www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Filosofie náboženství
 Životní otázka: Proč existujete? Jaký má váš život

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
brotherrr Posted - 10/03/2012 : 12:58:28
Životní otázka: Proč existujete? Jaký má váš život smysl?
10   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
pet_kroku Posted - 14/03/2012 : 23:35:46
to brotherrr

to je těžká otázka. Smysl jako protiváha smrti? Nejsem schopen žádný takový konkrétní smysl postavit, ale obranou proti smrti, okamžikem, kdy smrt dokážu přijmout, je pro mě moment, kdy zruším veškerý konkrétní smysl, který je pro mě dnes, kdy nic jistého není, spíš zintenzivněním strachu ze smrti, neboť společenský smysl typu kariéra, úspěch je spojen i s jasnějším vnímáním času a tedy i se smrtí. Když tohle dokážu, je snadné se zaštítit třeba citátem od Cicera:"Kde není smrt, tam jsem já. Kde je smrt, tam nejsem já." Ale to následné bytí v bezprostřednosti také nemůže být žádným smyslem, není nikam zaměřené a to zaměření se pak zastupuji žitím sebe, což v tomto smyslu neznamená jen hédonismus, ale i jakési ukazování sebe sama a tím i vyjevení své životní pravdy, její utváření mým životem, který jakoby žiji a kterým jsem žit.

P.
kirmakX6on Posted - 14/03/2012 : 18:20:09
proč tu nikdo neodpovídá? :-)

všichni jste mechaniční hedonisté? (vstanu, protože dlouho ležet se stává nepříjemné; jím, protože mám chuť a hlad, chodím do školy, protože by mě rodiče jinak nadali, ...)

žádné zajímavé smysly života? :-D
elx Posted - 13/03/2012 : 22:11:36
neronis: stydím se jako nikdy..
neronis Posted - 13/03/2012 : 20:29:05
elx, on to tak asi nemyslel a ty by ses měl stydět
elx Posted - 13/03/2012 : 19:38:35
neronis: smyslovost jako smysl? bože, jak "nízké"..
neronis Posted - 13/03/2012 : 18:15:16
Wenceslaw, já se taky nad filosofií rozplývám blahem a od rána do večera bych nedělal nic jiného. Jako když klikuješ dokud ti nezmodrají svaly a pak jdeš okolo těch ostatních a víš, že jsi ta největší vazba. Jen kdyby věděli jak je úžasné mít přehled, to by se ty studentky na mě jenom vrhaly a předháněly se, která mi ho vykouří dřív...
elx Posted - 12/03/2012 : 22:55:24
Wenceslaw: Jen filosof si může myslet, že smyslem života je filosofování..
Wenceslaw Posted - 12/03/2012 : 22:46:46
PS: Omlouvám se za překlepy, snad to nebude vadit.

Wenceslaw
Wenceslaw Posted - 12/03/2012 : 22:45:39

Zdravím,

Nejprve bych si chtěl ujasnit jednu věc: Ptáš se na můj názor, ohledně toho, co je smysluplné a nebo se ptáš: Jaký je objektivní smysl života?

Je-li to druhá možnost, pak jsem toho názoru, že smyslem existence je filosofie samotná. Tedy snaha pokládat smysluplné otázky. Tázání se, jaký má život smysl. Zkrátka a dobře, nejdůležitější je filosofovat, a to z podstaty filosofie samotné. Takto odpovím na obě výše zmíněné možnosti. Protože kdo nefilosofuje, jako by nežil. ,, Má zavřené oči a nesnaží se je otevřít.'' Descartes. ( S tímto citátem plně souhlasím)
Tedy kdo nefilosofuje, vlastně spí, a nesnaží se probudit. Žije jen ve snech. Spí a nikdy se neprobudí.
My se snažíme probudit. Upřímně, nedaří se nám to. Tak tedy odpovídám na tvou otázku: Smyslem života je snažit se probudit, filosovofat.

Absolut Posted - 10/03/2012 : 13:25:54
quote:
Originally posted by brotherrr

Životní otázka: Proč existujete? Jaký má váš život smysl?

Nejspíše proto, abychom si mohli klást takovéto otázky:-)...nicméně důvodem objektivním je dle mého neotřesitelného názoru sama dokonalost...a smyslem rovněž dokonalost...

Jde zde pravděpodobně z pozice absolutního personalismu o produkční proces ...možná ale také jen reprodukční...
Produkční by znamenalo, že je svět nekonečný a z povahy kvantový...naopak reprodukční by byl kvantový v jediném kvantu, které by neustále vznikalo a zanikalo..resp. ciklický...
Třetí možností jsou oba charaktery v jednom jsoucnu první jako svět auronomních dokonalých jednotlivin a ten druhý jako vnitřní relativní proměnlivý stav uvnitř autonomní věčné absolutní entity...

Tolik z racionálního (logického) mechanicistního filosofického hlediska...

Absolut

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000