| T O P I C R E V I E W |
| axel01 |
Posted - 06/12/2009 : 00:04:59 Jelikož Vánoce jsou původně křesťanské svátky, pokud nejsme věřící, neměli bychom je slavit. |
| 7 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
| Miloslav Bažant |
Posted - 12/12/2009 : 12:52:27 Oldow.
Moc hezké. Ten kdo chce dát radost, nikdy není spokojený s tím co druhým dává a zdá se mu to vždy být málo, zvláště když má dojem, že dostal víc než dal.. Ten kdo chce brát, ten není spokojený s tím co dostává a zdá se mu to být málo. A přes to všechno je to hodně, když si lidé vzájemně dělají radost, snad nejvíce ze všeho. Přisvojí li si to nějaký ten bůh,pak bych ho zpod té skříně vyhnal, zmlátil a vystřelil kamsi do kosmu,či ještě dál.Vzájemná láska patří lidem a jen tam je na svém místě dělat si vzájemně radost je důsledkem lásky. A tak mohu přát všem tu lásku, která dělá radost když dávají i dostávají.
MB |
| Oldow |
Posted - 12/12/2009 : 10:58:32 Na vanoce privandrovalo hodne bohu, doporucuju vygooglit seznam, je dlouhej. Voni ty mrchy pritahnou z temnoty a jak se jednou dostanou do domu, zalezou pod kredenc a nezbavis se jich. A hodne z nich se taky rodi z panny a delaj vsechny ty ostatni obligatorni veci, jako ze maj ucedniky a kouzli. Vanoce se dneska neslavi kvuli slunovratu predevsim proto, ze uz tolik nechcipame hlady a zimou. Coz se muze zase zmenit zejo, takze spis vanoce se zrovna ted neslavi kvuli slunovratu by podle me bylo vice na miste. Jinak ja mam vanoce rad, ale darky moc ne, protoze jsem vzdycky zklamanej za to co dostanu a stydim se za to, co davam, coz je takova nase rodinna tradice. Ale to vzdycky prevazi fajn papani a cukrovicko a ta nalada. Tatik co normalne skoro nepije otevre flasku vina a vzdycky je tu takovej ten slavnostni vzduch, jako by se od nekoho neco ocekavalo a on zaroven vedel, ze po nem nikdo nic chtit nebude. Jako by se melo mluvit, podle vsech pravidel skladby romanu o nejakym zvratu v pribehu, ale nikdo nakonec nic nerekne, protoze neni co. Zivot je koneckoncu tissi nez roman. No a to ticho se vznese nad snih na kopcich a sladce dycha zbesilou, nekonecne hlubokou zoufalosti tech, co jsou sami a nevyznamni. Taky obrovskou radosti deti nad novym legem, ktery neni vlastne legem (takova radost nad hromadou plastovejch kostek?), ale prislibem ze zivot nadeli odpoved na kazdou touhu. No a tak sedavam o stedrejch vecerech v myslenkach co maj taky zvlastni prichut a obvykle premejslim o vlastnich zlomenejch touhach, nejstrezenejsim pokladu, kterej mi nadelil to nejcenejsi, totiz me samyho a o tom nekonecnym a nejhlubsim klidu, do kteryho se na jednu noc v roce vsechno ponori a o tom, ze tomu asi prece jenom nemuzou deti rozumet.
Fakt ze jo, vanoce jsou fajn. Ze preju velky myslenky do novyho roku vsem, kdo maji zajem a spokojenost ostatnim.
|
| Miloslav Bažant |
Posted - 10/12/2009 : 17:38:49 Rzwalde. Říkáš, že tě to vzájemné předávání dárků nějak nebere? Já s tím mám také problémy,protože jsem ten správný osel, ktarý se doma oklepe a nic si nenechá. Do hospody nechdím, takže vlastně peníze na nic nepotřebuji a když něco potřebuji, vždy na to dostanu. Takže většinou nemám peníze ani na ty dárky,ale manželková ví, že by pro mne byly vánoce zkažené, kdybych dárky dostával, ale nedával. A tak je před vánoci hodně vystoupení a manželka ode mne za některé peníze nechce. A tak mám vždy pár tisícovek na dárky a potom se těším na tu radost, kterou moje dárky ostatním udělají. Jenže ty jsi študák a ty problémy s financemi budeš mít asi větší. Já neznám horší pocit, než dostat dárky a sám nikomu nic nedat. Takže by mne asi to předávání dárků také spíše strašilo, než bralo. Takže tě plně chápu. On ten dárek nemusí být drahý a u študáka to každý pochopí,
MB |
| Rzwald |
Posted - 09/12/2009 : 12:35:49 quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Rzwalde. Myslím. že toto všichni víme,ale skus si od vánoc ,či slavnosti slunovratu oddělit to vzájemné obdarovávání a řekni mně, zda by bez toho někdo vůbec něco slavil.Dříve, dokud lidé neměli o astronomii takové informace mohl být slunovrat považován za cosi posvátného jako znovuzrození slunce,ale dnes i malé dítě ví,proč k tomu dochází.Koho dnes zajímá slunovrat? Každého však zajímá to že může dát druhému radost dárkem a třeba i to, že ten druhý udělá tu radost jemu.Lidé si uvědomují podvědomě funkci první věty a vánoce jsou toho důkazem.A tak je toto předávání dárků a tím i radosti tím základní a náboženství se na tom pouze přiživují a zneužívají toho ve svůj prospěch.Jenže a to je fakt, bez těch náboženství by zvyk předávat si v tento den dárky vůbec nevznikl.
MB
mně se na Vánocích líbí vánoční prázdniny :-) ...dárky už moc ne e...
..ale jako ano...souhlasím, že lidé slaví Vánoce hlavně kvůli dárkům, ne kvůli slunovratu... |
| Miloslav Bažant |
Posted - 09/12/2009 : 07:44:09 Rzwalde. Myslím. že toto všichni víme,ale skus si od vánoc ,či slavnosti slunovratu oddělit to vzájemné obdarovávání a řekni mně, zda by bez toho někdo vůbec něco slavil.Dříve, dokud lidé neměli o astronomii takové informace mohl být slunovrat považován za cosi posvátného jako znovuzrození slunce,ale dnes i malé dítě ví,proč k tomu dochází.Koho dnes zajímá slunovrat? Každého však zajímá to že může dát druhému radost dárkem a třeba i to, že ten druhý udělá tu radost jemu.Lidé si uvědomují podvědomě funkci první věty a vánoce jsou toho důkazem.A tak je toto předávání dárků a tím i radosti tím základní a náboženství se na tom pouze přiživují a zneužívají toho ve svůj prospěch.Jenže a to je fakt, bez těch náboženství by zvyk předávat si v tento den dárky vůbec nevznikl.
MB |
| Rzwald |
Posted - 07/12/2009 : 18:16:09 quote: Originally posted by axel01
Jelikož Vánoce jsou původně křesťanské svátky, pokud nejsme věřící, neměli bychom je slavit.
já nejsem křesťan a nevěřím v boha a přesto nosím křížek na krku... ..ostatně nenosit jej nejde -- když se mně líbí ten řetízek a ten řetízek má na sobě ukřižovaného krista...tak to je smůla prostě. Technicky vzato, mohl bych ho sice zdělat (ten přívěšek)..ale to považuji za potupné.
Mně spíš na Vánocích vadí, že není sníh. Nedokážu uvažovat "vánočně", když není sníh..?!
Každopádně teď k tématu --- představ si, že na nějakém ostrově kdesi v Pacifiku...je podání si ruky projev specifického náboženského vyznání. Když to zjistíš...a nejsi věřící...znamená to, že přestaneš podávat ruku lidem??? ...s Vánocemi je to to samé. To, že jsou Vánoce nějak spjaty s křesťanstvím jsem zjistil až ve škole. Jenom proto, že jsem se dozvěděl, že nějaká blbá církev zneužila* Vánoce mě nezabrání v tom, abych na Vánoce změnil názor.
--------------------------- * Vánoce rozhodně nejsou (původně) křesťanským svátkem. Křesťany jsou slaveny až od 4. stol. n.l., kdy císař Konstantin I. Veliký učinil křesťanství oficiálním náboženstvím říše římské. Před tím byl oficiálním náboženstvím mithraismus a 25. prosinec nebyl slaven jako narození Ježíše, ale jako narození boha Mithry !!
A proč jsem psal o zneužití? Je to spojeno s datem 21. (resp. 22.) prosince, kdy je zimní slunovrat -- tzn. den je nejkratší a noc nejdelší v roce. Po tomto datumu se začíná den prodlužovat, což bylo vnímáno jako "zlom", vítězství nad tmou a zimou (dobra nad zlem, atd.), a jako příslib návratu teplých dnů (jara) a následné hojnosti (jídla...). Proto bylo toto období několika dnů pohany velmi slaveno a to se křesťanům nelíbilo..takže oslavování narození boha slunce -- Mithry křesťani potroublí přeplácli narozením Ježíše, což je naprostá krávovina, protože kdy se narodil Ježíš se neví - nikde v Bibli nebo tak se to nepíš. Toto datum je zvoleno jako symbolické datum narození Ježíše...a bylo zvoleno právě proto, aby se křesťanství lépe prosadilo a upevnilo.
Pokud jde o perského boha Mithry (pokud oslavujeme něco 25. prosince, tak právě zrození Mithry), tak to je původně indický bůh Mitra, potomek nejvyšší bohyně Aditi (což je ženská obdoba Brahmy), která je matkou veškerých bytostí, bohů i démonů (sama nevznikla, resp. vznikla sama ze sebe). Zplodila několik slunečních bohů, mezi jimiž měli čelní postavení Varuna, bůh noci, a právě náš Mitra, bůh dne a také bůh milostných vztahů, přátelských svazků a též bůh zákonů a smluv.. Ze staré Indie pak pronikal kult tohoto Boha do oblasti dnešního Íránu (tehdy tam byla Perská říše..) a z ní se rozšířil do Římské říše, kde před tím (než zavedli mithraismus) se zase slavily saturnálie, svátky římského boha Saturna...mimochodem též saturnálie se slavily kolem 25. prosince, tedy v období slunovratu.
Podobně, svátky zimního slunovratu měli i Keltové...
tzn. závěr: Vánoce = svátky zimního slunovratu, tzn. vánoce jsou původně astronomickým svátkem :-) ...který si různá náboženství přisvojují a upravují ho k obrazu svému. |
| Miloslav Bažant |
Posted - 06/12/2009 : 12:38:44 Axel.
Jsem nevěřící a vánoce slavím rád. Proč? Vánoce jsou svátky první věty i když si to většina lidí neuvědomuje. Tím že si lidé předávají dárky, vlastně si předávají navzájem své schopnosti a činní tak z lásky nic nežádajíc. A tak jeden druhému vytváří lásku a touhu dát své schopnosti druhým. Takže na vánocích je cenné toto a nikoliv nějaké náboženské rituály. Kdyby byly vánoce jen o modlení, pak by mně byly vánoce zcela lhostejné. A tak hodnotím chytrost těch, kteří to náboženské spojili s předáváním dárků. Polarizují tím plusově i to co je negativní,co lidi rozděluje a staví do opozice,čili životu škodí.Tomu se říká programování lidí. A tak bych vánoce od náboženství zcela oddělil a udělal je nejméně dvanáckrát do roka a nebo raději aby si lidé ty schopnosti z lásky předávali po celý rok, den za dnem a hodinu po hodině.Jo a nejen v rodině a mezi blízkými. Potom by byly vánoce stále a láska mazi lidmi by rostla.
MB |
|
|