www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Filosofie náboženství
 Pár slov o zmysle života

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
m.s. Posted - 15/06/2009 : 17:39:45
Ľudský život má nepochybne nejaký zmysel. Rozhodne však nespočíva iba v zarábaní peňazí a rôznych formách užívania si, ani v plodení potomstva a v starostlivosti oň, ani v honbe za kariérou, mocou, popularitou a podobne.

Naše bytie môžeme pripodobniť ku škole, v ktorej žiak kráča od ročníka k ročníku a postupne vstrebáva dôležité poznatky a informácie. Od nižších ročníkov základnej školy prechádza k vyšším, odtiaľ na strednú školu, na ktorej sa pozvoľna približuje k absolvovaniu nevyhnutnej, záverečnej maturitnej skúšky. Ak maturitu úspešne zvládne, obohatený o mnohé užitočné poznatky potom vstupuje do skutočného života.

No a presne rovnako je to aj s našou púťou stvorením a pravým zmyslom nášho bytia. V sérii mnohých pozemských životov sa totiž máme postupne čoraz viacej kultivovať a učiť pravidlám harmonického života vo stvorení. Tieto pravidlá, alebo inak povedané Zákony, predstavujú dokonalú vôľu Tvorcu univerza, ktorú by sme mali poznávať, naučiť sa žiť s ňu v súlade a tak sa stať ľudsky dokonalými.

Podobne, ako v škole, i v našom bytí teda neodvratne kráčame k veľkej „maturitnej“ skúške, na ktorej bude dokonale preverená naša ochota, schopnosť a vôľa žiť v súlade s vôľou Toho, ktorý nám vedomé bytie daroval a v koho stvorení nám bolo umožnené prebývať.

No a čo sa stane s človekom, ktorý úspešne zvládol všetko, čo bolo potrebné a „prešiel“ spomínanou, veľkou „maturitnou“ skúškou vo stvorení, nazývanou aj „posledným súdom“? Čo bude teda nasledovať potom?

Jednoducho povedané, život sám! Presne tak, ako je tomu po skutočnej maturite. Nie snáď nejaká nirvána, znamenajúca rozplynutie, ale radostné, vedomé, večné tvorivé, sebavedomé bytie v oblastiach, nachádzajúcich sa vysoko nad hmotným stvorením.

Nasleduje skutočný, pravý a aktívny život, zameraný na podporu, pozdvihovanie a zušľachťovanie stvorenia a nie snáď nejaké „večné odpočinutie“, ako sa zvykne písať na pomníkoch zosnulým. Nastane vstup do ozajstného a pravého života, ku ktorému sme sa pripravovali a dozrievali v mnohých pozemských životoch v hmotnosti.

Žiaľ, problém súčasného ľudstva je v tom, že všetko svoje životné úsilie nezameriava k zmienenému, vysokému cieľu, ale iba to hmotné a pozemské sa mu stalo najvyšším a jediným cieľom.

Svojim myslením a snažením sme uviazli v hmote, ako ryby v sieti, vsádzajúc všetko na jeden jediný, práve prežívaný, konkrétny pozemský život, neuvedomujúc si, že našim skutočným cieľom má byť ďaleko viac. Má ním byť snaha o dosiahnutie večného života, snaha o vyslobodenie sa s kolobehu nutnosti ustavičného rodenia sa v hmote.

Ak sa z nej totiž nedokážeme vymaniť, ak v nej uviazneme ako v sieti natrvalo, môže sa stať, že v nej nakoniec aj biedne zahynieme, pretože hmotnosť nie je večná a teda nevyhnutne podlieha veľkému cyklu vzniku, dočasného trvania a zániku za účelom jej znovu obnovenia. Beda preto každému človeku, ktorý sa nestihne od hmoty včas odpútať.

Z toho dôvodu je nevýslovne smutné vnímať, ako milióny ľudí sústreďujú všetky svoje sily na jedno jediné pozemské bytie, kým v možnostiach každého z nás je predsa omnoho viac. Pred každým človekom žiari totiž v diaľavách méta večného, pravého a skutočného života, ktorého krásu, nádheru a veľkoleposť nemožno ani našimi pojmami vyjadriť.

Žiaľ, nie všetci sa však k tomuto nádhernému, vysokému cieľu dostanú, pretože sa o jeho dosiahnutie vôbec neusilujú. Bez práce totiž, ako dobre vieme, nebývajú koláče. Bez snahy a úsilia o duchovný vzostup nenapĺňame náš skutočný zmysel života a slepým úsilím iba o hmotné si ho z večnosti redukujeme na úbohých 70 až 80 rokov.

No a žiaľ, vo svojom zaneprázdnení hmotou ani len netušíme, ako veľmi sa nám kráti čas a ako ľahkomyseľne a úplne nepripravení kráčame v ústrety veľkej „maturitnej skúške“ vo stvorení ...

M.Š. spolupracovník časopisu „Pre Slovensko“
http://www.pre-slovensko.sk

15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Miloslav Bažant Posted - 15/07/2009 : 15:03:54
To máš pravdu,ale ta moje polovička je stejná v tomto jako já a navíc necítila ta bolavá záda.Takže vždy jen natáhla ruku a chválila mne.Faktem však je,že ženské na to jsou odborníci a proto když vím, že mně za vystoupení bude platit ženská, pak vím, že dostanu přesně tolik oč si řeknu.Chlap dokáže z vlastní vůle dát i násobek té sumy,prostě chlap dokáže dobře odvedenou práci lépe ocenit.Já mám určenu pouze částku pod kterou nemmohu jít protože bych prodělal. Jsem tak nejlevnější ze všech v okolí. Ale ve výsledku jsem na tom mnohem lépe než oni,protože zákazníci tu částku přeplácí, někdy i několikanásobně,takže mám mnohdy za vystoupení víc než mají ti dražší a navíc mám stále plný kalendář. Když se jich někdo zeptá za kolik hraji, řeknou to minimum,ale dodávají. (já jsem mu dal tolik a tolik, protože makal, nedělal přetávky a bylo to super.No a mám reklamu zadara a ten dotyčný již počítá s tím, že z vlastní vůle dá také víc aby se nezahambil před ostatními. Jsem laciný a proto mám víc.Ti dražší hrají třeba jen jednou za měsíc a ještě musí poslouchat narážky na své ceny i když si domů nesou méně než já.

Hlavně když si svou blbost dokáže člověk okecat.

MB
ADC Posted - 15/07/2009 : 08:52:53
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

ADC.

Já jsem v servisu ještě nikdy auto neměl, vše jsem si vždy dělal sám,ale slyšel jsem, že tam jsou nyní ceny hodně vysoké. Pardon, kecám. Měl jsem za komunistů svůj vlastní servis,(pod národním výborem)takže jsem tam i své auto občas měl. Protože jsem na kšeft úplně blbej,musel´jsem ho zrušit, Co bys řekl kšeft´manovi, který vykykuluje cenu opravy naprossto perfektně včetně nákladů vyjde mu třeba 5000 kč a když přujde zákazník přebrat auto a zeptá se na cenu,pak se to v člověku nějak obrátí a řekne třeba jen 3000kč.Takže dělal skoro zadarmo. Samozřejmě jsou k němu fronty,které mu ostatní závidí ,ale on dře od rána do noci skoro zadara. Tak takový dobráček jsem já a a jak to má být si uvědomuji přesně ,ale pouze do doby,kdy se mně zeptají na cenu. Potom jsem úplný cvok.A proto ze mne není podnikatel. Nejhorší na tom je,že syn, kterého jsem to naučil dělat, je naprosto stejný jako já. Prostě vyhlášený dobrák ,či správněji dobrej vůl. A tak se dře a já lomím rukama. Dokonce bych řekl,že v tom horší než já,protože občas dělá velkou práci za úsměv a i náklady jako energii a materiál si nenechá zaplatit. " Vždyť jsou to kamarádi." říká a vůbec mu není divné,že se jejich počet stále rozrůstá a když potřebuje něco on, nenajde jediného kamaráda. Jak mám vyjmout třísku s jeho oka, když jsem to nedokázal vyjmout ze svého?

MB

S penězma to uměj ženský, hledal bych řešení tam.
Miloslav Bažant Posted - 15/07/2009 : 08:33:10
ADC.

Já jsem v servisu ještě nikdy auto neměl, vše jsem si vždy dělal sám,ale slyšel jsem, že tam jsou nyní ceny hodně vysoké. Pardon, kecám. Měl jsem za komunistů svůj vlastní servis,(pod národním výborem)takže jsem tam i své auto občas měl. Protože jsem na kšeft úplně blbej,musel´jsem ho zrušit, Co bys řekl kšeft´manovi, který vykykuluje cenu opravy naprossto perfektně včetně nákladů vyjde mu třeba 5000 kč a když přujde zákazník přebrat auto a zeptá se na cenu,pak se to v člověku nějak obrátí a řekne třeba jen 3000kč.Takže dělal skoro zadarmo. Samozřejmě jsou k němu fronty,které mu ostatní závidí ,ale on dře od rána do noci skoro zadara. Tak takový dobráček jsem já a a jak to má být si uvědomuji přesně ,ale pouze do doby,kdy se mně zeptají na cenu. Potom jsem úplný cvok.A proto ze mne není podnikatel. Nejhorší na tom je,že syn, kterého jsem to naučil dělat, je naprosto stejný jako já. Prostě vyhlášený dobrák ,či správněji dobrej vůl. A tak se dře a já lomím rukama. Dokonce bych řekl,že v tom horší než já,protože občas dělá velkou práci za úsměv a i náklady jako energii a materiál si nenechá zaplatit. " Vždyť jsou to kamarádi." říká a vůbec mu není divné,že se jejich počet stále rozrůstá a když potřebuje něco on, nenajde jediného kamaráda. Jak mám vyjmout třísku s jeho oka, když jsem to nedokázal vyjmout ze svého?

MB
ADC Posted - 14/07/2009 : 16:07:19
Pardon, mělo tam být samo MB. Jsem rád, že jsem Ti Slávo zpestřil den. Já mám zas radost, že se tvé příspěvky už dají číst celé. :) Byl jsem pro auto v servisu proto za pauza, ale stejně už mi dochází inspirace. Dám si zas pohov, přeju hezké odpoledne a zas někdy na pokecu.
Miloslav Bažant Posted - 14/07/2009 : 15:42:21
Tak nevím zda oslovuješ pana Šupu (MS) nebo mne a tak mně raději říkej Slávo.
Ne nepotřebuji povzbudit. Spíš nějaký ten text. Nejsem básník a textař je víc než básník. Pokud bych našel inspiraci a složil text,pak to bude pouze z nouze.Mojí touhou není psát texty a necítím v tom ani pocit naplnění jaký mně poskytuje hudba.Tam inspiraci vůbec nepotřebuji. Stačí položit ruce na klávesy a vše se rodí samo a já to jen sleduji. Někdy si myslím, že moje ruce mají vlastní mozek nezávislý na tom v hlavě a samy tvoří to,čemu se ten v hlavě nestačí divit. Já vlastně ani neumím hrát, to jen moje ruce to dokáží.Kdybych věřil v boha,pak bych řekl,že moje ruce neřídím já, ale on a až se jednou na mne dopálí, přestane je řídit a můj mozek to za něj nedokáže. Kdybych já byl tím pánem bohem, tak už bych se na na takového rouhače jakým jsem dávno vybodnul. Když to tak vezmu, pak vlastně ani malovat neumím,pouze moje ruce to dokáží a snad by to dokázaly i beze mne,protože já jim jen nečinně přihlížím.

Jinak mně pěkně proháníš.Než dopíši odpověď už je tam tvoje reakce,tak se na ni podívám a nedokáži neodpovědět.Když odpovím již je tam další tvoje reakce. To se mně líbí.Nyní si bahním.

MB
ADC Posted - 14/07/2009 : 15:20:05
Tady byl blábol.
Miloslav Bažant Posted - 14/07/2009 : 15:14:27
Ano ano. To spíš přivoláš nějakou čúzu s E15 než můzu. Jó když jsem byl mladíček a planul láskou, to bylo můz víc než čůz,ale to jsem neměl čas na takové pitominky jako skládání textů. On skrátka člověk nikdy nemá všechno.
Měla modré oči a na nohou brusle
já byl tenkrát blbej jak ten študák z Nusle

No na pitominy by nápady byly.

MB
ADC Posted - 14/07/2009 : 15:03:29
Tady byl blábol.
Miloslav Bažant Posted - 14/07/2009 : 14:58:43
Když zde vydržíš pár let, budeš grafomanem také, nebo třeba i ultragrafomanem,ale to neznamá že díky tomu dokážeš splodit text. Neronis na to měl a hodnosti grafomana ještě nedosáhnul. Já bych sbad ani hotový text nepotřeboval, stačil by námět,či jakási fráze,která by mne vyprovokovala a ten text bych možná dokázal splodit i sám.Řemeslo znám dobře,ale nápady mně chybí.To máš jako s malováním.Houby je tě platné znát řemeslo,když nevíš co bys chtěl vyjádřit. Obraz sice stvoříš, ale není o ničem.

MB
ADC Posted - 14/07/2009 : 14:31:32
Tady byl blábol.
Miloslav Bažant Posted - 14/07/2009 : 14:19:46
ADC.
To je právě to, že ji nikdo nezná a všichni (většina) si myslí,že ji zná. Já znám pouze jednu takovou pravdu,které vše podléhá a to je smrt.
Kruci ať už se udělá hezky a já zase budu mít lepší náladu. Napustil jsem bazen když byly ty teplé dny na jaře a od té chvíle prší,fouká a je zamračeno dodnes. Metorolgové člověka navnadí a namladí a pak houby s octem.Tento spůsob léta zdá se mně zcela pro mne nevhodným. Já si chci bahnit. Loni se udělalo hezky, když jsem bazén vypustil protože se kazila voda.Co myslíš, neudělá se hzky, když jí zase vypustím???

Jo a podařilo se mně s intentu stáhnout asi 1500 stylů pro klávesy a tak je skouším a skouším a vůbec nevím, nač je použít. Není to k zlosti? Přitom jsou ty rytmy skutečně krásné,ale na české písničky se moc nehodí. Já se snad budu muset vrhnout do skládání nových písniček, abych je ńějak využil. Jenže zase píši na text a textař je pohřešovaný. Krucinál a krucifagot.Království za texty pro nové písničky.

MB
ADC Posted - 14/07/2009 : 11:46:13
Tady byl blábol.
Miloslav Bažant Posted - 14/07/2009 : 11:16:10
Jak to víš? Ty takovou pravdu znáš? Nemluvíme zde o pravdách vědy. Takže sem s ní.Uvidíme jak se o ní vše tříští.

MB
ADC Posted - 14/07/2009 : 10:21:44
Tady byl blábol.
Miloslav Bažant Posted - 14/07/2009 : 09:20:08
ADC.
Tam kde se perou pravdy,tam je láska na zdravotní dovolené.

MB

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000