www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Filosofie náboženství
 náboženství a půst

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
axel01 Posted - 11/04/2009 : 14:13:43
Zajímalo by mě, jaký máte názor na půst v náboženství nebo půst obecně. Budu citovat úryvky ze serveru www.pust.cz

Půst udržuje otevřenou ránu (v srdci), která nás udržuje v pohybu směrem k Bohu, abychom příliš rychle nehledali
uspokojení svých tužeb někde jinde, u lidí, nebo u světské krásy. Půst nás chrání před příliš náhlým zakrýváním
oné rány, nedovolí, abychom ji vycpali náhražkovými uspokojeními. Dává nám tělesně pocítit naše nejhlubší určení,
že jsme totiž na cestě k Bohu a že jen Bůh může ukojit náš nejvnitřnější neklid.

Ztuční-li tělo, ztuční a otupí i duše. Mnoho jídla umenšuje duchovní bdělost člověka. Tělesné a duchovní zdraví tvoří
jednotu. "...Půst... zahání zlé duchy, zaplašuje zvrácené myšlenky, dodává mysli větší jasnost, očišťuje srdce,
posvěcuje tělo a posléze člověka vede před Boží trůn..." (Sv. Atanáš)

Dobrým jídlem a pitím mohu v sobě mnohé potlačit. Ale hluboko v srdci mi sedí neradostná prázdnota a nemůže
se vůbec dostat na povrch (na světlo). V postu se setkávám se sebou samým, setkávám se s nepřáteli své duše,
s tím, co mne vnitřně ujařmuje (zotročuje)...

od autora:
Kdysi každý člověk měl schopnosti a možnosti ke kterým zde lidi vedu, Bohu žel, zanesením těla a mysli tyto schopnosti ztratil a dnešní technický vývoj člověka je pouze zaslepujícím či oslepujícím činitelem na spatné cestě ke svému osobnímu vývoji. Technika na tomto poli NIKOMU nepomůže. Studium, sebevzdělávání ve správném směru a velká dávka trpělivosti donese člověka mnohem dál než ta nejlepší dnešní raketa.

15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Miloslav Bažant Posted - 28/07/2009 : 14:29:02
ADC.
Kdybychom o tomtéž hovořili s očí do očí, viděl bys kde žertuji,nebo užívám nadsázky.Písmena se tvářit neumí a tak to chci mnohem více přemýšlet a odhadovat kdy mluvím naprosto vážně a kdy tak docela ne.Nekdy je lépe ukázat opak aby byl správně pochopený skutečný stav.

MB
ADC Posted - 28/07/2009 : 09:39:18
Drahý Slávo, děkuju za pilulku, ale polykat jí nebudu. Tahle medicína byla vynalezená v dobách nesvobody, kdy mít otevřené oči bylo největší utrpení, proto se lidé učili jak černé zaměňovat za bílé a věřit tomu, aby se úplně nezbláznili. Teď je jiná doba, svobodná, člověk může být takový jakým opravdu je, i kdyby to nebylo pro něj ani ostatní příjemné.
Miloslav Bažant Posted - 20/07/2009 : 08:23:24
ADC.
Chápu. I já mám chvilky, kdy je život černý, ale já je bůhví proč využívám k poznání. Třeba toho,že dojde li k prioritě mínus, člověk nedokáže jen tak aktivovat informace uložené v polaritě plus. Prostě to sleduji a hledám v tom zákonitosti a tím vlastně zničím tu prioritu mínus a dostanu se k polaritám plus. Prostě jsem takový a pokud jsem totéž poznal u druhých, skoumám to také a nacházím v tom ty zákonitosti také.Proto jsem tak zvědavý.Pochopíš li toto v souvislostech,čili že v tom platí určité nastavení mozku, kterého je to důsledkem, pak jsi pochopil opět částečku mozaiky Programové analýzy a můžeš tohoto poznání využít ve svůj prospěch. Depkám potom nebudeš podléhat a dokážeš se jich rychle zbavit. A to je jedna z cest ke krásnějšímu životu,který potom snáze zvládáš.

MB
ADC Posted - 19/07/2009 : 02:55:49
Tady byl blábol.
Miloslav Bažant Posted - 17/07/2009 : 07:25:53
ADC.

Je to zvláštní. Už dávno jsem si povšimnul toho,že řada lidí rezgnuje na život pro maličkosti a tak jsem tento jev tak trošku skouma, či analyzoval za pomoci své teorie (PAM). Výsledek ukázal,že tento jev je cekem zákonitý a vyplývá s polaritních priorit.Dojde li k nějaké nehodě, třeba v manželství, dojde k určité stabilizaci priority mínus. Prostě mozek je na tuto prioritu "nastaven" a to do jisté míry stěžuje, či znemožňuje aktivizování informací uložených v plusové polaritě. Jenže právě v těchto informacích jsou uložené cesty k řešení problému. A tak dotyčný nedokáže"vidět" cestu k řešení problému a má dojem, že je problém neřešitelný a že má vlastně to příjemné ze života za sebou a to co přijde už bude jen horší. Pak se cosi stane "třeba náhodně" dojde k plusové prioritě "radost, pocit štěstí" a člověk náhle cestu k řešení toho "neřešitelného" najde a diví se že tak prostou a jednoduchou cestu dříve neviděl.
A tak jsem toto poznání v životě využil. Postihne li mne cosi zlého a nevidím cestu k řešení,pak vím proč tomu tak je a tak se o hledání řešení nesnažím,ale snažím se dostat do priority plus. Prostě hledám to co mně udělá radost a hle najednou je zde řešení a život je opět krásný. Je to totéž jako známé pozitivní myšlení,ale s tím rozdílem, že vím proč mám tako pozitivně myslet,že v mínusovém programu řešení nemohu najít. Já mám ovšem určitou výhodu protože mám mnoho cest k plusové prioritě,třeba hudbu, malování a třeba i to klábosení zde.
Tím nejdůležitějším je ale uvědomění si podstaty a vědomé jednání s toho vyplývající.Je málo platné ukazovat výsledky analýz procesu myšlení a výhody tohoto poznání pro život,ale bylo by výhodnější aby toto poznali všichni a sami dokázali dojít k výsledku a využít jej k nalézání cest k lepšímu životu,když se jim zdá, že pro ně život skončil.

Život začíná vjemem mínus a celý je zasvěcen hledání vjemů plus. Chybí li zdánlivě nebo skutečně cesta k plusovým vjemům, ztrácí každý živý organismus zájem o život.(moje definice základního smyslu života ze kterého všechny smysly života vychází.)

Skrátka, udělej si nějakou velkou radost a uvidíš že život máš před sebou a že může být krásný,protože najdeš řešení.Nenajdeš li ani pka řešení, obrať se na ostatní,čili se svěř.Třeba někdo řešení najde.

MB
ADC Posted - 16/07/2009 : 22:52:34
Tady byl blábol.
Miloslav Bažant Posted - 16/07/2009 : 07:42:22
V tom případě jsi šťastný člověk, já už život ztratil, proto jej nedokážu tolik ocenit.

ADC.
Nyní jsi mně pořádně zamotal palici. V té tvopjí větě je tolik sporu,že nevím co s tím.Skus si položit otázku.Co dokáže člověk nejvíc ocenit? To čeho má přebyzek? Já bych řekl,že si člověk nejvíce cení toho,co ztrácí,co je nebo bylo ojroženo, nebo čeho ubývá.Dokud toho má přebytek, pak si cenu toho více méně neuvědomuje. Kdy nejvíce cítíš lásku k ženě? Když ji ztrácíš.
Kdybys řekl,že jsi ztratil vědomí ceny života ,čili nevidíš v budoucnosti jakékoliv příjemno,pak bych to chápal, to se někdy stává.Jenže potom přijde nějaké to příjemno a člověk na takové myšlenky zapomene a prožívá to štěstí.Kdybys ztratil život, byl bys mrtvý a to jistě nejsi.Uvědom si však co bys všechno ztratil. Zbylo by něco s toho co považuješ za cenné?Nemyslel bys a proto ztratil docela vše.
Předpokládám, že se nechceš zde svěřovat,ale to že jsi ztratil život by chtělo nějak vysvětlit. Jedná se o nějakou zradu někoho tobě blízkého? Jedná se o beznaděj díky nevyléčitelné chorobě? Já myslím, že se jedná o dočasný stav,při kterém nejsi schopný aktivovat kladné informace a proto považuješ život za ztracený. Zítra již může být dobře a dnešku se budeš smát.Kdybys skutečně ztratil život,pak by nebylo včera, nyní ani zítra.A to je ta největší ztráta ze všech.
Tahle tvoje věta mne téměř vyděsila.

MB
ADC Posted - 15/07/2009 : 17:04:50
Tady byl blábol.
Miloslav Bažant Posted - 15/07/2009 : 15:56:10
Odpověděl bych " jako život" To je víc, než sůl a víc než cokoliv,protože bez života není ničeho ani té soli, zlata a drahých kamenů.Kdyby však ten král uznával jako nejvyšší hodnotu tu sůl, pak by mne vyhnal jako Marušku.Jenže o tom ta pohádka ve skutečnosti je.Ta sůl je život.

MB
ADC Posted - 15/07/2009 : 15:48:51
Tady byl blábol.
Miloslav Bažant Posted - 15/07/2009 : 15:43:55
Ano souhlas. Slova Ježíšova jsou ta sůl,ale kdo vaří jen ze soli, tvoří to co není k jídlu- pro mne. Bez soli to také není to pravé.
Svět bez Ježíše by byl trošku jiný, než s Ježíšem,ale byl by a možná i lepší.To člověk těžko může posoudit.Solilo by se jinou pravdou .
Otázkou je,jaký by byl svět bez všech těch velkých pravd.Nebylo by sporů, nebylo by zneužití schopností ve prospěch uznané pravdy a nebylo by lidské utrpení s toho plynoucí. Na druhé straně by chyběla potřeba hledat silnější a silnější schopnosti,které by byly schopné zneužití schopností čelit,čili by nedošlo k mnohému lidskému poznání,protože by chyběla potřeba. Svět by žil v míru a vzájemné lásce,ale lidské poznání i lidský intelekt by byl na mnohem nižším stupni. A nyni babo raď. Co je cennějším cílem algoritmu života? Mír a soužití ve vzájemné lásce a porozuměění, nebo úroveň intelektu lidstva? Itelekt lidstva je nutný k přežití člověka jako druhu v prostředí pro život nevhodném. Jenže nebylo by to životní prostředí bez sporu pravd a všeho co s toho vyplývá pro život vhodnější?
Já myslím,že to co bylo nemůže nikdo změnit a těžko může poznat jak by bylo, kdyby toho, či onoho nebylo. Lépe je pochopit stav který byl a který je a pochopit smysl a účel toho co tento proces řídilo a řídí.

Doufám že jsem tě opět neunudil.

MB
ADC Posted - 15/07/2009 : 14:55:06
Tady byl blábol.
Miloslav Bažant Posted - 15/07/2009 : 14:42:21
Jsem zde a ještě chvíli budu.
Tak nyní se nesměji. Já tomu co ty označuješ jako slovo boží říkám slovo moudrých a jako taková tato slova vyhledávám .Tím se můj výběr nesoustřeďuje jen na moudro víry,ale moudro všeobecné. Toho se člověk nepřesytí za celý život a čím víc toho pozná, tím větší má na to chuť a hlad. S toho by cosi takového nevyplynulo. Pokud si však člověk vybere jen část a říká tomu slovo boží,pak toto člověka svazuje a může se i "přežrat".Potom je pro něj půst nutností aby nepuknul.Jeho slovo boží mu říká že sex je hřích a pokud chce dle slova božího žít, roste v něm napětí (čelem se to nevypotí) a pak přijme půst a je zde výbuch. Děti jsou potom obětmi,protože dětem je možno přikázat mlčení.Dospělým nikoliv. Skrátka jednotvárná strava ( i duchovní) vede k problémům. Já jsem všežravec a mám rád směs. A tak si postavím vedle sebe třeba slovo Ježíše a Buddhy a vedle toho třeba slovo materialistické a dávám si do nosu. A víš,že ty chtě jdou dohromady a jedna druhou obohacuje?

MB
ADC Posted - 15/07/2009 : 14:06:49
Tady byl blábol.
Miloslav Bažant Posted - 15/07/2009 : 14:02:30
Tak to můžeš mít pravdu. Kněží lidi celý rok cpali slovem božím,namísto aby zahnali jejich hlad tělesný a tak vyhlásili půst. O půstu se vybodli na slovo boží a věnovali se bohulibé činnosti, jakou je třeba zneužívání chlapců, děvčat nebo žládlu a chlatu.Potom se vrátili k slovu božímu a čekali toužebně další půst.

MB

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000