www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Nesvobodnost tzv. Svobodné vůle

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
Masata Posted - 24/10/2006 : 09:38:58
Na úvod článku chci upozornit, že vycházím z obecné filosofické doktríny zvané MATERIALISMUS.

Svobodná vůle neexistuje z jednoho prostého důvodu. Jestliže si uvědomíme fakt, že vše v našem bytí či dimenzi bytí jest spolu vzájemně provázáno, nemůže nějaký faktor existovat a jednat nezávisle na ostatních.
Tzn. že to, že zde píši článek o neexistenci fenoménu zvaný svobodné vůle jest důsledkem nějakých předpokladů, ale především výslednicí procesu, který měl nějaké příčiny, nějaký průběh a přináší konkrétní výsledak v podobě tohoto článku.
Můžete namítnout, že píši článek proto, že jsem se rozhodl jej napsat, ale to by nebyla pravda. To, že jsem tzv. rozhodl, tedy přijal nějaké řešení bylo výsledkem procesu, tedy předpokladů vedoucích mne k tomu abych psal tento článek. Funguje to podobně jako kalkulačka: Všichni víme, že 1+1=2 (hnidopich namítne, že to platí jen v desítkové soustavě), ale to, že kalkulačka vypočítá, že 1+1=2 není její rozhodnutí, protože je naprogramována nadřazeným článkem člověkem, který jí naprogramoval proto, aby si to nemusel počítat sám. S trochou nadsázky se dá říci, že lenost je hlavní hybnou silou pokroku.
Pakliže přijmeme teorii chaosu o pohybu subatomárních částic, tedy teorii o nepředvídatelném pohybu těchto částic, mohlo by se zdát, že svobodná vůle existuje. Ale tady je nutno si uvědomit dvě věci:

1- Podmínky v nichž dochází k tomuto nepředvídatelnému pohybu jsou poněkud odlišné od naší existenční úrovně, existují v cyklotronech - tedy částicových urychlovačích.

2- I kdyby bylo možné uplatnit teorii chaosu do naší existencionální úrovně, tak z toho plyne že:

a) doposud jsme neobjevili příčiny, proč se částice pohybují, tak jak se pohybují - a teorie chaosu je neplatná.

b) existuje "omezená svobodná vůle" či spíše - Podmíněná svoboda rozhodování, tedy ta, která se vždy může rozhodnout jen mezi určitým počtem nabízených možností, do kterých je "vmanévrována".

Z toho plyne - Pakliže je Teorie Chaosu o pohybu částic platná, existuje Podmíněná svoboda rozhodování určitého objektu - např. člověka. Tato podmíněná svobodnost má možnost se rozhodovat pouze v určitém prostředí a za určitých podmínek.
Opět příklad: Rozhodl jsem se psát článek o Svobodné vůli protože:
a) Mne pohání nějaká iracionální vůle.
b) Mám jisté předpoklady se takto rozhodnout, takže psaní tohoto článku je jen naplněním pravděpodobnostního výpočtu, který mohl být naplněn jen proto, že jsem objevil webovou adresu www.filosofie.cz a mohl jsem se takto rozhodnout. Kdyby zde neexistovalo takovéto fórum nemohl bych napsat článek ani kdybych chtěl - tedy nemohl bych se rozhodnout.

Děkuji za pozornost

PS: Neberte mne moc vážně :-)

PPS: Odepisujte a filosofujte.

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000