T O P I C R E V I E W |
Dalibor Grůza |
Posted - 08/03/2009 : 14:42:35 Nechci žít ve světě, kde je tolik nenávisti a nepřátelství mezi živými tvory, kde je zbytečně tolik smrti, kde chutě vítězí nad ideály.
Chtěl bych žít ve světě, kde se všichni živí tvorové mají rádi, jsou přátelé na život a na smrt, kde je co možná nejméně smrti, kde ideály ovládají chutě.
Co mám dělat, poraďte mi.
(viz. též: www.filosofierovnovahy.sweb.cz ) |
6 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Miloslav Bažant |
Posted - 09/03/2009 : 12:04:02 Dalibore.
Tak nejdříve bych si být ebou oddělil to, co ovlivnit mohu a to co v žádném případě nemohu ovlivnit. Snaha ovlivnit to co není možné je rovna duševní poruše. Kladně ovlivnit co co ovlivnit je možné se rovná moudrosti. Snaha ovlivnit obojí je rovna rozdvojení osobnosti. To by sis také mohl myslet, že vesmír nemá správný řád a pojídáním semínek dosáhnout změny polohy slunce a planet. Vztahy mezi zvířaty ostatními tvory a třeba viry ovlivnit není možné a je zde řád, který jak vidět nevnímáš a považuješ jej za cosi zlého, negativního. Ten řád vznikal miliony let a stále se vyvíjí. Ten vývoj nech na přírodě a snaž se ovlivnit to, co ovvlivnit můžeš. Ovlivňovat můžeš vztahy mezi lidmi,ale neznamená to obklopit svůj svět zdí,ale naopak být k světu kolem zcela otevřený. Jak jsem pochopil, stále jsi ten kdo od druhých žádá a nedostává li považuje to za zlo a křivdu. Ten pozitivní svět kolem sebe vytvářej pro druhé, nikoliv pro sebe.Chtěj radost druhých a pomáhej jim aby té radosti dosáhli.Na sebe zapomeň, protože tobě budou ten pozitivní svět tvořit ti kterým jsi ten pozitivní svět vytvářel ty. Jez to co tě chutná ,protože tím, že se budeš v jídle omezovat bez ohledu na své tělo, svět kolem sebe nezměníš ani trošku. Pokud bys byl ženatý a nutil rodinu aby jako pojídala pouze semínka, svět tím nezměníš,ale u členů tvé rodiny vznikne k tobě odpor. Třeba skrytý,ale bude zde a bude narušovat pozitivní svět kolem tebe. Řeknu to jednoduše.Mám papouška a ten pojídá pouze semínka. Myslíš že tím nějak zlepší svět a vztahy mezi živými tvory? Stejně jako ty nezmění tím vůbec nic.Prostě a krátce.Svět ovlivníš svým jednáním pozitivně tím, že budeš své schopnosti využívat ve prospěch druhých a negativně, když budeš svých schopností využívat ve prospěch sebe a svých uznaných pravd na úkor druhých. Srovnání se zbohatlíky a jejich ghetu ukazuje pouze zákonitost.Oni žijí i ve svých ghetech ve strachu a jeden má strach s druhého a proto se snaží alespoň na oko dávat své schopnosti této uzavřené komunitě.Tím sami sebe chrání.Vně je chrání hranicee gheta a protože žijí ve druhé větě a vně gheta tak jednají otevřeně, vzniká vůdči nim odpor který vede ostatní k tomu aby své schopnosti zneužívali ve prospěch sebe a na jejich úkor aa tak žijí i ve svých nobl ghetech ve věčném strachu a ten strach je oprávněný. Ničí se navzájem, ničí pozitivní společnost druhým a tím i sobě.Pamatuj, že oni stále hledají vyšší a vyšší schopnosti,aby mohli tyto využít ve svůj prospěch,ale sebevětší schopnosti jim k radosti ze života nemohou pomoci.Jsou to vlastně uprostřed bohatství chudáci a leckterá babička, která sotva vyjde s penzičkou a přesto dávající svému okolí lásku a svoje schopnosti je bohatší než oni. To nejcennější je život a v životě je nejcennější láska k druhým a jejich láska k tobě,které tě vytváří radost ze života a klid v duši. Na toto ti boháči nejsou dost bohatí a nemají na to.Chceš ráj na Zemi? pak jej vytvoř druhým a oni jej vytvoří tobě. Nežádej však od druhých, aby tobě vytvářeli ráj,protože to tě vede k tomu abys svých schopností využil ve prospěch sebe sama a to je cesta k negativnímu světu.Tohle je účinné, nikoliv pojídání semínek. Tím co jíš svět neovlivníš,pokud nejíš lidi.
MB |
Dalibor Grůza |
Posted - 09/03/2009 : 10:14:02 Miloslave,
souhlasím s tebou, že láskou ke svému okolí si buduješ svět, který tě má rád, a nenávistí či lhostejností ke svému okolí naopak svět, který je k tobě nenávistný či lhostejný. Já však nedokáži být k části svého okolí (rozumněji lidem) laskavý a k části svého okolí nikoliv (rozumněji ostatním živým tvorům, zvířatům, rostlinám a v neposlední řadě k živým buňkám, bakteriím či virům), připadá mi to jako jakési rozdvojení osobnosti, které nemůže vést k trvalému duševnímu klidu ani láskyplnému světu. Buď jsem laskavý ke všem nebo nejsem laskavý, a to rovněž ke všem stejně.
Římská filosofie tomu říkala epikurejská zahrada, tedy láska uvnitř určitých hranic (v zahradě obklopené zdí) a za hranicemi mě nezajímá, co se děje, nebo ještě hůře se chovám za touto zdí nenávistně nebo lhostejně. Mám kamarády významné bankéře a ti si vytvořili přesně takový svět uvnitř ohraničených a hlídaných milionářských čtvrtí v Praze. V koncentračních táborech vedl personál láskyplný rodinný život, jakmile však překročili hranice tábora, chovali se nelidsky na základě argumentu, že Židé nejsou lidé ale podlidé. To vše je podle mne důsledek toho, že jsem laskavý pouze k někomu.
Miloslav Bažant |
Posted - 09/03/2009 : 07:37:22 Ale Dalibore?
Nic jsi nepochopil. Když si kolem sebe vytvoříš svět vzájemné lásky a to mezi lidmi,pak poznáš štěstí a třeba tím ukážeš cestu ke štěstí dalším lidem. To je víc než hodně a to je také to jediné čeho můžeš dosáhnout a co má skutečnou cenu. Nestarej se o to, jesli je šťastný nějaký vir, nebo štěnice.To prostě ovlivnit nemůžeš a pokud se o to budeš snažit, tak tě prostě prdne v bedně. Nemůžeš udělat s vraha či zloděje anděla,ale můžeš dosáhnout toho, že tě bude mít rád a bude tě třeba i chránit. Každý člověk si svým jednání staví svět kolem sebe a každý žije v takovém světě, jaký si sám zasloužil.Ten kdo zneužívá svých schopností ve prospěch svého zisku, ten vede ostatní k tomu, aby vzhledem k němu jednali stejně a pak běduje, jak svět zlý, krutý a nespravedlivý,protože takový vzhledem k němu skutečně je.Ten kdo z lásky druhým svoje schopnosti dává, ten v lidech vytváří lásku k sobě a oni mu dávají své schopnosti.Potom tvrdí, že svět je krásný a plný lásky,protože vzhledem k němu takový skutečně je. Znám řadu obyčejných prostých lidí,kteří třeba vůbec nepochopii, že jde o nějakou zákonitost a prostě tak jednají a lidé jsou k nim hodní a mají je rádi.Těm kdybys tvrdil, že je svět zlý, nebudou tě věřit, protože oni ho takový nevidí.
MB |
Dalibor Grůza |
Posted - 08/03/2009 : 19:41:34 Miloslave,
nestačí mi žít sám v laskavém světě, když tam se mnou nežijí všichni (rozuměji všichni živí tvorové), a to je můj problém.
Evžene,
jsem příliš mladý na to, abych to již nyní vzdal.
Evžen |
Posted - 08/03/2009 : 18:26:30 Podle mě máte na výběr z těchto možností: A) spáchat sebevraždu B) izolovat se absolutně od společnosti a vytvořit si vlastní svět, kde se všichni živí tvorové mají rádi, atd, atd ... C) dostat rozum a akceptovat dění kolem vás D) jít do hospody na jedno, dvě, možná i tři piva
Vyberte si jednu z těchto možností (radil bych vám možnost D)) a zaručuji vám, že budete šťastný.
Evžen |
Miloslav Bažant |
Posted - 08/03/2009 : 17:16:16 Dalibore.
Chceš radu? Nechceš žít ve světě, kde je tolik nenávisti? Pokud chceš skutečně radu,pak ji máš mít.Žij ve světě, kde je láska. Kde takový svět najít? Právě tam, kde jsi.Svět je k tobě takový,jaký jsi ty ke světu.Dávej svoje schopnosti druhým aniž bys žádal,dávej je z lásky a ostatní tě budou stejně odpovídat a tak si kolem sebe stvoříš lepší svět. Usmívej se na lidi kolem a budou se na tebe usmívat. Nech na každém z nich aby si sám kolem sebe stvořil ten svět dle svých představ a nesnaž se jim vnutit ten svůj i když třeba zneužívají svých schopností ve prospěch sebe a svých uznaných pravd.Oni budou v tom zlém světě žít,ale ty budeš žít v tom svém plném lásky. Každý si tvoří svůj svět sám a jaký si stvoří, takový i má. Vzpomeň si na svoje rodiče.Ti tě dávali své schopnosti z lásky a nic nežádali.V tobě však vznikla láska k nim a ty sám máš potřebu dávat jim schopnosti svoje a tak získávají nežádajíc víc, než by mohli získat zneužitím všech svých schopností a uvědom si, že je to zákonitost, která platí i vzhledem ostatním lidem. Nelíbí se tě svět ve kterém je tolik smrti? S tím se nedá nic dělat,protože kolk je životů, tolik je i smrti.Nikdo není nesmrtelný.Někda musí zaniknout jeden život aby druhý žil,ale současně s tím vznká i rovnováha v přírodě.Kdyby nebylo dravců a masožravců, býložravci by se přemnožili a zničili své vlastní podmínky k životu. A tak býložravci zničí řivot rostlin aby mohli žít a masožravci zničí život býložravců,ze stejných důvodů.Ber to jako danou věc a že to tak musí být.Je to dílo přírody a evoluce.Nesnaž se toto změnit,protože bys narušil rovnováhu.Na to prostě člověk nestačí a když se o to snaží, většinou nadělá víc škody než užitku. Zabiješ li kočku,protože je tě líto života myší, myši se přemnoží a ze amé lásky k tobě tě zničí co se zničit dá. Respektuj přírodu a budeš mít v duši klid. Nezlob se na myslivce,když střílí zvěř,protože kdyby tak nečinili,zvěř by se přemnožila a udělala by z lesů poušť. Milovat přírodu a vše živé, znamená respektovat potřeby jejich života,třeba i to zabíjení. Jedno si však pamatuj. Strach má vždy ten,kdo nemá čisté svědomí, Čisté svědomí nemá ten, kdo zneužil svých schopností ve prospěch sebe a své uznané pravdy v neprospěch jiné bytosti. Je jistě příjemné jako právník vydělat hodně na sprostředkování třeba prodeje nemovitosti,ale pokud to přeženeš, získáš spolu s penězi i strach.
Říkáš, že nechceš žít ve světě takovém jaký je. To zní, jako bys chtěl svůj život ukončit předčasně,protože jiný svět prostě není k dispozici. Hledej lidi,kteří říkají,že je svět a život krásný a uč se od nich,jak máš žít,protože oni jej jako krásný i vnímají.Pro ně prostě takový je,protože jednali vzhledem k ostatním tak aby jim udělali život krásnější a ostatní jim stejně odpovídají. Na smrt můžeš zapomenout,protože ona sama si tě najde až přijde tvůj čas. Myslet na smrt před tím znamená umírat celý život a to si člověk vlastně celý život zničí tak, že má dojem, že nemá cenu žít.Nemysli na smrt, ale chraň si svůj život i život ostatních,protože nic cennějšího než život nikdo na světě nemá.Bez života i pravda cenu ztrácí.
MB |
|
|