na internetu dostat. Velky pocet ucastniku, vetsinou zastita nejake autority (univerzity, cern), nebo otevrene zdrojove kody, ktere mi osobne jsou nicemu, ale znamena to, ze se v utrobach programu muze hrabat spousta lidi, kteri veci rozumi mnohem lepe nez ja.
System boincu zastituje spoustu ruznych projektu, takze nektere ty mensi mohou byt rekneme pochybne, ale ty vetsi, na kterych participuji radove stotisice lidi, jsou podle me bezpecne, ale dukaz to neni. A pokud potkas takoveho cloveka o kterem jsem mluvil vyse, rozhorceneho ze by po nem nekdo mohl neco vubec chtit, tak ho proste nepresvedcis. Zkusenosti s takhle nesmyslnou debatou, zejmena v oblasti zakladu epistemologie, zpusobuji ze se vzdycky v pritomnosti naznaku rozciluju. Btw, pocitacum rozumim jako uzivatel "stoural" - skoro vubec, ale mam to ohmatany, protoze rad zkousim ruzne veci.

Hej, noeme, jakypak plkani, diky za velice erudovanej rozbor. Je fakt, ze mit novou masinu, asi bych se na to vykaslal. Mozna. I kdyz jak mluvis o tech zdrojich, pripomina mi to hovor lekare o rakovine a stejne kourim, takze mozna zase ne, kdo vi. Ale proto, ze mam masinu, ktera kdyby zemrela hrdinskou smrti pro vedu, tak me to ani nebude moc mrzet, tak tohle moc resit nemusim. Nevis, jestli jsou dostupna data o zivotnosti zdroju v zavislosti na jejich vytizeni? Pokud totiz v tom neni rozdil, pokud zdroj vydrzi stejne dlouho, nebo temer stejne dlouho, nehlede na to jak vytizeny, pak mi pripada v tomto ohledu nepodstatne, zda louskam, ci nelouskam.

noemus Posted - 06/08/2009 : 12:47:56
No trochu jsem strašil, ale ne zas tak moc. Psal jsem, že záleží na konkrétním stroj

Já mám 2.6GHz dvoujádro přetaktované na 3GHz a grafickou kartu take přetaktovanou na vyšší frekvenci. V klidu mám spotřebu cca 150 W, ale v zátěži to vystoupá i na 300 W, zdroj mám s příkonem 550W (stál víc než procesor, ale vyplatilo se to), dříve jsem levný 350W a při zátěži jsem měl počítač nestabilní - ona tam je taky určitá účinnost toho zdroje a také kvalita.

Když si to shrneš tak v mém případě při vyšším využití počítače a výkonných komponentách (a zdaleka ještě nemám tak výkonný počítač jak bych si přál nebo mohl mít - mám ho cca 2 roky) ty čísla celkem dobře na můj případ sednou.

Ano nějakých 30 - 50 Kč měsíčně za elektřinu navíc není tak moc. Ale vzhledem k tomu, že nepočítám nějakou dobu s upgradem, tak bych rád aby mi počítač vydržel. A ono to zas s tou dlouhou životností PC komponent není tak horké jak to vypadá. Čím více jsou komponenty zatížené tím kratší dobu v průměru vydrží (to je celkem logické ne) a ta doba se může změnit i násobně (a čím více komponent máš tím je větší šance, že nějaká odejde dříve). Procesor, který málo používáš (v průměru na 10% výkonu) ti může vydržet třeba 20-30 let, ale když ho budeš využívat na cca 100% tak ti vydrží kratší dobu, ale jak velkou to lze jen těžko říct, záleží na mnoha věcech, hlavně na dodávaném napětí a na teplotě, dlouhodobé přehřívání ti životnost procesoru určitě zkrátí, klidně i na 5-10 let a to už je něco co stojí za to vědět, to se už totiž blíží době po kterou normálně PC používám než jej vyměním.

Je tu však ještě další a podstatně důležitější riziko. Životnost zdroje je obvykle udávaná na 50 000 hodin, což je asi 5 let. Když máš ale nekvalitní zdroj (např. velmi rozšířený Eurocase), tak ti takový zdroj při vysokém využití múže shořet i po roce používání a když budeš mít smůlu (a je to celkem časté) tak ti s sebou vezme zdroj i základní desku a procesor a možná i další komponenty. No a kde je teď ta dlouhá životnost procesoru? Já jsem během svého života ve svém blízkém okolí už viděl shořet nejméně 5 zdrojů a ve všech přípoadech to odnesl i procesor. A to ani nebyly přetěžované počítače.

Nakonec bych rád podotkl, že v poslední době to vypadá, že nároky nových aplikací už nerostou tak rychle jako dříve a i několik let starý počítač nemá závažné problémy se současnými aplikacemi. Dokonce i Microsoft ve svém novém systému windows 7, který se začne prodávat na podzim, snížil požadavky na hardware oproti dřívějším Windows Vista a možná i oproti Windows XP.

Nebude navíc dlouho trvat a narazíme na fyzikální limity zrychlování procesorů - někdo asi řekne, že se zase určitě vymyslí způsob jak pokračovat dál. Ale dovolte abych to trochu rozvedl:

1. současně vyráběné procesory používají 45 nm technologii a jsou stale vyrabeny fotolitografii a jsou typu SOI (silicon on insulator)- vyjimky tvori AMD, ktere jiz preslo na immerzni litografii (je to take fotolitografie a vse se deje pod ultracistou vodou)
2. zatim se stale darilo naplnovat tzv Mooreuv zakon, ze se rychlost procesoru zdvojnasobuje cca kazdy 1,5 roku, ale to jiste nemuze platit vecne
3. teoreticky limit pro vyrobu chipu je rozliseni cca 1nm, tedy asi deset atomu vedle sebe - pri mensi velikosti uz by dochazelo ke vzajemnemu ruseni jednotlivych elementu - tranzistoru - diky kvantovym jevum. Je mozne, ze nekdo prijde s nejakym prevratnym obejevem jak toho vyuzit, ale i tak by se to posunulo jen na 0,1 nm tedy na jeden atom, dal uz to asi nepujde ani teoreticky
4. soucasny plan napr. intelu nebo IBM je vyuzivat fotolitografii nebo immerzni fotolitografii az do 22 nm a mozni na 16 nm, dal uz se asi bude muset pouzit tzv EUV litografie (pouzije se ultrafialove svetlo) zatim to ale s EUV nevypada moc dobre a drive nez v r 2015 se s ni nepocita a ze zkusenosti to bude spise pozdeji, navic je to zase o dost drazsi technologie nez ty soucasne a uz prechod na soucasne technologie malem napr. AMD zruinoval
5. kdyz to tedy shrnu tak jeste letos se mozna objevi 32nm technologie a dale pak 22 nm, 16nm, 13nm, 11nm, 7nm, 5nm, zde nastane konec litografie a dal uz se bude muset popuzit nanotisk 2nm, 1nm, no dal uz to nepujde - kazdy prechod bude trvat tak 1,5 az 2 roky, takze behem cca 16 let je s dalsi miniaturizaci konec, to neni zas tak dlouho a to nemluvim o astronomickych nakladech na EUV a nanotisk (ktery je zatim jen v laboratori)

Omlouvam se za me kecy, nechal jsem se unest, snad vam to nevadilo

Stejne si myslim, ze budoucnost je spise ve snizovani spotreby a zvysovani zivotnosti nez v dalsim zrychlovani, uz to neni tolik potreba
Miloslav Bažant Posted - 06/08/2009 : 08:11:07
Btw, vazne se nechci bavit o bezpecnosti, jenom me zaujalo, ze ten tvuj priklad je paradoxni primo z principu fungovani prava. Pokud by bylo mozne to takto provest, pak by to prece nemohlo byt chapano jako dukaz, ze.
Oldow.

Jako důkaz dozajista ne,ale vznikly by zde třeba problémy o které nestojím, třeba různé vyšetřování a podobně.

Vzhledem k počítači jsem pouze uživatel a nikoliv odborník a tak mnohé neznám. Jinak řečeno neznám možnosti a rizika. Pokud jsi odborník, pak víš,že je ten program bezpečný, ale já to nevím a neustále se dozvídám,jak ten či onen cizí počítač zneužil. Lidé nejsou je dobří a podvodníci vynaézaví. Nejde tedy o neochotu, ale obavy z neznámých rizik.
Procesor mám Athlon XP 16000+. Jenže pracuji s programy pro které je tato rychlost na hraně. O peníze mně vůbec nejde,ale raději bych poslal nějakou tu stovku do zbírky na počítač ,než riskovat možný průšvih, nebo problémy.Prostě je to neznalost a s té plynoucí strach.
Jinak zde mám několik dalších počítačů zcela nevyužitých.Jen dva z nich jsou připojené na internet a jeden využívá syn.Víc počítačů připojit nemohu. Kdyby to šlo, pak bych klidně jeden dal plně k dispozici.
Jinak jsem zapojil počítač přes měřák a zjistil, že to s tou spotřebou není ani zdaleka tak zlé. Kdybych měl stejnou dobu puštěné rádio,vyšlo by to shruba nastejno. Klávesy s aparuturou mají spotřebu vyšší a mezi spotřebou naprázdno a při výkonu je rozdíl zcela nepatrný. Myslím, že Richad nás trošku strašil. Úspěšně protože vidí li on jako odborník rizika,pak zde pro mne laika jsou i když nevím jaká.

MB
Oldow Posted - 06/08/2009 : 00:00:36
nikdo te nenuti miloslave, pokud mas slabou masinu, nebo se ti nechce obetovat tech par korun, je to ciste tvoje vec.
Ostatni obavy jsou zbytecne. O epistemologii se ze zasady nikdy nehadam.
Jinak na ten program staci procesor o taktovani 300 mhz. To zjistis tak, ze klines dvakrat na plose na tento pocitac a v tom okne pak zmaceknes pravy tlacitko a das vlastnosti. V zalozce "obecne" bude nekde napsano neco jako 1.6 ghz, to mam ja na velmi starem notebooku. To znamena ze mam asi petinasobek minima.
Samozrejme slabe pocitace neprispivaji vyraznym dilem, ale to ani neni princip projektu, ze.
Program se taky da nastavit tak, ze zacne pracovat az po uplynuti x minut od posledniho stisku klavesy nebo pohybu mysi.
Nechci te presvedcit miloslave. Jen si myslim ze prirozene se ti nechce badat nad nicim novym. To neni nic spatneho, prece jenom ono to vezme nejakou tu hodinku (tedy spis tak tri), nez to clovek cely nastavi. Bylo by ale v tvem zajmu dobre, kdybys k sobe byl uprimny ohledne svych motivu. Rekni proste rovnou - pocitacum rozumim pomerne malo a z tohohle by me trefil slak a jsem na to linej, na tom neni nic spatnyho.
Btw, vazne se nechci bavit o bezpecnosti, jenom me zaujalo, ze ten tvuj priklad je paradoxni primo z principu fungovani prava. Pokud by bylo mozne to takto provest, pak by to prece nemohlo byt chapano jako dukaz, ze.
A jinak - je to mnohem bezpecnejsi nez vetsina veci, ktere se daji s internetem provadet, myslim.

Miloslav Bažant Posted - 05/08/2009 : 16:56:01
Oldow.

Původně jsem se do tohoto vůbec nechtěl míchat, protože výkonnost mého počítače mnohdy nedostačuje ani na některé programy se kterými pracuji a někdy to má dost špatné následky. příkladně při nahrávání muziky. Kdyby v pozadí pracoval ještě nějaký program, mohl bych to zabalit úplně,protože by mně program zadrhával a nahrávky by byly mizerné a nepoužitelné. POčítač má zapnutý denně od 6,00hod do 18.oo. Richard mne trošku překvapil tou možnou spotřebou a to mluvil pouze o dvou hodinách. Negativ je tedy hodně a pozitivum je pouze v tom, že bych pomáhal vědě a vlastně ani nevěděl jaký je výsledek mého jednání. Navíc si myslím,že bych tím dal neznámým lidem přístup do svého počítače, což by bylo v mnohých případech dost nebezpečné a mohlo vés pro mne k nepříjemným ztrátám.Skus si představit,že by kdosi s těch neznámých využil tvého počítače pro trestnou činnost a počítačová stopa by poté vedla k tobě. Možná že se mýlím, ale taková možnost je reálná a ty bys nikdy nevěděl, na čem tvůj počítač pracuje.Lidi jsou různí a ne všichni jsou dobří.A tak jsem nakonec rád, že mám počítač zabezpečený a nikdy do něj nikoho nepustím i kdyby to skutečně bylo v zájmu vědy. A víš vůbec jistě,že se nejedná o cosi jiného než vědu? Máš v tomto absolutní jistotu?

MB
Oldow Posted - 05/08/2009 : 14:20:30
tak od pocateniho nadseni jsem si uz neco nacetl, ale nadseni zatim trva. Naklady se udajne zvedaji v radech desetikorun mesicne, coz mi prijde jako velice nizka cena za zapojeni do takhle zajimavyho projektu. Navic - pouze moje spekulace, ale vyuzita energie se prece musi menit v teplo, takze v zimnich mesicich se uplne neda mluvit o ztrate jako takove, nebo mi v tomhle neco unika?
Opotrebeni komponent je neprijemne, ale uprimne - kolik procent pocitacovych soucastek slouzi tak dlouho az doslouzi? Pomerne mala cast. Naprosta vetsina zeleza zastara drive nez se rozbije a je proste vymenena.
Je pochopitelne otazkou, jestli nizke naklady v tomhle projektu a tedy absence tlaku na jeho uzitecnost a efektivnost nevedou prave k neefektivite. Ackoli se na takovou diskusi necitim uplne informovany, rekl bych ze soutez o poctare v konkurencnim systemu projektu by mel zajistit, ze nejvetsi pozornost bude venovana tem nejprinosnejsim.

noemus Posted - 05/08/2009 : 09:46:45
Jen bych Tě rád upozornil, že ten nevyužitý výkon Tvého počítače také znamená, že měl tvůj počítač nižší spotřebu energie. Takže když necháš počítač neustále něco počítat, tak to může vést i k dvoj a vícenásobné spotřebě, dejme tomu, když budeš mít zapnutý počítač cca 2 hod denně, a spotřeba může klidně stoupnout o 100W (podle typu procesoru a dalších komponent), což by dělalo ročně 2x100x365 Wh = 73 kWh, při ceně cca 4,5 Kč za kWh to tedy bude dělat minimálně 328 Kč ročně, podle velikosti nevyužitého výkonu tvého počítače, v mém případě by např. mohlo jít i o trojnásobek této částky (maám velmi výkoný počítač a pracuji na něm déle než dvě hodiny denně). A kdyby se takto např. chovala celá firma tak by jí to nemalým způsobem zvýšilo náklady.

Vyšší zátěž komponent také vede k jejich nižší životnosti a zvýšení pravděpodobnosti selhání. Pokud máš např. nějaký levný zdroj a základní desku, tak o ni také můžeš přijít (a není zas tak neobvyklé, na tomhle se obvykle dost šetří a je to velká chyba).

Je velice bohulibé, že chceš přispět na vědu, ale měl by sis uvědomovat (a možná uvědomuješ) všechny důsledky - neměl bys žít v bludu, že procesor a další komponenty "žerou stále stejně", to je velký omyl. Pokud máš např navíc špatně odvětranou skříň, tak se spotřeba ještě zvýší jakmile procesor a paměti zatížíš.

Moderní procesory např. využívají technologii, která jim umožňuje v případě nízkého využití snížit frekvenci a napětí procesu a tím snižovat jeho spotřebu, pokud tedy nějaká aplikace procesor začne využívat, tak je tento mechanismus postaven na hlavu a nic neušetříš.
Rzwald Posted - 04/08/2009 : 09:53:23
jj, je to super...já dělal kdysi seti
...pak jsem dělal delší dobu climate prediction, malaria control a simap ...o simap jsem napsal článek.. http://cs.wikipedia.org/wiki/SIMAP

..no ale teď to asi rok nedělám už..poté, co mi kamarád vysvětlil, že dělat to na noťasu není zrovna inteligentní nápad :-))
...až si zas koupím bednu, tak to zase začnu dělat :-)

...velmi dobrý projekt!!

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000